Digital Communication Questions and Answer
1. In phase modulation, phase deviation is proportional to which of the following.
1. The phase shift of the message signal
2. Message signal
3. The wavelength of the message signal
4. The amplitude of the message signal
Answer: Message signal
2. In FM modulation, when the modulation index increases, the transmitted power?
1. Unchanged
2. Decreased
3. Half
4. Doubled
Answer: Unchanged
3. A system has a receiver noise resistance of 60 ohms, and it is connected to an antenna
with an output resistance of 60 ohms. Find the noise figure of the system?
1. 2
2. 1
3. 4
4. 3
Answer: 2
4. What are the primary features of a transmitter?
1. Lower transmitting power
2. Higher clock speed
3. Lower clock speed
4. None
Answer: None
5. Which type of noise reduction by limiters in FM receivers ?
1. Partition noise
2. Cosmic noise
3. Jhonson noise
4. Impulse noise
Answer: Impulse noise
6. What is the automatic frequency control voltage of the FM transmitter VCO?
1. Sine wave voltage
2. Ramp voltage
3. Ac voltage
4. Dc voltage
Answer: Dc voltage
7. In a frequency modulation system, the maximum frequency deviation is 2000, and
modulating frequency is 2kHz. Find the modulation index ?
1. 2
2. 3
3. 4
4. 1
Answer: 1
8. Analog data having the highest harmonic at 40 kHz generated by a sensor has been
digitized using 6 level PCM; find the generated digital signal rate?
1. 240 kbps
2. 160 kbps
3. 120 kbps
4. 180 kbps
Answer: 240 kbps
9. Frequency frogging is used in carrier system to_____________
1. Reduce error rate
2. Reduce cross-talk
3. Reduce frequencies
4. Conserve narrowband signals
Answer: Reduce cross-talk
10. The window gives a number of____________
1. Frames
2. Bytes
3. All of the above
4. None of above
Answer: All of above
11. In a delta modulation scheme, the step height is 80 mV, and the step width is 2 ms.
Find the maximum slope that the staircase can track?
1. 60 V
2. 30 V
3. 50 V
4. 40 V
Answer: 40 V
12. Which of the given modulator is an indirect way of generating FM?
1. Zener diode modulator
2. Reactance tube modulator
3. Armstrong modulator
4. Inductance FET modulator
Answer: Armstrong modulator
13. 23 voice channels are sampled uniformly at a rate of 10 kHz and then time division
multiplexed. The sampling process uses flat-top samples with a two µs duration. The
multiplexing operation includes the provision of synchronization by adding an extra
pulse of 2 µs duration. Find the spacing between successive pulses of the multiplexed
signal?
1. Two µs
2. Three µs
3. Four µs
4. One µs
Answer: Two µs
14. A TDM link has 25 signal channels, and each channel is sampled at 7 kHz. If each
sample is represented by 8 bits and contains an additional bit for synchronization, find
the total bit rate for the TDM link?
1. 888 kbps
2. 1209 kbps
3. 695 kbps
4. 1407 kbps
Answer: 1407 kbps
15. The unmodulated carrier power in an AM transmitter is 8 kW. A sinusoidal
modulating signal modulates this carrier. The maximum percentage of modulation is 60
%. If it is reduced to 50 %, find the maximum unmounted carrier power in (kW) that
can be used without overloading the transmitter?
1. 42.57 kW
2. 25.34 kW
3. 37.76 kW
4. 18.55 kW
Answer: 37.76 kW
16. Which of the given device does the data compression?
1. Circuit breakers
2. Microcontroller
3. Switches
4. Source encoder
Answer: Source encoder
17. Output data ratio of a 4 bit PCM - TDM system sampling 16 voice channels,
comparing these using µ - law at the rate of 6 kHz and with an frame alignment word,
is_____________
1. 8.03 × 102bit/sec
2. 4.08 × 103bit/sec
3. 6.04 × 104bit/sec
4. 5.97 × 105bit/sec
Answer: 4.08 × 103bit/sec
18. If the turn-on energy loss in a transformer is 55 MJ and turn-off energy loss is 78
mj. If the mean power loss is limited to 220 W, find the maximum switching rate that
can be achieved?
1. 1654.1 cycles/s
2. 1232.7 cycles/s
3. 1862.9 cycles/s
4. 1453.8 cycles/s
Answer: 1654.1 cycles/s
19. For an Amplitude modulation signal, the bandwidth is 20 kHz, and the highest
frequency component present is 650 kHz. Find the carrier frequency used for this
amplitude modulation signal?
1. kHz
2. 640 kHz
3. 260 kHz
4. 900 kHz
Answer: 640 kHz
20. A balanced modulator is used in the generation of which of the following signal?
1. DSB- SC signal
2. ISI signal
3. Frequency Modulation signal
4. SSB -SC signal
Answer: DSB- SC signal
21. Which of the given filter has maximum flatness?
1. Low pass filter
2. Butterworth filter
3. Bessel filter
4. None
Answer: Butterworth filter
22. A satellite receiver with a noise figure of 5.6 dB has a bandwidth of 24 kHz and
comprises a preamplifier with a noise temperature 150 k and a gain of 40 dB. If the
reference temperature is 300 k, find the equivalent noise temperature of the receiver?
1. 220 K
2. 450 K
3. 300 K
4. 150 K
Answer: 150 K
23. In frequency modulation broadcast, the maximum deviation is 80 kHz, and the
maximum modulating frequency is 20 kHz. In reference to Carson's rule, find the
maximum required bandwidth?
1. 200 KHz
2. 80 KHz
3. 150 KHz
4. 300 KHz
Answer: 200 KHz
24. If noise figure of a receiver is 1.8 at 20 o C, find its equivalent noise temperature?
1. 184.6 K
2. 234.4K
3. 384.8 K
4. 474.9K
Answer: 234.4K
25. Space loss occurs due to a decrease in__________
1. Electric field strength
2. Momentum
3. Phase shift
4. Power
Answer: Electric field strength
26. A broadcast amplitude modulation radio transmitter radiates 140 kW when the
modulation percentage is 75. Find the carrier power?
1. 109 kW
2. 172 kW
3. 120 kW
4. 142 kW
Answer: 109 kW
27. If a 120 V carrier peak changes from 170 V to 50 V by a modulating signal, find the
modulation factor?
1. 3.5
2. 1.5
3. 0.5
4. 2.5
Answer: 0.5
28. The maximum deviation allowed in a frequency modulation system is 120 kHz. If
the modulating signal frequency is 20 kHz, find the bandwidth requirement as per
Carson's rule?
1. 320 kHz
2. 280 kHz
3. 120 kHz
4. 240 kHz
Answer: 280 kHz
29. RF carrier 15 kV at 1 MHz is amplitude modulated and modulation index is 0.8.
Find the peak voltage of the signal?
1. 22 kV
2. 26 kV
3. 12 kV
4. 18kV
Answer: 12 kV
30. If the two signals modulate the same carrier with different modulation depths of 0.4
and 0.8. Find the resulting modulation signal?
1. 0.16
2. 0.89
3. 0.54
4. 0.66
Answer: 0.89
31. A 1200 W carrier is amplitude modulated and has a sideband power of 400 W. Find
the depth of the modulation?
1. 1.059
2. 0.775
3. 1.245
4. 3.689
Answer: 0.775
32. A given AM broadcast station transmits an average carrier power output of 50kW
and uses a modulation index of 0.804 for sign wave modulation. Find the maximum
amplitude of the output if a 60 ohm resistive load represents the antenna?
1. 7.66 kV
2. 1.05 kV
3. 5.88 kV
4. 3.95 kV
Answer: 3.95 kV
33. The power spectral density of a signal is___________________
1. Real, even, and non-negative
2. Odd, complex, and positive
3. Even negative and complex
4. Real, odd, and negative
Answer: Real, even, and non-negative
34. A modulator is a device used to______________
1. Reduce the modulating power requirement
2. Impress the information on to a radio frequency carrier
3. Differentiates two frequencies
4. Amplify two radio frequency signal
Answer: Reduce the modulating power requirement
35. In Delta modulation______________
1. all the coded bits used for sampling are transmitted
2. one bit per sample is transmitted
3. the step size is fixed
4. Both 1 & 2
Answer: Both 1 & 2
36. In Delta Modulation, the bit rate is______________
1. n times the modulating frequency
2. times the Nyquist criteria
3. n times the sampling frequency
4. None
Answer: n times the sampling frequency
37. In Differential Pulse Code Modulation techniques, the decoding is performed
by_________
1. pll
2. sampler
3. accumulator
4. quantizer
Answer: accumulator
38. DPCM suffers from___________
1. quantization noise
2. slope over load distortion
3. All of above
4. None of above
Answer: All of above
39. The crest factor of a waveform is given as______________
1. rms value / peak value
2. peak value/ rms value
3. 2peak value/ rms value
4. peak value/ 2rms value
Answer: peak value/ rms value
40. Granular noise occurs when_______________
1. there is interference from the adjacent channel
2. step size is too large
3. step size is too small
4. bandwidth is too large
Answer: step size is too large