Assignment I (Introduction)
Tick the most appropriate answer.
All symbols have their usual meaning.
1. What is the millimeter wave frequency band ?
a. 300 MHz-3 GHz b. 30 MHz-24 GHz c. 30 GHZ-300 GHz d. none of these.
Ans: (c) 30 GHZ-300 GHz
2. Power received (p) from a transmit antenna varies with its distance (r) as
a. p α 1/r b. p α 1/r2 c. p α r2 d. p α r3
Ans: (b) p α 1/r2
3. Atmospheric attenuation increases at mm-wave frequencies due to Oxygen resonances at
a. 22 GHZ & 60 GHz b. 22 GHZ & 118 GHz
c. 118 GHZ & 60 GHz d. 118 GHZ & 183 GHz
Ans: (c) 118GHZ & 60GHz
4. Attenuation due to rain at mm-wave frequencies
a. increases with frequency b. decreases with frequency
c. remains same with frequency d. first increases then decreases.
Ans: (a) increases with frequency
5. Relation between emissivity and reflectivity
a. emissivity + reflectivity = 0 b. emissivity + reflectivity = 1
2 2
c. emissivity + reflectivity = 1 d. emissivity = 1+ reflectivity.
Ans: (b) emissivity + reflectivity = 1
6. The printed circuit boards used for millimeter wave component realization should be
a. thick with low dielectric constant
b. thin with high dielectric constant
c. thin with lower dielectric constant
d. thick with high dielectric constant
Ans: (c) thin with low dielectric constant.
7. Basic H-guide resembles NRD guide except that distance between two ground plane (a)
a. smaller than a wavelength b. smaller than a quarter wavelength
c. at least greater than two wavelength d. greater than a wavelength
Ans: (d) greater than a wavelength
8. Tangential electric field on PEC
a. zero b. infinity c. depends on boundary condition d. depends on
conductivity.
Ans: (a) zero
9. A section of transmission line of length l is used as a shunt stub. The input impedance is
capacitive if
a. l <λ/4, and ZL = 0 b. l<λ/4, and ZL = ∞
c. l>λ/4, and ZL = ∞ d. none.
Ans: (b) l <λ/4, and ZL = ∞
10. The group velocity (vg) can be expressed as
a. vg = ω/β b. vg = dω/dβ
c. vg = -d ∠S21)/dω d. vg = -dω/dβ
Ans: (b) vg = dω/dβ
11. Let c be the velocity of electromagnetic wave in free space. Then for fast wave
a. vp>c b. vg>c a. vpvg>c2 d. vp= vg = c.
Ans: a. vp>c
12. What is the relationship between β and k0 for a fast wave structure?
a. β = k0 b. β > k0 c. β < k0 d. β = 2×k0
Ans: (c) β<k0
13. If h is the height of the substrate and λo is the free space wavelength, what precaution should
be taken to minimize surface wave excitation?
a. h/ λo>>1 b. h/ λo<<1 c. h/ λo=1 d. h/ λo= λo/4
Ans: (b) h/ λo<<1
14. Consider a RG-401U semi rigid coaxial cable, with inner and outer conductor diameters of
0.0645 inch and 0.215 inch, and a Teflon dielectric with εr = 2.2. What is the highest usable
frequency before the TE11 waveguide mode starts to propagate?
a. 18.8 GHz b. 16.8G Hz c. 19.8 GHz d. none
Ans: (b) 16.8 GHz.
15. When frequency increases, skin depth of a conductor
a. increases, b. decreases, c. remain same, d. not frequency dependent.
Ans: (b) decreases
16. The loss that increases at millimeter wave frequencies due to skin effect is
a. conduction loss, b. dielectric loss, c. radiation loss, d. corona loss.
Ans: (a) conduction loss
17. The problem that appears due high standing waves on a transmission line connected to an
antenna is that
a) Power lost in the transmission line increases, b) high power source cannot be used,
c) antenna gain decreases, d) power delivered to antenna decreases.
Ans: d) power delivered to antenna decreases.
18. A transmission line has a capacitance of 15 pF / ft. and an inductance of 0.15 µH/ft. Then the
characteristic impedance of the line is
a) 100Ω , b) 75Ω , c) 77.5Ω, d) 50 Ω.
Ans: a) 100 Ω
19. If a transmission line is terminated with a resistance equal to its characteristic impedance
then
a) the standing wave ratio will be minimum, b) the input impedance will be twice the
terminating resistance, c) the reflection coefficient will be unity, d) the line loss will be
maximum.
Ans: a) the standing wave ratio will be minimum
20. Conductor loss increases at millimeter wave frequencies because of
a) smaller skin depth, b) higher surface roughness, c) both a and b, d) none.
Ans: c) both a and b.