KEMBAR78
Circle Geometry Review Guide | PDF | Circle | Angle
0% found this document useful (0 votes)
124 views10 pages

Circle Geometry Review Guide

This document contains a mathematics second quarter review with 13 multiple choice questions covering topics like angles, sectors, arcs, and geometry. The questions assess skills like calculating angle measures, sector and arc areas, segment lengths, and solving equations related to geometric shapes. The summary provides an overview of the key content and skills addressed in the review material without reproducing the full questions or solutions.

Uploaded by

Leanne Dela Cruz
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
124 views10 pages

Circle Geometry Review Guide

This document contains a mathematics second quarter review with 13 multiple choice questions covering topics like angles, sectors, arcs, and geometry. The questions assess skills like calculating angle measures, sector and arc areas, segment lengths, and solving equations related to geometric shapes. The summary provides an overview of the key content and skills addressed in the review material without reproducing the full questions or solutions.

Uploaded by

Leanne Dela Cruz
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 10

Mathematics Second Quarter Review Material

1. What is an angle whose vertex is on a circle and whose sides contain chords of the
circle?
a. Central Angle
b. Inscribed Angle
c. Circumscribed angle
d. Intercepted angle

Answer: b

2. Using the figure below, which of the following is an external secant segment of ⨀M?

a. ´¿
C
b. TI´
T
´
c. NO
E  ´
d. CO
M

Answer: a
I N O
3. The angle of a sector is 30o and the radius is 15 cm. What is the area of the sector in
cm2?

a. 59.8
b. 89.5
30o c. 58.9
d. 85.9
15 cm
Answer: c

Solution:
1 2
A= r θ
2
where: A=area of the sector
r= radius of the circle
θ=included angle in radians
1
A= ¿
2
A=58.9 cm2
4. The arc of a sector is 9 units and its radius is 3 units. What is the area of the sector in
square units?

a. 12.5
9 b. 13.5
c. 14.5
d. 15.5

3
Answer: b

Solution:
1
A= rC
2
where: r=radius of the circle
C=length of the arc
1
A= (3)(9)
2
A=13.5 sq. units
5. A regular hexagon is inscribed in a circle whose diameter is 20 m. Find the area of the
6 segments of the circle formed by the sides of a hexagon.

a. 36.45 sq. m
b. 63.54 sq. m
c. 45.63 sq. m
 20 m d. 54.36 sq. m
θ
Answer: d
Solution:
Let AH=area of the hexagon
AT=area of triangle
AC=area of the circle
A=area of the 6 segments of the circle
AH=6AT

AH=6 ( 12 ) r sinθ
2

360°
θ= =60o
6
Substitute:
1
AH=6 [] 2
(10)2 sin 60 °

AH=259.8
A=AC –AH
A= π (10)2−259.8
A=54.36 m2
6. Find the measure of the line segment indicated. Assume that lines which appear
tangent are tangent.
Find UW
U a. 35 units
b. 33 units
T
12 c. 34 units
14 2X+2 d. 37 units
C V
2X+5 Answer: b

W
Solution:
(2x+5) (12) = (2x+2) (14)
24x+60=28x+28
32=4x
8=x
Substitute:
12+2(8)+5
12+16+5
28+5
=33 units
7. Find the length of arc ZY . Round to the nearest hundredth.

Y
a. 5.24 in.
4 in. b. 7.65 in.
75o c. 5.37 in.
Z X
d. 9.07 in.
Answer: a
Solution:
l x
=
2 πr 360
l 75
=
2 π ( 4) 360
360l 600 π
=
360 360
l=5.23599
l ≈5.24 in.
8. Given a circle whose diameter AB equals 2 m. of two points C and D lie on the circle
and angles ABC and BAD are 18o and 36o, respectively, find the length of the major
arc CD.

B a. 1.26 m
b. 1.36 m
18o c. 1.63 m
θ d. 1.45 m

36o Answer: a

D A
C
Solution:
Solving for θ:
18+θ+36=90
θ=36o
2θ=72o
Let: C=length of arc CD
C=r(2 θ)

2 πradians
[
C=1x 72° x
360 ° ]
C=1.26 m
´ is a diameter of circle K. What is the measure of the minor arc, mGLH?
9. GH

H
a. 238o
b. 237o
122o c. 239o
G J
K d. 238o
Answer: d
L
Solution:
mGLH
=360o-122o
=238o

10. Find the measurement of mAED in circle F.

C a. 153o
D
B
b. 169o
c. 143o
 F d. 166o
63O
E
Answer: a
A

Solution:
mAED
=mAE+mED
=63o+90o
=153o
11. Find the measure of m∠P.

P
a. 500
M b. 350
c. 400
70O O
d. 300
56O
N
Answer: b

Solution:
m∠P
1
= mMN
2
1
= (70o)
2
= 35o
12. Find m∠T.

T U

(2x+15)O
(3x-5)O
S V

a. 550
b. 500
c. 400
d. 350
Answer: a
Solution:
m∠T= m∠U
3x-5=2x+15
x=20
m∠T=3x-5
=3(20)-5
=55o
13. Find the value of x.
−7 ± √ 305
a. units
6
P
−9 ± √ 357
b. units
2
8
−5 ± √ 319
S 7 c. units
5
R x Q −7 ± √ 305
d. units
2

Answer: d
Solution:
(PQ)2=QS(QR)
82=(X+7)x
64=x2+7x
x2+7x-64=0
−7 ± √ 49−4(1)(−64)
x=
2(1)

−7 ± √305
x= units
2
14. Find the value of the variable x.

a. 1± √ 51 units
b. -1± √55 units
x C
A D
x+4
10
B
c. 7± √56 units
d. 9± √ 97 units

Answer: a
Solution:
(AB)2=AD(AC)
(10)2=(2x+4)x
100=2x2+4x
2x2+4x-100=0
2(x2+2x-50)=0
−2± √ 4−4(1)(−50)
x=
2(1)

−2± √ 204
x=
2
−2± 2 √51
x=
2
x=-1± √51 units
15. Find the value of x.
G a. 5 units
b. 7 units
x H c. 4 units
d. 9 units
8
Answer: c
L J
10 K 6

Solution:
JG∙JH=JL∙JK
(X+8)8=16(6)
8X+64=96
8X=32
X=4
16. Find the value of x.

X 97
a. units
6
12
W
7
Z x

Y 6 T
55
b. units
6
67
c. units
6
89
d. units
6

Answer: a
Solution:
TX∙TW=TZ∙TY
(19)7=(X+6)6
133=6X+36
97=6X
97
X= units
6
17. Rewrite the following equation in the form (x-h)2+(y-k)2=r2.
x2+4x+4+y2-6y+9=36

a. (x-2)2+(y+3)2=36
b. (x+2)2+(y+3)2=-36
c. (x+2)2+(y-3)2=36
d. (x-2)2+(y-3)2=-36

Answer: c
Solution:
(x+2)2+(y-3)2=36
18. What is the center and radius of the following circle?
19
x2-3x+y2-5y=
2

a. Center: ( 32 , 52 ) radius=3 √ 2 units


5 5
b. Center: ( , ) radius=3 √ 2 units
2 2
7 9
c. Center: ( , ) radius=5 √ 2 units
2 2
4 5
d. Center: ( , ) radius=3 √ 3 units
2 2

Answer: a
Solution:
19
x2-3x+y2-5y=
2
9 25 19 9 25
x2-3x+ +y2-5y+ = + +
4 4 2 4 4
3 5
( )( )
x− 2+ y − 2=18
2 2
3 5
( )
Center: ,
2 2
radius=3 √ 2 units

19. Identify the center and radius of the following circle.


x2-20x+y2+6y=35

a. Center: (10, 3) radius=12 units


b. Center: (10, -3) radius=12 units
c. Center: (10, 13) radius=13 units
d. Center: (10, -3) radius=13 units
Answer: b

Solution:
x2-20x+y2+6y=35
x2-20x+100+y2+6y+9=35+100+9
(x-10)2+(y+3)2=144
Center: (10, -3) radius=12 units

20. Rewrite the following forms in the form (x-h)2+(y-k)2=r2.


x2-10x+25+y2+14y+49=4

a. (x-5)2+(y-7)2=4
b. (x-5)2+(y+7)2=-4
c. (x+5)2+(y+7)2=4
d. (x-5)2+(y+7)2=4

Answer: d
Solution:
(x-5)2+(y+7)2=4

You might also like