NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Google Cloud Computing Foundations
(Jul-Oct 2023)
Assignment- Week 3
TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ
Number of questions: 10 Total mark: 10 X 1 = 10
QUESTION 1:
CloudSQL can scale upto _____ processor core and ______ of storage capacity?
a) 64, 16TB
b) 64, 10TB
c) 32, 10TB
d) 32, 16TB
Correct Answer: (b)
Detailed Solution: CloudSQL can scale upto 64 processor core and 10TB of storage capacity
QUESTION 2:
Which of the following requirements is the best choice for coldline storage?
a) Data analytics and machine learning
b) Frequently accessed data
c) Disaster recovery
d) Data archival
Correct Answer: (c and d)
Detailed Solution: Both disaster recovery and data archival are better suited into coldline storage
QUESTION 3:
Which of the following filesystems is used by the Google Bigtable?
a) Google Storage
b) Hadoop
c) Map reduce
d) Colossus
1
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Correct Answer: (d)
Detailed Solution: Cloud Bigtable uses Colossus file system.
QUESTION 4:
Choose the correct mapping
I. Cloud Storage A. Relational database
II. Cloud Spanner B. Non-relational database
III. Bigquery C. Data warehouse
IV. Cloud Bigtable D. Object datastore
a) I-B, II-D, III-C, IV-A
b) I-B, II-A, III-D, IV-C
c) I-D, II-A, III-B, IV-C
d) I-D, II-A, III-C, IV-B
Correct Answer: (d)
Detailed Solution: Cloud storage is an unstructured object datastore to keep images, videos, audios,
files etc. Cloud spanner is a relational database, Bigquery is a data warehousing solution, and Bigtable
is a non-relational database
QUESTION 5:
How many minimum number of nodes are required for cloud spanner instance
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Correct Answer: (c)
Detailed Solution: Minimum 3 nodes are required in cloud spanner instance.
QUESTION 6:
Which of the following is/are some of the best use cases of cloud bigtable?
a) MapReduce operations.
b) Real time analytics
c) Long term storage
d) Data lake
2
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Correct Answer: (a,b)
Detailed Solution: Google built Cloud Bigtable to handle millions of requests per second in a
performant and low latency way. MapReduce operations, Real time analytics, tracking thousands of
IoT sensor data are some of the best use cases of cloud bigtable. Cloud Bigtable isn't a good
solution for long term storage, data lake, when you need complex queries.
QUESTION 7:
Which of the following properties are applicable for Cloud Datastore?
a) Schemaless
b) Relational
c) Self-managed
d) Serverless
Correct Answer: (a and d)
Detailed Solution: Cloud Datastore is a non-relational database and therefore it is schemaless. It is
offered as a PaaS and no server is required.
QUESTION 8:
Which of the following is NOT a type of NoSQL database?
a) Key-value stores.
b) Relational databases.
c) Document databases.
d) Graph databases.
Correct Answer: (b)
Detailed Solution: The four main types of NoSQL databases are key-value stores, document
databases, wide-column stores, and graph databases.
QUESTION 9:
3
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Consider the following statement: “Cloud Spanner allows synchronous replication which enables the
data to be updated to all zones or regions after a negligible delay”
a) True
b) False
Correct Answer: (b)
Detailed Solution: In synchronous replication, data is updated to all zones or regions instantly.
QUESTION 10:
Cloud storage are generally used for:
a) Maintaining data for analytics and general compute
b) Content delivery
c) Service orchestration
d) Backup and archival
Correct Answer: (a, b, and d)
Detailed Solution: Although the cloud storage is used for other three purposes, service
orchestration is not related to storage device