KEMBAR78
Bihar Board Solutions: Bihar Board 12th Maths VVI Objective Questions Model Set 3 in English | PDF | Theoretical Physics | Geometry
0% found this document useful (0 votes)
7K views15 pages

Bihar Board Solutions: Bihar Board 12th Maths VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Uploaded by

Sanjay
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7K views15 pages

Bihar Board Solutions: Bihar Board 12th Maths VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Uploaded by

Sanjay
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 15

Bihar Fractions Online

Class 12 11 10 9 8 7 Menu
6 Textbooks Calculator Calculator

Bihar Board Solutions


Bihar Board Solutions for Class 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 and 12

 Menu

Bihar Board 12th Maths VVI Objective Questions


Model Set 3 in English
May 24, 2020 by Shreya

Bihar Board 12th Maths Objective Questions and Answers

Bihar Board 12th Maths VVI Objective Questions Model Set 3 in


English
Question 1.

Answer:
﴾a﴿ π4

Question 2.
The slope of the tangent to the curve X = t2 + 3t – 8, Y = 2t2 – 2t – 5 at the point ﴾2, ‐1﴿
is
﴾a﴿ 12

﴾b﴿
−6

﴾c﴿
6

﴾d﴿
−12

Answer:
﴾c﴿ 7
6

Question 3.

The modulus of the vector 19 1 ⃗ 
+ 5J − 6k
⃗ 
is
﴾a﴿ √322
﴾b﴿ √420
﴾c﴿ √421
﴾d﴿ √422
Answer:
﴾d﴿ √422

Question 4.
π

2
∫ cos xdx =?
0

﴾a﴿ ‐1
﴾b﴿ 1
﴾c﴿ 2
π

﴾d﴿ 0
Answer:
﴾a﴿ ‐1

Question 5.
The direction cosines of z‐axis are
﴾a﴿ ﴾0, 0, 0﴿
﴾b﴿ ﴾1, 0, 0﴿
﴾c﴿ ﴾0, 1, 0﴿
﴾d﴿ ﴾0, 0, 1﴿
Answer:
﴾d﴿ ﴾0, 0, 1﴿

Question 6.
Answer:
﴾a﴿ 1

√1−x2

Question 7.
⃗  ⃗ 
K × K =?

﴾a﴿ 1
﴾b﴿ ‐1
﴾c﴿ K2
﴾d﴿ 0
Answer:
﴾d﴿ 0

Question 8.
Integrating factor of the differential equation + Y sec x = tan x is
dy

dx

﴾a﴿ sec x + tan x


﴾b﴿ sec x – tan x
﴾c﴿ sec x
﴾d﴿ tan x sec x
Answer:
﴾c﴿ sec x

Question 9.
Intergrating factor ﴾I.F﴿ of the differential equation + Y cos x = sin x cos x is
dy

dx

﴾a﴿ e‐sin x
﴾b﴿ esin x
﴾c﴿ e‐cos x
﴾d﴿ ecos x
Answer:
﴾c﴿ ecos x

Question 10.

Answer:
﴾a﴿ sin−1
2x
2
1+x
Question 11.

Answer:
﴾d﴿ 58

Question 12.
If f﴾x1﴿ = f﴾x2﴿ ⇒ x1 = x2 ∀ x1, x2 ∈ A, then what type of a function is f : A → B ?
﴾a﴿ One‐one
﴾b﴿ Constant
﴾c﴿ Onto
﴾d﴿ Many one
Answer:
﴾a﴿ One‐one

Question 13.
⃗ 
(a⃗ × a⃗ ) ⋅ b =?

﴾a﴿ 1
﴾b﴿ ‐1
﴾c﴿ 2
﴾d﴿ 0
Answer:
﴾d﴿ 0

Question 14.

Answer:
﴾a﴿ 0

Question 15.
P﴾A﴿ + P﴾A’﴿ = ?
﴾a﴿ 0
﴾b﴿ 1
﴾c﴿ ‐1
﴾d﴿ P﴾E﴿
Answer:
﴾b﴿ 1

Question 16.
⃗ 
a⃗ ⋅ b =?

﴾a﴿ −b ⃗ ⋅ a⃗ 


﴾b﴿ 1
﴾c﴿ ‐1
﴾d﴿ b ⃗ ⋅ a⃗ 
Answer:
﴾d﴿ b ⃗ ⋅ a⃗ 

Question 17.
−1 1
sin =?
x

﴾a﴿ sex‐1 x
﴾b﴿ cosec‐1 x
﴾c﴿ tan‐1 x
﴾d﴿ sin x
Answer:
﴾b﴿ cosec‐1 x

Question 18.

Answer:
n+1

﴾b﴿
x
+ k
n+1

Question 19.
d

dx
[tan x] = ?
﴾a﴿ sec2 x
﴾b﴿ sec x
﴾c﴿ cot x
﴾d﴿ ‐sec2 x
Answer:
﴾a﴿ sec2 x

Question 20.
Answer:
﴾a﴿ x1

Question 21.

Answer:
﴾b﴿ π4

Question 22.

Answer:
1 4
⎡ ⎤

﴾c﴿ ⎢ 2 5⎥
⎣ ⎦
3 6

Question 23.
P﴾A∪B﴿ = ?
﴾a﴿ P﴾A﴿ + P﴾B﴿ + P﴾A∩B﴿
﴾b﴿ P﴾A﴿ – P﴾B﴿ – P﴾A∩B﴿
﴾c﴿ P﴾A﴿ + P﴾B﴿ – P﴾A∩B﴿
﴾d﴿ P﴾A﴿ – P﴾B﴿ + P﴾A∩B﴿
Answer:
﴾c﴿ P﴾A﴿ + P﴾B﴿ – P﴾A∩B﴿

Question 24.
x 15
The value of x when [ ] = 0 is
4 4

﴾a﴿ 15
﴾a﴿ 15
﴾b﴿ ‐15
﴾c﴿ 4
﴾d﴿ 4x
Answer:
﴾a﴿ 15

Question 25.
∫cosec2 x dx = ?
﴾a﴿ tan x + c
﴾b﴿ ‐cot x + c
﴾c﴿ 2cosec x + c
﴾d﴿ ‐cosec x + 2
Answer:
﴾b﴿ ‐cot x + c

Question 26.
[sin2 x] = ?
d

dx

﴾a﴿ 2 sin x cos x


﴾b﴿ 2 sin x
﴾c﴿ cos2 x
﴾d﴿ sin x cos x
Answer:
﴾a﴿ 2 sin x cos x

Question 27.
The distance of the point ﴾3, 4, 5﴿ from x‐axis is
﴾a﴿ 3
﴾b﴿ 5
﴾c﴿ √41
﴾d﴿ None of these
Answer:
﴾c﴿ √41

Question 28.
In the set of all straight lines in a plane, the relation R to be Perpendicular is
﴾a﴿ Reflexive and transitive
﴾b﴿ Symmetric and transitive
﴾c﴿ Symmetric
﴾d﴿ None of these
Answer:
Answer:
﴾c﴿ Symmetric

Question 29.
Which of the following is a homogenous differential equation?
﴾a﴿ x2y dx – ﴾x3 + y3﴿ dy = 0
﴾b﴿ ﴾xy﴿ dx – ﴾x4 + y4﴿ dy = 0
﴾c﴿ ﴾2x + y – 3﴿ dy – ﴾x + 2y – 3﴿ dx = 0
﴾d﴿ ﴾x – y﴿ dy = ﴾x2 + y + 1﴿ dx
Answer:
﴾c﴿ ﴾2x + y – 3﴿ dy – ﴾x + 2y – 3﴿ dx = 0

Question 30.
1 −1
Evaluate [ ]
y x

﴾a﴿ x + y
﴾b﴿ x – y
﴾c﴿ ‐y – x
﴾d﴿ 1 – x
Answer:
﴾d﴿ 1 – x

Question 31.
1 2 4
⎡ ⎤

The value of the determinant ⎢ 1 3 6⎥ is


⎣ ⎦
1 4 9

﴾a﴿ 1
﴾b﴿ ‐1
﴾c﴿ 0
﴾d﴿ 2
Answer:
﴾a﴿ 1

Question 32.
The operation * is defined as a * b = 2a + b, then ﴾2 * 3﴿ * 4 is
﴾a﴿ 18
﴾b﴿ 17
﴾c﴿ 19
﴾d﴿ 21
Answer:
﴾d﴿ 21
﴾d﴿ 21

Question 33.
Which of the following is the unit matrix of order 3 × 3?

Answer:
1 0 0
⎡ ⎤

﴾b﴿ ⎢ 0 1 0⎥
⎣ ⎦
0 0 1

Question 34.
dx
∫ 2
=?
1+x

﴾a﴿ tan x + c
﴾b﴿ tan2 x + c
﴾c﴿ cot x + c
﴾d﴿ ‐cot‐1 x + c
Answer:
﴾c﴿ cot x + c

Question 35.
dx
∫ =?
2
1+x

﴾a﴿ tan x + c
﴾b﴿ tan2 x + c
﴾c﴿ cot x + c
﴾d﴿ ‐cot‐1 x + c
Answer:
﴾a﴿ tan x + c

Question 36.
P﴾E﴿ = ?
﴾a﴿ n﴾E﴿ + n﴾s﴿
n(s)
﴾b﴿ n(E)

﴾c﴿ n﴾E﴿ – n﴾s﴿


﴾c﴿ n﴾E﴿ – n﴾s﴿
n(E)
﴾d﴿ n(s)

Answer:
﴾a﴿ n﴾E﴿ + n﴾s﴿

Question 37.

Answer:
﴾a﴿ 1

Question 38.

Answer:
﴾b﴿ 0

Question 39.
∫sec x dx = ?
﴾a﴿ log|sec x| + c
﴾b﴿ log |sec x + tan x| + c
﴾c﴿ log |sec x ‐tan x| + c
﴾d﴿ sec x tan x + c
Answer:
﴾b﴿ log |sec x + tan x| + c

Question 40.
2 3

The order of the differential equation is


d y 3 dy 4
2
+ x ( ) = x
dx dx

﴾a﴿ 1
﴾b﴿ 2
﴾c﴿ 4
﴾d﴿ 3
Answer:
﴾b﴿ 2
Question 41.

Answer:
﴾c﴿ log 12

Question 42.
f: A → B will be an onto function of
﴾a﴿ f﴾A﴿ ⊂ B
﴾b﴿ f﴾A﴿ = B
﴾c﴿ f﴾A﴿ ⊃ B
﴾d﴿ f﴾A﴿ ≠ B
Answer:
﴾b﴿ f﴾A﴿ = B

Question 43.

Answer:
3 3

﴾a﴿
b −a

Question 44.

Answer:
﴾b﴿ 14 tan −−1 4
x
+ k

Question 45.
Answer:
﴾d﴿ ‐15

Question 46.

Answer:
27 36
﴾b﴿ [ ]
25 10

Question 47.
tan‐1 x + cot‐1 x = ?
﴾A﴿ 0
﴾B﴿ 1
﴾c﴿ π2
﴾d﴿ − π2
Answer:
﴾c﴿ π2

Question 48.

Answer:
﴾b﴿ 14

Question 49.
The position vector of the point ﴾x, y, z﴿ is
Answer:
﴾d﴿ xi ⃗ + yj ⃗ + zk⃗ 

Question 50.

﴾a﴿ ﴾x = ‐2, y = 8﴿
﴾b﴿ ﴾x = 2, y = n – 8﴿
﴾c﴿ ﴾x = 3, y = ‐6﴿
﴾d﴿ ﴾x = ‐3, y = 6﴿
Answer:
﴾b﴿ ﴾x = 2, y = n – 8﴿

 Class 12
 Bihar Board 12th Maths VVI Objective Questions Model Set 2 in English
 Bihar Board 12th Biology VVI Objective Questions Model Set 1 in English

Leave a Comment

Name *

Email *

Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Post Comment

Homework Help
Geography Questions and Answers
Economics Questions and Answers
Maths Calculator
Physics Calculator
Chemistry Calculator

Search …

Recent Posts

Bihar Board 12th Physics Model Question Paper 2 in English Medium


Bihar Board 12th Physics Objective Answers Chapter 11 Dual Nature of Radiation and
Matter
Bihar Board 12th Maths Objective Answers Chapter 6 Application of Derivatives
Bihar Board Class 10 Geography Solutions Chapter 1A 몭ाकृ
ितक सं
साधन
Bihar Board Class 11 Economics Solutions Chapter 4 आँ
कड़ों
का 몭몭ु
तीकरण
Bihar Board Class 8 Sanskrit Solutions Chapter 2 सं
घे
श몭몭ः
Bihar Board Class 10 English Grammar Translation
Bihar Board Class 8 Social Science History Solutions Chapter 3 몭ामीण ज़ीवन और समाज
Bihar Board Class 6 Social Science History Solutions Chapter 1 हमारा अतीत
Bihar Board Class 11th Hindi Book Solutions प몭 Chapter 2 कबीर केपद
Bihar Board Class 7 Social Science Geography Solutions Chapter 12 मौसम और जलवायु
Bihar Board Class 7 Social Science Geography Solutions Chapter 12 मौसम और जलवायु

Copyright © 2021 Bihar Board Solutions

You might also like