BBA OB Unit-1
1) ____means that organizations are becoming more heterogeneous in terms of gender,
race, and ethnicity.
A) Globalization
B) Workforce diversity
C) Affirmative action
D) Organizational culture
Answer B
2) All of the following topics and areas of concentration generally constitute the
field of OB except:
A) international influences.
B) interpersonal communication.
C) group structure and process.
D) leadership.
E) work design.
Answer A
3) Organizational behaviour is generally considered to be all of the following except:
applying scientific findings to practical organizational problems.
A) an applied field.
B) a field of study.
C) studying what people do in an organization.
D) an intuitive analysis of human behaviour.
Answer D
4) The structure of an OB model includes three basic levels of analysis: individual, group, and
organization systems. Issues that influence all three levels in various ways and thus affect
behavioural dynamics are:
A) change and stress.
B) organizational culture and commitment.
C) power and politics.
D) work design and technology.
E) values and attitudes.
Answer A
5) The group level analysis in an OB model includes all of the following
independent variables except:
A) leadership.
B) group decision making.
C) work teams.
D) organizational culture.
E) group structure.
Answer D
6) According to the OB model, all of the following are characteristics of human
output except:
A) conflict.
B) satisfaction.
C) turnover.
D) productivity.
E) absence.
Answer A
7) Some of OB's challenges and opportunities include all of the following except:
A) reinforcing the importance of traditional methods of management.
B) offering specific insights to improve interpersonal and people skills.
C) helping us learn to cope in a continuously changing world.
D) facilitating the improvement of quality and employee productivity.
E) acknowledging individual differences and value of workforce diversity.
Answer A
8) All of the following are advantages of diversity except:
A) increased flexibility.
B) increased creativity.
C) multiple perspectives.
D) increased cohesiveness.
E) greater openness to new ideas
Answer D
9) Diversity training programs are generally intended to provide a vehicle for:
a. increasing awareness and examining stereotypes.
b. focusing on individual differences.
c. eliminating group learning.
d. balancing work/life conflicts.
Answer A
10) An example of change in the nature of the work force is:
a. increase in college attendance.
b. mergers and consolidations.
c. more cultural diversity.
d. increase in divorce rates.
Answer C
11) The centerpiece of most diversity programs is:
A) Money
B) Employer commitment
C) Training
D) Human resource personnel
Answer C
12) Which of the following is not a core topic of organizational behavior?
Select correct option:
A) Motivation
B) Attitude development
C) Conflict
D) Resource allocation
Answer D
13) A study of human behavior in organizational settings is
A. individual behavior
B. group behavior
C. organizational behavior
D. none of these
Answer C
14). Today’s organization are
A. open system
B. closed system
C. open as well as closed
D. none of these
Answer A
15) ___ is the science or study of individual human behaviour.
A. Chemistry
B. Psychology
C. Computers
D. Mathematics.
Answer B
16) The model(s) of Organizational Behavior is (are):
A. Autocratic
B. Custodial
C. Supportive
D. All of the above
Answer A.
17).Forces affecting organizational behavior are
A. People
B. Environment
C. Technology
D. All of the above
Answer D.
18) The study of organization behavior has certain basic assumptions. They are
A. An industrial enterprise is an organization of people
B. These people must be motivated to work effectively
C. The goals of the employee and the employer may not necessarily coincide
D. All of the above
Answer D
19) Which of the following forms the basis for the autocratic modelof OB
A. Obedience
B. Authority
C. Power
D. Dependence on boss
Answer D
20) The study of Organizational Behavior is categorized into Micro and Macro OB:) Micro OB
deals with ___ and ___.
A. Individual & groups
B. Groups & teams
C. Teams and individuals
D. organizations and departments,
Answer A
21) Organization Behavior is not a /an
A. A separate field of study B. Applied science
C. Normative science D. Pessimistic approach
Answer D
22) Scope of does not include-
A) Leadership
B) Perception
C) Job design
D) Technology
Answer D
23) Scientist of OB recognize that organization are not static but dynamic and ---
A) Processing
B) Systematic
C) Ever-changing
D) Researching
Answer C
24) OB is a Field of study backed by a body of associated with growing concern for people at
work place
A) Theory
B) Research
C) Application
D) All of above
Answer D
25) OB is a ---
A) A Science
B) A art
C) A Science as well as Art
D) None of Above
Answer C
26) Which of the following represent correct sequencing of historical development of OB___
A) Industrial revolution -> Scientific management-> human relation movement -> OB
B) Scientific management-> human relation movement -> Industrial revolution -> OB
C) human relation movement -> Industrial revolution -> Scientific management-> OB
D) None of these
Answer A
54) The problem of inflexibility experience by too large machine is solve through
A) professional bureaucracy
B) Entrepreneurial form
C) Adhocracy
D) Diversified form
Answer D
55) The key role performance in the diversified form of organization is by-
A) Top management
B) Middle management
C) Lower management
D) Specialized core
Answer B
56) An Organization of diversified form have a larger___
A) Technical support
B) Top management
C) Specialized support
D) Administration support
Answer D
57) Each of the independent of the diversified form illustrates
A) Machine Bureaucracy
B) Processional Bureaucracy
C) Entrepreneurial form
D) Adhocracy
Answer A
58) n present context, challenges for Organizational Behaviour are _____
a) Employee expectation
b) Workforce diversity
c) Globalization
d) All of the above
Answer D
62) Organizational behaviour focuses at 3 Levels-
a. Individuals, Organisation, Society
b. Society, Organisation, Nation
c. Employee, Employer, Management
d. Individual, Groups, Organisation.
Answer D
63) Some of OB’s challenges and opportunities include all of the following except
a) reinforcing the importance of traditional methods of management
b) offering specific insights to improve interpersonal and people skills
c) helping us learnt to cope in a continues changing world
d) facilitating the improvement of quality and employee productivity
Answer A
64) Which of the following is not correct for the organisational behaviour?
a) Organisational behaviour is an integral part of management
b) Organisational behaviour is a disciplinary approach
c) Organisational behaviour helps in analysis of behaviour
d) Organisational behaviour is goal-oriented
Answer B
65) Which one of the following is the definition given by Fred Luthans _____
a) Organisational behaviour is to understand, predicting and controlling human behaviour at
work
b) Organisational behaviour is subset of management activities concerned to human
behaviour
c) Organisational behaviour is a branch of social sciences that seeks to build theories
d) Organisational behaviour is a field of study that investigates the impact on behaviour
Answer A
66) OB Helps to understand behaviour of human in ___________.
a) work place and Society
b) work place only
c) Society only
d) Department only
Answer A
67) OB does Not contributed to improve
a) Motivation
b) Efficiency
c) interpersonal relations
d) Communication
Answer C
68) Due to emphasis on productivity & efficiency, employee are not allowed to work with
harmony with one another is a limitation of_____
a) Organizational Cultural
b) Organizational Structure
c) Organizational Behaviour
d) Organisational Value
Answer A
69) Which of the following is not a contributing discipline of OB
a) Anthropology
b) Psychology
c) physiology
d) sociology
Answer C
70) ____________ is a Study of individual Behaviour
a) Anthropology
b) Psychology
c) political science
d) sociology
Answer b
71) __________ is a Study of Group Behaviour
a) Anthropology
b) Psychology
c) physiology
d) sociology
Answer d
72) The model(s) of Organisational Behaviour is (are):
a. Autocratic
b. Custodial
c. Supportive
d. All of the above
Answer: d
73) The philosophy that guides an organisation’s policies towards its
employees and customers is an important part of
a. Management strategy
b. Organisation behaviour
c. Organisational culture
d. Organisation development
Answer: c
74) _____________ embodies a team concept, is based on the
principle of mutual contribution by employer and employees
a. Autocratic model
b. Custodial model
c. Supportive Model
d. Collegial Model
Answer: d
75) Forces affecting organisational behaviour are
a. People
b. Environment
c. Technology
d. All of the above
Answer: d
76) In present context, challenges for OB are
a. Employee expectation
b. Workforce diversity
c. Globalisation
d. All of the above
Answer: d
77) Which of the following frameworks is used in the development
of the overall model of OB?
a. The cognitive framework
b. The behaviouristic framework
c. The social learning framework
d. All of the above
Answer: d
78) “Might is right” is the motto of
a. Autocratic Model
b. Custodial Model
c. Supportive Mode
d. Collegial Model
Answer: a
79) Organisational behaviour is a field of study backed by a body of
associated with growing concern for people at workplace
a. Theory
b. Research
c. Application
d. All of the above
Answer: d
80) The field of organisational behaviour examines such questions
as the nature of leadership, effective team development, and
a. Interpersonal conflict resolution; motivation of individuals
b. Organisational control; conflict management
c. Motivation of individuals; planning
d. Planning; development
Answer: a
82) The field of organisational behaviour is primarily concerned with
a. The behaviour of individual and groups
b. How resources are effectively managed
c. Control processes and interactions between organisations,
external context
d. Both a and c
Answer: d
83) Which of the following forms the basis for the autocratic model
of OB
a. Obedience
b. Authority
c. Power
d. Dependence on boss
Answer: c
84) Which of the following is not correct for the organisational
behaviour?
a. Organisational behaviour is an integral part of management
b. Organisational behaviour is a disciplinary approach
c. Organisational behaviour helps in analysis of behaviour
d. “Organisational behaviour is goal-oriented
Answer: b
85) Forces affecting organisational behaviour are
a) People
b) Environment
c) Technology
d) All of the above
Answer:d
86) Hawthorne Studies is related to which stage of the organisational
behaviour evolution
a) Industrial revolution
b) Scientific management
c) Organisational behaviour
d) Human relations movement
Answer:d
87) In present context, challenges for OB are
a) Employee expectation
b) Workforce diversity
c) Globalization
d) All of the above
Answer:d
88) The study of organisation behaviour has certain basic assumptions. They
are
a) An industrial enterprise is an organisation of people.
b) These people must be motivated to work effectively.
c) The goals of the employee and the employer may not necessarily coincide.
d) All of the above.
Answer:d
89) The____________ is based on the environment. Though____________ like thinking,
expectations and perception do exist, and they are not needed to manage or predict
behaviour.
a) Behaviouristic approach, Cognitive processes,
b) cognitive processes, behaviouristic approach
c) Social cognitive, behaviouristic approach
d) Cognitive processes, social cognitive
Answer: a
90) Concerning organizational cultures,
a. a strong culture is a more productive environment
b. a weak culture is a more productive environment
c. the specific culture that contributes to positive effectiveness is well known
d. the stronger the culture, the more influential it is on employee behavior
Answer: d
91) What is the key word in understanding organization structure?
a. Control b. Change c. Process d. Delegation
Answer: a
92) Organization structures
a. affect group behavior more than individual behavior
b. change rapidly to meet environmental and market changes
c. contribute positively to organizational performance
d. can be defined simply as activities that occur regularly
Answer: d
93) As per _________ Behaviour is not the outcome of stimulus alone, but it is an
outcome which also depends on contingent environmental consequences of a
behaviour
a) Behaviouristic Framework b) Cognitive Framework
c) Sinner Framework d) Behaviour Theory
Answer: a
94) ____have translated this SCT into the theoretical framework for organizational
behavior.
a) Stajkovic and Luthans b) Stajkovic and Sinner
c) Sinner and Luthans d) Stajkovic and Pavlo
Answer:a
95) If modern day managers do not positively address and manage work force
diversity of the following may become negative outcomes for an organisation except
a) more difficult communication b) Increased creativity and innovation
c) more interpersonal conflicts d) potential for higher employee turnover
Answer: b
96) The structure of an OB model includes 3 levels of analysis individual, group and
organizational systems. Issues that influence all 3 levels in various ways and thus
affect behavioural dynamics are
a) change and stress b) Organisational culture and commitment
c) Power and politics d) work design and technology
Answer: a
97) some of OB’s challenges and opportunities include all of the following except
a) reinforcing the importance of traditional methods of management
b) offering specific insights to improve interpersonal and people skills
c) helping us learn to cope in a continues changing world
d) facilitating the improvement of quality and employee productivity
Answer: a
98) Individual who achieve the goal through other people is/are
A. Individual
B. Group
C. Manager
D. All of these
Answer C
99) Management skill is associated with
A. Technical Skill
B. Human Skill
C. Conceptual Skill
D. All of these
Answer D
100.) OB focuses mainly on how to?
A. Improve productivity
B. Reduced turn over
C. Both a and b
D. None of these
Answer C