SVKM’s NarseeMonjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
Tutorial No.4
Based on Limit and continuity &partial derivatives
Limits and continuity
Evaluate the following
x3 − y 3
1) lim
( x , y )→(0,0) x − y
Ans:0
x sin y
2) lim
( x , y )→(2,0) x 2 + 1
Ans: 0
x− y+2 x −2 y
3) lim
( x , y ) →(0,0) x− y
Ans: 2
Determine the existence of following limits
x y3
4) lim
( x , y ) →(0,0) x 2 + y 6
Ans: Does not exist
y
5) lim
( x , y ) → (1,0) x + y − 1
Ans: Does not exist
x3
6)Show that a function defines as f ( x, y ) = when (x,y) ≠ (0,0)
x3 + y 2 − 2 x
andf(0,0)=0 is not continuous at (0,0).
7) Is the following function continuous
2 xy
f ( x, y ) = 2 if ( x, y ) ≠ (0, 0)
i) x + y2
=0 ( x, y ) = (0, 0)
Ans: Discontinuous
xy
f ( x, y ) = if ( x, y ) ≠ (0, 0)
ii) x2 + y2
=0 ( x, y ) = (0, 0)
Page 1
SVKM’s NarseeMonjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
Ans: continuous
x3 − y 3
f ( x, y ) = if ( x, y ) ≠ (0, 0)
iii)v) x− y
=0 ( x, y ) = (0, 0)
Ans: continuous
x2 y
f ( x, y ) = if ( x, y ) ≠ (0, 0)
iv) x2 + y 2
=0 ( x, y ) = (0, 0)
Ans: continuous
Tutorial 5
Based on Partial Differentiation
∂ 2u ∂ 2u
1. If log ( x + y ) = u , Prove that
2 2
= .
∂x∂y ∂y∂x
2
2 2 ∂z ∂z ∂z ∂z
2. If z ( x + y ) = x + y , prove that − = 4 1 − − .
∂x ∂y ∂x ∂y
3. If u = 3( ax + by + cz ) 2 − ( x 2 + y 2 + z 2 ) and a 2 + b 2 + c 2 = 1 then prove that
∂ 2u ∂ 2 u ∂ 2u
+ + = 0.
∂x 2 ∂y 2 ∂z 2
3
∂2 z 2
2 ∂ z
4. If z = tan( y + ax) + ( y − ax) 2
then prove that = a .
∂x 2 ∂y 2
∂2 z ∂2 z ∂2 z
5. If z = xf ( x + y ) + yg ( x + y ) then prove that − 2 + =0.
∂x 2 ∂x∂y ∂y 2
∂u ∂u ∂u
6. If u = log ( tan x + tan y + tan z ) , prove that sin 2 x + sin 2 y + sin 2 z = 2.
∂x ∂y ∂z
7. If u = log ( x 3 + y 3 − x 2 y − xy 2 ) then prove that
∂u ∂u ∂ 2u ∂ 2u ∂ 2u −4
i) x + y = 3 ii) 2 + 2 + 2 = 2
.
∂x ∂y ∂x ∂x∂y ∂y ( x + y)
8. If u = Ae−gx sin(nt − gx) where A, g, n, a are constants satisfies the equation
Page 2
SVKM’s NarseeMonjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
∂u ∂ 2u n
= a 2 2 then, show that ag = .
∂t ∂x 2
9. If x = r cos θ , y = r sin θ then prove that
2
∂x ∂r ∂x ∂θ ∂x ∂y
i) = ii) = r2 iii) x + y = x 2 + y 2
∂r ∂x ∂θ ∂x ∂r ∂r
∂ 2θ ∂ 2θ
10. If x = r cos θ , y = r sin θ then prove that + =0.
∂x 2 ∂y 2
∂ 2 r ∂ 2 r 1 ∂r ∂r
2 2
11. If x = r cos θ , y = r sin θ then prove that + = + .
∂x 2 ∂y 2 r ∂x ∂y
y ∂u ∂u
12. If u = xyf then prove that x +y = 2u .
x ∂x ∂y
1 2 2 2 ∂ 2u ∂ 2 u ∂ 2u
13. If = x + y + z then prove that + + = 0.
u2 ∂x 2 ∂y 2 ∂z 2
∂ 2u ∂ 2u ∂ 2u
14. If u = f (r 2 ) , r 2 = x 2 + y 2 + z 2 then prove that
∂x 2
∂y ∂z
( ) ( )
+ 2 + 2 = 4r 2 f '' r 2 + 6 f ' r 2
2 2 2 ∂ 2u ∂ 2u 1
15. If u = f ( r ) , r = x + y , prove that 2
+ 2 = f ''(r ) + f '(r ) .
∂x ∂y r
∂u ∂u ∂u
16. If u = f ( x − y , y − z , z − x ) then prove that + + = 0.
∂x ∂y ∂z
y−x z−x 2 ∂u ∂u ∂u
17. If u = f , then prove that x + y2 + z2 = 0.
xy xz ∂x ∂y ∂z
x y z ∂u ∂u ∂u
18. If u = f , , , prove that x +y +z =0.
y z x ∂x ∂y ∂z
19. If x = eu sec v , y = eu tan v , z = f ( x, y ) .Prove that
2 2 2 2
∂z ∂z −2u ∂z 2 ∂z
− = e − cos v .
∂x ∂y ∂u ∂v
2 ∂z ∂z ∂z ∂z
20. If x 2 = au + bv , y = au − bv , z = f ( x, y ) .Prove that x + y = 2 u +v .
∂x ∂y ∂u ∂v
Page 3
SVKM’s NarseeMonjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
2 2 2 2
∂u ∂u ∂u 1 ∂u
21. If u = f ( x, y ) , x = r cosθ , y = r sin θ then prove that + = + 2 .
∂x ∂y ∂r r ∂θ
1 ∂u 1 ∂u 1 ∂u
22. If u = f ( x n − y n , y n − z n , z n − x n ) then prove that n −1 + n −1 + n−1 =0
x ∂x y ∂y z ∂z
Tutorial No.6
Based on Maxima, minima and saddle points& Method of Lagrange multipliers
1. Find the maximum and minimum values of + 3 − 3 − 3 + 4.
[Ans: Max=4 at (0, 0), Min=0 at (2, 0), saddle points are (1, 1) & (1, -1)]
2. Find all stationary values of + 3 − 15 − 15 + 72.
[Ans: Min=108 at (6, 0), Max=108 at (4, 0) and saddle points are (5, 1) & (5, -1)]
3. Show that the minimum value of = + + is 3 .
4. A rectangular box with open top has volume V. Find the dimensions of the box requiring
least material. [Ans: x=y=2z]
5. Find the maximum volume of the parallelepiped inscribed in the ellipsoid
x2 y2 z2 8abc a b c
+ + = 1. {Answer: Max volume is at , , }
a2 b2 c2 3 3 3 3 3
6. Find the maximum volume of a parallelepiped inscribed in a sphere + + = .
[Ans: √]
7. Find the maximum and minimum values of the function , = 3 + 4 on the circle
+ = 1 using the method of Lagrange’s Multiplier.
[Ans: Min= -5 and Max=5]
8. If = + + with the condition ∅ ≡ + " − " = 0, prove that the
stationary values of u are given by 4(u-a) (u-b) = ab.
9. Find the maximum and minimum distances of the point (3, 4, 12) from the sphere +
+ = 1. [Ans: Min=12 and Max=14]
10. Using Lagrange Multipliers Method, find the minimum value of + + subject to
the condition = . [Ans: Minimum Value= 3 ]
Page 4
SVKM’s NarseeMonjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
11. Find a point on the plane + 2 + 3 = 13 nearest to the point (1, 1, 1) using the method
of Lagrangemultipliers.[Ans: 3/2, 2, 5/2]
Page 5