MCQ on DataFrame
Q1. What is the purpose of index attribute in dataframe:
(a) Fetch the dimension of the given dataframe
(b) Fetch the size of the given dataframe
(c) Fetch both index and column names of the given dataframe
(d) Fetch the index’s name in the dataframe
Ans: (d)
Q2. What is the purpose of ndim attribute in dataframe:
(a) Fetch the dimension of the given dataframe
(b) Fetch the size of the given dataframe
(c) Fetch both index and column names of the given dataframe
(d) Fetch the data type values of the items in the dataframe
Ans: (a)
Q3. What is the purpose of size attribute in dataframe:
(a) Fetch the dimension of the given dataframe
(b) Fetch the size of the given dataframe
(c) Fetch both index and column names of the given dataframe
(d) Fetch the data type values of the items in the dataframe
Ans : (b)
Q4. What is the purpose of axes attribute in dataframe:
(a) Fetch the dimension of the given dataframe
(b) Fetch the size of the given dataframe
(c) Fetch both index and column names of the given dataframe
(d) Fetch the index’s name in the dataframe
Ans : (c)
Q5. From the 6th display the 3rd, 4th and 5th columns from 6th to 9th
rows of a dataframe DF, you can write ______________.
(a) DF.loc[6:9,3:5]
(b) DF.loc[6:10,3:6]
(c) DF.iloc[6:10,3:6]
(d) DF.iloc[6:9,3:5]
Ans: (c)
Q6. To change the 5th column’s value at 3rd row as 35 in dataframe DF
you can write ________.
(a) DF.loc[4,6]=35
(b) DF[3,5]=35
(c) Df.iat[4,6]=35
(d) Df.iat[3,5]=35
Ans: (d)
Q7. Which among the following options can be used to create a
DataFrame in Pandas?
(a) A scalar value
(b) An ndarray
(c) A python
(d) All of these
Ans: (d)
Q8. What is the output of the following code:
import pandas as pd
resultDict={'Mohit':pd.Series([76,98,54],
index=['Physics','Chemistry', 'Maths']),\
'Priya':pd.Series([65,87,43],index=['Physics','Chemistry',
'Maths']),\
'Deep':pd.Series([60,75,83],index=['Physics','Chemistry',
'Maths'])}
resultDF=pd.DataFrame(resultDict)
print(resultDF.T)
(a) Mohit Priya Deep
Physics 76 65 60
Chemistry 98 87 75
Maths 54 43 83
(b) Physics Chemistry Maths
Mohit 76 98 54
Priya 65 87 43
Deep 60 75 83
(c) Wrong Code
(d) None of these
Ans: (b)
Q9. Consider the following snippet:
import pandas as pd
resultDict={'Jyoti':pd.Series([76,98,54],
index=['Physics','Chemistry', 'Maths']),\
'Vanshi':pd.Series([65,87,43],index=['Physics','Chemistry',
'Maths']),\
'Aviral':pd.Series([60,75,83],index=['Physics','Chemistry',
'Maths']),\
'Ankita':pd.Series([63,78,80],index=['Physics','Chemistry'
, 'Maths'])}
resultDF=pd.DataFrame(resultDict)
print(resultDF.count())
(a) Jyoti 3
Vanshi 3
Aviral 3
Ankita 3
dtype: int64
(b) Physics 4
Chemistry 4
Maths 4
dtype: int64
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Ans: (a)
Q10. Consider the following snippet:
import pandas as pd
resultDict={'Jyoti':pd.Series([76,98,54],
index=['Physics','Chemistry', 'Maths']),\
'Vanshi':pd.Series([65,87,43],index=['Physics','Chemistry',
'Maths']),\
'Aviral':pd.Series([60,75,83],index=['Physics','Chemistry',
'Maths']),\
'Ankita':pd.Series([63,78,80],index=['Physics','Chemistry'
, 'Maths'])}
resultDF=pd.DataFrame(resultDict)
print(resultDF.T.count())
(a) Jyoti 3
Vanshi 3
Aviral 3
Ankita 3
dtype: int64
(b) Physics 4
Chemistry 4
Maths 4
dtype: int64
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Ans: (b)
Q11. Consider the following snippet:
import pandas as pd
resultDict={'Jyoti':pd.Series([76,98,54],
index=['Physics','Chemistry', 'Maths']),\
'Vanshi':pd.Series([65,87,43],index=['Physics','Chemistry',
'Maths']),\
'Aviral':pd.Series([60,75,83],index=['Physics','Chemistry',
'Maths']),\
'Ankita':pd.Series([63,78,80],index=['Physics','Chemistry',
'Maths'])}
resultDF=pd.DataFrame(resultDict)
##print(resultDF.T)
print(resultDF.count(axis='columns'))
(a) Jyoti 3
Vanshi 3
Aviral 3
Ankita 3
dtype: int64
(b) Physics 4
Chemistry 4
Maths 4
dtype: int64
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Q12. Consider the following snippet:
import pandas as pd
resultDict={'Jyoti':pd.Series([76,98,54],
index=['Physics','Chemistry', 'Maths']),\
'Vanshi':pd.Series([65,87,43],index=['Physics','Chemistry',
'Maths']),\
'Aviral':pd.Series([60,75,83],index=['Physics','Chemistry',
'Maths']),\
'Ankita':pd.Series([63,78,80],index=['Physics','Chemistry',
'Maths'])}
resultDF=pd.DataFrame(resultDict)
##print(resultDF.T)
print(resultDF.count(axis=‘index’))
(a) Jyoti 3
Vanshi 3
Aviral 3
Ankita 3
dtype: int64
(b) Physics 4
Chemistry 4
Maths 4
dtype: int64
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Q13. The axis 1 identifies a dataframe’s__________
(a) represents rows
(b) represents columns
(c) represents values
(d) represents ndim
Ans: (2)
Q14. The axis 0 identifies a dataframe’s__________
(a) represents rows
(b) represents columns
(c) represents values
(d) represents ndim
Ans: (a)
Q15. To get transpose of a dataframe DF, you can write_______
(a) DF.T
(b) DF.Transpose
(c) DF.Swap
(d) All of these
Ans: (a)
Q16. Consider the following snippet:
import pandas as pd
resultDict={'Jyoti':pd.Series([76,98,54],
index=['Physics','Chemistry', 'Maths']),\
'Vanshi':pd.Series([65,87,43],index=['Physics','Chemistry',
'Maths']),\
'Aviral':pd.Series([60,75,83],index=['Physics','Chemistry',
'Maths']),\
'Ankita':pd.Series([63,78,80],index=['Physics','Chemistry
', 'Maths'])}
resultDF=pd.DataFrame(resultDict)
print(____________)
Choose the correct for fetch data types of dataframes
(a) resultDF.dtype
(b) resultDF.dtypes
(c) resultdf.dtype
(d) resultdf.dtypes
Ans: (b)
Q17. Study code carefully and display the IP marks in ascending order.
Write the code in fill in the blank:
import pandas as pd
resultDict={'Physics':pd.Series([76,98,54]),
'Maths':pd.Series([65,87,43]),\
'English':pd.Series([60,75,83]),'IP':pd.Series([63,78,80])
}
resultDF=pd.DataFrame(resultDict)
print(resultDF)
print(_______________________))
(a) resultDF.sort_values(by=['IP'], asc=False
(b) resultDF.sort_values(by=['IP'], desc=True
(c) resultDF.sort_values(by=['IP'], ascending=False
(d) resultDF.sort_values(by=['IP'], ascending=True
Ans: (d)
Q18. Study code carefully and display the IP marks in descending order.
Write the code in fill in the blank:
import pandas as pd
resultDict={'Physics':pd.Series([76,98,54]),
'Maths':pd.Series([65,87,43]),\
'English':pd.Series([60,75,83]),'IP':pd.Series([63,78,80])
}
resultDF=pd.DataFrame(resultDict)
print(resultDF)
print(_______________________))
(a) resultDF.sort_values(by=['IP'], asc=False
(b) resultDF.sort_values(by=['IP'], desc=True
(c) resultDF.sort_values(by=['IP'], ascending=False
(d) resultDF.sort_values(by=['IP'], ascending=True
Ans: (c)
Q19. Rename column name ‘RollNO’ of the following dataframe:
import pandas as pd
s1=[101,102,103,104,105]
df=pd.DataFrame(s1)
print(df)
Output
0
0 101
1 102
2 103
3 104
4 105
(a) Df.columns=[‘RollNo’]
(b) Df.Columns=[‘RollNo’]
(c) df.columns=[‘RollNo’]
(d) df.column=[‘RollNo’]
Ans: (c)
Q20. Which method used to add new column
(a) assign()
(b) insert()
(c) both (a) and (b)
(d) none of these
Ans: (c)
Q21. Choose correct syntax Selecting/Accessing a Column
(a) <DataFrame object>[column name]
(b) <DataFrame object>.<column name>
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Ans: (c)
Q22. Choose correct Syntax Selecting/Accessing Multiple Columns:
(a) <DataFrame object>[[<column name>,<column name>,
……..]]
(b) <DataFrame object>[<column name>,<column name>,
……..]
(c) <DataFrame object>([<column name>,<column name>,
……..])
(d) <DataFrame object>{[<column name>,<column name>,
……..]}
Ans : (a)
Q23. Choose correct Selecting/Accessing a subset from a Dataframe using
Row/Column Names
(a) <DataFrame
object>.loc[<startrow>,<endrow>,<startcolumn>,<endcol
umn>]
(b) <DataFrame
object>.loc [<startrow>:<endrow>,<startcolumn>:<endco
lumn>]
(c) <DataFrame
object>.loc [[<startrow>:<endrow>,<startcolumn>:<endc
olumn>]]
(d) All of these
Ans: (c)
Q24. import pandas as pd
SData={"name":['Taran','Vinay','Vinita','Rishabh','Ravi','Manoj'],\
'Accounts':[54,76,98,54,76,87],'English':[89,87,54,89,43,67],
\
'Bst':[65,67,87,56,87,54]}
Sno=['Sno1','Sno2','Sno3','Sno4','Sno5','Sno6']
df=pd.DataFrame(SData,index=Sno)
print(df)
print("To Access Row")
print(____________)
How to access Sno2 Record. Choose correct code:
(a) df.iloc['Sno2',:]
(b) df.loc['Sno2',:]
(c) df.loc['no2',:]
(d) All of these
Ans: (b)
Q25. Choose the correct syntax access selective columns:
(a) <DataFrame object>.loc[:,<start column>:<end column>]
(b) <DataFrame object>loc[:,<start column>:<end column>]
(c) <DataFrame object>.loc[<start column>:<end column>]
(d) <DataFrame object>.loc[(:,<start column>:<end
column>)]
Ans: (a)
Q26. import pandas as pd
SData={"name":['Taran','Vinay','Vinita','Rishabh','Ravi','Manoj'],\
'Accounts':[54,76,98,54,76,87],\
'English':[89,87,54,89,43,67],\
'Bst':[65,67,87,56,87,54],\
'IP':[98,76,98,56,87,99]}
Sno=['Sno1','Sno2','Sno3','Sno4','Sno5','Sno6']
df=pd.DataFrame(SData,index=Sno)
print(df)
print("To access selective columns")
print(df.loc[:,'Accounts':'IP'])
print()
print(__________________))
Suggest Aviral, how to display ‘Accounts’ and English:
(a) df.loc[:,'Accounts':'English']
(b) df.iloc[:,0:3]
(c) both (a) and (b)
(d) df.iloc(:,0:3)
Ans : (b)
Q27. What is the output of the following code:
import pandas as pd
SData={"name":['Taran','Vinay','Vinita','Rishabh','Ravi','Manoj'],\
'Accounts':[54,76,98,54,76,87],'English':[89,87,54,89,43,67],\
'Bst':[65,67,87,56,87,54], 'IP':[98,76,98,56,87,99]}
Sno=['Sno1','Sno2','Sno3','Sno4','Sno5','Sno6']
df=pd.DataFrame(SData,index=Sno)
print("To access range of columns from range of rows")
print(df.loc['Sno2':'Sno5','Accounts':'IP'])
(a) Accounts English Bst IP
Sno2 76 87 67 76
Sno5 76 43 87 87
(b) Accounts IP
Sno2 76 76
Sno3 98 98
Sno4 54 56
Sno5 76 87
(c) Accounts English Bst IP
Sno2 76 87 67 76
Sno3 98 54 87 98
Sno4 54 89 56 56
Sno5 76 43 87 87
(d) Accounts IP
Sno2 76 76
Sno5 76 87
Ans: (c)
Q28. Write the purpose of loc
(a) loc is label-based, which means that you have to specify
rows and columns based on their row and column labels.
(b) loc is integer position-based, so you have to specify rows
and columns by their integer position values (0-based
integer position).
(c) Option (a) is correct
(d) Both (a) and (c)
Ans: (d)
Q29. >>> df.loc['Fri', :]
What is the purpose of above code
(a) To get all columns
(b) To set all columns
(c) To get all rows
(d) To set all rows
Ans: (a)
Q30. >>> df.loc[['Thu', 'Fri'], 'Temperature']
What is the purpose of above code:
(a) To get Thu, Fri columns and Temperature row
(b) To get Thu, Fri rows and Temperature column
(c) Both (a) and (b) are wrong statements
(d) None of these
Ans: (b)
Q31. Who is the main author of Pandas?
(a) Dennis M. Ritchie
(b) Guido van Rossum
(c) James Gosling
(d) Wes McKinney
Ans: (d)
Q32. Choose the correct command using insert() function to add a new
column in the last place (3rd place) named “Salary” from the list
Sal=[1000,2000,6000] in an existing dataframe named EMP already
having 2 columns.
(a) Emp.insert(loc=3,column=”Salary”,value=Sal)
(b) Emp.insert(loc=3,column=”Sal”,value=Salary)
(c) Emp.insert(loc=3,columns=”Salary”,value=Sal)
(d) None of these
Ans: (a)
Q33. Choose the correct source code to create dataframe with the
heading (a and b) from the list given below:
[[1,2],[3,4],[5,6],[7,8]]
(a) import pandas as pd
Df=pd.DataFrame([[1,2],[3,4]],column=['a','b'])
Df2=pd.DataFrame([[5,6],[7,8]],column=['a','b'])
Df=Df.append(Df2)
print(Df)
(b) (b) import pandas as pd
Df=pd.DataFrame([[1,2],[3,4]],columns=['a','b'])
Df2=pd.DataFrame([[5,6],[7,8]],columns=['a','b'])
Df=Df.append(Df2)
print(Df)
(c) import pandas as pd
Df=pd.DataFrame([[1,2],[3,4]],index=['a','b'])
Df2=pd.DataFrame([[5,6],[7,8]],index=['a','b'])
Df=Df.append(Df2)
print(Df)
(d) Both (a) and (b)
Ans : (b)
Q34. Assume a dataframe df1 that contains data about climatic conditions
of various cities with C1,C2,C3,C4 and C5 as indexes and give the
output of question from
>>>df1.shape
(a) (4,5)
(b) (5,4)
(c) (5,5)
(d) (4,4)
Ans : (b)
******************************