KEMBAR78
Statistical Assistant 2015 | PDF | Mean | Variance
0% found this document useful (0 votes)
390 views8 pages

Statistical Assistant 2015

This document contains the final answer key for a statistical assistant exam given on June 29, 2015. It lists 35 multiple choice questions from the exam along with the correct answer for each question. The questions cover topics related to Indian history, politics, literature and statistics.

Uploaded by

Jijo Aliyas
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
390 views8 pages

Statistical Assistant 2015

This document contains the final answer key for a statistical assistant exam given on June 29, 2015. It lists 35 multiple choice questions from the exam along with the correct answer for each question. The questions cover topics related to Indian history, politics, literature and statistics.

Uploaded by

Jijo Aliyas
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8

Home Page http://192.168.1.6/psc/modules/marklist/answer_sheet/pr...

FINAL ANSWER KEY


Question Paper Code: 11/2015/OL
Category Code: 195/2013
Exam: Statistical Assistant gr II
Medium of Question: English
Date of Test 29-06-2015
Alphacode A
Question1:-Drafting Committee chairman of Indian Constitution
A:-Dr. Rajendra Prasad
B:-Dr. B R Ambedkar
C:-Jawaharlal Nehru
D:-Sardar Vallabjhai Patel
Correct Answer:- Option-B
Question2:-The President of India who officially issued a state of emergency in 1975
A:-Zakir Huzain
B:-V.V. Giri
C:-Fakruddin Ali Ahmad
D:-Neelam Sanjeev Reddy
Correct Answer:- Option-C
Question3:-Right to Information Law was passed on
A:-26 January 2005
B:-15 June 2005
C:-15 August 2005
D:-2 October 2005
Correct Answer:- Option-B
Question4:-The ruler who founded the first English school in Travancore
A:-Chithira Thirunnal
B:-Sree Moolam Thirunnal
C:-Swathy Thirunnal
D:-Vishakham Thirunnal
Correct Answer:- Option-C
Question5:-First travelogue in Malayalam
A:-London Note Book
B:-Varthamana Pustakam
C:-Vazhiyorakazchakal
D:-Israel Yatra
Correct Answer:- Option-B
Question6:-Founder of Prathyaksha Raksha Sabha
A:-Joseph Parekkattil
B:-Benjamin Bailee
C:-Charls Mart
D:-Poykayil Yohannan
Correct Answer:- Option-D
Question7:-Travancore State Congress was formed in
A:-1932
B:-1936
C:-1938
D:-1939
Correct Answer:- Option-C
Question8:-The leader of Ezhava Memorial
A:-G.P. Pillai
B:-Dr. Palpu
C:-Nataraja Guru
D:-Kumaran Asan
Correct Answer:- Option-B
Question9:-Paliyam Satyagraha was in the year
A:-1924
B:-1931
C:-1948
D:-1959
Correct Answer:- Option-C
Question10:-Who started the monthly publication Gramadeepam ?
A:-K. Kelappan
B:-T.N. Gangadharan
C:-K.M. Mathew
D:-K. Balakrishnan
Correct Answer:- Option-A
Question11:-Who among the following started a branch of Brahma Samaj at Kozhikode in 1898 ?
A:-Ayyathan Gopalan
B:-K. Ayyappan
C:-T.K. Madhavan
D:-P. Narayanan Nair
Correct Answer:- Option-A
Question12:-Seethamuthal Sathyavathivare is a work of
A:-Balamani Amma
B:-Lalithambika Antharjanam
C:-Dr. M. Leelavathy
D:-Kamala Surayya
Correct Answer:- Option-B
Question13:-The Malayali who delivered his speech in Malayalam at Oxford University in 1959
A:-V.K. Krishna Menon
B:-Mannathu Padmanabhan
C:-K.P. Kesava Menon
D:-Captain Lekshmi
Correct Answer:- Option-B
Question14:-The leader of the Yachana Yatra in 1931
A:-A.K. Gopalan
B:-M.P. Manmathan

1 of 8 07/07/2015 02:59 PM
Home Page http://192.168.1.6/psc/modules/marklist/answer_sheet/pr...

C:-V.T. Bhattathiripad
D:-Ayyankali
Correct Answer:- Option-C
Question15:-Who organized a Misrabhojanam in 1917 at Kozhikode
A:-K.P. Vallon
B:-C. Krishnan
C:-Chovvara Parameswaran
D:-Sahodaran Ayyappan
Correct Answer:- Option-D
Question16:-Who is popularly known as Kerala Vyasan ?
A:-Vallathol Narayana Menon
B:-A.R. Rajaraja Varma
C:-Kodungalloor Kunjikkuttan Thampuran
D:-Keralavarma Valiyakoyi Thampuran
Correct Answer:- Option-C
Question17:-The birth palace of Ulloor S. Parameswara Iyer
A:-Kilimanoor
B:-Pattom
C:-Mavelikkara
D:-Changanacherry
Correct Answer:- Option-D
Question18:-Temple Entry Proclamation was declared on
A:-1 November 1935
B:-12 November 1935
C:-1 November 1936
D:-12 November 1936
Correct Answer:- Option-D
Question19:-The Pope who canonized Mar Kurikos Elias Chavara on 23 November 2014
A:-Pope John Paul I
B:-Pope John Paul II
C:-Pope Francis
D:-Pope Benedict XVI
Correct Answer:- Option-C
Question20:-Founder of Bachpan Bachao Andolan
A:-Medha Padkar
B:-Kailash Satyarthi
C:-Sundarlal Bahuguna
D:-Arundhathi Roy
Correct Answer:- Option-B
Question21:-Who among the following is the real giant in the development of the theory of Statistics?
A:-I. Fisher
B:-Prof. R.A. Fisher
C:-P.C. Mahalanobis
D:-C.R. Rao
Correct Answer:- Option-B
Question22:-A suitable method of collecting data in cases where the informants are literate and spread over a vast area:
A:-Direct personal interview
B:-Mailed questionnaire method
C:-Sample method
D:-Primary method
Correct Answer:- Option-B
Question23:-The point of intersection of ogives correspond to:
A:-Mean
B:-Geometric mean
C:-Mode
D:-Median
Correct Answer:- Option-D
Question24:-In a ratio graph, the vertical scale starts with:
A:-0
B:--1
C:-1
D:-Any positive number
Correct Answer:- Option-D
Question25:-Out of 19 students appeared for a test only 10 students are qualified and their scores are respectively 36, 45, 58, 63, 39, 43, 47, 34, 41 and 50. The median mark of all students is :
A:-45
B:-39
C:-34
D:-41
Correct Answer:- Option-C
Question26:-The arithmetic mean and harmonic mean of certain data set are respectively 90 and 40. Then the geometric mean is :
A:-50
B:-60
C:-80
D:-Data is not sufficient
Correct Answer:- Option-B
Question27:-The arithmetic mean of two sample observations is greater than the smallest by their :
A:-Standard error
B:-Variance
C:-Range
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A
Question28:-The harmonic mean of certain data set is 25 and if each observation is multiplied by 2. Then the harmonic mean of new data set is :
A:-25/2
B:-25
C:-100
D:-50
Correct Answer:- Option-D
Question29:-In Lorenz curve , the diagonal line y=x is known as:
A:-Coefficient of determination

2 of 8 07/07/2015 02:59 PM
Home Page http://192.168.1.6/psc/modules/marklist/answer_sheet/pr...

B:-Line of unequal distribution


C:-Line of equal distribution
D:-Line of poverty
Correct Answer:- Option-C
Question30:-If 25% of the items in a distribution are less than 10 and 25% are more than 40, the quartile deviation is :
A:-25
B:-20
C:-15
D:-5
Correct Answer:- Option-C
Question31:-The standard deviation of the observations x and y is :
A:-Absolute value of (x-y)/2
B:-Absolute value of (x-y)
C:-(x-y)
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A
Question32:-The coefficient of variation of first four natural numbers is :
1
A:-5 2
B:-sqrt(0.4)
C:-sqrt(0.2)
D:-sqrt(2.5)
Correct Answer:- Option-C
Question33:-The distribution of mortality rates with respect to the age after ignoring the accidental deaths will give:
A:-Positively skewed distribution
B:-Negatively skewed distribution
C:-Symmetric distribution
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A
Question34:-Which one of the following is true for a discrete distribution?
A:-β2 > 1
B:-β2 > 3
C:-β2 < 3
D:-β2 > 2
Correct Answer:- Option-A
Question35:-The sum of squares of deviations is least when measured from :
A:-Median
B:-Mean
C:-Mode
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B
Question36:-The axiomatic approach to probability was proposed by:

A:-Karl Pearson
B:-Laplace
C:-A. Kolmogorov
D:-A.N. Kolmogorov
Correct Answer:- Option-D
Question37:-10 persons are seated on 10 chairs at a round table. The probability that two specified persons are sitting next to each other is:
2
A:-
10
1
B:-
10
2
C:-
9
1
D:-
9
Correct Answer:- Option-C
Question38:-Which of the following statement is most correct:
A:-P(AB) ≤ P(A)
B:-P(AB) ≤ P(B)
C:-P(AB) ≤ min(P(A),P(B))
D:-P(AB) ≤ max(P(A),P(B))
Correct Answer:- Option-C
Question39:-A random sample of 10 different observations is given. How many samples of {(x, y) : x < y} can be formed is:
A:-45
B:-90
C:-60
D:-30
Correct Answer:- Option-A
Question40:-If P(A)=P(B)=P(C)=0.5, P(AB)=P(AC)=P(BC)=0.2 and P(ABC)=0.1, then P(A-B-C) is :
A:-0.15
B:-0.20
C:-0.10
D:-0
Correct Answer:- Option-B
Question41:-The probability of choosing a square of dimension 2 from a chess board of dimension 8 is:
1
A:-
64
2
B:-
64
4
C:-
64
D:-None of these
Correct Answer:- Option-D
Question42:-If A and B are exhaustive and equally likely events with P(AB)=0.2, then P(A) is:
A:-0.6
B:-0.4
C:-0.8

3 of 8 07/07/2015 02:59 PM
Home Page http://192.168.1.6/psc/modules/marklist/answer_sheet/pr...

D:-None of these
Correct Answer:- Option-B
1 3 1
Question43:-A problem in statistics is given to 3 students A, B and C whose chances of solving it are , and respectively. The probability that exactly one solves the problem is:
2 4 4
19
A:-
32
29
B:-
32
3
C:-
32
13
D:-
32
Correct Answer:- Option-D
Question44:-Which of the following statement is true ?
A:-Disjoint events are independent
B:-Independent events may be disjoint
C:-Both options 1 and 2
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B
Question45:-Five events are said to be mutually independent if they have to satisfy ........... conditions:
A:-26
B:-30
C:-28
D:-32
Correct Answer:- Option-A
Question46:-Two friends decided to meet between 2pm and 3pm with the proviso that one waits the other for at most 20 minutes. The chance of their meeting is:
1
A:-
9
2
B:-
9
4
C:-
9
5
D:-
9
Correct Answer:- Option-D
Question47:-Bayes' formula is used to obtain the probabilities of:
A:-Posterior events
B:-Likelihood events
C:-Prior events
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A
Question48:-The distribution which holds the property non correlation of random variables implies independence is:
A:-Bivariate normal
B:-Bivariate exponential
C:-Bivariate Cauchy
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A
Question49:-The Union Minister of Statistics and Program Implementation is:
A:-Dr. V. K. Singh
B:-Rajnath Singh
C:-Smriti Irani
D:-Venkia Naidu
Correct Answer:- Option-A
Question50:-The mean sum of squares is obtained by dividing the sum of squares by:
A:-Size of the sample
B:-Degrees of freedom
C:-Squared degrees of freedom
D:-Squared sample size
Correct Answer:- Option-B
Question51:-The method of moment estimator for Θ in a uniform distribution over [-Θ, Θ ] with sample mean 10 and sample variance 4 is:
A:-2√3
B:-24
C:-10
D:-0
Correct Answer:- Option-A
Question52:-A consistent estimator of Θ 2 in a Poisson distribution with parameter θ is:
A:-Square of sample mean
B:-Sample mean
C:-Sample variance
D:-Sample mean- sample variance
Correct Answer:- Option-A
Question53:-The degrees of freedom associated to error sum of squares in one-way ANOVA having n observations and k treatments is:
A:-n-1
B:-k-1
C:-n-k
D:-k+1
Correct Answer:- Option-C
Question54:-The sum of all two digit numbers formed using the digits 1, 2, 3 and 4 if each digit is used exactly once is:
A:-110
B:-284
C:-330
D:-None of these
Correct Answer:- Option-C
Question55:-The moment generating function M(t) of a random variable X exists at:
A:-Any real value of t
B:-t=0
C:-Neighborhood of zero
D:-Deleted neighborhood of zero
Correct Answer:- Option-C

4 of 8 07/07/2015 02:59 PM
Home Page http://192.168.1.6/psc/modules/marklist/answer_sheet/pr...

π
Question56:-If x=rcosΘ and y=rsinΘ with r>0, 0<Θ < , then dxdy is:
2
A:-r 2 drdΘ
B:-θ drdΘ
C:-drdΘ
D:-rdrd Θ
Correct Answer:- Option-D
Question57:-The characteristic function of a standard normal variate is:
2
−t
A:-e 2
t2
B:-e 2
|t||

C:-e 2
D:-1
Correct Answer:- Option-A
Question58:-Francis Galton is pioneered in the study of:
A:-Biometry
B:-Genetics
C:-Regression
D:-Correlation
Correct Answer:- Option-C
Question59:-The correlation coefficient of the bi variate data: (1,10), (2,9), (3,8) and (4,7) is
A:-1
B:--1
C:-0.6
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B
Question60:-Let r (x, y)=0.8. Then the explained variation in y due to x is:
A:-80%
B:-64%
C:-81%
D:-70%
Correct Answer:- Option-B
Question61:-If both regression coefficients are positive, then their sum is always:
A:- ≥ 1
B:-Lies between 1 and 2
C:- ≥ 2
D:-None of these
Correct Answer:- Option-D
Question62:-The line of best fit can be obtained by the principle of:
A:-Least squares
B:-Moments
C:-Mixed moments
D:-Minimum chi-sqare
Correct Answer:- Option-A
Question63:-The coefficients of determination is the square of:
A:-r
B:-1-r
C:-1+r
1−r
D:-
1+r
Correct Answer:- Option-A
−x + 3 y − 5
Question64:-If r(x,y)=0.6, then r( , ) is:
2 8
A:--1
B:--0.6
C:-+0.6
D:-0.36
Correct Answer:- Option-B
Question65:-Probable error is used to test:
A:-Observed correlation coefficient
B:-Regression coefficients
C:-Rank correlation
D:-Consistency
Correct Answer:- Option-A
Question66:-Let X be the number of successes follow B(n,p), then the distribution of failures follow:
A:-B(n,p)
B:-B(n, 1-p)
C:-B(2n, 1-p)
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B
Question67:-Let X follows B(n,p) is positively skewed if :
1
A:-p<
2
1
B:-p>
2
1
C:-p=
2
D:-o<p<1
Correct Answer:- Option-A
Question68:-Correlation coefficient between the number of successes and failures in B(n,p) is:
A:-1
B:--1
C:-0
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B
X − np
Question69:-Let X follows B(n,p) and define Y= . Then Var(Y) is:
√npq
A:-npq

5 of 8 07/07/2015 02:59 PM
Home Page http://192.168.1.6/psc/modules/marklist/answer_sheet/pr...

q
B:-
p2
C:-1
p2
D:-
q
Correct Answer:- Option-C
Question70:-If X and Y are two independent Poisson variates with parameters 2 and 3 respectively and let U=X+Y. Then P(U=0) is:
A:-e −5
B:-e −3
C:-e −2
D:-e −2 +e −3
Correct Answer:- Option-A
Question71:-Referring to Question 50, E(X/U=3) is:
A:-1
2
B:-
3
5
C:-
3
6
D:-
5
Correct Answer:- Option-D
n
⎛ x2 ⎞
Question72:- lim ⎜1 − ⎟ is:
n→∞ ⎜⎝ n 2 ⎟⎠

A:-e − x
B:-e x
C:--1
D:-None of these
Correct Answer:- Option-D
Question73:-Which of the following statement about B(n,p) is always true?
A:-It is under dispersed
B:-It is over dispersed
C:-Neither option1 nor option 2
D:-Both options 1 and 2 depend on values of p
Correct Answer:- Option-A
Question74:-If X follows N(10, σ 2 = 4 ), then the standard deviation of aX is:
A:-2a
B:-4a
C:-2a 2
D:-None of these
Correct Answer:- Option-D
Question75:-If X follows U(0,1), then Var(1-X) is:
1
A:-
12
1
B:-
6
1
C:-
2
1
D:-
4
Correct Answer:- Option-A
Question76:-The maximum height of N(0,1) curve is :
A:-e
B:-√e
1
C:-
√π
1
D:-
√2Π
Correct Answer:- Option-D
Question77:-As the scale parameter of normal curve increases, the distribution retains symmetry and becomes:
A:-Flatter
B:-Peaked
C:-Neither 1 nor 2
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A
Question78:-If X and Y are independent N(0,1) random variates, then P(X<Y) is :
1
A:-
2
B:-0
C:-1.96
D:-1.65
Correct Answer:- Option-A
Question79:-The Normal curve has an area about .......within one unit of SD from mean:
A:-65%
B:-68%
C:-33%
D:-67%
Correct Answer:- Option-B
1 1
Question80:-The mgf of a random variable X is M(t)= ,|t|< . Then E(X) is :
1 − 2t 2
A:-2
B:-6
C:-8
D:-4
Correct Answer:- Option-A
Question81:-The square of t distribution is an F distribution for:
A:-2 df
B:-1 df

6 of 8 07/07/2015 02:59 PM
Home Page http://192.168.1.6/psc/modules/marklist/answer_sheet/pr...

C:-n df
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B
Question82:-The ratio of two independent N(0,1) variates is a:
A:-t1
B:-t2
C:-tn
D:- χ 2
Correct Answer:- Option-A
Question83:-If T1 and T2 are two unbiased estimates of parameter θ, then (2 T1 +5T2 )/(7) is :
A:-Unbiased for θ
B:-Biased for θ
C:-Consistent for θ
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A
Question84:-The random variable X has mean 5 and variance 9. Then P[|X-5|>4] is:
9
A:->
16
4
B:->
9
9
C:-<
16
4
D:-<
9
Correct Answer:- Option-C
Question85:-The statistical error associated to the statement "An innocent person is proved as guilty" is :
A:-Type 1 error
B:-Type 2 error
C:-Power
D:-Critical region
Correct Answer:- Option-A
Question86:-To test H0 : µ = 1 against H0 : µ ≠ 1 based on large sample, the test statistic Z has a value 2. Then p-value associated to the test is:
A:-P[|Z|<2]
B:-P[|Z|>2]
C:-P[Z<2]
D:-P[Z>2]
Correct Answer:- Option-B
Question87:-Let X and Y be random variables with Cov(X,Y)=-0.25, then which of the following is true:
A:-Var(X+Y)>Var(X-Y)
B:-Var(X+Y)<Var(X-Y)
C:-Var(X+Y)=Var(X-Y)
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B
Question88:-The degrees of freedom associated to t-test for the difference of the means of two samples having sizes m, n based on large sample is:
A:-m+n-1
B:-m+n-mn
C:-m+n
D:-m+n-2
Correct Answer:- Option-D
Question89:-If F follows F(7,8), then 1/F follows:
A:-F(7,8)
B:-F(1,8)
C:-F(7,1)
D:-F(8,7)
Correct Answer:- Option-D
Question90:-The distribution function F(x) of a random variable X lies between:
A:-0 and 1
B:--1 and 1
C:-0 and ∞
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A
x
Question91:-The probability mass function of a discrete random variable X is f(x)= for x=1,2,3,4 and 0 for other values of X. Let F(x) denote the distribution function of X. Then F(4)-F(3) is:
10
4
A:-
10
2
B:-
10
3
C:-
10
1
D:-
10
Correct Answer:- Option-A
Question92:-let X be a random variable with distribution function F(x). The distribution function of 2X+3 is:
A:-F(x)
x+3
B:-F( )
2
C:-F(2x + 3)
x−3
D:-F( )
2
Correct Answer:- Option-D
Question93:-A continuous random variable X is symmetric about a real number a (a ∈ R) if the distribution function X-a is same as the distribution function of:
A:-a-X
B:-X+a
C:--X-a
D:--X+a
Correct Answer:- Option-A
e −||x||
Question94:-Let X be a random variable with pdf f(x)= ,-∞<x<∞ . The median of the distribution is at:
2
A:-X=1

7 of 8 07/07/2015 02:59 PM
Home Page http://192.168.1.6/psc/modules/marklist/answer_sheet/pr...

B:-X=10
C:-X=0
D:-Any number greater than zero
Correct Answer:- Option-C
Question95:-Let X be a random variable for which E(X) exists and A is any real number. Then E|X-A| is minimum if:
A:-A=E(X)
B:-A=Med(X)
C:-A=Mod(X)
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B
Question96:-The joint distribution function of (X,Y) is given by F(x,y)=(1-e − x )(1-e − y ), x>0,y>0. The marginal distribution function of Y is:
A:-Exp(1)
B:-Exp(2)
C:-Gamma(2)
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A
Question97:-The function f(x)=x 2 , x ∈ R is:
A:-Increasing
B:-Decreasing
C:-Neither increasing nor decreasing
D:-Constant
Correct Answer:- Option-C
n n k e −n
Question98:- lim
n→∞ ∑ k!
is:
k=0
1
A:-
3
1
B:-
5
1
C:-
4
1
D:-
2
Correct Answer:- Option-D
∑in= 1 Fi
Question99:-Let x1 ,x2 ,...,xn be n discrete values with corresponding frequencies f1 , f2 ,..., fn . Also let F1 , F2 ,...,Fn be the corresponding greater than cumulative frequencies. Then gives:
N
A:-3 rd quartile
B:-Median
C:-Mode
D:-Mean
Correct Answer:- Option-D
Question100:-According to Prof. Sturge's rule, the relation between the number of classes (k) and total number of observations in the data (N) is:
A:-k=1+3.322log10 N
B:-k=1+2.333log10 N
C:-k=1+2.333loge N
D:-k=1+3.223loge N
Correct Answer:- Option-A

8 of 8 07/07/2015 02:59 PM

You might also like