Digital Computer Fundamentals
1. The base or radix in octal system is ________
a) 8 b) 10
c) 2 d) 9
Answer: a) 8
2. The number of digits in Hexadecimal system is _________.
a) 17 b) 16
c) 15 d) 8
Answer: b) 16
3. The digit B in Hexadecimal system is equivalent to __________ in decimal system.
a) 8 b) 15
c) 17 d) 11
Answer: d) 11
4. Which of the following binary numbers is equivalent to decimal 10?
a) 1000 b) 1100
c) 1010 d) 1001
Answer: c) 1010
5. The number FF in Hexadecimal system is equivalent to ________ in decimal
a) 256 b) 255
c) 240 d) 239
Answer: a) 256
6. What is the octal equivalent of the binary number 10111101?
a) 675 b) 275
c) 572 d) 573
Answer: b) 275
7. The binary code of decimal no.(21.125) is ______________
a) 10101.001 b) 10100.001
c) 10101.010 d) 10100.111
Answer: a) 10101.001
8. Excess-3 code is known as ______________
a) Weighted code b) Cyclic-redundancy code
c) Self-complementing code d) Algebric code
Answer: c) Self-complementing code
9. Indicate which of the following three binary additions are correct?
i) 1011 + 1010 = 10101 ii) 1010 + 1101 = 10111
iii) 1010 + 1101 = 11111.
a) i and ii b) ii and iii
c) iii only d) i and ii
Answer: b) ii and iii
10. Convert the hexadecimal number 324 into binary
a) 0011 0010 0100 b) 1100 0010 0100
c) 0010 0101 1100 d) 1101 0010 0001
Answer: a) 0011 0010 0100
11. Express the binary number 10110 in decimal.
a) 141 b) 22
c) 56 d) 78
Answer: b) 22
12. Which type is the Binary Coded Decimal ?
a) 8241 b) 8421
c) 8124 d) 8121
Answer: b) 8421
13. Which are Non-weighted Codes ?
a) Excess-3 code b) Reflective code
c) 2421 code d) Sequential code
Answer: a) Excess-3 code
14. The decimal value for the BCD coded number 00010010 is ________
a) 6 b) 10
c) 12 d) 18
Answer: c) 12
15. The 9's complement of a decimal number is obtained by subtracting
each digit in the number from ___________
a) 10 b) 0
c) 1 d) 9
Answer: c) 1
16. The binary addition of two numbers 01 +01 produces result as ______
a) 10 b) 11
c) 01 d) 02
Answer: a) 10
17. The binary subtraction of two numbers 10 -1 produces result
as_______
a) 10 b) 11
c) 1 d) 0
Answer: c) 1
18. What is the binary equivalent of an octal number 24?
a) 010 100 b) 110 001
c) 010 001 d) 111 110
Answer: a) 010 100
19. Express the following 2421 code number 0010 1110 0001 in decimal form
a) 946 b) 652
c) 281 d) 218
Answer: c) 281
20. Express the following Excess-3 code 0110 1011 1100 0111 as decimal
a) 3894 b) 3984
c) 3489 d) 9834
Answer: a) 3894
21. Convert the binary number 10110 to gray code.
a) 01110 b) 11101
c) 11110 d) 00011
Answer: b) 11101
22. Give the 1's complement of 010011011
a) 111100001 b) 000011110
c) 010101010 d) 101100100
Answer: d) 101100100
23. Convert the decimal number 26 to BCD.
a) 0011 1110 b) 0010 0001
c) 1110 0101 d) 0010 0110
Answer: d) 0010 0110
24. Express the following decimal number 4 to gray code.
a) 0110 b) 1110
c) 1111 d) 1010
Answer: a) 0110
25. Convert the octal number 36.4 to decimal.
a) 33.2 b) 30.1
c) 30.2 d) 30.5
Answer: d) 30.5
26. Convert the binary subtraction of 128-64 in the binary system
a) 11111110 b) 100000110
c) 10000000 d) 000000101
Answer: c) 10000000
27. Convert the binary multiplication of 18 x 64 in the binary system
a) 11111100 b) 00000100
c) 11111110 d) 11100010
Answer: a) 11111100
28. Convert the binary division of 32/8 in the binary system
a) 101 b) 100
c) 110 d) 001
Answer: b) 100
29. Convert the given binary number into both their 1’s and 2’s
complements 1011
a) 1010 0100 b) 0110 0101
c) 0100 0101 d) 0100 1010
Answer: c) 0100 0101
30. Convert the hexadecimal number into decimal
a) 7240 b) 2740
c) 4027 d) 2470
Answer: b) 2740
31. With respect to Boolean algebra, A + 1 = ?
a) A b) 1
c) 0 d) None
Answer: b) 1
32. The gate that gives 1 output if any one of the inputs is 0, is
a) AND b) NAND
c) XOR d) None
Answer: b) NAND
33. With respect to Boolean algebra, A’ + A = ?
a) 1 b) A
c) 0 d) None
Answer: a) 1
34. ________ is an example for Universal gate
a) AND b) OR
c) XOR d) NAND
Answer: d) NAND
35. ________ is a gate that has only one input.
a) NOR b) XOR
c) NOT d) OR
Answer: c) NOT
36. With respect to Boolean algebra, A + 1 + 0 + 1 = ?
a) A b) 1
c) 0 d) none
Answer: b) 1
37. _______ gate is used for comparison.
a) AND b) NAND
c) XOR d) NOT
Answer: c) XOR
38. There are _______ number(s) of fundamental gates.
a) 1 b) 3
c) 2 d) 4
Answer: b) 3
39. _______ Gate is used to complement a bit.
a) NOT b) OR
c) AND d) NAND
Answer: a) NOT
40. According to DeMorgan’s theorems, (A . B)’ = ?
a) A’+ B’ b) A+B
c) A’.B’ d) A.B
Answer: a) A’+ B’
41. XOR Gate gives an output 1 only when
a) odd number of 1’s in the input b) odd number of 0’s in the input
c) even number of 1’s in the input d) None
Answer: a) odd number of 1’s in the input
42. AND-OR logic is equivalent to ________ logic.
a) AND-AND b) OR-OR
c) NAND-NAND d) NOR-NOR
Answer: c) NAND-NAND
43. OR-AND logic can be implemented only with _________gates.
a) OR b) NAND
c) AND d) NOR
Answer: d) NOR
44. With three variables, a Karnaugh map of _______ boxes has to be constructed for simplification
a) 4 b) 8
c) 12 d) 16
Answer: b) 8
45. In a four-variable Karnaugh map, if eight 1’s are grouped, then the resulting term contains
_________ variable(s).
a) 1 b) 2
c) 3 d) 4
Answer: a) 1
46. If all the inputs and the output of an AND gate are inverted, then ____ gate can be used.
a) NOT b) NAND
c) OR d) NOR
Answer: c) OR
47. XOR gate can be used for ________
a) Addition b) Multiplication
c) Division d) Comparison
Answer: d) comparison
48. Boolean expression A’BC’ gives an output 1 only when______
a) 101 b) 010
c) 110 d) 001
Answer: b) 010
49. Which of the following expressions is in the sum-of-products (SOP) form?
a) (A+B)(C+D)(E+F) b) (AD)(BE)(CD)
c) AB(CD)EF d) AB+CD+EF
Answer: d) AB+CD+EF
50. If a four-variable Karnaugh map contains all 1’s, then the minimal
expression would be __________
a) 0 b) 1
c) 111 d) 1111
Answer: b) 1