1.
In case of Raymond pile
A. lengths vary from 6 m to 12 m
B. diameter of top of piles varies from 40 cm to 60 cm
C. diameter of pile at bottom varies from 20 cm to 28 cm
D. thickness of outer shell depends upon pile diameter
E. all the above.
2. Queen closer may be placed
A. in header course
B. in stretcher course
C. in header course next to first brick
D. in stretcher course next to first brick
E. in any position.
Answer: Option C
3. Dado is usually provided in
A. dinning halls
B. bath rooms
C. living rooms
D. verandah
E. roofs.
Answer: Option B
4. The foundation in which a cantilever beam is provided to join two footings, is known as
A. strip footing
B. strap footing
C. combined footing
D. raft footing
E. none of these.
Answer: Option B
5. The foundations are placed below ground level, to increase
A. strength
B. workability
C. stability of structure
D. all the above.
Answer: Option C
6. Stud(s) of a common wooden partition
A. are vertical wooden members
B. is the upper horizontal wooden member
C. is the lower horizontal wooden member
D. are the intermediate horizontal wooden members.
Answer: Option A
7. Pick up the correct statement from the following :
A. inclined borings are made for taking samples under existing structures
B. inclined borings are occasionally used instead of vertical holes.
C. the spacing of inclined borings is kept such that one bore hole is vertically above the bottom of
an adjacent bore hole.
D. all the above.
Answer: Option D
8. Pick up the commonly adopted geophysical method in civil engineering from the following :
A. the seisomic method
B. electrical resistivity method
C. gravitational method
D. magnetic method
E. both (a) and (b) of the above.
Answer: Option E
9. To ensure that supporting area of an offset footing of a boundary wall is fully compressive, the
C.G. of load must act
A. at the centre of the base
B. within the middle third of the base
C. within the middle fifth of the base
D. neither (a), (b) nor (c).
Answer: Option B
10. The 9 cm x 9 cm side of a brick as seen in the wall face, is generally known as
A. stretcher
B. face
C. front
D. header
E. side.
Answer: Option D
11. The taper of precast concrete pile should not be more than
A. 1 cm per metre length
B. 2 cm per metre length
C. 4 cm per metre length
D. 5 cm per metre length.
Answer: Option B
12. The under surface of an arch, is called
A. soffit
B. intrados
C. haunch
D. back.
Answer: Option A
13. The raft slab is projected beyond the outer walls of the structure by
A. 5 to 10 cm
B. 15 to 20 cm
C. 25 to 30 cm
D. 30 to 45 cm
E. 60 cm.
Answer: Option D
14. The process of making the back ground rough, before plastering, is
A. Dubbing
B. Hacking
C. blistering
D. peeling.
Answer: Option B
15. Black cotton soil is unsuitable for foundations because its
A. bearing capacity is low
B. permeability is uncertain
C. particles are cohesive
D. property to undergo a volumetric change due to variation of moisture content.
Answer: Option D
16. The loose pockets in soil mass can be bridged safely by providing a raft foundation provided the
soft area is smaller than
A. the column spacing
B. one-third the column spacing
C. half the column spacing
D. three-fourth the column spacing
E. none of these.
Answer: Option B
17. The portion of a brick cut across the width, is called
A. closer
B. half brick
C. bed
D. bat.
Answer: Option D
18. The concrete slump recommended for beams and slabs ; is
A. 25 to 50 mm
B. 25 to 75 mm
C. 30 to 125 mm
D. 50 to 100 mm
E. none of these.
Answer: Option C
19. The member which is placed horizontally to support common rafter of a sloping roof, is
A. purlin
B. cleat
C. batten
D. strut.
Answer: Option A
20. Pick up the correct statement from the following:
A. Louvered door is generally provided in bath rooms
B. Flush door is generally provided in dinning room
C. Revolving door is generally provided in cinema halls
D. Sliding door is generally provided in show rooms
E. All the above.
Answer: Option C
21. Grillage foundation
A. is used to transfer heavy structural loads from steel columns to a soil having low bearing
capacity
B. is light and economical
C. does not require deep cutting as the required base area with required pressure intensity is
obtained at a shallow depth
D. is constructed by rolled steel joists (R.S.J.) placed in single or double tier
E. all the above.
Answer: Option E
22. The exterior angle between outer faces of a wall, is known as
A. turn
B. junction
C. quion
D. all the above.
Answer: Option C
23. In jack arch floor, the rise is kept
A. 1/6th of the span
B. 1/8th of the span
C. 1/10th of the span
D. 1/12th of the span
E. 1/15th of the span.
Answer: Option D
24. While designing a stair, the product of rise and going is approximately kept equal to
A. 350
B. 420
C. 450
D. 500
E. 600.
Answer: Option B
25. For constructing a terrazo floor. Pick up the incorrect statement from the following :
A. a base course is prepared as in cement concrete flooring
B. a 32 mm thick layer of cement concrete (1 : 2 : 4) is laid on the base course and the surface is
made smooth by troweling
C. glass strips are driven into the layer according to the pattern required
D. after final grinding is over; oxalic acid mixed with water is spread over and rubbed hard with soft
material
E. none of these.
Answer: Option B
26. The entrained concrete is used in lining walls and roofs for making
A. heat insulated
B. sound insulated
C. neither (a) nor (b)
D. both (a) and (b).
Answer: Option D
27. The pile which is provided with a bulb filled with concrete at its lower end, is known as
A. Simplex pile
B. Mac-Arthur pile
C. Raymond pile
D. Franki pile
E. none of these.
Answer: Option B
28. In case of multi-storeyed buildings, the forms to be removed first are
A. sides of beams and girders
B. column forms
C. bottom of beams and girders
D. all the above at the same time.
Answer: Option A
29. For providing a raft foundation, the following activities are involved
1. ramming the foundation bed
2. excavation of the soil upto required depth
3. laying the reinforcement over the foundation bed
4. curing the cement concrete placed over reinforcement
5. pouring the cement concrete over the reinforcement.
The correct sequence is
A. 1, 2, 3, 4, 5
B. 5, 4, 3, 2, 1
C. 2, 1, 3, 5, 4
D. 3, 2, 5, 1, 4.
Answer: Option C
30. The maximum permissible deflection of a timber beam supporting a roof, is
A. L/100
B. L/150
C. L/260
D. L/360
E. none of these.
Answer: Option D
31. The angular steps used for changing direction of the stairs, are called
A. round steps
B. angular steps
C. winders
D. radial steps
E. circular steps.
Answer: Option C
32. During percussion drilling
A. ground water observations are hindered due to entry of the slurry in the soil below the bottom
of the hole
B. caving or mixing of strata are caused in soft soils or cohesionless soils
C. the soil to a considerable depth below the bottom of the hole gets disturbed
D. all the above.
Answer: Option D
33. In English garden wall bond
A. one course of headers to three or five course of stretchers
B. queen closer in provided in each heading course
C. the middle course of stretchers is started with a header to give proper vertical joints
D. all the above.
Answer: Option D
34. A projecting piece usually provided to support a truss, is
A. cornice
B. coping
C. frieze
D. lintal.
Answer: Option C
35. The line of intersection of the surfaces of a sloping roof forming an external angle exceeding
180°, is
A. ridge
B. hip
C. valley
D. none of these.
Answer: Option B
36. A solid core of rock is formed in side the cylinder in the case of
A. auger boring
B. percussion drilling
C. diamond drilling
D. wash boring.
Answer: Option C
37. The single stage well point system of dewatering an excavation can be used if the depth of
excavation does not exceed
A. 5m
B. 10 m
C. 15 m
D. 20 m
E. 25 m.
Answer: Option A
38. The piece of a brick cut with its one corner equivalent to half the length and half the width of a
full brick, is known as
A. queen closer
B. bevelled closer
C. king closer
D. half king closer.
Answer: Option C
39. The brick laid with its breadth parallel to the face of a wall, is known as
A. header
B. stretcher
C. closer
D. none of these.
Answer: Option A
40. A wooden block hinged on post outside a door, is known
A. cleat
B. stop
C. horn
D. none of these.
Answer: Option A
41. Pick up the incorrect statement from the following :
A. The function of foundation is to distribute the load of super structure over a large bearing area
B. No timbering is required for shallow trenches
C. Shallow foundations can be constructed on made-up soil
D. Grillage foundation is classified as a shallow foundation
E. Black cotton soil is very good for foundation bed.
Answer: Option E
42. In horizontal D.P.C, thickness of cement concrete (1 : 2 : 4) is
A. 2 cm
B. 4 cm
C. 6 cm
D. 8 cm
E. 10 cm.
Answer: Option B
43. Which one of the following factors is considered for the orientation of buildings :
A. the direction of the prevailing winds in the area
B. the exposure of the walls and roof of the buildings to the rays of sun
C. the extent up to which the sunrays penetrate with the verandah.
D. all the above.
Answer: Option D
44. Pick up the incorrect statement from the following :
A. Cement is added to lime mortar to increase its hydraulic properties only
B. Lime surkhi mortar is used for pointing the walls
C. Lime should be slaked before preparing lime mortar
D. High early strength concrete is generally used in cold weather.
Answer: Option A
45. Which one of the following rocks is used for monumental buildings :
A. granite
B. marble
C. sand stone
D. slate.
Answer: Option B
46. The Auger borings are not common
A. in soils that require lateral support
B. in cohesive soils
C. in soft soils
D. none of the above.
Answer: Option A
47. The form work from the underside of slabs, can be removed only after
A. 1 day
B. 4 days
C. 7 days
D. 14 days.
Answer: Option C
48. Arches in the form of masonry arcs struck from more than four centres, are called
A. two curved arches
B. gothic arches
C. ogee arches
D. drop gothic arches.
Answer: Option C
49. If (φ) is the angle of repose of soil of weight w kg/m3, the horizontal pressure p at a depth of h
metres per metre length of wall, is
A.
B.
C.
D.
Answer: Option A
50. Cast iron piles
A. are suitable for works under sea water
B. resist shocks or vibrations
C. are suitable for use as batter piles
D. are useful for heavy vertical loads.
Answer: Option D
51. The depth of an arch is the distance between
A. ground level and springing line
B. crown and springing line
C. crown and ground level
D. intrados and extrados.
Answer: Option D
52. Expansion joints in masonry walls are provided if length exceeds
A. 10 m
B. 20 m
C. 30 m
D. 40 m
E. 50 m.
Answer: Option D
53. The platform at the end of a series of steps, is known as
A. platform
B. relief
C. rest
D. landing
E. stop.
Answer: Option D
54. Raft foundation are generally preferred to when the area required for individual footing, is more
than
A. 25% to total area
B. 30% of total area
C. 40% to total area
D. 50% of total area.
Answer: Option D
55. You are asked to design and supervise a truss for a factory to have spans 6 m to 9 m. The type of
the truss you will use, is
A. mansored truss
B. queen post truss
C. king post truss
D. collar truss
E. none of these.
Answer: Option C
56. Pick up the incorrect statement from the following:
A. The retaining wall should be structurally capable to resist the applied earth pressure
B. The section of the retaining wall should be so proportioned that it may not overturn by the
lateral pressure
C. The retaining wall should be safe against sliding
D. The foundation of the retaining wall should not be stressed beyond safe bearing capacity ; due
to its weight and the force resulting from the earth pressure
E. to drain off water from the earth retained, weep holes are provided near the top of the
retaining wall.
Answer: Option E
57. The arrangement of supporting an existing structure by providing supports underneath, is
known as
A. shoring
B. underpinning
C. jacking
D. piling
Answer: Option B
58. The process of keeping concrete moist for a certain period after its finishing, is known as
A. finishing of concrete
B. curing of concrete
C. placing of concrete
D. compaction of concrete
E. none of these.
59. The inclined surface of an abutment to receive the arch, is known as
A. skew back
B. soffit
C. spandril
D. haunch.
Answer: Option A
60. The strength of brick masonry in 1:6 cement mortar, is
A. 20 tonnes/m2
B. 40 tonnes/m2
C. 50 tonnes/m2
D. 60 tonnes/m2
E. 75 tonnes/m2.
Answer: Option C
61. In case of foundations on sandy soil, maximum permissible differential settlement, is usually
limited to
A. 15 mm
B. 25 mm
C. 35 mm
D. 45 mm
E. 55 mm.
Answer: Option B
62. For different layers of cement concrete floor. Pick up the incorrect statement from the
following:
A. The lowest layer consists of consolidated ground
B. A 10 cm thick clean sand is laid on consolidated ground
C. A 10 cm lime concrete (1 : 4 : 8) is laid on clean sand
D. A 10 cm thick cement concrete (1 : 2 : 4) is laid on top layer.
Answer: Option D
63. Rotary drilling
A. is not suitable for deposits containing very coarse gravel
B. hinders the ground water observations and permeability test
C. is not economical for holes of less than 10 cm.
D. all the above.
Answer: Option D
64. In places where the soil is soft and has small resistance to the flow of concrete, which one of the
following types of piles, is used
A. vibro pile
B. pressure pile
C. Franki pile
D. pedestal pile.
Answer: Option A
65. In grillage foundations a minimum 15 cm cover is provided on
A. upper flange of top tier
B. lower beam of lower tier
C. ends of external beams
D. none to these.
Answer: Option B
66. The skirting/dado in a bath roof should be upto
A. ceiling
B. 15 cm above floor level
C. 200 cm
D. level of the tap.
Answer: Option C
20. The maximum bearing capacity of soil is that of
A. black cotton soil
B. loose fine sandy soil
C. dry coarse sandy soil
D. hard rocks
E. soft clay soil.
Answer: Option D
21. The columns of multi-storeyed buildings are designed to withstand the forces due to
A. dead loads
B. live loads
C. wind loads
D. earthquakes
E. all of these.
Answer: Option E
22. The black cotton soil
A. undergoes volumetric changes
B. swells excessively when wet
C. shrinks excessively when dry
D. has a tendency of swelling and shrinking due to clay particles
E. all the above.
Answer: Option E
23. Pick up the incorrect statement from the following:
A. In dog-legged stairs, no space between its flights is provided
B. In open newel stair, a rectangular well is provided
C. In geometric stair, a curved shaped well between forward and backward flights, is provided
D. In geometrical stair, two quarter space landing is provided.
Answer: Option D
24. Exposed portions of vertical surface at right angles to the door or window frame, are known as
A. jambs
B. lintels
C. reveals
D. soffits.
Answer: Option C
25. To obtain good bonding in brick masonry
A. first class bricks are used
B. vertical joints in alternate courses are kept in plumb line
C. bats are used where necessary
D. all the above.
Answer: Option D
26. Raft foundations are used for :
A. providing increased area of foundation over poor bearing capacity of soil
B. spanning over small soft or loose pockets
C. counter acting the hydrostatic effect
D. all the above.
Answer: Option D
27. For brick construction, the lime-sand mortar, is
A. 1:1
B. 1:2
C. 1:3
D. 1:4
E. 1:5.
Answer: Option B
28. An arch constructed with finely dressed stones, is known
A. ashlar arch
B. rubble arch
C. gauged arch
D. axed arch.
Answer: Option A
29. Cavity wall is generally provided for
A. heat insulation
B. sound insulation
C. prevention of dampness
D. all the above.
Answer: Option D
30. Dampness causes
A. efflorescence
B. bleaching of paints
C. crumbling of plaster
D. growth of termites
E. none of these.
Answer: Option D
31. The foundation which consists of a thick reinforced cement slab covering whole area to support
heavy concentrated structural loads, is known as
A. combined footing
B. strap footing
C. raft footing
D. none of these.
Answer: Option C
32. Bearing capacity of soils cannot be improved by
A. draining sub-soil water
B. ramming crushed stone in soil
C. driving sand piles
D. watering surface of soil
E. none of these.
Answer: Option D
33. To support a heavy structure in sandy soil, the type of foundation generally used, is
A. combined footing
B. raft footing
C. pier footing
D. strap footing
E. none of these.
Answer: Option C
34. A floor constructed with 3 mm marble chips, is known
A. mosaic floor
B. terrazo floor
C. chips floor
D. marble floor.
Answer: Option B
35. The position of a brick when laid on its side 9 cm x 9 cm with its frog in the vertical plane, is
called
A. brick on edge
B. brick on end
C. brick on bed
D. brick held vertically.
Answer: Option B
36. Dutch bond is a modification of
A. English bond
B. stretcher bond
C. header bond
D. single Flemish bond.
Answer: Option A
37. The 19 cm x 9 cm side of a brick as seen in the wall face, is generally known as
A. stretcher
B. face
C. front
D. header
E. side.
Answer: Option A
38. The depth of the ground water table may be ascertained by
A. looking through the well in the vicinity
B. standing on the well in the vicinity
C. measuring the depth of water in the well
D. none of the above.
Answer: Option C
39. Pick up the correct statement from the following :
A. the pile driven in sand is called sand pile
B. the drilled hole filled with sand is called sand pile
C. the sand piles are used for bearing purposes
D. None of these.
Answer: Option A
40. Pick up the correct statement from the following :
A. the cost of square rooms is less
B. the expenditure on the foundation and roof for the double storeyed building is nearly half of
that for the ground storeyed building.
C. the cost of construction of a house may be minimised by restricting the height floors
D. all the above.
Answer: Option D
42. The compaction of concrete in the drilled pile hole is done by compressed air in the case of
A. simplex pile
B. Franki pile
C. pressure pile
D. vibro pile.
Answer: Option C
43. The opening provided in sloping roof with its top parallel to the roof surface, is called
A. dormer window
B. sky light window
C. lantern window
D. louvered window.
Answer: Option B
44. The type of ashlar masonry in which stones are finely chisel dressed and thickness of joints does
not exceed 3 mm, is
A. chamfered ashlar masonry
B. ashlar facing masonry
C. random coursed ashlar masonry
D. coursed ashlar masonry.
Answer: Option D
45. The lower half portion between crown and skew back of the arch, is called
A. spandril
B. haunch
C. springing
D. soffit.
Answer: Option B
46. The angle between skew back of a flat arch and the horizontal, is kept approximately equal to
A. 0°
B. 30°
C. 60°
D. 90°
E. 120°.
Answer: Option C
47. In clay soil
A. swelling and shrinkage characteristics prevail
B. consolidation continues even after several years of construction.
C. differential settlement is generally prevalent
D. all the above.
Answer: Option D
48. Pick up the incorrect statement from the following :
A. the width of the wall is constructed thicker at the base in a stepped fashion
B. a long vertical load transferring concrete structure is called a concrete pile
C. in pile which transfers the load to the soil by the friction between the pile and the surrounding
soil is called friction pile.
D. the pile which transfers the load to a hard rock bed at certain depth is called load bearing
E. none of the these.
Answer: Option D
49. Depth of lean concrete bed placedat the bottom of a wall footing, is kept
A. 10 cm
B. 15 cm
C. equal to its projection beyond wall base
D. less than its projection beyond wall base.
Answer: Option C
50. For a wall carrying heavy load on low bearing capacity soil,
A. lean concrete bed is provided
B. thick concrete bed is provided
C. reinforced concrete bed is provided
D. (a) and (c) of the above
E. (b) and (c) of the above.
Answer: Option D