Chapter 7—The Conversion Cycle
TRUE/FALSE
1. The philosophy of customer satisfaction
permeates the world-class firm.
ANS: T
2. Reports generated by the cost accounting system
include performance reports and budget reports.
ANS: T
3. The cost accounting system authorizes the release
of raw materials into production.
ANS: F
4. Batch processing creates a homogeneous product
through a continuous series of standard procedures.
ANS: F
5. The bill of materials specifies the types and
quantities of the raw materials and subassemblies
used in producing a single unit of finished product.
ANS: T
6. A purchase requisition authorizes the storekeeper
to release materials to individuals or work centers in
the production process.
ANS: F
7. The SAP R/3 system organizes business processes
into four categories: financial, logistics, human
resources, and business process support.
ANS: T
8. The objective of the Economic Order Quantity
model is to reduce total inventory costs by
minimizing carrying costs and ordering costs.
ANS: T
9. The work-in-process file is the subsidiary ledger
for the work-in-process control account.
ANS: T
10. Move tickets authorize the storekeeper to
release materials to work centers.
ANS: F
11. An operating characteristic of modern
manufacturing firms is that labor is replaced with
capital so that the firm can be more efficient and
therefore more competitive.
ANS: T
12. Computer Integrated Manufacturing focuses on
reducing the complexity of the physical
manufacturing layout of the shop floor.
ANS: F
13. The only objective of the Just-In-Time philosophy
is to reduce inventory levels.
ANS: F
14. Accounting in a world-class manufacturing
environment emphasizes standard cost and variance
analysis.
ANS: F
15. Identifying cost drivers is an essential step in
implementing the Just-In-Time philosophy.
ANS: F
16. A world class information system produces very
little paper.
ANS: T
17. Internal control procedures are virtually identical
in a world-class manufacturing environment and in a
traditional manufacturing environment.
ANS: F
18. In a world-class company, all activities, from
acquisition of raw materials to selling the final
product, form a “chain of customers.”
ANS: T
19. The two subsystems of a traditional conversion
cycle are the production system and the delivery
system.
ANS: F
20. Manufacturing resources planning (MRP II) has
evolved into electronic resource planning (ERP).
ANS: F
MULTIPLE CHOICE
1. Which item does not describe a world-class
company?
a. the goal of a world-class company is to delight its
customers
b. customers in a world-class company are external
departments only
c. world-class companies work in cross-functional
teams
d. a world-class company has a flat organizational
structure
ANS: B
2. Which subsystem is not a part of the production
system?
a. directing the movement of work through the
process
b. determining raw material requirements
c. authorizing work to be performed
d. monitoring the flow of cost information related to
production
ANS: D
3. The purpose of the cost accounting system is to
a. produce information for inventory valuation
b. authorize release of raw materials
c. direct the movement of work-in-process
d. determine material requirements
ANS: A
4. Which process creates a homogeneous product
through a continuous series of standard procedures?
a. batch process
b. make-to-order process
c. continuous process
d. none of the above
ANS: C
5. An example of a continuous process is the
production of
a. wedding invitations
b. milk products
c. jet aircraft
d. all of the above
ANS: B
6. All of the following are characteristics of batch
processing except
a. each item in the batch is similar
b. batches are produced in accordance with detailed
customer specifications
c. batches are produced to replenish depleted
inventory levels
d. setting up and retooling is required for different
batches
ANS: B
7. When determining which items to produce, a firm
must know
a. last year’s production level
b. raw material inventory levels
c. the standard cost of the item
d. the sales forecast
ANS: D
8. The production schedule is
a. the expected demand for the firm’s finished goods
for a given year
b. the formal plan and authority to begin production
c. a description of the type and quantity of raw
materials and subassemblies used to produce a
single unit of finished product
d. the sequence of operations during manufacturing
ANS: B
9. A move ticket
a. is the formal plan and authority to begin
production
b. specifies the materials and production required
for each batch
c. records the work done in each work center
d. authorizes the storekeeper to release materials to
work centers
ANS: C
10. The internal control significance of the excess
materials requisition is that it
a. indicates the amount of material released to work
centers
b. identifies materials used in production that
exceed the standard amount allowed
c. indicates the standard quantities required for
production
d. documents the return to raw materials inventory
of unused production materials
ANS: B
11. Inventory control performs all of the following
tasks except it
a. provides production planning and control with the
inventory status report of finished goods
b. updates the raw material inventory records
c. prepares a materials requisition for each
production batch
d. records the completed production as an increase
to finished goods inventory
ANS: C
12. The storekeeper releases raw materials based on
the
a. production schedule
b. materials requisition
c. work order
d. bill of materials
ANS: B
13. Which of the following is not an assumption of
the Economic Order Quantity model?
a. demand for the product is known with certainty
b. total cost per year of placing orders is fixed
c. lead time is known and is constant
d. there are no quantity discounts
ANS: B
14. Firms hold safety stock to compensate for
a. mathematical weaknesses of the Economic Order
Quantity model
b. variations in lead time or daily demand
c. fluctuations in carrying costs
d. uncertainty in the estimation of ordering costs
ANS: B
15. What is the economic order quantity if the
annual demand is 10,000 units, set up cost of placing
each order is $3 and the holding cost per unit per
year is $2?
a. 174
b. 123
c. 245
d. none of the above
ANS: A
16. If the daily demand is 40 units and the lead time
is 12 days, the reorder point is
a. 52 units
b. 48 units
c. 480 units
d. none of the above
ANS: C
17. Which statement is not correct?
a. general ledger creates a new cost record upon
receipt of a work order from production planning
and control
b. cost accounting updates the cost record with data
gathered from the materials requisition
c. general ledger posts summary information about
the manufacturing process based on a journal
voucher prepared by cost accounting
d. cost accounting computes variances and applies
overhead to individual cost records
ANS: A
18. Which of the following is not a category of
critical success factors in most manufacturing
companies?
a. product quality
b. customer service
c. revenue generation
d. resource management
ANS: C
19. Computer integrated manufacturing groups all of
the following technologies except
a. robotics
b. materials requirements planning
c. automated storage and retrieval systems
d. computer aided design
ANS: B
20. The SAP R/3 system provides pre-defined
modules to support business processes in the all of
the following categories except
a. human resources
b. business process support
c. strategic
d. financial
ANS: C
21. Which situation violates the segregation of
functions control procedure?
a. production planning and control is located apart
from the work centers
b. inventory control maintains custody of inventory
items
c. cost accounting has custody of and makes entries
on cost records
d. work centers record direct labor on job tickets
ANS: B
22. All of the following are internal control
procedures that should be in place in the conversion
cycle except
a. calculation and analysis of direct material and
direct labor variances
b. retention of excess materials by work centers
c. physical count of inventory items on hand
d. limited access to raw material and finished goods
inventories
ANS: B
23. Process simplification focuses on
a. using Computer Numerical Controlled machines
which stand alone within a traditional setting
b. completely automating the manufacturing
environment
c. reducing the complexity of the physical
manufacturing layout of the shop floor
d. organizing the process into functional
departments
ANS: C
24. A manufacturing process that is organized into
group technology cells utilizing no human labor is
called
a. islands of technology
b. process simplification
c. Computer Integrated Manufacturing
d. traditional manufacturing
ANS: C
25. An example of automation of manufacturing
design is
a. Computer Aided Engineering
b. Automated Storage and Retrieval Systems
c. Computer Numerical Control
d. robotics
ANS: A
26. An example of automation of manufacturing
planning is
a. Computer Aided Engineering
b. Automated Storage and Retrieval Systems
c. Materials Requirements Planning
d. Computer Numerical Control
ANS: C
27. Firms implement a Just-In-Time inventory
approach to
a. reduce investment in inventories
b. determine the optimum inventory level using the
EOQ model
c. camouflage production problems
d. ensure overproduction of inventory
ANS: A
28. Characteristics of Just-In-Time manufacturing
include all of the following except
a. push manufacturing
b. zero defects
c. reduced setup time and small lot sizes
d. reliable vendors
ANS: A
29. The cost of poor quality includes all of the
following except
a. cost of rework
b. warranty claims
c. scheduling delays
d. proceeds from the sale of scrap
ANS: D
30. A flexible manufacturing system
a. creates bottlenecks in the process
b. leads to an “us” versus “them” attitude among
workers
c. shortens the physical distance between activities
d. is organized along functional lines
ANS: C
31. Deficiencies of the traditional cost accounting
information system include all of the following
except
a. an emphasis on financial performance
b. inaccurate cost allocations
c. an emphasis on standard costs
d. immediate feedback about deviations from the
norm
ANS: D
32. Which statement is not correct?
a. an activity driver is a means to measure the
activity used by the cost object
b. cost object describes the work performed in a firm
c. activities cause costs
d. cost objects create a demand for activities
ANS: B
33. Firms are adopting Activity Based Costing (ABC)
because
a. it facilitates the analysis of variances
b. it more accurately allocates costs to products
c. it recognizes the importance of direct labor as a
component of total manufacturing cost
d. the financial nature of the reports permits
comparisons to be made among different types of
products
ANS: B
34. In traditional firms, information reporting
a. provides financially oriented information relating
to operations
b. presents detailed information about activities
c. shows the allocation of costs first to activities and
then to cost objects
d. identifies nonessential activities
ANS: A
35. Types of information provided by Activity Based
Costing include
a. a description of the single activity driver used for
overhead application
b. the dollar value of the direct material usage
variance
c. identification of cost drivers
d. details of the components of the single overhead
cost pool
ANS: C
36. Which statement is not correct?
a. the benchmark approach compares key activities
with similar activities in other firms
b. critical success factors include product and
process quality
c. the ABC model includes two perspectives: an
allocation of cost perspective and a process
perspective
d. in world-class manufacturing firms, quality control
activities at the end of the process are essential
ANS: D
37. All of the following are documents in batch
process production systems except
a. production schedule
b. route sheet
c. materials requisition
d. purchase order
ANS: D
38. Transaction authorization occurs in a traditional
manufacturing environment in all of the following
ways except
a. production planning and control initiates
production with a work order
b. movement of the work through the production
process follows the move ticket
c. the sales department modifies work orders to
match changes in demand
d. the materials requisition authorizes the
storekeeper to release materials to the work centers
ANS: C
39. Manufacturing flexibility incorporates four
characteristics. These include all of the following
except
a. high product quality
b. high inventory levels
c. automation of manufacturing processes
d. physical reorganization of production facilities
ANS: B
40. The stages of the automation continuum are (in
order)
a. traditional, computer-integrated manufacturing,
islands of technology, process simplification
b. process simplification, traditional, islands of
technology, computer-integrated manufacturing
c. traditional, islands of technology, process
simplification, computer-integrated manufacturing
d. traditional, process simplification, computer-
integrated manufacturing, islands of technology
ANS: C