ava Questions & Answers � URL Class
This set of Java Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on �URL Class�.
1. What does URL stands for?
a) Uniform Resource Locator
b) Uniform Resource Latch
c) Universal Resource Locator
d) Universal Resource Latch
View Answer
Answer: a
Explanation: URL is Uniform Resource Locator.
2. Which of these exceptions is thrown by URL class�s constructors?
a) URLNotFound
b) URLSourceNotFound
c) MalformedURLException
d) URLNotFoundException
View Answer
Answer: c
Explanation: None
3. Which of these methods is used to know host of an URL?
a) host()
b) getHost()
c) GetHost()
d) gethost()
View Answer
Answer: b
Explanation: None.
4. Which of these methods is used to know the full URL of an URL object?
a) fullHost()
b) getHost()
c) ExternalForm()
d) toExternalForm()
View Answer
Answer: d
Explanation: None.
5. Which of these class is used to access actual bits or content information of a
URL?
a) URL
b) URLDecoder
c) URLConnection
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: URL, URLDecoder and URLConnection all there are used to access
information stored in a URL.
6. What will be the output of the following Java code?
import java.net.*;
class networking
{
public static void main(String[] args) throws MalformedURLException
{
URL obj = new URL("https://www.sanfoundry.com/javamcq");
System.out.print(obj.getProtocol());
}
}
a) http
b) https
c) www
d) com
View Answer
Answer: a
Explanation: obj.getProtocol() is used to know the protocol used by the host. http
stands for hypertext transfer protocol, usually 2 types of protocols are used http
and https, where s in https stands for secured.
Output:
$ javac networking.java
$ java networking
http
7. What will be the output of the following Java program?
import java.net.*;
class networking
{
public static void main(String[] args) throws MalformedURLException
{
URL obj = new URL("https://www.sanfoundry.com/javamcq");
System.out.print(obj.getPort());
}
}
a) 1
b) 0
c) -1
d) garbage value
View Answer
Answer: c
Explanation: Since we have not explicitly set the port default value that is -1 is
printed.
Output:
8. What will be the output of the following Java program?
import java.net.*;
class networking
{
public static void main(String[] args) throws MalformedURLException
{
URL obj = new URL("https://www.sanfoundry.com/javamcq");
System.out.print(obj.getHost());
}
}
a) sanfoundry
b) sanfoundry.com
c) www.sanfoundry.com
d) https://www.sanfoundry.com/javamcq
View Answer
Answer: c
Explanation: None.
Output:
$ javac networking.java
$ java networking
www.sanfoundry.com
9. What will be the output of the following Java program?
import java.net.*;
class networking
{
public static void main(String[] args) throws MalformedURLException
{
URL obj = new URL("https://www.sanfoundry.com/javamcq");
System.out.print(obj.toExternalForm());
}
}
a) sanfoundry
b) sanfoundry.com
c) www.sanfoundry.com
d) https://www.sanfoundry.com/javamcq
View Answer
Answer: d
Explanation: toExternalForm() is used to know the full URL of an URL object.
Output:
$ javac networking.java
$ java networking
https://www.sanfoundry.com/javamcq