GPS Multiple Choice Questions and Answer
1. __________ tells the receiver at what time the satellite should be at what place?
1. Ellipse
2. Hyperboloid
3. DOP
4. Ephemeris
Answer: Ephemeris
2. The smallest GPS unit is the one ______________
1. in the airplanes
2. you can wear on wrist
3. in the boats
4. in cars
Answer: you can wear on wrist
3. What is the advantage of photogrammetry?
1. weather dependent
2. complex system
3. costlier
4. covers large area
Answer: covers large area
4. What is the process of getting digital equivalent of analog signals for processing?
1. pattern recognition
2. data processing
3. data acquisition
4. image recognition
Answer: data acquisition
5. How many satellites are required to measure 2-D position i.e., the longitude and the
latitude?
1. Three
2. Two
3. One
4. Four
Answer: Three
6. The segments present in GPS are __________.
1. Ground control
2. Space
3. User equipment
4. All the above
Answer: All the above
7. The components partitioned in GPS are known as ______.
1. Partitions
2. Segments
3. Packets
4. Frames
Answer: Segments
8. The US Space Forces maintains, develops and operates _______ segments
1. Space and Control
2. Control and User
3. Space and User
4. None of above
Answer: Space and Control
9. _____________ tracks the satellites as they are passed over.
1. Master Control Stations
2. Monitor stations
3. Master Control Stations
4. None of above
Answer: Monitor stations
10. Global monitoring station is used in _____________.
1. Monitor stations
2. Master Control Stations
3. Ground Antennas
4. None of the above
Answer: Master Control Stations
11. How many methods used by the surveyors in the measurement of GPS?
1. Four
2. Two
3. One
4. Three
Answer: Three
12. Static GPS Baseline technique makes use of ________ receivers of GPS
1. One
2. three
3. two
4. four
Answer: two
13. A device altitude can be measured using __________ satellite.
1. Third
2. Second
3. First
4. Fourth
Answer: Fourth
14. GNSS systems are _______________.
1. GLONASS
2. GPS
3. Galileo
4. All the above
Answer: All the above
15. The observations collected by the monitor stations are fed to ________.
1. Monitor stations
2. Ground Antennas
3. Master Control Stations
4. None of the above
Answer: Master Control Stations
16. How many satellites on the surface of Earth are used so that the location can be
produced?
1. Four
2. Five
3. Six
4. Three
Answer: Three
17. The satellites meant for GPS orbits in _______________
1. Medium Earth Orbit (MEO)
2. Geosynchronous Orbit (GSO)
3. Geostationary Equatorial Orbit (GEO)
4. Low Earth Orbit (LEO)
Answer: Medium Earth Orbit (MEO)
18. The mathematical principle involved in GPS is _________?
1. Graphical Resection
2. Trilateration
3. Triangulation
4. Analytical Resection
Answer: Trilateration
19. What is an advantage of digital signal?
1. Difficult control
2. High cost
3. Nitidity in response to design
4. Noise immunity
Answer: Noise immunity
20. The degradation in the quality of GPS by the government of the U.S. discontinued
by whom?
1. Bradford Parkinson
2. Ivan A. Getting
3. Bill Clinton
4. Friedwardt Winterberg
Answer: Bill Clinton
21. What is the practice for determining the geometric properties of objects from
photographic images___________
1. Remote sensing
2. Photogrammetry
3. Positioning
4. Orientation
Answer: Photogrammetry
22. What is meant by study of something without direct contact?
1. Tachometry
2. Remoted sensing
3. Geographic information system
4. Ranging
Answer: Remote sensing
23. Which country developed GLONASS in contemporary with the GPS?
1. India
2. China
3. Nepal
4. Russia
Answer: Russia
24. What is the another name for exposure station?
1. Horizon Point
2. Air station
3. Zenith Point
4. Nadir Point
Answer: Air Station
25. Compass satellite system of navigation is operated under __________ government.
1. Indian
2. European
3. Chinese
4. Russian
Answer: Chinese
26. Which is an application of GPS for visually impaired in India?
1. Drishti
2. Marine GOS
3. GIS
4. Ramchers
Answer: Drishti
27. Modified version of GPS used to approach precision in the military applications is
known as __
1. PGPS
2. CGPS
3. DGPS
4. GPS
Answer: DGPS
28. What is meant by GPS?
1. Global Positioning System
2. Global Processing System
3. Geographic Processing System
4. Geographic Positional System
Answer: Global Positioning System
29. The GPS operated by Indians is _______
1. NavIC
2. GLONASS
3. Galileo
4. Compass
Answer: NavIC
30. What is the orbital height for GPS?
1. 20,180 km
2. 15,000 km
3. 10,00 km
4. 24,280 km
Answer: 20, 180 km
31. What is the distance between the UTM grid lines on topo maps?
1. 100 m
2. 2000 m
3. 1000 m
4. 5000 m
Answer: 1000 m
32. Which segment of GPS consists of receivers?
1. control
2. space
3. navigation
4. user
Answer: user
33. What is an application of GPS for virtually impaired?
1. Ramchers
2. MOBIC
3. Navigation
4. GIS
Answer: MOBIC
34. What is an advantage of GPS Survey?
1. site indivisibility required
2. High precision
3. Night operation only
4. weather dependent
Answer: High precision
35. A test on General Relativity was proposed by __________
1. Ivan A. Getting
2. Roger L. Easton
3. Friedwardt Winterberg
4. Bradford Parkinson
Answer: Friedwardt Winterberg
36. Which segment of GPS consists of satellite?
1. user
2. space
3. control
4. navigation
Answer: Space
37. What are the master control station of control segment located?
1. colorado
2. Hawaii
3. kwajalein
4. diego garcia
Answer: Colorado
38. How many minimum satellites are operational in the constellation of GPS?
1. 25
2. 27
3. 24
4. 26
Answer: 24
39. Global Positioning System (GPS) is operated by _______
1. China Space Force
2. United States Space Force
3. Russian Space Force
4. French Air and Space Force
Answer: United States Space Force
40. During which year the project on GPS was launched?
1. 1973
2. 1971
3. 1970
4. 1972
Answer: 1973