Web Technology MCQs [set-1]
Chapter: HTML
1. ----describes the structure of a Web page
A. <html>
B. <body>
C. <!doctype>
D. <h1>
Answer: A
2. ----elements tell the browser how to display the content
A. <html>
o m
B. <body>
. c
C. <!doctype>
te
D. <h1>
a
Answer: A
q M
c for creating Web pages
3. ----is the standard markup language
A. <html> M
B. <body>
C. <!doctype>
D. <h1>
Answer: A
4. A browser does not display the HTML tags, but uses them to determine how to
display the document
A. yes
B. no
C. can not say
D. none of these
Answer: A
5. The HTML document itself begins with -----and ends with </html>.
A. <html>
B. <body>
C. <!doctype>
D. <h1>
Answer: A
6. The visible part of the HTML document is between----and </body>.
A. <html>
B. <body>
C. <!doctype>
D. <h1>
Answer: B
7. -----stands for Hyper Text Markup Language
A. <html>
B. <body>
C. <!doctype>
D. <h1>
Answer: A
8. <TAGS> tages are divided into 2 types
A. paired tag & single tag
B. meta tag &verbal tag
C. order tag & sequence tag
D. none of these.
Answer: A
9. The-----declaration represents the document type, and helps browsers to
display web pages correctly.
A. <html>
B. <body>
C. <!doctype>
D. <h1>
Answer: C
10. The------declaration for HTML5 is:
A. <html>
B. <body>
Download more sets at McqMate.com
C. <!doctype>
D. <h1>
Answer: C
11. The-------declaration is not case sensitive.
A. <html>
B. <body>
C. <!doctype>
D. <h1>
Answer: C
12. -------defines the most important heading. <h6> defines the least important
heading.
A. <H1>
B. <P>
C. <HR>
D. <pre>
Answer: A
13. <h1> defines the most important heading------- defines the least important
heading.
A. <H6>
B. <P>
C. <HR>
D. <pre>
Answer: A
14. The HTML------element defines a paragraph.
A. <H6>
B. <P>
C. <HR>
D. <pre>
Answer: B
15. The------tag defines a thematic break in an HTML page, and is most often
displayed as a horizontal rule
A. <H6>
Download more sets at McqMate.com
B. <P>
C. <HR>
D. <pre>
Answer: C
16. The HTML-----element defines a line break
A. <br>
B. <P>
C. <HR>
D. <pre>
Answer: A
17. The HTML-------element defines preformatted text.
A. <H6>
B. <P>
C. <HR>
D. <pre>
Answer: D
18. ------are used to indicate exactly how specific characters are to be formatted
A. physical tag
B. <P>
C. logical tag
D. <pre>
Answer: A
19. ------are used to indicate to the visually impaired that there is some
emphasizes on the text.
A. physical tag
B. <P>
C. logical tag
D. <pre>
Answer: C
20. -----it is used to show the Bold text
A. <b>
B. <strong>
Download more sets at McqMate.com
C. <i>
D. <em>
Answer: A
21. -------it is used to show the Bold text and big font
A. <b>
B. <strong>
C. <i>
D. <em>
Answer: B
22. -----it is used to show the Italic text
A. <b>
B. <strong>
C. <i>
D. <em>
Answer: C
23. ------it is used to show the Emphasized text
A. <b>
B. <strong>
C. <i>
D. <em>
Answer: D
24. -------it is used to show the Smaller text.
A. <del>
B. <small>
C. <ins>
D. <sub>
Answer: B
25. ------it is used to show the Deleted text
A. <del>
B. <small>
C. <ins>
D. <sub>
Answer: A
Download more sets at McqMate.com