1. WWW stands for ?
1. World Whole Web
2. Wide World Web
3. Web World Wide
4. World Wide Web
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
2. Which of the following are components of Central Processing Unit (CPU) ?
1. Arithmetic logic unit, Mouse
2. Arithmetic logic unit, Control unit
3. Arithmetic logic unit, Integrated Circuits
4. Control Unit, Monitor
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
3. Which among following first generation of computers had ?
1. Vaccum Tubes and Magnetic Drum
2. Integrated Circuits
3. Magnetic Tape and Transistors
4. All of above
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
4. Where is RAM located ?
1. Expansion Board
2. External Drive
3. Mother Board
4. All of above
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
5. If a computer has more than one processor then it is known as ?
1. Uniprocess
2. Multiprocessor
3. Multithreaded
4. Multiprogramming
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
6. If a computer provides database services to other, then it will be known as ?
1. Web server
2. Application server
3. Database server
4. FTP server
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
7. Full form of URL is ?
1. Uniform Resource Locator
2. Uniform Resource Link
3. Uniform Registered Link
4. Unified Resource Link
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
Very basic and important question, found in many exams.
8. In which of the following form, data is stored in computer ?
1. Decimal
2. Binary
3. HexaDecimal
4. Octal
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Data in computer is always stored and send in binary form, Binary form means all data is in the
form of 1's and 0's.
View Answer
Comment on this question
9. Technology used to provide internet by transmitting data over wires of telephone
network is ?
1. Transmitter
2. Diodes
3. HHL
4. DSL
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
DSL means Digital Subscriber Line.
View Answer
Comment on this question
10. Which level language is Assembly Language ?
1. high-level programming language
2. medium-level programming language
3. low-level programming language
4. machine language
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
11. Documents, Movies, Images and Photographs etc are stored at a ?
1. Application Sever
2. Web Sever
3. Print Server
4. File Server
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
12. Which of following is used in RAM ?
1. Conductor
2. Semi Conductor
3. Vaccum Tubes
4. Transistor
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
13. What is full form of GUI in terms of computers ?
1. Graphical user Instrument
2. Graphical unified Interface
3. Graphical unified Instrument
4. Graphical user Interface
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
14. What is full form of ALU ?
1. Arithmetic logic unit
2. Allowed logic unit
3. Ascii logic unit
4. Arithmetic least unit
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
15. Who was the Founder of Bluetooth ?
1. Ericson
2. Martin Cooper
3. Steve Jobs
4. Apple
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
16. Who was the father of Internet ?
1. Chares Babbage
2. Vint Cerf
3. Denis Riche
4. Martin Cooper
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
17. Verification is process of ?
1. Access
2. Login
3. Logout
4. Authentication
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
18. What is LINUX ?
1. Malware
2. Operating System
3. Application Program
4. Firmware
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
19. What is the name of first super computer of India ?
1. Saga 220
2. PARAM 8000
3. ENIAC
4. PARAM 6000
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
20. Which is most common language used in web designing ?
1. C
2. C++
3. PHP
4. HTML
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
HTML - Hypertext Markup Language
View Answer
Comment on this question
21. Who is also known as Father of Computer ?
1. Vint Cerf
2. Tim Berner Lee
3. Charles Babbage
4. Steve Jobs
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
22. Which among following is commonly used language in Android applications ?
1. C
2. Php
3. C++
4. Java
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
23. Where are saved files stored in computer ?
1. RAM
2. Hard disk
3. Cache
4. Any of above
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
24. Which among following is odd ?
1. CD/DVD
2. Floopy Disks
3. SD Disk
4. BIOS
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
25. Which operations are performed by RAM ?
1. Read
2. Write
3. Read and Write
4. Depends on computer
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
26. Which among following is secondary storage device ?
1. Hard Disk
2. RAM
3. Diode
4. Semi Conductor
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
27. USB is which type of storage device ?
1. Primay
2. Secondary
3. Tertiary
4. None of above
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
28. Which program is run by BIOS to check hardware components are working
properly while computer is turned ON ?
1. DMOS
2. POST
3. CMOS
4. RIP
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Full form of POST is Power On Self Test.
29. ROM is non volatile.
1. TRUE
2. FALSE
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
ROM is non volatile means data will not be erased when computer is turned off.
View Answer
Comment on this question
30. Random Access Memory (RAM) is which storage of device ?
1. Primay
2. Secondary
3. Teriary
4. Off line
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
31. Random Access Memory (RAM) is non volatile in nature.
1. TRUE
2. FALSE
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Random Access Memory (RAM) is volatile in nature.
View Answer
Comment on this question
32. What is full form CMOS ?
1. Content Metal Oxide Semiconductor
2. Complementary Metal Oxide Semiconductor
3. Complementary Metal Oxygen Semiconductor
4. Complementary Metal Oscilator Semiconductor
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
33. Second generation of computers consist of which of following ?
1. Vaccum Tubes
2. Diodes
3. VLSI Microprocessor
4. Transistors
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
34. MPG is an file extension of which type of files ?
1. Audio
2. Image
3. Video
4. Flash
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
35. What is full form of SMPS ?
1. Switch Mode Power Supply
2. Simple Mode Power Supply
3. Storage Mode Power Supply
4. Storage Mode Power Shortage
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
36. Which component of computer is also considered as it Heart ?
1. Monitor
2. Keyboard
3. Scanner
4. Microprocessor
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
37. What is used to make computer chips ?
1. Copper
2. Steel
3. Silicon
4. Iron
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
38. Where BIOS is stored ?
1. Hard Disk
2. RAM
3. Flash Memory Chip
4. Any of above
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
BIOS is stored in Flash Memory Chip, which is located on the motherboard.
View Answer
Comment on this question
39. What is full form of EXIF ?
1. Exchangeable Image Fine Finish
2. Exchangeable Image File Format
3. Executable Image File Format
4. Executable Image File Finish
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
40. BIOS is used for ?
1. Updating system information on network
2. Loading operating system
3. It helps in routing
4. It take inputs from keywords and other devices
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
41. 1 Mega Byte is equal to
1. 1024 Bytes
2. 1024 Kilo Bytes
3. 1024 Giga Bits
4. 1024 Bits
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
42. An electronic path, that sends signals from one part of computer to another is ?
1. Logic Gate
2. Modem
3. Bus
4. Serial Port
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
43. Which is odd one ?
1. Inkjet Printers
2. CRT
3. Laser Printers
4. Dot Matrix Printers
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
44. Which device among following is used for sending digital data over a phone line ?
1. USB
2. Scanner
3. Printer
4. Modem
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
45. IP address version 4 is in which format ?
1. 4 bit
2. 8 bit
3. 16 bit
4. 32 bit
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
46. In banking, railways etc which computers are used ?
1. Mini Computers
2. Micro Computers
3. Main Frames
4. Super Computers
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
47. Which type of software is an operating system ?
1. Utility Software
2. System Software
3. Application Software
4. Firmware Software
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
48. Which type of switching is used in Internet ?
1. Packet
2. Telephone
3. Circuit
4. Telex
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
49. Microsoft office is type of ?
1. System software
2. Application software
3. Utility Software
4. Firmware
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
50. Intersection of columns and rows is called a ?
1. Data
2. Table
3. Cell
4. Schema
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
51. A wireless technology built in electronic gadgets used for exchanging data over short
distances is ?
1. Bluetooth
2. Wifi
3. Modem
4. USB
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
52. ARP stands for ?
1. Address Reverse Protocol
2. Address Resolution Protocol
3. Address Repersentative Protocol
4. Address Recording Protocol
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
53. Which is responsible for communication between Memory and ALU ?
1. Keyboard
2. RAM
3. Control nit
4. USB
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
54. Who is also known as father of Jquery ?
1. Vint cerf
2. John Resig
3. Larry Page
4. Chales Babbage
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
55. If CPU executes multiple programs simultaneously, it will be known as ?
1. Multiprocessing
2. Multitasking
3. Timesharing
4. Multiprogramming
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
56. Who invented C++ ?
1. Steve Jobs
2. James Gosling
3. Bjarne Stroustrup
4. Dennis Ritchie
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
57. One byte is equal to how many bits ?
1. 4 bits
2. 8 bits
3. 12 bits
4. 16 bits
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
58. What is the meaning of OSI, in terms of computers ?
1. Open Software Intrerelation
2. Open System Intrerelation
3. Open Software Interconnection
4. Open System Interconnection
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
59. One nibble is equal to how many bits ?
1. 4 bits
2. 8 bits
3. 12 bits
4. 16 bits
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
60. ULSI microprocessor is used in which generation of computers ?
1. Second generation
2. Third generation
3. Fourth generation
4. Fifth generation
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
full-form of ULSI is Ultra Large Scale Integration.
View Answer
Comment on this question
61. Who invented keyboard ?
1. James Gosling
2. Steve Jobs
3. Martin cooper
4. Christoper Latham Sholes
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
62. What is meaning of EEPROM ?
1. Electronically Erasable Programmable Read only Memory
2. Electrically Erasable Programmable Read only Memory
3. Electronically Erasable Programmable Reach only Memory
4. Electrically Erasable Pratical Reach only Memory
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
63. What is meaning of OMR ?
1. Optical Mark Reader
2. Optical Message Reader
3. Optical Message Render
4. Optical Mark Render
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
64. What can be considered as basic building blocks of a digital circuit ?
1. Logic Gate
2. Diode
3. Semi Conductor
4. CMOS
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
65. Which function key is used to check spellings ?
1. F2
2. F5
3. F7
4. F11
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
66. Which type of storage device is a BIOS ?
1. Primary
2. Secondary
3. Tertiary
4. Not a storage device
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
67. Which is a application software among following ?
1. Assembler
2. Complier
3. Operating System
4. Microsoft office
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
68. In computer what converts AC to DC ?
1. POST
2. Adapter
3. RAM
4. SMPS
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
69. Which among following is responsible for specifying address of a memory location ?
1. RAM
2. Address Bus
3. Control Bus
4. Hard Disk
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
70. Which among following is responsible for finding and loading operating system into
RAM ?
1. Bootstrap Loader
2. CMOS
3. BIOS
4. DMOS
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
71. By pressing which key we can move to beginning of a page ?
1. Window Key
2. Shift Key
3. Tab Key
4. Home Key
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
72. What is full form of RAM ?
1. Read Access Memory
2. Read Alternative Memory
3. Random Access Memory
4. Random Alternative Memory
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
73. What is full form of TIFF ?
1. The Image File Format
2. Tagged Image File Format
3. Tagged Image File Front
4. The Image Fax Format
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
74. Computer resolution measures ?
1. Size of screen
2. Shape of screen
3. Number of pixels
4. Number of colours it support
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
75. Which are the main parts of central processing unit ?
1. Control unit and Arithmetic Logic Unit
2. SMTP and BIOS
3. USB ports
4. None of above
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
76. From which year 5th generation of computers is considered ?
1. 1970
2. 1980
3. 1990
4. 2000
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
77. What is full form of CAM ?
1. Computer Aided Manufacturing
2. Computer And Manufacturing
3. Computer Aided Manifesto
4. Computer And Manifesto
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
85. Who invented Java ?
1. Deniss Ritche
2. James Gosling
3. Bajarnae
4. Linus Torvalds
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
86. Who is known as father of Artificial Intelligence ?
1. John McCarthy
2. Vint Cerf
3. Dennis Ritchie
4. James Gosling
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
87. What is full form of HTTP ?
1. Hyper Transfer Text Protocol
2. Hyper Text Transfer Protocol
3. Hexagonal Text Transfer Protocol
4. Hexagonal Text Transfer Prototype
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer
Comment on this question
88. Which among following is an image name extension ?
1. gif
2. docx
3. ppt
4. lib
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
89. An Assembler is used to translate a program written in ?
1. Low-Level Language
2. Machine Language
3. Assembly Language
4. High-Level language
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
78. Which term is related to database ?
1. PHP
2. Java
3. Oracle
4. Assembly
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer
Comment on this question
79. Which among following is engine of computer ?
1. Mouse
2. Scanner
3. Monitor
4. Processor
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer
Comment on this question
80. Which language was used as first generation language ?
1. Machine language
2. Assembly language
3. Java
4. C
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
81. Where is cahce memory is located ?
1. CPU
2. Monitor
3. Scanner
4. On file server
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer
Comment on this question
82. Data stored in ROM is not permanent ?
1. TRUE
2. FALSE
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Data stored in ROM is permanent.
Note: Full form of ROM is Read Only Memory
View Answer
Comment on this question
83. Which among following is odd one ?
1. RAM
2. ROM
3. Cache
4. Hard Disk
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
Hard disk is secondary storage device, other are primary storage devices.
View Answer
Comment on this question
84. Which operating system is developed by Apple ?
1. Linux
2. Window
3. Mac OS
4. DOS
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation: