KEMBAR78
Soil Management for Diploma Students | PDF | Soil | Ph
100% found this document useful (4 votes)
10K views9 pages

Soil Management for Diploma Students

This document provides a quiz on problematic soils and their management. It contains 47 multiple choice questions testing knowledge on different types of problematic soils like acid soils, alkali soils, saline soils, and saline-alkali soils. The questions cover topics like the characteristics of these different soil types, processes involved in their formation, suitable amendments for reclamation, and crop suitability.

Uploaded by

Aditya Satapathy
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (4 votes)
10K views9 pages

Soil Management for Diploma Students

This document provides a quiz on problematic soils and their management. It contains 47 multiple choice questions testing knowledge on different types of problematic soils like acid soils, alkali soils, saline soils, and saline-alkali soils. The questions cover topics like the characteristics of these different soil types, processes involved in their formation, suitable amendments for reclamation, and crop suitability.

Uploaded by

Aditya Satapathy
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 9

OBJECTIVES 1

Course no. - SSAC-242


Course title- Problematic soil and their management

1. Which fertilizer produces acidity in soil?


(A) Ammonium sulphate (B) Sodium nitrate
(C) Calcium ammonium nitrate (D) Calcium nitrate
Ans. a

2. Which among the following salt is also called black alkali?


a) Na2CO3 b) Na2SO4
c) NaCl d) NaOH

Ans. a

3. Solonchak soil is the other name for ____________


a) Alkali Soils b) Sodic Soils
c) Saline-alkali soils d) Saline soils

ans: d
4. Dolomitic limestone is favored over other liming materials when which
essential nutrient element is in low supply?
a) Calcium b) Potassium
c) Magnesium d) Sodium
ans. c
5. Aluminum is considered to be an acid cation because ______
a) It can exchange with Ca2+ ions b) It hydrolyzes in water, releasing
H+ ions
c) It is toxic to plant roots c) all of the above
ans. b
6. Irrigation water can be moderately safe having RSC….
a. <1.25 meq L-1 b. > 2.5 meq L-1
c. 1.25-2.5 meq L-1 d. both a & c
Ans. c
2

7. Which type of soil acidity is measured by soil pH?


a) Passive acidity b) Active acidity
c) Total acidity d) Exchangeable acidity
Ans: b
8. Who proposed the term lime requirement?
a) Schoonover b) Schofield
c) Ramamoorthy d) Shoemaker et al.
Ans: d
9. For amelioration of which among the following soils is Gypsum used?
a) Alkali soil b) Saline soil
c) Acid soil d) Solanchalk soil
Ans: a
10. In terms of which among the following is salinity is measured?
a) SAR b) pH
c) ESP d) EC
Ans: d
11. The EC of saturated extract of the soil is >4 dS m-1, ESP < 15 and pH < 8.5
then this soil is__
a) saline-sodic soil b) alkali soil
c) saline soil d) sodic soil
ans. c
12. The process of breakdown of H-clay under alkaline condition is known as__
a) solonisation b) salinization
c) alkalization d) solodisation
ans. d
13. White crust on the soil surface is morphological character of ___ soil.
a) saline non-sodic soil b) non saline alkaline soil
c) sodic soil d) saline alkali soil
ans. a

DIPLOMA STUDENTS
3

14. SAR having range 10-18 have which class?


a. High sodium hazard b. low sodium hazard
c. medium sodium hazard d. very high sodium hazard
Ans. c
15. Which crop is not highly salt tolerant crop?
a) Barley b) Soybean
c) Cotton d) Rye
ans. b
16. What is sodium adsorption ratio range for high sodicity hazard?
a. 10-18 b. 0-10
c. 18-26 d. >26
Ans. c
17. Acidity develops due to hydrogen (H+) and Aluminium (Al3+) ion on the soil
colloids known as__
a) Reserve acidity b) Active acidity
c) Residual acidity d) Total acidity
ans. a
18. White alkali soil mostly formed in_____
a) Tropical region b) Humid and semi humid region
c) Arid and semi arid region d) Subtropical region
ans. c
19. A soil having dominance of hydrogen (H+) and aluminium (Al3+) relative to
hydroxyl (OH-) ions is called as___
a) Acid soil b) Saline alkali soil
c) Acid sulphate soil d) Saline soil
ans. a
20. Bacteria function better in soils having ___
a) Low pH b) High pH
c) Moderate pH d) Moderate to high pH
Ans. d

DIPLOMA STUDENTS
4

21. What is the formula for Residual sodium carbonate?


a. RSC = (CO3¯ - HCO3¯) + (Ca2+ + Mg2+)
b. RSC = (CO3¯ - HCO3¯) + (Ca2+ - Mg2+)
c. RSC = (CO3¯ + HCO3¯) - (Ca2+ - Mg2+)
d. RSC = (CO3¯ + HCO3¯) - (Ca2+ + Mg2+)
Ans. d
22. Acid sulphate soil having pH___
a) >4.5 b) <4.5
c) <4.0 d) > 4.0
ans. c
23. Acid sulphate soil which contain oxidized iron sulphides___
a) Normal acid sulphate soil b) Actual acid sulphate soil
c) Potential acid sulphate soil d) Oxidized acid sulphate soil
ans. b
24. Hydrogen sulphide causes akiochi disease in which crop?
a) wheat b) Oat
c) Barley d) Rice
ans. d
25. Land capability classes have:
a. 3 categories b. 4 categories
c. 5 categories d. 8 categories
Ans. d
26. Acidic soils can be characterized by _______
a) Low pH b) High pH
c) Texture d) Colour
Answer: a
27. Which of the following ions is not found excess in acidic soils?
a) Al b) Fe
c) Mg d) Cu
Answer: c

DIPLOMA STUDENTS
5

28. Which of the following is majorly found in acid sulphate soils?


a) Pyrite b) Copper
c) Aluminium d) Magnesium
Ans: a
29. A soil, which has pH is 8.5 to 10, ESP more than 15 and EC less than 4 dS m-1
is called….
a. Saline soil b. Alkali soil
c. Saline alkali soil d. All of the above
Ans. b
30. Which of the following substance can be used for soil reclamation?
a) Gypsum b) Citric acid
c) Phosphoric acid d) Oxalic acid
Answer: a
31. Alkali soils are reclaimed by ___________
a) leaching of soil b) using limestone as a soil amendment
c) using gypsum d) provision of drainage
Answer: c
32. If the electrical conductivity of the irrigation water ranges from 0.25 – 0.75
dS m-1, then what is their sutability?
a) No restriction on its use b) Can be used with moderate leaching
c) unsuitable for irrigation d) Can’t used due to restricted drainage
Answer: b
33. Salinity class of irrigation water which having EC 0.75-2.25 dS m-1….
a. Low salinity b. High salinity
c. Very high salinity d. Medium salinity
Ans. b
34. What is Solonetz soil?
a) White alkali soil b) Black alkali soil
c) Highly saline soil d) Non-saline soil
Answer: b
35. A large amount of soil can move with the run off called ___________
a) Soil erosion b) Soil conservation
c) Soil pollution d) Soil moving
Answer: a

DIPLOMA STUDENTS
6

36. Sensitive crop having……ppm boron concentration for safe use of irrigation
water.
a. <0.33 ppm b. <0.35 ppm
c. <0.23 ppm d. < 0.38 ppm
Ans. a
37. Phosphorus uptake in alkali soil in the form of _____
a) H2PO4– b) HPO42–
c) PO43– d) H3PO4
Ans. c
38. Kari is the local name of _____
a) Acid soil b) Saline soil
c) Acid sulfate soil d) Alkali soil
Ans. c
39. A soil which has pH less than 8.5, ESP less than 15 and EC more than 4
mmhos/cm is called-
a. Saline soil b. Alkaline soil
c. Saline-alkali soil d. None of these
Ans. a
40. In alkali soils, phosphorous is fixed as:
a. Iron and Aluminum phosphate b. Calcium phosphate
c. Fluroapatite d. Hydoxyapatite
Ans. b
41. Salinity class of irrigation water which is not suitable for irrigation….
a. C1 b. C3
c. C4 d. C2
Ans. c
42. Absorbed hydrogen and aluminium are largely responsible for:
a. Soil acidity b. Soil alkalinity
c. Neutralinity d. None of the above
Ans. a

DIPLOMA STUDENTS
7

43. According to land capability classification, the soils, which are not suitable
for crop cultivation, belong to:
a. Class I b. Class III
c. Class IV d. Class VIII
Ans. d
44. Acid soils can be reclaimed by:
a. CaCO3 b. H2SO4
c. Ca SO4.2H2O d. HNO3
Ans. a
45. What is mean by C2S3 class?
a. Medium salinity & High sodium hazard
b. High salinity & low sodium hazard
c. Very high salinity & medium sodium hazard
d. Low salinity & very high sodium hazard
Ans. a
46. Zinc deficiency occurs in:
a. light soil b. Calcareous soils
c. Soils low in phosphorous d. Soil having pH 7.5
Ans. b
47. Ammonia lost through volatilization in significant quantities from:
a. Alkaline soils b. Acidic soils
c. Saline soils d. None of these
Ans. b
48. Barley, date palm and cotton are _____ salt tolerant:
a. High b. Low
c. Medium d. None of these
Ans. a
49. Sodicity hazard evaluated by…
a. Exchangeable sodium percentage b. Sodium adsorption ratio
c. Soluble sodium percentage d. Residual sodium carbonate
Ans. b

DIPLOMA STUDENTS
8

50. Continuous heavy rainfall leads to the formation of:


a. Saline soil b. Sodic soil
c. Acid soil d. Saline-sodic soil
Ans. c
51. land capability unit described on the basis of…
a. Properties of land B. Management practices to be used
c. Hazard/Limitations of land d. Colour of land
ans. b
52. Degree of soil salinity is indicated by its:
a. Total soluble salt content b. Organic matter content
c. Nitrogen content d. exchangeable Na content
Ans. a
53. Which heavy metal content in water is responsible for Minamata disease?
a. cadmium b. fluride
c. chromium d. mercury
ans. d
54. NO3 is present in excess amount in drinking water causes…
a. Minamata disease b. Anaemia
c. Methamoglobenima disease d. temporary blindness
Ans. c
55. Cream, soap, paint & wax are the sources of which water pollutant?
a. Aldrin b. Polychlorinated biphenyls
c. Venyl chloride d. DDT
Ans. b
56. For managing acid soils following chemical amendment is quite essential:
a. ZnSO4 b. CuO
c. CaO d. CaSO4. 2H2O
Ans. c
57. Lime requirement determined by which method?
a. SMP buffer method b. Compleximetric method
b. volumetric method d. Gravimetric method

DIPLOMA STUDENTS
9

Ans. a
58. In acid soils, phosphorous is fixed as:
a. Iron and Aluminum phosphate b. Calcium phosphate
c. Fluroapatite d. Hydoxyapatite
Ans. a
59. Land capability subclasses described on the basis of…
a. Properties of land B. Management practices to be used
c. Hazard/Limitations of land d. Colour of land
ans. c
60. Salinity class of irrigation water which is suitable after leaching….
a. C1 - Low salinity b. C3 - High salinity
c. C4 – Very high salinity d. C2 - Medium salinity
Ans. d
61. Irrigation water can be unsafe having RSC….
a. <1.25 meq L-1 b. > 2.5 meq L-1
c. 1.25-2.5 meq L-1 d. both a & c
Ans. b
62. Soil having 5-15 CaCO3 % known as…
a. Highly calcareous soil b. Slightly calcareous soil
c. Non calcareous soil d. Moderate calcareous soil
Ans. d
63. Acid rain results when…..gases are emitted.
a. Carbon dioxide b. Nitrogen dioxide & sulphur oxide
c. Sulphur dioxide & nitrogen oxide d. All of above
Ans. c
64. Base unsaturated soil means…
a. Alkali soil b. Acid soil
c. Saline soil d. Degraded soil
Ans. b

DIPLOMA STUDENTS

You might also like