Est 3 PDF Free
Est 3 PDF Free
Electronics Engineering
Instruction: Select the correct answer for each of the following with another sine wave at 50% modulation, calculate the total
questions. Mark only one answer for each item by shading the box transmitted power.
corresponding to the letter of your choice on the answer sheet provided. Answer: 12.45 kW
Strictly no erasures allowed. Use pencil no. 1 only. 15. Determine the image frequency for a standard broadcast band
NOTE: Whenever you come across a caret (^) sign, it means receiver using a 455 KHz IF and tuned in a station at 620 kHz.
exponentiation. Answer: 1530 kHz
16. A receiver has a dynamic range of 81 dB. It has 0.55 nW sensitivity.
BASIC COMMUNICATIONS Determine the maximum allowable input signal.
Answer: 0.0692 W
1. An amplifier operating over a 4 MHz bandwidth has a 100 ohm I put
resistance. It is operating at 27 OC, has a voltage gain of 200 and Po
DR=10 log
has an input signal of 5μ Vrms. Determine the rms output voltage Pi
signals.
17. A silicon varactor diode exhibits a capacitance of 200 pF at zero
Answer: 1 mV rms signal, 0.514 mV rms noise bias. If it is in parallel with a 60 pF capacitor and a 200 μH inductor,
2. Determine the noise current for a diode with a forward bias of 1 mA calculate the range of resonant frequency as the diode varies
over a 100 kHz bandwidth and determine also the diode’s through a reverse bias of 3 to 15 V.
equivalent noise voltage. Answer: 966 kHz - 1.15 MHz
Answer: 0.00566 μA rms, 0.147 μV rms C0
3. A three stage amplifier has a 3 dB bandwidth of 200 kHz determined C d=
by an LC tuned circuit at its input and operates at 22 OC. The first
stage has a power gain of 14 dB and a NF of 3 dB. The second and
√ 1+2|V | r
18. Calculate the required Q for the situation having a separation of two
third stages are identical, with power gains of 20 dB and NF=8dB.
sidebands 200 Hz, for a 1 MHz carrier with 80 dB sideband
The output load is 300 ohm, The input noise is generated by a 10 k
suppression and for 100 kHz carrier and 80 dB sideband
ohm resistor. Find noise voltage at the output assuming ideal
suppression.
noiseless amplifiers, overall noise figure, and actual noise voltage at
the output. Answer: 125,000 , 12,500
Answer: 0.311 mV, 3.45 dB, 0.462 mV log −1 (Gain /20 )
4. A satellite system includes a dish antenna (T eq=75K) connected via
a coupling network (Teq=40K) to a microwave receiver (T eq=52K fc
√(¿)
referred to its input). What is the noise power to the receiver’s input 4 ∆f
over a 1 MHz frequency range? Determine the receiver’s NF Q=¿
Answer: 1.75 fW, 0.716 dB
5. An amplifier has an impedance of 50 ohm. Using a matched FREQUENCY MODULATION
impedance diode noise generator, it is found that the DUT has
doubled the noise output power when the diode has a dc current of 19. Determine the bandwidth required to transmit FM signal with a
14 mA. Determine the NR and NF for DUT. maximum deviation of 20 kHz for fi=10 kHz, and 5 kHz.
Answer: 14, 11.46 dB Answer: 80 kHz, 70 kHz
m=2 4 Significant Sidebands
6. A three stage amplifier has an input stage with noise ratio (NR) =5
m=4 7Significant Sidebands
and power gain (PG) = 50. Stages 2 and 3 have NR=10 and P G =
1000. Calculate the NF for the overall system. 20. An FM signal, 2000 sin ( 2 πx 108 t +2 sin ( πx 104 t ) ) to a
Answer: 8.33 dB 50 ohm antenna. Determine
7. Calculate the noise voltage for a 1 k ohm resistor at 17 OC “tuned” by A. Carrier frequency
an LC circuit with a BW of 1 MHz. B. Transmitted power
Answer: 5.01 μV C. mf
8. Calculate the noise voltage for a 1 k ohm resistor at 17 OC of 1 MHz D. fi
frequency range. Repeat for the series and parallel combination of E. BW by Carson’s and Bessel’s Rule
three 1 k ohm resistors. Answer: 100 MHz, 40 kW, 2, 5 kHz, 30 kHz & 40 kHz
Answer: 4 μV, 6.93 μV, 2.31 μV 21. Determine the worst case output S/N for a broadcast FM program
9. Calculate the NF and TEQ for an amplifier that has Zin = 300 ohm. It that has a maximum intelligence frequency of 5 kHz. The input S/N
is found that when driven from a matched-impedance diode noise is 2.
generator, its output noise id doubled when the diode is forward Answer: 30
biased with 0.3 mA. 22. A PLL is set up such that uts VCO free runs at 10 MHz. The VCO
Answer: 2.55 dB, 232 K does not change frequency until the input is within 50 kHz of 10
Mhz. After the condition, the VCO follows the input to + 200 kHz of
AMPLITUDE MODULATION 10 MHz before the VCO starts to free run again. Determine the lock
range and capture range of the PLL
10. A 500 W carrier is to be modulated to 90% level. Determine the total Answer: 100 kHz, 400 kHz
transmitted power.
Answer: 702.5 W WAVE PROPAGATION
11. An AM broadcast station operates of its maximum allowed total
output of 50 kW and at 95% modulation. How much of its 23. Determine the ghost width on a TV screen 15 in wide when a
transmitted power is intelligence sidebands? reflected wave results from an object ½ mi “behind” the receiver.
Answer: 15.5 kW Answer: 1.51 in
12. The antenna current of an AM transmitter is 12 A when unmodulated 24. Calculate the power received at a satellite given the following
but increases to 13 A when modulated, calculate the percent conditions:
modulation. a. Power gain of transmitting parabolic dish antenna is 30,000
Answer: 59% b. The transmitter drives a 2 kW if power into the antenna at a
13. An intelligence signal is amplified by a 70% efficient amplifier before carrier frequency of 6.21 Ghz
being combined with a 10 kw carrier to generate am signal. if it is c. The satellite receiving antenna has a power gain of 30
desired to operate as 100% modulation, what is the dc input power d. The transmission path is 45000 km
to the final intelligence amplifier? Answer: 12.9 pW
Answer: 7.14 kW 25. Calculate the electric field intensity, in volts per meter, 20 km from a
14. A transmitter with 10 kW carrier transmits 11.2 kW when modulated 1 kW source. How many decibels down will that field intensity be an
with a single sine wave. If the carrier is simultaneously modulated additional 30 km from the source?
Answer: 8.66 mV/m, 7.96 dB
Answer: 404 nW 37. Calculate the maximum length of a dispersion-limited system where
the fiber has a 0.0015-μs/km dispersion and a 50-Mbps bit rate.
28. A transmitter has a power output of 10 W at a carrier frequency of
250 MHz. It is connected by 10 m of a transmission line having a Answer: 2.67 km
loss of 3 dB/100m to an antenna with a gain of 6 dBi. The receiving 38. Calculate the NA and cutoff wavelength for a single mode fiber with
antenna is 20 km away and has a gain of 4 dBi. There is negligible a core of 2.5μm and refraction indexes of 1.515 and 1.490 for core
loss in the receiver feedline, but the receiver is mismatched: the and cladding, respectively.
antenna and line are designed for a 50 ohm impedance, but the Answer: 0.274, 1.73 μm
receiver input is 75 ohm. Calculate the power delivered to the
receiver assuming free space propagation. 39. Determine the cutoff wavelength for a fiber with a 3 μm diameter
core. The core and cladding indexes of refraction are 1.545 and
Answer: 2.04 nW 1.510, respectively.
29. As a consultant engineer, you need to consider a space-diversity Answer: 1.29 μm
microwave radio system operating at an RF carrier frequency of 1.8
GHz. Each station has a 2.4-m-diameter parabolic antenna that is MICROWAVE
fed by 100 m of air-filled coaxial cable. The terrain is smooth, and
the area has a humid climate. The distance between stations is 40
40. A line of sight radio link operating at a frequency of 6 GHz has a
km. A reliability objective of 99.99% is desired. Determine the
separation of 40 km between antennas. An obstacle in the path is
system gain.
located 10 km from the transmitting antenna. By how much must the
Answer: 113.35 dB beam clear the obstacle
30. A certain antenna has a gain of 7 dB with respect to an isotropic Answer: 11.6 m
radiator. What is the effective area if it operates at 200 MHz? How
41. Calculate the power gain and beamwidth of a microwave dish
much power would it absorb from a signal with a field strength of 50
antenna with a 3 m mouth diameter when used at 10 GHZ.
μV/m?
Answer: 47.8 dB, 0.7O
Answer: 0.897 m2 , 5.95 pW
42. A 160 ft diameter parabolic antenna is driven by a 10 W transmitter
31. A satellite transmitter operates at 4 GHz with an antenna gain of 40
at 4.3 GHz. Calculate its effective radiated power (ERP) and its
dBi. The receiver 40,000 km away has an antenna gain of 50 dBi. If
beamwidth.
the transmitter has a power of 8 W, find the EIRP in dBW and power
delivered to the receiver. Answer: 29.3 MW, 0.10O
Answer: 49 dBW, 178 pW 43. In a microwave system, the antenna sees a sky temperature of
120K and the antenna feedline has a loss of 2 dB. Calculate the
32. A cellular radio transmitter has a power output of 3 W at 800 MHz. It
noise temperature of the antenna/feedline system. Referenced to
uses an antenna with a gain of 3 dBi. The receiver is 45 km away,
the receiver input.
with an antenna gain of 12 dBi. Calculate the received signal
strength in dBm. Ignoring any losses in transmission lines. Answer: 182 K
Answer: -54.7 dBm 44. An AM transmitter has 1 kW carrier and is modulated by three
different sine waves having equal amplitudes. If m eff = 0.8, calculate
COMMUNICATION TECHNIQUES the individual values of m and the total transmitted power.
Answer: 0.464, 1.32 kW
33. An AM broadcast receiver has two identical tuned circuits prior to
the IF stage. The Q of these circuits is 60 and the IF frequency is
ANTENNA
455 kHz and the receiver is tuned to a station at 680 kHz. Calculate
the amount of image frequency rejection.
45. Two λ/2 dipoles are separated by 50 km. They are “aligned” for
Answer: 41 dB
optimum reception. The transmitter feeds its antenna with 10 W at
144 MHz. Calculate the power received
34. A receiver has a 20 dB noise figure (NF), a 1 MHz bandwidth, a +5
Answer: 2.96 x 10-10 W
dBm third order intercept point, and a 0 dB S/N. Determine its
sensitivity and dynamic range. 46. It is designed to build a λ/2 dipole to receive a 100 MHz broadcast.
Determine the optimum length of the dipole.
Answer: -94 dBm , 66 dB
Answer: 1.43 m
S 47. A ship radio telephone transmitter operates at 2738 kHz. At a
Sensitivity=−174 dBm+ NF+10 log ∆ f + certain point distant from the transmitter, the 2738 kHz signal has a
N measured field of 147 mV/m. The second harmonic field at the
2 same point is measured as 405 uV/m to the nearest whole unit in
DR= ( input intercept −noise floor ) decibels, how much has the harmonic emission been attenuated
3 below the 2738 kHz fundamental?
35. A receiver has a 1 MHz bandwidth, a +5 dBm third order intercept Answer: 51.2 dB
point, and a 0 dB S/N. It has a preamplifier out at its input. The
48. If the power of 500 kHz transmitter is increased from 150 W to 300
oreamplifier has a 24 dB gain and a 5 dB NF. Determine its
W, what would be the percentage change in field intensity at a given
sensitivity and dynamic range.
distance from the transmitter? What would be the decibel change in
field intensity?
Answer: -108.5 dBm , 59.7 dB
Answer: 141%, 3 dB
S 49. If a 500 kHz transmitter of constant power produces a field strength
Sensitivity=−174 dBm+ NF+10 log ∆ f + of 100μV/m at a distance of 100 mi from the transmitter, what would
N be the theoretical field strength at a distance of 200 mi from the
NR 2−1 NR 3−1 transmitter?
NR=NR 1+ + +… Answer: 50 μV/m
G1 G1 G2