KEMBAR78
CLASS 3 Question Bank Computer | PDF | Graphical User Interfaces | Computer File
0% found this document useful (0 votes)
6K views19 pages

CLASS 3 Question Bank Computer

This document provides a question bank with questions and answers related to computer science for classes 3. It covers multiple topics related to computer systems, operating systems, word processors and more. Some key points: - It includes questions about the basic parts of a computer system like the CPU, keyboard, mouse, monitor and their functions. - Questions related to operating systems like Windows, icons, desktop, taskbar and their usage. - Introduces word processors like Microsoft Word and basics like creating and naming documents, title bar etc. - Contains different types of questions like fill in the blanks, true/false, multiple choice, short answer and application based. - Provides additional questions and answers as

Uploaded by

Pu Tar O
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6K views19 pages

CLASS 3 Question Bank Computer

This document provides a question bank with questions and answers related to computer science for classes 3. It covers multiple topics related to computer systems, operating systems, word processors and more. Some key points: - It includes questions about the basic parts of a computer system like the CPU, keyboard, mouse, monitor and their functions. - Questions related to operating systems like Windows, icons, desktop, taskbar and their usage. - Introduces word processors like Microsoft Word and basics like creating and naming documents, title bar etc. - Contains different types of questions like fill in the blanks, true/false, multiple choice, short answer and application based. - Provides additional questions and answers as

Uploaded by

Pu Tar O
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 19

Question Bank (Term – I & II)

Computer Science
Class –III

Lesson – 1 : A computer System

A. FILL IN THE BLANKS

1) A computer works with __________ and __________.


Ans – data, instructions

2) A __________is used to point, select and move any object on the computer
screen.
Ans – Mouse

3) The _________ consists of number keys, arithmetic operators and the decimal
point.
Ans – Keyboard

4) A __________ displays all the work that we do on a computer.


Ans – Monitor

5) ________ keys are used for moving through the documents.


Ans – navigation

6) The parts of a computer that can be touched are called _________.


Ans – hardware

B. STATE TRUE OR FALSE


1) A computer has four main parts. ________
Ans – True

2) MU stands for Memory Utility. _______


Ans- False

3) A CPU is made up of AU and LU. ______


Ans - False

4) The information that we see on a monitor is known as soft copy._____


Ans - True
5) Function keys are placed on the right side of the keyboard. _______
Ans – False

C. APPLICATION BASED QUESTIONS


1) Mary is reading the soft copy of a letter. Which part of computer is she using?
_________
Ans – Monitor

2) Supriya wants to do painting on a computer. Which computer device will you


suggest her to use for making a colourful drawing? _________
Ans – Mouse

3) Saurabh’s mother has asked him to take out 50 copies of the birthday invitation
letter. Which device should he use to get the hard copy? _____
Ans – Printer

4) Kabir wants to record a song in the computer. Which input device can he use?
________
Ans – Microphone

D. MULTIPLE CHOICE QUESTIONS


1) A computer displays ________after processing the data.
a. Input b. Process c. Output
Ans – c. Output

2) The ________ monitor consumes least power.


a. LCD b. CRT c. LED
Ans–c. LED
3) ________ keys are either used alone or in combination with other keys to
perform certain actions.
a. Control b. Typing c. Navigation
Ans – Control

E. ANSWER THE FOLLOWING.


1. What is a computer?
Ans – Computer is a machine that works with the data and instructions given by the
user.

2. What do you call the information that you enter into a computer?
Ans – The information that we enter into computer is called Input.

3. Name the device that is known as the brain of the computer.


Ans – CPU (Central Processing Unit)
4. How many types of keys are there on the keyboard? Name them.
Ans–There are five types of keys on the keyboard. They are –
i) Typing keys
ii) Control keys
iii) Function keys
iv) Numeric keypad
v) Navigation keys

5. Define the term software. Name its types.


Ans – A group of instructions given to the computer to do a particular work is called
software. There are two types of software –
i) System Software
ii) Application Software

6. Which hardware device is used to read words, numbers or pictures printed


on a paper?
Ans – Scanner is used to read words, numbers or pictures printed on a paper.

Extra Questions and Answers

1. Answer in one word.


i) A device used to type numbers, letters or words. _________
Ans – Keyboard

ii) Information we get after processing. ________


Ans – Output

iii) The unit that stores the information. ________


Ans – Memory Unit

iv) Part of a computer that processes all the instructions. _______


Ans – CPU

v) Information we see on a monitor. ________


Ans – Soft copy

vi) A device commonly seen in video parlours for playing games. ______
Ans – Joystick

vii) A device used to store huge amount of data and information._______


Ans–Hard disk
viii) A device that read words, pictures or numbers from paper and store them in a
computer. ________
Ans – Scanner

ix) A device used to hear sounds and music stored in a computer. _____
Ans - Speakers

2. Write the full form of the following

I) CRT _______________________
Ans – Cathode Ray Tube V) IPO ______________________
Ans – Input Processing Output
II) VDU _______________________
Ans – Visual Display Unit V) CPU _____________________
Ans – Central Processing Unit
III) LED ______________________
Ans – Light-Emitting Diode VI) LCD ____________________
Ans – Liquid Display Unit
IV) ALU ______________________
Ans – Arithmetic and Logical Unit
Lesson – 2 :GUI Operating System-An Introduction

1. FILL IN THE BLANKS


1) The ___________ is the first screen of Windows that appears when the computer
is switched on.
Ans – Desktop

2) The _________ is the long horizontal bar at the bottom of the desktop.
Ans – taskbar

3) The right side of the taskbar contains the ___________.


Ans – Notification area

4) __________ the icons means arranging them in a proper sequence.


Ans - Sorting

5) To select non-adjacent items, hold down the __________ key and click on the
desired items.
Ans - ctrl

6) _____________ acts as a link between the user and the hardware.


Ans – Operating system

7) ______________ provides a picture oriented way to interact with hardware and


software.
Ans - GUI

8) The commands or menus through which a user communicates with an external


device are called ____________.
Ans - Interface

B. STATE TRUE OR FALSE


1) The clock is present on the left side of the Taskbar. _______
Ans - False

2) To select an icon, simply click on it. _________


Ans - True

3) Single-clicking on the icon opens the window. _________


Ans - False
4) Show desktop button is present on the left of the taskbar. __________
Ans – False

5) To change the desktop background, left-click on the blank area of the Desktop.
___________
Ans - False

6) In a GUI, the user types text-based commands to give instructions to a computer.


__________
Ans - False

C. APPLICATION BASED QUESTIONS


1) Mohit is using computer for the first time. He cannot identify the small labelled
pictures present on the screen. What are they called? ________
Ans - Icons

2) Karan is working on many applications on his computer. By mistake, he has


clicked somewhere on the taskbar and all the open windows have minimized. Which
button has Karan clicked on? _________
Ans – Show desktop

D. MULTIPLE CHOICE QUESTIONS


1) Which program manages all the jobs of a computer?
a. Operating system b. Desktop c. Screen Saver
Ans – a. Operating System

2) To arrange the icons on desktop, _________ click on the blank area.


a. Left b. Right c. Double
Ans – b. Right

3) Windows 7 was released on _______________


a. October 22, 2002 b. October 22, 2009 c. October 29, 2002
Ans – b. October 22, 2009

4) ________ is an example of operating system.


a. Apple b. Microsoft c. Linux
Ans – c. Linux

5) __________ mode saves all the open documents on the hard disk and then shut
down the computer.
a. hibernate b. shut down c. sleep
Ans – a. Hibernate
E. ANSWER THE FOLLOWING.
1. What is Windows?
Ans – Windows is an operating system developed by Microsoft, world’s leading
software company.

2. What is desktop?
Ans – The first screen that appears with labelled pictures on it, is called desktop.

3. What is taskbar?
Ans – Taskbar is a long horizontal bar at the bottom of the desktop.

4. What does an icon mean?


Ans – The small labelled pictures or a symbols present on the desktop are called
icons.

5. What is a screensaver?
Ans – The screensaver is an image, which pops-up on the computer screen
whenever a computer is left idle for a certain period of time.

6. Which type of interface is provided by windows?


Ans – GUI (Graphical User Interface) is provided by windows that make the
interaction between the computer and the user easy.

7. Define Interface. Name the main types of interface.


Ans–The commands or menus through which a user communicates with an external
device or a program, are called interface. The main types of interface are
i) Command Line Interface (CLI)
ii) Graphical User Interface (GUI)

Extra Questions and Answers

1. Answer in one word.


a) Operating system developed by Microsoft. ______________
Ans- Windows

b) It makes the interaction between the computer and the user easy. ___________
Ans- GUI

c) Horizontal bar at the bottom of the desktop. ___________


Ans – Taskbar

d) The first screen of Windows that appear with labelled pictures. ______
Ans- Desktop

e) They are mini programs which offer information at a glance. ________


Ans- Gadgets

f) It is a power saving state of the computer system. ___________


Ans – Sleep

g) The button gives access to documents, windows applications.______


Ans – Start

h) The labelled pictures on the screen. _________


Ans – Icons

i) The key that helps in selecting non-adjacent items. ________


Ans – Control

j) The key that helps in selecting adjacent items. _________


Ans– Shift

2. Answer the following questions.


a) Write down the names of any three icons present on the desktop.
Ans- Computer, Recycle bin, Documents

b) Write the use of Hibernate mode.


Ans- It saves all the documents and running applications on the computer and then
shut down the computer.

c) What is the use of ‘clock’ gadget?


Ans – Clock gadget is used to display the time.

d) Name any three gadgets.


Ans – Calendar, Clock, Weather

e) Write the full form of GUI.


Ans- GUI – Graphical User Interface
LESSON-3 : Word Processor-An Introduction

A. FILL IN THE BLANKS


1) Microsoft Word is an _________ software.
Ans – word processing

2) The word application opens a blank document with the temporary name
________
Ans – document1

3) The _______ bar displays the name of the current document and application.
Ans- title

4) MS word opens up with two windows on the screen known as ________ window
and the ________window.
Ans – Application, Document

5) The _____ are divided into groups that contain related commands.
Ans – tabs

B. STATE TRUE OR FALSE


1) The shortcut key to close the Word application is Ctrl+ F4. _________
Ans – False

2) The Quick Access Toolbar contains the button for saving a document._______
Ans – True

3) The application window helps the user to communicate with the MS Word
program. _______
Ans – True

4) The shortcut key to print a document is Ctrl + P._______


Ans – True

5) The Quick Access Toolbar is placed below the Title bar. ______
Ans– False

C. APPLICATION BASED QUESTIONS:


1) Geeta writes a story in word processor. She wants to see the name of her current
document application. Which part of the window displays it? ___________
Ans – Title bar
2) The teacher has asked Rahul to save his document without using the File tab.
Suggest the way to get this dialog box, to save the document.
Ans – Click ‘Save’ button on Quick Access Toolbar

D. MULTIPLE CHOICE QUESTIONS:


1. The ________ area is used for typing and editing the text
a. Working b. Desktop c. Application
Ans – a. Working
2. The ________option is used to create a new blank document.
a. Save b. New c.Close
Ans – b. New
3. The extension of a saved file in MS Word 2010 is _________
a. .doc b. .dos1 c. .docx
Ans – c. .docx
4. To close the Microsoft Word application, click on the File tab and select the
________ option.
a. Close b. Exit c. Save
Ans–b. Exit

E. ANSWER THE FOLLOWING.


1. How is Microsoft Word useful for us?
Ans – It helps us to type, edit and format the text using a computer.
2. Which toolbar consists of buttons to access the commonly used
commands?
Ans – Quick Access Toolbar
3. Name the components of Microsoft word window?
Ans – i) Title bar ii) Quick Access Toolbar iii) Ribbon iv) working area
v) rulers vi) Scrollbars vii) status bar

EXTRA QUESTIONS AND ANSWERS

1. Write the shortcut keys for the following.


a) To open a new document. ___________ Ans – Ctrl + N
b) To copy a selected text. ___________ Ans – Ctrl + C
c) To paste the text. ___________ Ans – Ctrl + V
d) To cut the selected text. ___________ Ans – Ctrl + X
e) To save a document. ___________ Ans – Ctrl + S
f) To close a document. ___________ Ans – Ctrl + W
g) To close the Word application. __________ Ans – Alt + F4
h) To open a saved document. _____________ Ans – Ctrl + O
i) To open a save as dialog box. ___________ Ans – F12
j) To print a document. ____________ Ans – Ctrl + P
LESSON-4: The Internet - An Introduction

A. FILL IN THE BLANKS


1. _________is a global network that connects millions of computers worldwide.
Ans – Internet
2. A _________ is a collection of related webpages linked to one another.
Ans – Website

3. The first page of any website is known as _________.


Ans – Homepage

4. ________ is a program designed to identify, prevent, and remove viruses from a


program.
Ans – Anti-virus

5. ________ is common way to prove your identity when using e-mail accounts, e-
banking, or your computer itself.
Ans – Password

6. A _________ refers to a person who uses internet safely and in the right way.
Ans – Digital citizen

B. STATE TRUE OR FALSE


1. A website is a special program to access information. _______
Ans - True

2. Internet helps in carrying out monetary transactions online. ________


Ans– True

3. You should always choose a password that can be easily guessed by others.
________
Ans– False

4. E-mail is the most common means of transferring virus to your system.


__________
Ans - True
5. Information shared over the internet is fully secure. _______
Ans– False

6. Computers that are connected to Internet are prone to virus attacks. _________
Ans – True
C. APPLICATION BASED QUESTIONS
1. While using Internet, Sam downloaded an attachment from his inbox to the
computer. After sometimes his computer stopped working. What could be the
possible reason? Suggest the action that could have saved his computer?
_____________________________

Ans – This could have happened due to virus attack contained in the email
attachment. He should have run an anti-virus to scanned the e-mail attachment
before saving it to his computer

2. Suhani is having an account on a social networking website. She is continuously


getting abusive comments from an unknown person. What should be her immediate
action? ______________________________

Ans – She should report this to her any elders of her family or to her teacher.

D. MULTIPLE CHOICE QUESTIONS.


1.__________ is one of the popular payment gateways.
a. Paypal b. Bing c. Ekiga
Ans – a .Paypal

2. The software program which helps in accessing the entire information available
on the web is called __________
a. hyperlink b. Web browser c. Hypertext
Ans – b. web browser

3. _______ is one of the most popular search engines, founded by Larry Page and
SergyBrin.
a. Yahoo b. Bing c. Google
Ans – c. Google
4. ___________ is an example of Anti-virus software.
a. Skype b. Paypal c. McAfee
Ans – c. McAfee

E. ANSWER THE FOLLOWING


1.What is internet? Explain any two uses of Internet.
Ans – Internet is a global network connecting millions of computers worldwide.
i) Internet helps us to read newspaper online and to get information regarding
various topics.
ii) Internet helps us purchase various items online from online shopping websites.
2. What do you understand by a webpage?
Ans – Information that is put on the internet in the form of digital pages are called
webpages.
3. Write any two advantages of Internet?
Ans – Two advantages of internet are –
i) Faster communication , easy sharing
ii) Online services and E- commerce

4. Is there any disadvantage of using Internet? If yes, mention it.


Ans – Yes, Internet has various disadvantages, such as Virus threat,loss of
information, fast spreading of wrong information, and spam.

5. Define Search Engine


Ans – A search engine is a software that searches for any information required by a
user. Ex- Google, Yahoo, Bing

6. Write any three measures that you should take to protect yourself online.
Ans – Three measures that we should take to protect ourselves online.
i) Always choose a strong and unique password.
ii) Do not give any personal details to strangers.
iii) Be extra careful while making payments online.

EXTRA QUESTIONS AND ANSWERS

1. Answer in one word.


a) A global network, connecting millions of computers worldwide.- _________
Ans – Internet
b) It is a collection of related webpages linked to one another.- ____________
Ans – Website
c) It is a program that protects your system against virus.- ________________
Ans – Antivirus
d) A safe way to prove your identity when using e-mail, e-banking. -_________
Ans – Password
e) Name of the search engine, by Microsoft.-____________
Ans – Bing
f) It is an online substitute to sending messages or letters . _____________
Ans – E-mail
g) The first or introductory page of a website.____________
Ans – Homepage
h)The unwanted and unnecessary social or advertisement e-mails.________
Ans – Spam
i) The most popular payment gateway._____________
Ans – Paypal
LESSON-5: Fun With Paint
A. FILL IN THE BLANKS
1. The __________ tool is used to select any part of the picture that you want to
change.
Ans – select

2. _______ command allows you to resize the picture either in the horizontal or
vertical direction.
Ans – resize and skew

3. The paste command will always insert the drawing at the ________ corner of the
drawing area.
Ans – top left

4. The ________ command is used to reverse the last action performed.


Ans – undo

5. The ______ tool is used to copy the colour from one object to another.
Ans – color picker

6. To save a file in paint, use _______ key combination.


Ans – Ctrl + S

7. Paint provides _________ different types of callout shapes.


Ans – three

8. A photograph clicked using a digital camera is saved in _______ file format.


Ans - bmp

B. STATE TRUE OR FALSE


1. Once the drawing is made, you cannot make any changes in it. ______
Ans– True

2. You can remove the selection box by clicking on the drawing._______


Ans - True
3. Flip means to rotate the selected picture horizontally or vertically.____
Ans – True

4. Zoom slider option is available on the title bar._________


Ans – False

5. Redo command is used to reverse the effect of Undo command. _____


Ans – True
6. There is no difference between the rectangular selection tool and free-form
selection tool. _______
Ans – False

7. You cannot fill colour in a callout. ________


Ans – True

8. GIF format does not support animations. _________


Ans - False

C. APPLICATION BASED QUESTIONS


1. Kirti has drawn a pink car in Paint. She wants to draw two more cars of the same
layout. Suggest her the appropriate options to do the same.
Ans- First select the drawing by using Select tool. Then select the copy command
on the Home tab. Then paste it and move it. Repeat the same steps for one more
time.

2. Parul has drawn beautiful scenery depicting a sunny day but by mistake she drew
a few stars in it. Which tool can she use to remove these stars?
Ans – Eraser

D. MULTIPLE CHOICE QUESTIONS


1. JPEG stands for ____________
a. Joint Pictures Expert Group b. Joint Photographic Experts Group
c. Joined Photographic Experts Group
Ans – b. Joint Photographic Experts Group
2. _____ tool is used to increase or decrease the view size of the objects.
a. Select b. Zoom c. Rotate
Ans – b. Zoom
3. You can also cut and resize the image using the ______tool.
a. Crop b.Edges c. Cut
Ans – a. crop
4. Which among the following shortcut keys is used to add rulers in a drawing area?
a. Ctrl + R b. Ctrl + P c. Ctrl + C
Ans – a. Ctrl + R
5. Which tool is used to erase a part of the drawing?
a. Crop b. Delete c. Eraser
Ans – c. Eraser

E. ANSWER IN ONE WORD OR ONE SENTENCE


1. Which tool is used to select an irregular part of an image?
Ans – Free-form selection
2. Which tool do we use on the Home tab to increase the size of the picture?
Ans – Zoom

3. Where is the zoom slider bar present in the MS-Paint window?


Ans – Status bar

4. Which shape from the shapes group is used for the dialogues, displayed in a
comic book?
Ans – Callout

5. Name the various file formats supported by Paint.


Ans – BMP, JPEG, GIF, TIFF, PNG

F.ANSWER THE FOLLOWING


1. What are the various selection tools in MS Paint?
Ans – The selection tools in Ms Paint are –
i) Rectangular Selection tool
ii) Free – form selection tool

2. What are the two ways to flip a picture?


Ans– Horizontally and vertically

3. What do you mean by Zooming a picture?


Ans – Zooming a picture means to increase or decrease the view size on the screen
in any ratio.

EXTRA QUESTIONS & ANSWERS

1. Write the full form of the following.


a) BMP –_________________ Ans - Bitmap
b) JPEG –________________ Ans – Joint Photographic Expert Group
c) GIF – __________________Ans – Graphics Interchange Format
d) TIFF – ___________________ Ans – Tagged Image File Format
e) PNG - ___________________ Ans – Portable Network Graphics

2. Write the shortcut keys for the following.


a) Undo -___________ Ans- Ctrl + Z
b) Redo - __________ Ans – Ctrl + Y
c) To create a new file - _________ Ans- Ctrl + N
d) To open an old file - __________ Ans – Crl + O
e) To close the paint program. _______ Ans- Alt + F4
f) To save a file - _______________ Ans – Ctrl + S
LESSON-6: File Management

A. FILL IN THE BLANKS


1. A ____________ is a collection of relevant files.
Ans - Folder
2. A folder within a folder is called a ___________.
Ans – Sub-folder
3. A folder is a way to __________ the files stored in a computer.
Ans - organize
4. __________ on a file opens the file.
Ans – Double-clicking
5. ________ means to change the existing name of a file/folder.
Ans - Renaming
6. _________ is a file manager application that provides detailed information about
files.
Ans – Windows Explorer

B. STATE TRUE OR FALSE


1. A folder cannot contain a folder in it. _________
Ans - False
2. A folder is the collection of related files stored together on some storage
device.___________
Ans - True
3. You can also create a new folder while saving a file. ________
Ans - True
4. No two folders at the same location can have the same name. ______
Ans - True
5. Saving files in a folder makes it difficult to locate and access the files.______
Ans - False
6. You can also create an MS Word file by right clicking on the desktop.______
Ans – True

C. APPLICATION BASED QUESTIONS


1. Meera’s computer teacher has asked her to make a presentation on the topic
‘Our Mother Earth’. She collected and saved the matter in a word document. After
taking the reference of this material, she created a presentation. Now, she wants to
keep both the files together in a folder. Help her in accomplishing the task.

Ans – create a folder and save the files again inside the folder using the save as
option.
2. Miraaj wants to create a folder in E: drive of his computer which is not accessible
directly from the desktop. Suggest him the suitable way to access the desired
location.

Ans – Open windows explorer and select E: from the left pane, then click on ‘New
Folder’.

3. Riya forgot to change the default name, while creating a folder. How can she
rename it?

Ans – Right-click on the folder and select the Rename option.

D. MULTIPLE CHOICE QUESTIONS


1. The shortcut to create a new file is ___________
a. Shift + N b. Ctrl + N c. Ctrl + Alt + N
Ans – b. Ctrl + N

2. The shortcut key combination to open Windows Explorer is _________


a. Ctrl + E b. Win + E c. Win + W
Ans – b. Win + E
,
3. You can open Windows Explorer by double-clicking on the ________icon.
a. Computer b. File c. Windows
Ans – a. Computer
4. ______ + Del key combination can be used to delete files/folders permanently.
a. Alt b. Ctrl c. Shift
Ans – c. Shift

E. ANSWER THE FOLLOWING


1. What is a folder? What does it contain?
Ans- Folder is a collection of relevant files stored together on some storage device.
It contains files and other folders.

2. Differentiate between a file and a folder.


Ans–File- In a computer, the information is stored in a file where each file is
characterized by a unique file name.
Folder – All the related files are then stored in a folder.

3. What is the need of saving a file?


Ans – Saving a file enables us to access it anytime, when needed.
EXTRA QUESTIONS AND ANSWERS

1. Answer in one word.


a) The element using which information is stored in computer. - ___________
Ans – File
b) It organize a huge number of files present is a computer. - _____________
Ans – Folder
c) A folder within a folder. - ____________
Ans – Sub-folder
d) It means to change the existing name of a file/folder. -____________
Ans – Rename

2. Answer the following questions.


a) What is Windows Explorer?
Ans – It is a file manager application that provides detailed information about files,
folders and drives.

b) What happen if we do not save our file?


Ans – We may lose our useful data when the computer is turned off.

c) What do you mean by ‘renaming a file/folder’?


Ans – It means to change the existing name of a file/folder.

You might also like