TRB Computer Science Model Question Paper Pdf
Question: 1
A computer has no more sense than a light
(A) Pad
(B) Bulb
(C) Pen
(D) Switch
Ans: D
Switch
Question: 2
The process of writing computer instructions in a
programming language is known as
(A) File
(B) Programming
(C) Coding
(D) Processing
Ans: C
Coding
Question: 3
The arranging of data in a logical sequence is called
___
(A) Summarizing
(B) Reproducing
(C) Sorting
(D) Classifying
Ans: C
Sorting
Question: 4
A _____ is the enclosure that contains the main
components of a computer.
(A) Keyboard
(B) SMPS
(C) System unit
(D) UPS
Ans: C
System unit
Question: 5
A floppy disk contains
(A) Sectors only
(B) Both circular tracks and sector
(C) Circular tracks only
(D) All of the above
Ans: B
Both circular tracks and sector
Question: 6
What is the designation of IBMs first optical storage
device specifically designed for its PS/2 Series of
computers?
(A) IBM-2717
(B) IBM-4040
(C) IBM-3131
(D) IBM -3363
Ans: D
IBM -3363
Question: 7
Portable computer also known as laptop computer
weighing between 4 and 10 pounds is called
(A) General purpose application
(B) Scanner
(C) Printer
(D) Notebook computer
Ans: D
Notebook computer
Question: 8
For a browser to connect resources, the location or
address of the resources must be specified. These
address are called
(A) MSN
(B) URLs
(C) Packets
(D) E-mail forms
Ans: B
URLs
Question: 9
Which of the following is widely used in academic
testing?
(A) OMR
(B) OCR
(C) POS
(D) MICR
Ans: A
OMR
Question: 10
A computer consists of
(A) input and output units
(B) a memory
(C) a central processing unit
(D) all of the above
Ans: D
all of the above