Engineering interview questions,Mcqs,Objective Questions,Class Notes,Seminor
topics,Lab Viva Pdf free download. CIVIL | Mechanical | CSE | EEE | ECE | IT |
Chemical Online Quiz Tests for Freshers.
HOME Interview Questions MCQs *LAB VIVA CLASS NOTES SEMINAR TOPICS
ONLINE TEST GD TOPICS GATE CAT
Home » Microprocessors Questions » 300+ TOP
MICROPROCESSORS Questions and Answers pdf
300+ TOP MICROPROCESSORS
Questions and Answers pdf
Prisma™ Cloud Security
Take the Next Step in Your Cloud
Journey With This Free Cloud Security
Resource Kit.
Palo Alto Networks OPEN
MICROPROCESSORS Questions :-
1. The minimum number of transistors required to
implement a two input AND gate is
A. 2
B. 4
C. 6 Engineering
D. 8
Questions
Answer: C
2. Using DeMorgan’s Theorem we can convert any AND-
OR structure into
A. NAND-NAND
Engineering
B. OR-NAND 5,660 likes
C. NAND-NOR
D. NOR-NAND
Like Page
Answer: A
Be the first of your friends t
3. For a memory with a 16-bit address space, the address
ability is
A. 16 bits
B. 8 bits
C. 2^16 bits
D. Cannot be determined
Answer: D
4. Because we wish to allow each ASCII code to occupy
one location in memory, most memories are _____
addressable.
A. BYTE
B. NIBBLE
C. WORD (16 bits)
D. DOUBLEWORD (32 bits)
Answer: A
5. Circuit A is a 1-bit adder; circuit B is a 1 bit multiplier.
A. Circuit A has more gates than circuit B RRB JE ELECT
ARIHANT E
B. Circuit B has more gates than circuit A PAPERB
C. Circuit A has the same number of gates as circuit B
Rs. 266.00
(Hint: Construct the truth table for the adder and the multiplier)
Answer: A
6. When the write enable input is not asserted, the gated
D latch ______ its output.
A. can not change
B. clears
C. sets
D. complements
Answer: A
7. A structure that stores a number of bits taken “together
as a unit” is a
A. gate
B. mux
C. decoder
D. register
Answer: D
8. We say that a set of gates is logically complete if we can
build any circuit without using any other kind of gates.
Which of the following sets are logically complete
A. set of {AND,OR}
B. set of {EXOR, NOT}
C. set of {AND,OR,NOT}
D. None of the above
Answer: C
9. Of the following circuits, the one which involves
storage is
A. RS Latch
B. mux
C. nand
D. decoder
Answer: A
10. If the number of address bits in a memory is reduced
by 2 and the
address ability is doubled, the size of the memory (i.e.,
the number of bits stored in the memory)
A. doubles
B. remains unchanged
C. halves
D. increases by 2^(address bits)/addressability
Answer : C
12. If m is a power of 2, the number of select lines
required for an m-input mux is:
A. m
B. 2^m
C. log2 (m)
D. 2*m
Answer: C
13. For the number A[15:0] = 0110110010001111, A[14:13]
is ______ A[3:2].
A. less than
B. greater than
C. the same as
d . cannot be determined
Answer: C
14. Which of the following conditions is not allowed in an
RS latch?
A. R is asserted, S is asserted
B. R is asserted, S is negated
C. R is negated, S is asserted
D. R is negated, S is negated
Answer: A
15. Which of the following pair of gates can form a latch?
A. a pair of cross coupled OR
B. a pair of cross copled AND
C. a pair of cross coupled NAND
D. a cross coupled NAND/OR
Answer: C
16. ‘Burst refresh’ in DRAM is also called
A. Concentrated refresh
B. Distributed refresh
C. Hidden refresh
D. None of the above
Answer: A
17. The number of interrupt lines in 8085 is
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
Answer: D
18. A real number consists of
A. integer part
B. integer part and fraction part
C. integer part, fraction part along with positive or negative sign
D. none of the above
Answer: C
19. Assertion (A): Negative values of incremental
operator in DO loop are allowed in Fortran 77 but not in
earlier versions of Fortran.
Reason (R): Fortran 77 has better array facilities than earlier
versions of Fortran.
A. Both A and R are correct and R is correct explanation of A
B. Both A and R are correct but R is not correct explanation of A
C. A is correct R is wrong
D. A is wrong R is correct
Answer: B
20. Which of the following is not treated as hexadecimal
constant by assembler in 8085?
A. 45 H
B. 6 AFH
C. 234
D. 64 H
Answer: C
21. IC 7485 cannot be cascadeD.
A. True
B. False
Answer: B
22. An I/O processor controls the flow of information between
A. cache memory and I/O devices
B. main memory and I/O devices
C. two I/O devices
D. cache and main memory
Answer: B
23. MS Access is a DBMS software.
A. True B. False
Answer: A
24. When .9432 E – 4 is subtracted from .5452 E – 3 in normalized
floating point mode
A. none of the numbers is changed
B. .9432 E – 4 is changed to .09432 E – 3 and .5452 E – 3 is not
changed
C. .5452 E – 3 is changed to 5.452 E – 4 but .9432 E – 4 is not
changed
D. both Ihe numbers are changed and their exponents are, made
equal to -5
Answer: B
25. DS directive in 8085
A. forces the assembler to reserve one byte of memory
B. forces the assembler to reserve a specified number of bytes in the
memory
C. forces the assembler to reserve a specified number of consecutive
bytes in the memory
D. none of the above
Answer: C
26. Which of the following is a valid integer constant?
A. 127
B. 127.0
C. 127
D. 125 + 3
Answer: A
27. The five flags in 8085 are designated as
A. Z, CY, S, P and AC
B. D, Z, S, P, AC
C. Z, C, S, P, AC
D. Z, CY, S, D, AC
Answer: A
28. In 8085 which addressing mode is also called inherent
addressing?
A. Direct
B. Register
C. Implicit
D. Immediate
Answer: C
29. It is possible to copy a file in the same directory.
A. True
B. False
Answer: A
30. In a computer the data transfer between hard disk and CPU is
nearly the same as that between diskette and CPU.
A. True
B. False
Answer: B
31. The timing difference between a slow memory and fast
processor can be resolved if
A. processor is capable of waiting
B. external buffer is used
C. either (a) or (b)
D. neither (a) nor (b)
Answer: C
32. In 8086 the number of bytes which can be addressed directly is
about
A. 1000
B. 10000
C. 100000
D. one million
Answer: D
33. In Fortran 77 a variable name can contain special characters.
A. True
B. False
Answer: B
34. Which of the following is not a general purpose peripheral?
A. I/O port
B. Programmable interrupt controller
C. Programmable CRT controller
D. Programmable interval timer
Answer: C
35. Each instruction in assembly language program has the
following fields:
Lable field
Mnemonic field
Operand field
Comment field
The correct sequence of these fields is?
A. 1, 2, 3, 4
B. 1, 2, 4, 3
C. 2, 1, 3, 4
D. 2, 1, 4, 3
Answer: A
36. In one’s complement 8 bit representation 11111111 represents
A. +0
B. -0
C. +1
D. -1
Answer: B
37. The operating modes of 8255 A are called
A. mode 0 and mode 1
B. mode 0, mode 1 and mode 2
C. mode 0 and mode 2
D. mode 0, mode 2 and mode 3
Answer: B
38. Which of the following is type declaration statement in C?
A. int bar
B. s = s + 1
C. king = horse + 1
D. prin = prin * prin
Answer: A
39. Internet is a worldwide network of computers where most of the
information is freely available.
A. True
B. False
Answer: A
40. A 37 bit mantissa has an accuracy of
A. 6 decimal places
B. 8 decimal places
C. 10 decimal places
D. 11 decimal places
Answer: D
41. In a C expression using assignment operators, relational
operators and arithmetic operators, the hierarchy of operations (in
the absence of parenthesis) is
A. assignment, relational, arithmetic
B. relational, assignment, arithmetic
C. arithmetic, assignment, relational
D. arithmetic, relational, assignment
Answer: D
42. In 8085, the pins for SID and SOD are
A. 4 and 5 respectively
B. 5 and 4 respectively
C. 3 and 4 respectively
D. 4 and 3 respectively
Answer: B
43. Assertion (A): Each memory chip has its own address latch.
Reason (R): ALE signal comes out of microprocessor 8085 and goes
to memory chip.
A. Both A and R are correct and R is correct explanation of A
B. Both A and R are correct but R is not correct explanation of A
C. A is correct R is wrong
D. A is wrong R is correct
Answer: D
44. An e-mail message can be sent to many recipients.
A. True
B. False
Answer: A
45. In C the keywords are also called
A. special words
B. reserved words
C. class words
D. character words
Answer: B
46. The character set of Fortran 77 includes lower case alphabets a
to z.
A. True
B. False
Answer: B
47. Which memory has read operation, byte erase, byte write and
chip erase?
A. RAM
B. UVEPROM
C. EEPROM
D. both (b) and (c)
Answer: C
48. The forms of IF statements in FORTRAN 77 are called
A. logical IF and Block IF
B. logical IF, block IF and arithmetic IF
C. logic IF, block IF, arithmetic IF and negate IF
D. logical IF and arithmetic IF
Answer: B
49. In 8085
A. P flag is set when the result has even parity
B. P flag is set when the result has odd parity
C. P flag is reset when the result has odd parity
D. P flag is reset when the result has even parity
Answer: A
50. If the sign bit of mantissa is 0 and the exponent is increased
from a positive to a more negative number the result is
A. a larger floating point number
B. a smaller floating point number
C. either (a) or (b) depending on the actual number
D. a negative floating point number
Answer: A
MICROPROCESSORS Questions and Answers pdf free download
::
Ad closed by अभी शु
अपने ऐ केशन के िव ापन से होने वाली आय को और बढ़ाएं . कर
Stop seeing this ad Why this ad?
Posted on August 19, 2018 by engineer Leave a
comment
700+ REAL TIME .NET Interview
Questions and Answers Pdf →
LEAVE A REPLY
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Post Comment
Engineering interview questions-multiple choice questions-objective type questions-seminor
topics-lab viva questions and answers-online quiz test pdf free download for freshers gate cat
syllabus pdf 2019.
Terms & Conditions | Privacy Policy | Contact us | About us