KEMBAR78
In Pneumatic Systems The Medium Used Is | PDF | Analog Circuits | Electrical Engineering
0% found this document useful (0 votes)
764 views8 pages

In Pneumatic Systems The Medium Used Is

The document contains questions about electronics components and circuits. It asks about the states of switches, properties of different types of switches, characteristics of transistors in different operating regions, types of multivibrators and their properties, properties and applications of differentiating circuits, integrating circuits, clipping circuits and clamping circuits. It contains 25 multiple choice questions testing knowledge about these topics in electronics.

Uploaded by

pradnya sadigale
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
764 views8 pages

In Pneumatic Systems The Medium Used Is

The document contains questions about electronics components and circuits. It asks about the states of switches, properties of different types of switches, characteristics of transistors in different operating regions, types of multivibrators and their properties, properties and applications of differentiating circuits, integrating circuits, clipping circuits and clamping circuits. It contains 25 multiple choice questions testing knowledge about these topics in electronics.

Uploaded by

pradnya sadigale
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8

1. In process control the basic objective is to _________ the value of some quantity.

a] Regulate b]Control c]Both a&b

2. _________is a complex assembly of phenomena that relate to some manufacturing sequence.


a] Controlled variable b] Process c]manipulated variable

3. __________ refers to the time for the processcontrol loop to make necessary adjustments to the
final control element
a] Control lag b] Process c]manipulated variable

4. ________ is the elapsed time between the instant deviation occurs and when the corrective action
first occurs.
a] Controlled variable b] Process c] Dead time.

5. On-Off is the type of ____________Mode.


a] Discontinuous controller b] on off control c]Continuous Controller

6. The two position control mode is best adapted to large scale system with relatively slow process
rates.
a] small b] large c]medium

7. ___________________control mode is used in an attempt to reduce the cycling behavior ,


overshoot, undershoot inherent in the two position mode.
a] Continuous b] on off control c] multiposition

8. A controller operates with __________ when an increasing value of the controlled variable
causes an increasing value of the controller output.
a] Direct action b] reverse Action c]manipulated variable

9. A controller operates with ____________ when an increasing value of the controlled variable
causes an decrease in value of the controller output.
a] Direct action b] on off control c]reverse action

10. floating control the specific output of the controller is not uniquely determined by the error.
A] Multiposition Control b] on off control c]floating control

In pneumatic systems the medium used is

   A. Air
   B. Liquid

   C. Hydrogen

   D. Oil

✔ View Answer

A. Air

  .......... cannot be the final control element

   A. Potentiometer

   B. Electro-pneumatic converter

   C. Servomotor

   D. All of the above

✔ View Answer

A. Potentiometer
The servomechanisms with step displacement input is

   A. Type 3 system
   B. Type 2 system
   C. Type 1 system
   D. Type 0 system

C. Type 1 system
Q1. A switch has ………………
1. One state
2. Two states
3. Three states
4. None of the above
Answer : 2
Q2. A relay is ……….. switch
1. A mechanical
2. An electronic
3. An electromechanical
4. None of the above
Answer : 3
Q3. The switch that has the fastest speed of operation is
………….. switch
1. Electronic
2. Mechanical
3. Electromechanical
4. None of the above
Answer : 1
Q4. The most inexpensive switch is ………….. switch
1. Electronic
2. Mechanical
3. Electromechanical
4. None of the above
Answer : 1
Q5. The main disadvantage of a mechanical switch is
that it………….
1. Is operated mechanically
2. Is costly
3. Has high inertia
4. None of the above
Answer : 3
Q6. When a transistor is driven to saturation, ideally the
output is ………………
1. VCC
2. 0
3. VCC/2
4. 2VCC
Answer : 2
Q7. The maximum speed of electronic switch can be
………….. operations per second
1. 104
2. 10
3. 1000
4. 109
Answer : 4
Q8. A relay is superior to a mechanical switch because it
……………
1. Is relatively inexpensive
2. Does not require moving contacts
3. Combines control with power amplification
4. None of the above
Answer : 3
Q9. When a transistor is driven to cut off, ideally the
output is …………..
1. VCC
2. 0
3. VCC/2
4. VCC/3
Answer : 1
Q10. ………………. multivibrator is a square wave
oscillator
1. Monostable
2. Astable
3. Bistable
4. None of the above
Answer : 2
Q11. An astable multivibrator has ………….
1. One stable state
2. Two stable states
3. No stable state
4. None of the above
Answer : 3
Q12. If d.c. supply of 10 V is fed to a differentiating
circuit, then output will be …….
1. 20 V
2. 10 V
3. 0 V
4. None of the above
Answer : 3
Q13. If the input to a differentiating circuit is a saw-
tooth wave, then output will be ………….
1. Square
2. Triangular
3. Sine
4. Rectangular
Answer : 4
Q14. A bistable multivibrator has …………..
1. Two stable states
2. One stable state
3. No stable state
4. None of the above
Answer : 1
Q15. If a square wave is fed to a differentiating circuit,
the output will be …………
1. Sine wave
2. Sharp narrow pulses
3. Rectangular wave
4. Triangular wave
Answer : 2
Q16. An integrating circuit is a simple RC series circuit
with output taken across ………
1. Both R and C
2. R
3. C
4. None of the above
Answer : 3
Q17. For an integrating circuit to be effective , the RC
product should be ………. the time period of the input
wave
1. 5 times greater than
2. 5 times smaller than
3. Equal to
4. At least 10 times greater than
Answer : 4
Q18. A differentiating circuit is a simple RC circuit with
output taken across …………..
1. R
2. C
3. Both R and C
4. None of the above
Answer : 1
Q19. A monostable vibrator has …………..
1. No stable state
2. One stable state
3. Two stable states
4. None of the above
Answer : 2
Q20. The multivibrator which generates square wave of
its own is the ………… multivibrator
1. Monostable
2. Bistable
3. Astable
4. None of the above
Answer : 3
Q21. For a differentiating circuit to be effective, the RC
product should be ………… the time period of the input
wave
1. Equal to
2. 5 times greater than
3. 5 times smaller than
4. At least 10 times greater than
Answer : 4
Q22. When a rectangular voltage waveform is applied to
a capacitor, then the current waveform is ……………
1. Rectangular
2. Sinusoidal
3. Sawtooth
4. Square
Answer : 1
Q23. The positive clipper is that which removes the
…………………. half-cycles of the input voltage.
1. Negative
2. Positive
3. Both positive and negative
4. None of the above
Answer : 2
Q24. A clamping circuits adds ………………… component
to the signal
1. c.
2. c.
3. both d.c. and a.c.
4. none of the above
Answer : 1
Q25. One would find a clamping circuit in ………………..
1. Receiving antenna
2. Radio transmitter
3. Radio receiver
4. Television receiver
Answer : 4
Q26. When a transistor is used as an amplifier, it is
operated in the ……………… region
1. Off
2. Saturation
3. Active
4. None of the above
Answer : 3
Q27. When the transistor (CE arrangement) is in the cut
off region, the collector current is ……………..
1. ICBO
2. ICEO
3. (β + 1) ICEO
4. IC(sat)
Answer : 2
Q28. A negative clipper removes the ……………… half-
cycles of the input voltage
1. Negative
2. Positive
3. Both positive and negative
4. None of the above

You might also like