0 ratings0% found this document useful (0 votes) 929 views9 pagesChapter 4 - Lesson 1-2
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content,
claim it here.
Available Formats
Download as PDF or read online on Scribd
Chapter 4: Measurement
———$
089900, | Time Measure
© L101 Outcomes
At the end of the lesson, the student should be able to:
© Convert one time measure into another;
© Compute for the exact amount of time between two given times; and
* Solve word problems involving time measurement. .
ve
“YF Did You Know?
It would take someone typing 60
words per minute, eight hours a day,
around 50 years to type the human
genome.
E HUMAN GENOME
dy:
82, Let!s Discuss
Time measurement is very important for us to learn because we are using it
almost the whole day everyday. In Did You Know?, the words minutes, hours, days
and years are all measures of time. How long is each of these? Study the table
and the examples that follow.
84 Teaching Mathematics in the Primary Grades
Scanned with CamScannerTmi
min (minute) =|60s5 (seconds)
1h (hour) = 10 min
1 day =
pos 24
week =| 7daysiecGammag Ve
Month = = [30 days (April, June, September, November)
31 days (January, March, May, July, August,
October, December)
28 days (February on Regular year)
; 29 days (February on leap Year)
y (year) = | 365 days (366 on a leap year)
1 decade =| 10 y.
1 century =| 100 y
In converting from one unit to another, the rule is:
from bigger to smaller unit + multiply
from smaller to: bigger unit — divide
Example 1: How many minutes are in 3 hours?
Solution: Since 1 h = 60 min, then multiply 60 x 3 = 180. So, 3 h is equal to 180 min.
Example 2: How many hours are in one half day?
Solution: Thee are 24h in 1 day. For day, multiply = x 24 or divide 24 by 2 to
get 1
Example 3: How many seconds are in4 2 minutes?
cf . 2 onl
Solution: There are 60 sin a minute, so in 4 z min: (4 x 60) + ( 2 x 60) =
240 + 40 = 280 min.
Roger started doing his project at 5:40 p.m. and finished it at 7:45 p.m.
How long did he do his project?
find the time spent for the project, use the formula below:
Time Finished. — Time Started
hour minute
Time Finished 2 7 45 7
Time Started 5 40
Time Spent 2 5
t doing the project is 2 h 5 min.
Example 4:
Solution: To
Amount of Time Spent =
The amount of time spen
Chapter 4: Measurement, Lesson 1: Time Measure 85
Scanned with CamScannerwoe eee ee
5: Genebibe went driving. She left at 10:30 a.m. and arrived at 315
Example
How long did she drive?
Pam,
Solution: Subtract 10:30 from 3:15.
hour minute
Time Arrived _ 3 15
Time Left 10 30 |
Time Travelled
Observe that the number of minutes in the minuend is smaller than that
the subtrahend. In this case, rename the 3 hours as 2 hours and 60 minutes and
regroup the 60 minutes with 15 minutes to make 75 minutes. Then proceeg to
subtraction.
hour minute
Time Arrived — 2 75
Time Left 10 30
Time: Travelled 45
Since the number of hours in the minuend is smaller than that in the
subtrahend, we can always add 12 hours due to the fact that time is modulo 12,
It means that the number of hours in the minuend will become 14. We can now
subtract.
hour minute
Time Arrived _ 14 75
Time Left 10 30
Time Travelled 4 45
Tt means that.Genebibe drove for 4 h 45 minutes.
FE Lt: Do These
Compute the following:
How old are you in terms of:
a, months,
b. weeks, and
c. days?
86 Teaching Mathematics in the Primary Grades
Scanned with CamScanner(4 Let's Recatt
lmin=60s
1h = 60 min
lday = 24h
1 week = 7 days
1 month = 28 to 31 days
1 year = 365 or 366 days
1 decade = 10 years
1 century = 100 years
Qs tot’ Practice
A. Complete the table.
1. imin= .
2 min = s
5 min= s
at min =
2 = s
s
days
days,
19 weeks = days
2 week = days
a weeks = ____ days
Chapter 4: Measurement, Lesson 1; Time Measure
3. 1 day = ——h
2 days = _—h
6 days = ——h
+ day = A
44 day = h
6
4.1h= s
37 days = ___ weeks
300 minutes = hours
50 years = century
8 years = decade
87
Scanned with CamScannerB. Solve the following problems.
1. A pet dog is now 1 year and 4 months old. How many months old is it now,
2. Alvin was able to run a race in 147 minutes. How many hours and minute,
did he run the race?
3. One morning, the girl scouts started hiking at 5:50. They arrived at the 2
camp site at 8:20. How long did they hike?
4. Ina certain year, there were exactly four Fridays and exactly four Mondays
in December. On what day of the week did the.25" of December fall that
year?
Lets Create
Answer the following questions as creatively as possible.
1. What if there is no concept of time?
2. What if time was not categorized into years, months, hours, minutes and
seconds?
88 Teaching Mathematics in the Primary Grades *
Scanned with CamScannery
chapter 4: Measurement
—_———<$———§
009660, 2 Length, Mass, and
>—______— Volume ______—o
© Lesson Outosmes
At the end of the lesson, the student should be able to:
to
. © Convert units of measure of length, mass, and volume from smaller
larger and vice versa; and
* Solve word problems involving units of measure of length, mass and
volume.
YF Did You Know?
Popularly’ known as Cagayan River,
the Rio Grande de Cagayan in Cagayan
Valley in the northeastern part of Luzon
is the longest and largest river in the
archipelago. It is 505 kilometres long
and traverses through the provinces of
Cagayan, Isabela, Nueva Vizcaya and
Quirino,
e@
IZ, Lets Discuss
The length of Cagayan River is 505
km. Kilometer (km) is a unit of length or
distance; hence, it may also be expressed
‘in other units such as meter (m), decimetre
(dm), and so on. For mass, the units used
in the metric system are kilogram (kg), gram
(9), centigram (cg), and so on. On the other
‘and, the units used for volume are litre (L),
Millilitre (mL), and so on.
Teacher's Notes
Use a meterstick to show how
long one centimetre and one meter
are. An actual example of two Places
which are around a kilometre apart
will also be given,
For mass, a weighing scale and
objects weighing 1 kg and 1 gram
will be used.
To show 1 L and 1 mL, some
icts with labels showing these
me may be presented to the class.
Produ
volui
Scanned with CamScanner——V"__——CS~S SS
For this lesson, we will only learn the units presented on the table bey,
Study the table and the examples that follow.
tkm= [| 1000cm [|
To review, when converting from one unit to another, the rules are;
from bigger to smaller unit — multiply
from smaller to bigger unit — divide
Example 1: How many meters are in 4 kilometres?
Solution: 1 km = 1.000 m; So, 4km = 4 x 1.000 = 4.000 m
Example 2: How many centimetres are in + meter?
Solution: Since 1m = 100 cm, then + m= + x 100 = 50 cm.
Example 3: How many grams are in3 + kg?
Solution: 1 kg = 1 000; 3+ks = 3 x 1000 =3 250g
Example 4: How many litres are in 2 500 millilitres?
Solution: 1 L = 1 000 mL; 2 500 + 1000 = 2 + L
Example 5: Virgie filled three containers with different amounts of water using
different units. In container A, she placed 1 250 mL; in container B, she poured 1 4 (F
while in container C, she poured 1 L 400 ml. Arrange the containers from the most to
the least amount of water they contain.
Solution: To compare the three amounts of water, convert them into similar units. ©
Container A: 1 250 mL
Container B: 1 + Lor 1500 mL
Container C: 1. L 400 mL or 1 400 mL
Therefore, the order of the containers from the Most to the least amount of
water-content is: Container B, Container C and Container A.
90 Teaching Mathematics in the Primary Grades
Scanned with CamScannerfact Let's Do These
Teacher’s Notes
First make an estimat
ad Cea objects, Then dee mass "| Three stations will be set UP
measurement for you to compare 0 the actual | in the classroom.
with the actual one. Be sure t your estimate | tation 1 is for unit of length
appropriate unit to use, Fo ‘0 consider the ion 1 is for v A
objects, the unit to » For Instance, for shorter Station 2 for unit of mass, an
or meter while for lon may be centimetre | Station 3 for unit of volume.
appropriate unit is Kil long distances the more Materials and tools will
llometre, be provided in each station.
Students may even be taken
outside the classroom to
estimate and/or measure the
length of poles or bullding or
playground.
Station 1: Measure of Length
Materials: pencils, meter stick, and tape measure
Station 2: Measure of Mass
Materials: weighing scale, pebbles, books, and pencils
Station 3: Measure of Volume
Materials: containers of mineral water, soft drinks, and shampoo
q \ ,
oS Let's Recall
¢ Some units of meas
mass are gram and kilogram,
100 cm = 1m; 1 000m =1km
* 1000g=1k9
1000 mk = 1L
ure for length are centimetre, meter, and kilometre; for
A %
while those of volume are millilitre and litre.
Chapter 4: Measurement, Lesson 2: Length, Mass, and Vol
: Mass, and Volume 94
Scanned with CamScannerJ .
Q peels Practice
A. Give the equivalent measure.
Measure of Length Measure of Mass Measure of Volume
1, 2m= cm 63kg= gs 1.5 L= —_m
2, 3km=___m 7. kg=___g WHL=_
3. 300km=___km 8.52. kg=___g BFL=__ my
4.3 km=___m —9,20009= __kg 14.2000mL=__
5. Jkm=___secm 10.4 500g =____kg 15.800mL=___
B. Solving the following.
1. It takes 1 + L of milk to make 1 pound of cheese. How many litres
are needed to make 20 pounds of cheese? How many millilitres is that?
2. A bag of peanuts weigh 2 kg. The peanuts were to be placed in smaller
packs each weighing 250 g. How many packs will there be in all?
3. Annaliza won the 5 000 m run during the university sportsfest. How
many kilometres did she run?
4. How many 250 mL of oil are needed to fill a bottle with a capacity of 5
L?
5. Randy was able to sell five bottles of 350 mL perfume and three bottles
of 750 mL perfume. How many litres of perfume did he sell in all?
,
Yy Let's Create
From the given facts below, pose as many problems as you can.
Given Facts: A bottle of 500 mL alcohol costs P95
A bottle of 1 L alcohol costs P180
Example:
How much will one save if he buys one bottle of 1L alcohol than two
bottles of 500mL alcohol?
92. Teaching Mathematics in the Primary Grades
Scanned with CamScanner