Natural Language Processing
Assignment- 8
TYPE OF QUESTION: MCQ
Number of Questions: 8 [Question 4, 7 carries 2 marks] Total Marks: 10
Question 1: Consider the following sentences:
1. After a hectic day, she found peace in finishing the last piece of her puzzle.
2. He used a bat to hit the ball out of the park, then later that evening, he saw a bat
flying in the night sky.
The lexical relation between the highlighted words in sentences 1, 2 are
a. Homograph, Synonym
b. Homonymy, Homophones
c. Synonym, Hyponym
d. Homophones, Homonymy
Answer: d
Solution:
Question 2: Consider the following sentences. Which of the following is/are False?
a. Fruit is a hypernym of mango.
b. Animal is hyponym of cat.
c. Homographs are the words with the same pronunciation but different spelling
d. Bank (financial organization) vs Bank (riverside) is an example of homonym
Answer: b, c
Question 3:
Which of the following is /are True?
1. Synonymy is a binary relation
2. Thesaurus-based algorithms are based on whether words are nearby in Wordnet
3. Synset is a set of antonyms representing sense
4. Troponym is from a verb to a specific manner elaboration of that verb
Answer: 1,2,4
Solution: Refer lecture 3
For Question 4 to 6, consider a hypothetical wordnet noun taxonomy with their information
content as shown in Figure 1. Question 4 carries 2 marks
Note: Use base 10 in logarithmic calculations
Question 4: What is the Lin similarity between house and decoration?
a. 0.564
b. 0.433
c. 0.501
d. 0.473
Answer: c
Solution: (2×4.7)/(11.09+7.64) ≈ 0.501
Question 5: What is the Resnic similarity between building and door?
a. 11.09
b. 8.30
c. 9.23
d. 4.70
Answer: b
Solution:
Question 6: What is the Leacock–Chodorow similarity between house and design?
a. 0.694
b. 0.398
c. 0.097
d. None of the above
Answer: b
Solution:
LC similarity = −log pathlen(c1,c2)/2d = −log 4/(2×5) ≈ 0.398
For Question 7 consider the network of words for disambiguation of the word “light” as
shown in Figure 3. The hubs are “colors” and “lamps”. Note: Take the distance between
two words as the path length between them.
Question 7: Compute the scores for (i) the hub “colors” and the component “white” and (ii)
the hub “colors” and the component “fixtures”.
a. 0.2, 0.25
b. 1.0, 0.0
c. 0.5, 0.25
d. None of the above
Answer: d
Solution:
(i) 1/(1+1) = 0.5
(ii) 0 as “colors” is not an ancestor of “fixtures”
Question 8: Which of the following is/are false?
1. Hyponym is also called superordinate
2. Hypernym is also called subordinate
3. Snore→ Sleep is an example of entails
4. Meal→ lunch is a example of hyponym
Answer: 1,2
Solution: Refer lecture 37