MS-Word
1. Which of these is not the right version of MS-OFFICE.
A) OFFICE XP
B) OFFICE VISTA
C) OFFICE 2007
D) OFFICE 2010
Correct Answer : B
2. End key ……………………………
A) Moves the cursor end of the line
B) Moves the cursor end of the document
C) Moves the cursor end of the paragraph
D) Moves the cursor end of the screen
Correct Answer : A
3.MS-Office is-
A) Application Software
B) System Software
C) Operating System
D) All of Above
Correct Answer : A
4.In which layout, the margin of the page is displayed in MS Word –
A) Outline layout
B) Web layout
C) Normal layout
D) Print layout
Correct Answer : D
5. Which of the following is not a office suite?
A) MS-Office
B) Lotus Office
C) Star Office
D) Close Office
Correct Answer : D
6. The formatting toolbar has the Minimum and Maximum Size of the font.-
A) 8, 68
B) 8, 70
C) 6, 68
D) 8,72
Correct Answer : D
7. In a paragraph, the distance between the two rows is called ……………….
A) Spacing
B) Word Spacing
C) Line Spacing
D) Row Spacing
Correct Answer : C
8. Usually in a rows, line spacing is –
A) 1.5
B) 2.0
C) 0.5
D) 1.0
Correct Answer : D
9. An extension of the file created in MS-Word 2013.
A) .doc
B) .docx
C) .ppt
D) .exe
Correct Answer : B
10. Which of the following menu is used in MS-Word to change the character size and type
face?
A) View
B) Design
C) Home
D) Developer
Correct Answer : C
11. In the .__________, the first letter of each word comes in a small case and all other letters
come in a big case.
A) Uppercase
B) Lowercase
C) Toggle case
D) Title case
Correct Answer : C
12. By default, _____________ header or footer printed
A) On first page
B) On every page
C) on Last page
D) None Of Above
Correct Answer : B
13.How many maximum lines can be set for the drop cap ?
A) 15
B) 20
C) 10
D) Undefined
Correct Answer : C
14. Why drop cap is used in the document
A) To drop all the capital letters
B) Every paragraph starts automatically with the capital letters
C) Beginning the paragraph with a large capital letter
D) None of these
Correct Answer : C
15. Which of the following options is not in the Insert – Picture menu?
A) Chart
B) Graph
C) Clip Art
D) Word Art
Correct Answer : B
16. Superscript, subscript, outline, emboss, engrave are known as-
A) Font effects
B) Text effects
C) Font styles
D) Word Art
Correct Answer : A
17. The name of the font used by default in MS-Word.
A) Times New Roman
B) Algerian
C) Arial
D) None of These
Correct Answer : A
18. We can search ____________ by using the Find option.
A) Characters
B) Formats
C) Symbols
D) All of These
Correct Answer : D
19. What is MS-Word?
A) Operating System
B) Typing Tutor Software
C) Word Processing Software
D) A Game
Correct Answer : C
20. What is the Shortcut-Key , to open ‘Open Dialog Box’
A) F12
B) Shift + F12
C) Alt + F12
D) Ctrl + F12
Correct Answer : D
21. The effect shown in the Background Color or Document does not appear in the _________
A) Print Preview
B) Print Layout View
C) Reading View
D) Web Page Layout
Correct Answer : A
22. Which of these options is not correct?
A) Title Bar
B) Status Bar
C) Properties Bar
D) Down Bar
Correct Answer : D
23. Which of the following options is not in the Window menu ?
A) New window
B) Help
C) Arrange All
D) Split
Correct Answer : B
24. Insert Date, Format Page Number, and Insert Auto text is the buttons of _________ toolbar
A) Formatting
B) Header and Footer
C) Standard
D) Edit
Correct Answer : B
25. Page Border option is in the _________ menu.
A) Insert
B) Page Layout
C) Home
D) View
Correct Answer : B
26. Copied Data in MS-Word is shown in …………….
A) Task bar
B) Task pane
C) Clip art
D) None of these
Correct Answer : D
27. Which menu contains the option of Bullets and Numbering
A) Insert
B) Design
C) Home
D) View
Correct Answer : B
28. What is the shortcut key to break the line.
A) CTRL + Enter
B) Alt + Enter
C) Shift + Enter
D) Space + Enter
Correct Answer : C
29. What is the default margin on the left of the document page in Word 2013
A) 1″
B) 1.25″
C) 1.5″
D) 2″
Correct Answer : B
30. Which of these options is used to send a similar Letter to different people
A) macros
B) template
C) mail merge
D) Auto Send
Correct Answer : C
POWER POINT
1. Which of these is not the view of PowerPoint?
A) Slide Show view
B) Slide Sorter view
C) Normal view
D) Outline view
Correct Answer : D
2. What is Extension of PowerPoint Presentation?
A) .POT
B) .PPT
C) .PTP
D) .PPE
Correct Answer : B
3. What is the shortcut key to create new files in PowerPoint presentation?
A) Ctrl + N
B) Ctrl + S
C) Ctrl + M
D) Shift + N
Correct Answer : A
4. To open Power Point from Run Dialog Box, type ________
A) PowerPoint
B) Pwrpoint
C) Powerpnt
D) Powerpint
Correct Answer : C
5. Which program is used to create a presentation
A) Excel
B) PowerPoint
C) Access
D) Outlook
Correct Answer : B
6. What is the shortcut key to insert a new slide into the current presentation.
A) Ctrl + O
B) Ctrl + M
C) Ctrl + N
D) Ctrl + F
Correct Answer : B
7. Which menu does have action button option?
A) Tools
B) Format
C) Window
D) Slide Show
Correct Answer : D
8. Which option is used to create Speaker Notes in the Power Point slide?
A) Slide Note
B) Short Notes
C) Sound Note
D) Notes View
Correct Answer : D
9. Which option is used to change shadow, text color and the color of the box in Power Point?
A) Color schemes
B) Drawing tools
C) Text tools
D) Background color
Correct Answer : A
10. How you can stop the slide show.
A) Pressing Delete button.
B) Pressing Esc button.
C) Pressing Right arrow.
D) Pressing Left arrow.
Correct Answer : B
11. _______ task pane shows the design that is currently being used in the presentation.
A) slide show
B) slide style
C) slide design
D) slide format
Correct Answer : C
12. How to insert a table in a slide.
A) Table menu & Insert table
B) Click on the insert table in the content pane of the blank slide.
C) A and B Both
D) The table can not be inserted into a slide.
Correct Answer : B
13. What is the use of the “Hide slide” option?
A) During the presentation, to hide the selected slide.
B) During editing, to hide the selected slide.
C) To hide the selected slide during printing.
D) To hide the selected slide during deleting.
Correct Answer : A
14. Handout Master is defined by _________
A) Slide formatting
B) Slide transaction
C) Layout of handout
D) Layout of slide
Correct Answer : C
15. Which of these slides is used as a background.
A) Gradient
B) Texture
C) Picture
D) All of these
Correct Answer : D
16. Ctrl + E command is used in the power point –
A)To make Text in the left
B) To make Text in the Right
C) To make Text in the Center
D) All of these
Correct Answer : C
17. Ellipse Motion is a Predefined ………….
A) Design Template
B) Color Scheme
C) Animation Scheme
D) None of these
Correct Answer : C
18. How many slides can be printed on the same page by using the handout?
A) 1
B) 6
C) 9
D) All of these
Correct Answer : D
19. Which feature of Power Point will you use to apply the motion effect to different slides?
A) slide transition
B) slide Design
C) Animation object
D) Animation Scheme
Correct Answer : A
20. Which option is used to set a custom timing for a slide in Presentation.
A) Slider timings
B) slide transition
C) Rehearsal
D) Slide Show Setup
Correct Answer : B
21. If you want to see only text in the slide, which of the tabs will you use.
A) Task pane
B) Thumbnails
C) Outline
D) Tool bar
Correct Answer : C
22. If you want to change the order of slides, which view option will you use.
A) Normal View
B) slide sorter view
C) Notes page view
D) Slide show view
Correct Answer : B
23. Which menu contains an option like Animation scheme, custom animation, slide transition.
A) insert menu
B) tools menu
C) View menu
D) slide show menu
Correct Answer : D
24. Which option is right for inserting a hyperlink in a slide?
A) Choose Insert & Hyperlink
B) Press Ctrl + K
C) Hyperlink cannot be inserted into the slide.
D) A and B Both
Correct Answer : D
25. The slide sorter in the power point is in the ________ menu.
A) Insert
B) View
C) File
D) Edit
Correct Answer : B
26. What happens to “apply design templates”?
A) Changes the contents of the slide
B) Adds the functionality of the slide.
C) Change the look of the slide without any changes in the content of the slide.
D) None of these
Correct Answer : C
27. The Pre-defined style that can be used for presentation in Power Point is called-
A) Auto style
B) Wizard
C) Templates
D) Pre Formatting
Correct Answer : C
28. In a presentation, the animation scheme can be applied in which slide.
A) All slides
B) Selected slide
C) Current slide
D) All of these
Correct Answer : D
29. Which of these keys will you press to check spelling?
A) F3
B) F5
C) F7
D) F9
Correct Answer : C
30. How many types of layouts are in the power point?
A) 4
B) 5
C) 6
D) None of these
Correct Answer : A
31. What is the command to recolor a picture in a slide?
A) Insert – Picture – Recolor
B) Tools – Picture – Recolor
C) Format – Picture – Recolor
D) Edit – Picture – Recolor
Correct Answer : A
32. Which of the following option can have in a slide?
A) Title, Text, graphs
B) Drawn Object Shapes
C) Clipart, Drawn art, Visual
D) Any of these
Correct Answer : D
33. What is animation?
A) To make a picture
B) Accelerate static images
C) Print out
D) Changing the pictures in the graph
Correct Answer : B
34. What is the Shortcut Key to Slide Show ?
A) F4
B) F5
C) F6
D) F7
Correct Answer : B
35. Which orientation is set in the default page setup in the power point.
A) Landscape
B) Portrait
C) Vertical
D) None of these
Correct Answer : A
36. Which feature would you use to apply motion effect for slide Exit and Enter?
A) Animation Scheme
B) Slide Design
C) Animation Objects
D) Slide Transition
Correct Answer : D
37. Which file formats can add to power point shows?
A) WAV
B) JPG
C) MPEG
D) All of these
Correct Answer : D
38. Which tab does not have on the left panel when you open the presentation?
A) Notes
B) Outline
C) Slides
D) All are available
Correct Answer : A
39. Which section does not exist in slide layout
A) Animations
B) Lists
C) Titles
D) Charts
Correct Answer : A
40. Which Power Point feature would you use to apply the motion effect for different objects on
the slide?
A) Animation Scheme
B) Animation Objects
C) Slide Design
D) Slide Transition
Correct Answer : A
41. Which option is used to rehearse the presentation in the power point
A) Setup time
B) Timing
C) Rehearse Timing
D) All of these
Correct Answer : C
42. Shortcut key to open pre-made Presentation
A) CTRL + A
B) CTRL + O
C) CTRL + N
D) CTRL + L
Correct Answer : B
43. Which of these options is used to make a similar type of formatting in every slide in
PowerPoint.
A) Slide Transition
B) Slide Design
C) Slide Master
D) All of these
Correct Answer : C
44. How to Stop the Slide Show in PowerPoint
A) Press the right arrow
B) Press Escape
C) Press Ctrl + A
D) Press Ctrl + S
Correct Answer : B
46. The page to create Presentation in Power Point is called _____.
A) Sheet
B) Paper
C) Slide
D) Document
Correct Answer : C
47. How the chart is inserted in PowerPoint ?
A) Edit -> Chart
B) Insert -> Pictures -> Chart
C) Insert -> Chart
D) View -> Chart
Correct Answer : C
48. From which of these views can we see all the slides together ?
A) Through slide sorter view
B) Through slide view
C) Through normal view
D) through slide show
Correct Answer : A
49. Which toolbar has a slide design option in MS Power point ?
A) Standard Toolbar
B) Formatting Toolbar
C) Drawing Toolbar
D) None of these
Correct Answer : B
MS-DOS
1. In Ms-Dos what command you will use to display system date?
Date command
Ver command
Disk command
Format command
2. While working with Ms-Dos which command transfers a specific file from one disk to
another?
Copy
Diskcopy
Time
Rename
3. If you don’t know the current time, which command will you use to display?
Copy
Ver
Time
Format
4. If you need to duplicate the entire disk, which command will you use?
Copy
Diskcopy
Chkdsk
Format
5. Which of the following extensions suggest that the file is a backup copy;
Bak
Bas
Com
Txt
6. Which command lists the contents of current directory of a disk?
Copy
Tree
Cd
Dir
7. Only filenames and extensions are to be displayed in wide format, which command you’ll
use?
Dir/w
Dir a:
Dir/s
Dir/b
8. Which command divides the surface of the blank disk into sectors and assign a unique
address to each one
Ver
Format
Fat
Chkdsk
9. Which command is used to display all the files having the (.exe) extension but different
filename?
Dir filename.*
Dir filename.ext
Dir *.sys
Dir *.ext
10. Which command should be used to display all files within the specified subordinate
directory of the subdirectory?
Dir \ pathname
Dir \ pathname\pathname
Dir / ch
Dir \pathname\filename
11. Which command displays comma for thousand separating on file size while listing?
Dir/w
Dir/s
Dir/b
Dir/c
12. Which command displays only file and directory names without size, date and time
information?
Dir/w
Dir a:
Dir /b
Dir /s
13. Which command displays the directory list including files in tree structure?
Dir/s/f
Tree/f
Tree/s/f
Dir/f
14. Which command will be used to display a file within the specified directory of pathname?
Dir \pathname
Dir \pathname\pathname
Dir/ch
Dir \pathname\filename
15. Which command displays all the files having the same name but different extensions?
Dir filename.
Dir filename.ext
Dir *.sys
Dir *.ext
16. Which command creates a directory or subdirectory?
Dir
Mkdir
Md
Both b and c
17. An entire path name, consisting of several sub-directory names can contain upto
13 character
36 character
63 character
53 character
18. Which command is used to delete the directory that is empty?
Del *.*
RD
Erase
MD
19. Which command displays current directory name or change from one to another?
Chdir
Cd
Mkdir
Both a and b
20. Which command is used to backup in DOS 6+ Version
BACKUP
MSBACKUP
MSBACKEDUP
All of the above
21. Copy and Xcopy are same in the sense
Both are internal command of DOS
Both are external commands of DOS
Both can be used to copy file or group of files
Both a and b
22. Which command be used to clear the screen and display the operating system prompt on the
first line of the display?
Cd
Md
Rena
23. In which version of DOS. CHKDSK command has been changed to SCANDISK?
5.0
6.2
6.0
6.2
23. Maximum length of DOS command using any optional parameter is
26 characters
87 characters
127 characters
None of above
24. Which command is used to clear the screen;
Cls
Clear
Clscreen
All of above
25. internal command in Dos are
Cls, rd label
Dir, ren, sys
Time, type, dir
Del, disk copy, label
26. Generally, the DATE is entered in the form
DD-YY-MM
YY-DD-MM
MM-YY-DD
MM-DD-YY
27. DEL command is used to
Delete files
Delete directory
Delete labels
28. CHKDSK can be used to find
Disk’s bad portion
Occupied space
Free space
All of above
29. DIR command is used to
Display a list of files in a directory
Display contents of files in a directory
Display type of files in a subdirectory
All of above
30. The deleted file in MS-DOS can be recovered if you use the command mention below
immediately, the command is:
DO NOT DELETE
NO DELETE
UNDELETE
ON DELETE
31. To copy the file command.com from drive c: to drive a:
Drive c: copy drive a:\command.com
C:A: copy command.com
Copy c:\command.com a:
Both b, and c
32. FAT stands for
File Accommodation Table
File Access Tape
File Allocation Table
File Activity Table
33. xcopy command can copy
individual files or group of files
directories including subdirectories
to diskette of a different capacity
all of above
34. Which command is used to make a new directory?
Md
Cd
Rd
None of above
MS – EXCEL
1. In MS Excel, in which bar have the currency option
A) Formatting Toolbar
B) Standard Toolbar
C) Status Bar
D) Formula bar
Correct answer : A
2. Which menu contains macro options in MS Excel
A) Insert
B) Format
C) Tools
D) Data
Correct answer : C
3. Which function is used to input the date only in MS Excel?
A) Today
B) Now
C) Time
D) Calendar
Correct answer : A
4. Which Function is used to calculate Remainder in MS Excel?
A) INT ( )
B) FACT ( )
C) MOD ( )
D) DIV ( )
Correct answer : C
5. Which menu have the Fill option in MS Excel?
A) View
B) Format
C) Tools
D) Edit
Correct answer : D
6. Excel is a collection of workbook ………….
A) Workbooks
B) Worksheets
C) Charts and Slides
D) Data
Correct answer : B
7. Which of these data types is not in MS.excel?
A) Number
B) Currency
C) Label
D) Date/Time
Correct answer : C
8. In MS Excel, which menu does have Sort option
A) Edit
B) Format
C) Tool
D) Data
Correct answer : D
9. Which of these charts does not exist in MS Excel
A) Scatter
B) Line
C) Doughnut
D) Graph
Correct answer : D
10. Which of these options is not available in the Chart Options in MS
Excel “CHART WIZARD”?
A) Axes
B) Data Label
C) Data Series
D) Data Table
Correct answer : C
11. MS EXCEL Based on _______ Software
A) WINDOWS
B) DOS
C) UNIX
D) LINUX
Correct answer : A
12. A spreadsheet is a collection of pages is called a _______
A) Workbook
B) Art book
C) Worksheet
D) Documents
Correct answer : A
13. What is the Extension of Excel Workbook in MS Excel 2007?
A) .xlx
B) .xlsx
C) .xlcx
D) .xlxx
Correct answer : B
14. Which option of Chart Wizard contains the option of Series Name,
Category and Value in Data?
A) Legend
B) Chart area
C) Data label
D) Data Titles
Correct answer : C
15. Which sign display when Formula Error in MS Excel
A) $
B) *
C) \
D) #
Correct answer : D
16. Which of the following is not a font style?
A) Bold
B) Italic
C) Regular
D) Superscript
Correct Answer : D
17. Which of the following options is not in the Insert – Picture menu?
A) Chart
B) Graph
C) Clip Art
D) Word Art
Correct Answer : B
18. Which of these commands is not available in the Tools menu
A) Auto summarize
B) Auto text
C) Macro
D) Autocorrect
Correct Answer : B
19. Superscript, subscript, outline, emboss, engrave are known as-
A) Font effects
B) Text effects
C) Font styles
D) Word Art
Correct Answer : A
20. The name of the font used by default in MS-Word.
A) Times New Roman
B) Algerian
C) Arial
D) None of These
Correct Answer : A
21. In which toolbar you can get the Format painter tool.
A) Picture toolbar
B) Formatting toolbar
C) Drawing toolbar
D) Standard toolbar
Correct Answer : D
22. We can search ____________ by using the Find option.
A) Characters
B) Formats
C) Symbols
D) All of These
Correct Answer : D
23. What is MS-Word?
A) Operating System
B) Typing Tutor Software
C) Word Processing Software
D) A Game
Correct Answer : C
24. What is the Shortcut-Key , to open ‘Open Dialog Box’
A) F12
B) Shift + F12
C) Alt + F12
D) Ctrl + F12
Correct Answer : D
25. The effect shown in the Background Color or Document does not
appear in the _________
A) Print Preview
B) Print Layout View
C) Reading View
D) Web Page Layout
Correct Answer : A
26. Which of these options is not correct?
A) Title Bar
B) Status Bar
C) Properties Bar
D) Down Bar
Correct Answer : D
27. Which of the following options is not in the Window menu ?
A) New window
B) Help
C) Arrange All
D) Split
Correct Answer : B
28. Insert Date, Format Page Number, and Insert Auto text is the buttons
of _________ toolbar
A) Formatting
B) Header and Footer
C) Standard
D) Edit
Correct Answer : B
29. Page Border option is in the _________ menu.
A) Insert
B) Format
C) Tools
D) View
Correct Answer : B
30. Copied Data in MS-Word is shown in …………….
A) Task bar
B) Task pane
C) Clip art
D) None of these
Correct Answer : D
31. How many steps are there in Mail merger
A) 5
B) 6
C) 7
D) 8
Correct Answer : B
32. Which menu contains the option of Bullets and Numbering
A) Insert
B) Format
C) Tools
D) View
Correct Answer : B
33. What is the shortcut key to break the line.
A) CTRL + Enter
B) Alt + Enter
C) Shift + Enter
D) Space + Enter
Correct Answer : C
34. How many types of summaries can we create in “Auto Summarize
option” in MS Word
A) 3
B) 4
C) 5
D) 6
Correct Answer : B
35. The maximum number of characters in the file name created in MS
Windows can be
A) 256
B) 255
C) 8
D) 11
Correct Answer : B
36. With the help of which of these toolbar we can change the font size
and color
A) Standard
B) Formatting
C) Print Preview
D) None of these
Correct Answer : B
37. Gutter’s position can be –
A) Left & Right
B) Left & Top
C) Left & Bottom
D) Left Only
Correct Answer : B
38. What is the default margin on the left of the document page in Word
2003
A) 1″
B) 1.25″
C) 1.5″
D) 2″
Correct Answer : B
39. Which of the following is not a toolbar
A) Word count Toolbar
B) Table and Border Toolbar
C) Reviewing Toolbar
D) Document Map Toolbar
Correct Answer : D
40. What is the shortcut key to change the case of a text
A) Shift + F3
B) Ctrl + F5
C) Shift + C
D) Ctrl + K
Correct Answer : A
41. What is the shortcut key to making a Character superscript
A) Ctrl + Shift + =
B) Ctrl + Shift +}
C) Ctrl + =
D) Ctrl + {
Correct Answer : C
42. How many ways can we save a document in MS Word
A) 3
B) 4
C) 5
D) 6
Correct Answer : A
43. Which of these features is used to paste text without formatting it?
A) Paste Special
B) Format Painter
C) Page Setup
D) Clear Formatting
Correct Answer : A
44. What is the shortcut key to open Thesaurus Window
A) Ctrl + F7
B) F7
C) Shift + F7
D) Alt + F7
Correct Answer : C
45. Which of these options is used to send a similar Letter to different people
A) macros
B) template
C) mail merge
D) Auto Send
Correct Answer : C
MS-ACCESS
1. Microsoft Access isa)
RDBMS
b) OODBMS
c) ORDBMS
d) Network Database Model
Correct Ans: a) RDBMS
2. Which of the following is not a type of Microsoft Access database object ?
a) Table
b) Form
c) Worksheets
d) Modules
Correct Ans: c) Worksheets
3. Called a field in a column in a table
a) Database
b) Attribute
c) Tuple
d) Data
Correct Ans: b) Attribute
4. Record is
a)Row
b) Column
c) Row and column group
d) None of these
Correct Ans: a) Row
5. A column in a relation whose data value is used in the second relation as a key
column, which is said to be –
a) Primary key
b) Composite key
c) Foreign key
d) Candidate key
Correct Ans: c) Foreign key
6. Collection of the field is called
a) Record
b) Column
c) File
d) Table
Correct Ans: a) Record
7. Which key is used to make the unique field ?
a) Primary key
b) Foreign key
c) Index Key
d) Composite key
Correct Ans: a) Primary key
8. What is the extension name of the database created in Ms Access ?
a) .mdb
b) .mad
c) .doc
d) None of these
Correct Ans: a) .mdb
9. A tree structure can be established as ________ Relationship
a) One to One
b) Many to Many
c) One to Many
d) Many to One
Correct Ans: c) One to Many
10. What is DBMS ?
a) Database Management System
b) Database Manager System
c) Data Management System
d) None of these
Correct Ans: a) Database Management System
11. Relation Model is related to
a) Data Structure and Data Integrity
b) Data Manipulation
c) Both
d) None of these
Correct Ans: c) Both
12. Which of the following is the example of Network Database?
a) Oracle
b) Ingress
c) IDMS
d) None of these
Correct Ans: a) Oracle
13. Hierarchical Data modela)
Partially ordered
b) Totally ordered
c) Not ordered
d) None of these
Correct Ans: a) Partially ordered
14. Overall design of database is called
a) Database Screen
b) Database Structure
c) Database view
d) None of these
Correct Ans: b) Database Structure
15. Boyce-code is the Normal Form
a) 1 NF
b) 2 NF
c) 3 NF
d) 4 NF
Correct Ans: d) 4 NF
16. The first form of the Normalization is _______
a) First Normal Form
b) Second Normal Form
c) Fifth Normal Form
d) None of these
Correct Ans: a) First Normal Form
17. Functional dependency occurs
a) First Normal Form
b) Second Normal Form
c) Third Normal Form
d) Fourth Normal Form
Correct Ans: c) Third Normal Form
18. The category of information in a database table is called _______
a) Field
b) Tuple
c) File
d) Record
Correct Ans: a) Field
19. The default and maximum size of the text field in the Ms Access
a) 50 and 255 characters
b) 8 and 1 Gb
c) 256 characters and 64000 characters
d) None of these
Correct Ans: a) 50 and 255 characters
20. Which of the DBMS packages is not available?
a) Database
b) Record
c) Field
d) File
Correct Ans: d) File
21. Referential integrity occurs
a) Table
b) Database
c) Query
d) All of these
Correct Ans: d) All of these
22. Which property should be follow for a table ?
a) Each column should have separate headings
b) Duplicate row entries should not be entered
c) Both
d) None
Correct Ans: c) Both
23. Presenting them in Two – dimensional table between all data items and
relationships is called
a) Database
b) Relation
c) Normalization
d) Anomaly
Correct Ans: b) Relation
24. The process of simplifying Relationships is called —
a) Database
b) Relation
c) Normalization
d) Anomaly
Correct Ans: c) Normalization
25. Which of these is not the type of anomaly check ?
a) Update
b) Delete
c) Select
d) Insert
Correct Ans: c) Select
26.The attribute that is not part of any candidate key is called.
a) sub-prime attribute
b) non-prime attribute
c) sub-candidate key
d) non-candidate key
Correct Ans: (b) non-prime attribute
27. An attribute of a table can not hold more than one value
a) First normal form (1NF)
b) second normal form (2NF)
c) Third normal form (3NF)
d) Fourth general form (4NF)
Correct Ans: (a) First normal form (1NF)
28. A key to identifying row specifically in the table consists in more than one attribute that is
said.
a) Composite key
b) Candidate key
c) Primary key
d) Foreign key
Correct Ans:(a) Composite key
29. In the hierarchical model, the date is organized.
a) Logical structure
b) Physical structure
c)Tree like structure
d) None of these
Correct Ans: (c) Tree like structure
30. What does ‘Double Rectangles’ show in Entity-Relationship diagram?
a) Relationship set
b) Weak Entity sets
c) Derived Attributes
d) Multi-valued attributes
Correct Ans: (b) Weak Entity Sets
31. Database Management System (DBMS) is:
a) Collection of interrelated data (collection of interlinked data)
b) Collection of programs to access data (collection of programs for using data)
c) Collection of data describing one particular enterprise (description of a
particular enterprise, collection of data)
d) All of the above (all)
Correct Ans: (d) All of the above (all)
32. In the Entity-Relationship Diagram Rectangles shows:
a) Entity sets
b) Attributes
c) Database
d) Tables
Correct Ans:(a) Entity sets
33. What is the Data Model?
a) Entity Relationship model
b) Relationship data model
c) Object Based data model
d) All
Correct Ans:(d) All
34. Which of the following shows the relation between a set of values.
a) A Row
b) A Table
c) A Field
d) A column
Correct Ans: (a) A Row
35. Column header is mentioned as.
a) Table
b) Relation
c) Attributes
d) Domain
Correct Ans: (c) Attributes
36. The component of ER Model
a) Entity
b) Attributes
c) Relationship
d) All
Correct Ans:(d) All
37. A collection is in a relational database,
a) Tables
b) Fields
c) Records
d) Keys
Correct Ans: (a) Tables
38. Which of the following is not a modification of the database
a) Deletion
b) Inserting
c) Sorting
d) Updating
Correct Ans:(c) Sorting
39. In Entity-Relationship Diagram ‘Ellipses’ Shows
a) Attributes
b) Weak entity set
c) Relationship sets
d) Multi-valued attributes
Correct Ans: (a) Attributes
40. In Entity-Relationship Diagram ‘Diamonds’ Shows
a) Attributes
b) Weak entity set
c) Relationship sets
d) Multi-valued attributes
Correct Ans: (c) Relationship sets
41. If every non-key attribute is functionally dependent on the primary key, the
relation will be formeda)
First Normal Form
b) Second Normal Form
c) Third Normal Form
d) Fourth Formal Form
Correct Ans: (c) Third Normal Form
42. What is the types of key in the Database Design?
a) Candidate key
b) primary key
c) Foreign key
d) All of these
Correct Ans: (d) All of these
43. Boyce-Codd Normal Form is a simpler form of _______
a) 1NF
b) 2NF
c) 3NF
d) 4NF
Correct Ans: (c) 3NF
44. What is a form in MS Access ?
a) This is a printed page where users wil write their data to fill it.
b) It is designed to look at input screen and make data easier
c) It is an important part of the database to findout the conclusions by the analyst
d) All
Correct Ans: (b) It is designed to look at input screen and make data easier
45. Which of these is not a type of relationship, Which can be implemented in the
Access database ?
a) One to one
b) One to Many
c) Many to Many
d) All of the above can be applied
Correct Ans:(d) All of the above can be applied
46. What is the maximum size of the text data type ?
A) 200 Characters
B) 500 Characters
C) 255 Characters
D) 300 Characters
47. What field width is 8 bytes ?
A) Memo
B) Number
C) Date / Time
D) Hyperlink
48. Which of the following is not view to display the table in Access ?
A) Datasheet View
B) Design View
C) Pivot Table & Pivot Chart View
D) None of above
49. Which type of data is used to store more data than 255 characters ?
A) Text
B) Memo
C) Alphanumeric
D) Number
50. Which of the following data types can create a Drop down list?
A) OLE Object
B) Hyperlink
C) Memo
D) Lookup Wizard
51. Which menu is used to sort a field ?
A) View
B) Records
C) Tools
D) Format
52. What is called the columns in the Microsoft Access Table ?
A) Rows
B) Records
C) Fields
D) Columns
53. Which of these is the option of filters ?
A) Filter by form
B) Excluding Selection
C) Filter by selection
D) All
54. To freeze any column, option is present in which menu?
A) View
B) Records
C) Tools
D) Format
55. There are a paste option in the table–
A) Structure Only
B) Structure and data
C) Append Data to Existing
d. All of the above
56. How can the table be made in the following ?
A) By Desing view
B) by data sheet
C) By wizard
D) All
57. What is the category of information in a database table?
A) Tupel
B) Record
C) field
D) All of the above
58. What is called for field in a column of a table ?
A) Datebase
B) Attribute
C) Tuple
D) Data
59. How much of character of data can store in Text Data Type ?
A) 50
B) 255
C)256
D) 56
60. Used in Text Type Data Type –
A) To store text
B) To store the number
C) for both
D) None of these
Answer Sheet
46. What is the maximum size of the text data type ?
Correct Answer: c) 255 Characters
47. What field width is 8 bytes ?
Correct Answer: c) Date / Time
48. Which of the following is not view to display the table in Access ?
Correct Answer: d) None of above
49. Which type of data is used to store more data than 255 characters ?
Correct Answer: b) Memo
50. Which of the following data types can create a Drop down list?
Correct Answer: d) Lookup Wizard
51. Which menu is used to sort a field ?
Correct Answer: b) Records
52. What is called the columns in the Microsoft Access Table ?
Correct Answer: c) Fields
53. Which of these is the option of filters ?
Correct Answer: d) All
54. To freeze any column, option is present in which menu?
Correct Answer: d) Format
55. There are a paste option in the table–
Correct Answer: d) All of the above
56. How can the table be made in the following ?
Correct Ans. D) All
57. What is the category of information in a database table?
Correct Ans. C) Field
58. What is called for field in a column of a table ?
Correct Ans: B) Attribute
59. How much of character of data can store in Text Data Type ?
Correct Ans. B)255
60. Used in Text Type Data Type –
Correct Ans. C) for both