PL/SQL MCQ Questions and Answer PDF
1. What is the most common type of join?
1. Inner join
2. Joined
3. Joined table
4. Inside join
Answer: Inner join
2. With SQL, how do you select all the records from a table named "Persons" where the
value of the column "FirstName" is "Peter"?
1. SELECT [all] FROM Persons WHERE FirstName='Peter'
2. SELECT * FROM Persons WHERE FirstName<>'Peter'
3. SELECT [all] FROM Persons WHERE FirstName LIKE 'Peter'
4. SELECT * FROM Persons WHERE FirstName='Peter'
Answer: SELECT * FROM Persons WHERE FirstName='Peter'
3. With SQL, how can you insert "Olsen" as the "LastName" in the "Persons" table?
1. INSERT INTO Persons ('Olsen') INTO LastName
2. INSERT ('Olsen') INTO Persons (LastName)
3. INSERT INTO Persons (LastName) VALUES ('Olsen')
4. None of the above
Answer: INSERT INTO Persons (LastName) VALUES ('Olsen')
4. Which operator is used to select values within a range?
1. Within
2. Between
3. Range
4. None of these
Answer: Between
5. What are the characteristics of DBMS?
1. Real-world entity
2. Less Redundancy
3. Relation based Tables
4. All of the above
Answer: All of the above
6. Which of the following is NOT a SQL command?
1. Similar
2. From
3. Like
4. Select
Answer: Similar
7. What is the full form of SQL?
1. Simple Query Language
2. Structured Question Language
3. Structure Quality Language
4. Structured Query Language
Answer: Structured Query Language
8. Which of the following is true about the execution section of a PL/SQL block
1. It is a mandatory section.
2. It consists of the executable PL/SQL statements.
3. It is enclosed between the keywords BEGIN and END.
4. All of the above
Answer: All of the above
9. What is the Full form of DBMS
1. Data Base Management System
2. Data Base Mein se
3. Data Byte Management System
4. Data Base Management Studies
Answer: Data Base Management System
10. _________ has the least control of the database
1. Administrators
2. Designers
3. End Users
4. Developers
Answer: End Users
11. Which operator is used to search for a specified pattern in a column?
1. Like
2. From
3. Get
4. None of these
Answer: Like
12. What does database contains?
1. Rows and Columns
2. Excel Sheets
3. Only raw Data
4. Tables and relations between them
Answer: Tables and relations between them
13. With SQL, how can you insert a new record into the "Persons" table?
1. INSERT ('Jimmy', 'Jackson') INTO Persons
2. INSERT INTO Persons VALUES ('Jimmy', 'Jackson')
3. INSERT VALUES ('Jimmy', 'Jackson') INTO Persons
4. All Of above
Answer: INSERT INTO Persons VALUES ('Jimmy', 'Jackson')
14. What is a record?
1. Every table is a Record
2. Each row in a table is a Record
3. Each column in a table is a Record
4. Only One name is a Record
Answer: Each row in a table is a Record
15. Which SQL statement is used to extract data from a database?
1. Open
2. Select
3. Extract
4. Get
Answer: Select
16. Which SQL statement is used to create a table in a database?
1. CREATE DATABASE TABLE
2. CREATE TABLE
3. CREATE DB
4. CREATE DATABASE TAB
Answer: CREATE TABLE
17. _____cursor is declared by ORACLE for each UPDATE, DELETE and INSERT
SQL commands.
1. Implicit
2. Internal
3. Explicit
4. External
Answer: Implicit
18. Which SQL statement is used to delete data from a database?
1. Collapse
2. Delete
3. Remove
4. All of above
Answer: Delete
19. What are the Different Types of Keys?
1. Indian Key and Foreign Key
2. Primary Key and Foreign Key
3. Primary Key and Secondary Key
4. Foreign Key and Secondary Key
Answer: Primary Key and Foreign Key
20. DBMS is an Interface between?
1. Database and Administrator
2. Database and Software
3. Database and developer
4. Database and End User
Answer: Database and End User
21. ___________ is the skeleton structure that represents the logical view of the entire
database
1. Database Schema
2. Database Tables
3. Database fields
4. Database Rows and Columns
Answer: Database Schema
22. PL/SQL is developed by Oracle in___________
1. 1960s
2. 1980s
3. 1970s
4. 1990s
Answer: 1980s
23. PL/SQL stands for__________
1. procedural extension of SQL
2. programming language of sql
3. procedural Language extension to SQL
4. None of above
Answer: procedural Language extension to SQL
24. _________ Block are optional Blocks.
1. Declaration
2. Exception Handling
3. All of above
4. None of the above
Answer: Both 1 & 2
25. ______ block are obligatory block
1. Execution
2. Exception Handling
3. Declaration
4. None of the above
Answer: Execution
26. Rollback is the type of _________
1. Data Manipulation Language
2. Data Definition Language
3. Data Control language
4. Transaction Control Language
Answer: Transaction Control Language
27. What type of data does a field can hold
1. Only Numbers
2. Only Text
3. Only Date
4. All of the Above
Answer: All of the Above
28. What is used in the database for entering data by a user?
1. SQL software
2. Excel Sheets
3. Forms
4. PL SQL Software
Answer: Forms
29. Which datatypes are PL/SQL-only datatypes that are more efficient than the SQL
datatypes NUMBER or INTEGER for integer arithmetic?
1. PLS_INTEGER
2. NUMBER
3. All of above
4. None of the above
Answer: PLS_INTEGER
30. PL_SQL stands for ?
1. Procedural Language, Structured Query Language
2. Procedural Language, Standard Query Language
3. Programming Language, Standard Query Language
4. Programming Language, Structured Query Language
Answer: Procedural Language, Standard Query Language