1.
According to the American society of Anaesthelogists, the physical status of a
patient with mill systemic disease that limits activity but not incapacitating may be
classified as:
a) ASA I
b) ASA II
c) ASA III
d) ASA IV
Ans: C
2. For a patient undergoing anticoagulant therapy, who requires unavoidable dental
surgical treatment, the dental surgeon should:
a) Not take up the patient till the therapy is over
b) Bring down the dosage and proceed further
c) Adjust the dosage before and after dental visit
d) Consult the physician of the patient for joint decision
Ans: D
3. A pregnant patient in second trimester falls into syncope during extraction of upper
molars. She should be kept in
a) Trendelenburg position
b) Head down towards her feet
c) Right lateral position
d) Left lateral position
Ans: D
4. Elective dental extractions and minor oral surgical procedures on a patient, who
has had a myocardial infarction two months prior, are best
a) Performed using an adrenaline free local anaesthetic, because of adrenaline
action on heart muscle.
b) Performed under oral diazepam
c) Postponed until at least six months have elapsed
d) Performed with normal.
Ans: C
5. A 50 year old patient on oral anticoagulants for cardiac illness requires tooth
extraction. INR value is 1.5, dentist should:
a) Proceed for dental extraction
b) Anticoagulants should be stopped before dental extraction.
c) Oral anticoagulants should be stopped and heparin started.
d) Additional tests are required.
Ans: A
6. In a patient of liver disease the possible complication during extraction is
a) Dry socket
b) Fascial space infection
c) Bleeding
d) Loss of clot
Ans: C
7. Among the following which condition will require specific management prior to
emergency extraction?
a) Hemophilia
b) Glaucoma
c) Carcinoma tongue
d) Mixed tumor of parotid
Ans: A
8. A patient is under steroid therapy and needs extraction of chronically infected
teeth. Premedication includes
a) Antihypertensive drugs to prevent shock
b) Atropine to prevent cardiac arrest by vagal stimulation
c) Antihistamines
d) Antibiotics
Ans: D
9. Hypoglycemia may occur in a patient taking insulin and undergoing extraction
when
a) Extraction is done on empty stomach
b) Patient had an infection
c) Patient had no exercise in the morning
d) Patient consumed breakfast before extraction
Ans: A
10. A patient is on periodic renal dialysis. Minor oral surgery should be performed
a) One day before dialysis
b) On the day of dialysis
c) One day after dialysis
d) One week after dialysis
Ans: C
11. Incidence of osteoradionecrosis is increased in following cases
a) Extraction following radiotherapy
b) Leukaemic patients
c) Patients on hyperbaric oxygen therapy
d) Xerostomia
Ans: A
12. The purpose of alveoloplasty is to
a) Eliminate the undercuts that interfere with seating of the denture
b) Avoid rounding off the sharp bony projections as they will round off in a
few days during the healing process
c) Retain the width of the alveolar ridge even though undercuts exist
d) None of the above
Ans: A
13. The principal problem with tuberosity reduction is
a) Poor access
b) Fomation of oroantral fistula
c) Infection
d) Damage to posterior superior alveolar nerve
Ans: B
14. Which muscle should be detached to lower the floor of the mouth?
a) Mylohyoid
b) Geniohyoid
c) Genioglossus
d) A & C
Ans: D
15. Alveolectomy is one of the commonly used procedures. It is
a) Closure of an oroantral fistula
b) Removal of alveolar bone
c) Reconstruction of mucoperiosteum and alveolar bone
d) None of the above
Ans: B
16. Maxillary tori are usually removed by
a) Burs and chisels as indicated to section and remove lobulation
b) Bone forceps to hold torus while it is being sectioned
c) Rongeurs to crush bone
d) All of the above
Ans: A
17. Removal of mylohyoid ridge is planned in an edentulous patient. Which of the
following nerves should be protected?
a) Mental
b) Mylohyoid
c) Lingual
d) Inferior alveolar
Ans: C
18. If retromolar pad and tuberosity contact, what should be done?
a) Surgical reduction of tuberosity
b) Do not extend dentures to retromolar area
c) Denture fabrication not possible
d) Has no effect on denture
Ans: A
19. A 14 year old boy has delayed eruption of the second molar. Radiography shows
a dentigerous cyst surrounding the crown of the tooth. The treatment of choice is:
a) Extraction of the molar
b) Aspiration of the cyst
c) Observe
d) Expose the crown and keep it exposed
Ans: D
20. Expected surgical procedure most frequently indicated for odontogenic cysts is:
a) Incision and drainage
b) Sclerosing solution
c) Marsupialization
d) Enucleation
Ans: D
21. The cyst is deroofed and the surrounding periosteum is sutured to the margins of
the cyst wall in:
a) Decortication
b) Marsupialization
c) Saucerization
d) Enucleation
Ans:B
22. Marsupialization is the procedure done in:
a) Large cyst
b) Periodontal cyst
c) Aneurysmal bone cyst
d) Stafne cyst
Ans: A
23. Carnoy's solution is used in the treatment of:
a) Odontogenic keratocyst
b) Ameloblastoma
c) Dentigerous cyst
d) Mucocele
Ans: A
24. Chemical cauterization in odontogenic keratocyst is done by:
a) Hydrogen peroxide
b) Carnoy's solution
c) Superoxide solution
d) Betadine
Ans: B
25. Aspirate which is creamy white viscoid with the value of total protein less than
5.0 gm/100ml is suggestive of?
a) Infected cyst
b) Dentigerous cyst
c) Odontogenic keratocyst
d) Ranula
Ans: C
26. Management of Odontogenic keratocyst involves
a) Marsupialisation
b) Enucleation
c) Enucleation with periphereal ostectomy
d) Resection and radiation
Ans: C
27. Best treatment of the large cyst
a) Enucleation
b) Marsupialisation
c) Marsupialisation followed by Enucleation
d) Enucleation followed by marsupialisation
Ans: C
28. The aspirate from a keratocyst will have
a) A low soluble protein content
b) A high soluble protein content
c) Cholesterol crystal
d) Inflammatory cells
Ans: A
29. Odontogenic keratocyst is noted for its
a) Malignant transformation
b) Daughter cysts and high rate of recurrence
c) Impacted teeth
d) Nodal metastasis
Ans: B
30. Treatment of odontogenic keratocyst extending into the mandibular ramus is
a) Enucleation without curettage
b) Marsupiliazation without curettage
c) Enucleation with peripheral osteotomy
d) Enbloc dissection
Ans: C
31. Of the following, which is best method to treat a large radicular cyst of the
maxilla with apical involvement of four vital teeth?
a) Marsupialization
b) Aspiration
c) Enucleation and primary closure
d) Enucleation and packing the cavity with BIPP
Ans: A
32. Which of the following is not true of enucleation
a) Primary closure is done usually
b) Sometimes packing can be done with healing by secondary intention
c) Sometimes enucleation is followed by marsupialization
d) Enucleation can be done introral or extraoral approach
Ans: C
33. Which of the following surgery is indicated for the removal of the 3cm
ameloblastoma involving the inferior border of the mandible
a) Enucleation
b) Fulguration
c) Cryosurgery
d) Resection
Ans: D