KEMBAR78
Week 4 - Association Between 2 Variables | PDF | Accuracy And Precision | Covariance
100% found this document useful (1 vote)
14K views4 pages

Week 4 - Association Between 2 Variables

This document provides solutions to statistical analysis questions based on sales data for phone brands OnePlus and BBK Electronics. It includes calculations of standard deviation, covariance, and correlation for the sales data. Linear relationships between sales of the two brands and influence of dealer location on OnePlus sales are also analyzed. Further questions analyze data on college students classified by intelligence level and economic conditions.

Uploaded by

marc
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (1 vote)
14K views4 pages

Week 4 - Association Between 2 Variables

This document provides solutions to statistical analysis questions based on sales data for phone brands OnePlus and BBK Electronics. It includes calculations of standard deviation, covariance, and correlation for the sales data. Linear relationships between sales of the two brands and influence of dealer location on OnePlus sales are also analyzed. Further questions analyze data on college students classified by intelligence level and economic conditions.

Uploaded by

marc
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

Statistics for Data Science-1

Week-4 Graded Assignment Solution

The phone brands OnePlus, Vivo and Oppo are owned by BBK Electronics. Table 4.1.G
represents the data for the sales (in Lakhs) of OnePlus and BBK Electronics by different
dealers in Chennai and Punjab in the year 2010. Based on the given information, answer
questions (1), (2), (3), (4), (5) and (6).
Dealer’s Location OnePlus BBK Electronics
Chennai a b
Punjab c d
Chennai e f
Punjab g h
Chennai i j
Punjab k l
Chennai m n

Table 4.1.G
1. What is the population standard deviation of sales of OnePlus?(Enter the answer cor-
rect to 2 decimal accuracy)
Solution:
Let mx and σx be the mean and population standard deviation of sales of OnePlus
respectively.
a+c+e+g+i+k+m
mx =
7
2
(a − m x ) + (c − mx )2 + (e − mx )2 + (g − mx )2 + (i − mx )2 + (k − mx )2 + (m − mx )2
σx2 =
7 p
Therefore, Population standard deviation of sales of OnePlus= σx2
2. What is the sample standard deviation of sales of BBK Electronics?(Enter the answer
correct to 2 decimal accuracy)
Solution:
Let my and Sy be the mean and sample standard deviation of sales of BBK Electronics
respectively.
b+d+f +h+j+l+n
my =
7
2
(b − m y ) + (d − my )2 + (f − my )2 + (h − my )2 + (j − my )2 + (l − my )2 + (n − my )2
Sy2 =
7−1 p
Therefore, Standard deviation of sales of BBK Electronics= Sy2
3. What is the sample co-variance between the sales of OnePlus and BBK Electron-
ics?(Enter the answer correct to 2 decimal accuracy)

1
Solution:
Let X= Sales of OnePlus
Y= Sales of BBK Electronics.
P7
(xi − mx )(yi − my )
Therefore, Cov(X, Y ) = i=1
7−1
(a − mx )(b − my ) + (c − mx )(d − my ) + (e − mx )(f − my ) + (g − mx )(h − my )
=
6
(i − mx )(j − my ) + (k − mx )(l − my ) + (m − mx )(n − my )
+
6
4. What is the correlation coefficient between the sales of OnePlus and BBK Electron-
ics?(Enter the answer correct to 2 decimal accuracy)
Solution:
Let r be the correlation coefficient between the sales of OnePlus and BBK Electronics.
Therefore,

Cov(X, Y )
r=
Sx × Sy
where,
Cov(X,Y)= Sample Covariance between sales of OnePlus and BBKrElectronics.
r
n 7
Sx = Sample standard deviation of sales of OnePlus= σx = σx
n−1 6
Sy = Sample standard deviation of sales of BBK Electronics.

5. What can you say about the linear relationship between the sales of OnePlus and BBK
Electronics?(More than one option can be correct)

(a) Strong
(b) Positive
(c) Weak
(d) Negative
(e) Absence of linear relationship
(f) Moderate

Solution: x
If 0.75 ≤ r ≤ 1, then there is a Strong and positive linear relationship between the
sales of OnePlus and BBK Electronics.
If 0.5 ≤ r < 0.75, then there is a Moderate and positive linear relationship between
the sales of OnePlus and BBK Electronics.
If 0.25 ≤ r < 0.5, then there is a Weak and positive linear relationship between the
sales of OnePlus and BBK Electronics.
If −0.25 < r < 0.25, then there is absence of linear relationship between the sales of

2
OnePlus and BBK Electronics.
If −0.5 < r ≤ −0.25, then there is a Weak and negative linear relationship between
the sales of OnePlus and BBK Electronics.
If −0.75 < r ≤ −0.5, then there is a Moderate and negative linear relationship between
the sales of OnePlus and BBK Electronics.
If −1 ≤ r ≤ −0.75, then there is a Strong and negative linear relationship between the
sales of OnePlus and BBK Electronics.

6. Is the sales of OnePlus strongly influenced by the location of dealer?

a. Yes
b. No

Solution:
Let Chennai be represented by 0 and Punjab by 1.
The Point Bi-serial correlation coefficient between the sales of OnePlus and the loca-
tion of dealer is given by:
(Ȳ0 − Ȳ1 ) √
rpb = × p0 × p1
σx
4
where, p0 = Proportion of Chennai dealers =
7
3
p1 = Proportion of Punjab dealers =
7
a+e+i+m
Ȳ0 = Mean sales of OnePlus in Chennai =
4
c+g+k
Ȳ1 = Mean sales of OnePlus in Punjab =
3
σx = Population standard deviation of sales of OnePlus
r
(Ȳ0 − Ȳ1 ) 4 3 (Ȳ0 − Ȳ1 )
rpb = × × = × 0.49487
σx 7 7 σx
If 0.75 ≤ |rpb | ≤ 1, then the sales of OnePlus is strongly influenced by the loca-
tion of dealer.
Else, the sales of OnePlus is not strongly influenced by the location of dealer.

3
N college students are classified according to their intelligence level and economic
conditions and the results are given in Table 4.2.G.

Economic Conditions Intelligence level


Bright Average Dull Borderline
Good a b c d
Poor e f g h

Table 4.2.G

Based on the given information answer questions (7), (8), (9), (10) and (11).

7. What proportion of total students are dull?(Enter the answer correct to 2 decimal
accuracy)
Solution:
c+g
Proportion of dull students = .
a+b+c+d+e+f +g+h
8. What proportion of total students are poor economic conditions?(Enter the answer
correct to 2 decimal accuracy)
Solution:
e+f +g+h
Proportion of students having poor economic conditions = .
a+b+c+d+e+f +g+h
9. What proportion of students of good economic conditions are borderline?(Enter the
answer correct to 2 decimal accuracy)
Solution:
d
Required proportion =
a+b+c+d
10. What percentage of bright students are in poor economic conditions?(Enter the answer
correct to 2 decimal accuracy)
Solution:  
e
Required percentage = × 100
a+e
11. What percentage of average students are in good economic conditions?(Enter the an-
swer correct to 2 decimal accuracy)
Solution:  
b
Required percentage = × 100
b+f

You might also like