Structure of Atom class-9
1. Atomic number (Z) is equal to ————–
(a) Number of protons in the nucleus of an atom.
(b) Number of electrons in a neutral atom
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans:(a)
2. Two atoms are said to be Isobars if ————–
(a) They have same atomic number but different mass number
(b) They have same number of electrons but different number of neutrons
(c) They have the same number of neutrons but different numbers of
electrons.
(d) None of the above
Ans: (d)
3.Mass of proton is ————
(a) 1.000 amu (b) 0.9073 amu
(c) 1.0073 amu (d) 5.486 x 10-4 amu
Ans: (c)
4.The mass number of the element is —————
(a) the sum of the number of electrons and protons
(b) the sum of the number of protons and neutrons
(c) the number of neutrons
(d) the number of protons
Ans: (b)
5.The atomic number of an element is equal to ————
(a) number of neutrons
(b) number of electrons
(c) number of protons
(d) number of neutrons + number of protons
Ans: (c)
6.An alpha particle is also known as ————–
(a) subatomic particle
(b) an unionised helium atom
(c) a neutral particle
(d) a doubly-charged helium ion
Ans: (d)
7.Which of the following statements about the electron is incorrect?
(a) It is a negatively charged particles
(b) The mass of the electron is equal to the mass of the neutron
(c) It is a basic constituent of all atom
(d) It is a constituent of cathode rays
Ans: (b)
8.How many electrons are occupied in the M shell?
(a) 8
(b) 16
(c) 18
(d) 32
Ans: (c)
9.Who discovered the electron?
(a) Goldstein
(b) J.J Thomson
(c) Chadwick
(d) Eugen Goldstein
Ans: (b)
10. 7N15 and 8O16 are pair of ———-
(a) Isotopes
(b) Isobars
(c) Isotones
(d) none of these
Ans: (c)
11. The nucleons are
I. Protons and electrons
II. Neutrons and electrons
III. Protons and neutrons
IV. None of these
Ans: III. Protons and neutrons
12. The isotope deuterium of hydrogen has
I. No neutrons and one proton
II. One neutrons and two protons
III. One electron and two neutron
IV. One proton and one neutron
Ans: IV. One proton and one neutron
13. The electrons present in the outermost shell are called
I. Valency electrons
II. Octate electrons
III. Duplet electrons
IV. Valence electrons
Ans: IV. Valence electrons
14. An alpha particle contains
I. 4 positive charge and 2 mass unit
II. 2 positive charge and 4 mass unit
III. 2 positive charge and 2 mass unit
IV. 4 positive charge and 4 mass unit
Ans: II. 2 positive charge and 4 mass unit
15. The atomic number of sodium is 11 and its mass number is 23. It has
I. 11 neutrons and 12 protons
II. 12 protons and 11 electrons
III. 11 electrons and 12 neutrons
IV. 12 electrons and 11 neutrons
Ans: III. 11 electrons and 12 neutrons
16. The electronic configuration of chlorine is
I. 2,7
II. 2,8,8,7
III. 2,8,7
IV. 2,7,8
Ans: III. 2,8,7
17. The isotope used to remove the brain tumours and treatment of cancer is
I. U-235
II. Na-24
III. Iodine
IV. C0-60
Ans: IV. C0-60
18. In an alpha scattering experiment, few alpha particles rebounded because
I. Most of the space in the atom is occupied
II. Positive charge of the atoms very little space
III. The mass of the atom is concentrated in the centre
IV. All the positive charge and mass of the atom is concentrated in small
volume
Ans: II. Positive charge of the atoms very little space
19. Who discovered the electron?
a) J.J. Thomson
b) Ernest Rutherford
c) John Dalton
d) Niels Bohr
Ans: a) J.J. Thomson
20. The atomic number of an element is determined by the number of:
a) Electrons
b) Neutrons
c) Protons
d) Nucleons
Ans: c) Protons
21. The nucleus of an atom is composed of:
a) Protons and neutrons
b) Electrons and neutrons
c) Protons and electrons
d) Electrons and nucleons
Ans: a) Protons and neutrons
22. The mass number of an atom is the sum of:
a) Protons and neutrons
b) Electrons and neutrons
c) Protons and electrons
d) Electrons and nucleons
Ans: a) Protons and neutrons
23. The model of the atom proposed by Bohr resembles:
a) A plum pudding
b) A planetary system
c) A rigid sphere
d) A nucleus surrounded by electrons randomly
Ans: b) A planetary system
24. Which subatomic particle carries a negative charge?
a) Proton
b) Neutron
c) Electron
d) Nucleus
Ans: c) Electron
25. The total number of electrons that can be accommodated in the first shell of an atom is:
a) 2
b) 8
c) 18
d) 32
Ans: a) 2
26. Isotopes of an element have the same number of:
a) Protons
b) Electrons
c) Neutrons
d) Nuclei
Ans: c) Neutrons
27. The number of protons present in the nucleus of an atom is called:
a) Atomic mass
b) Atomic number
c) Mass number
d) Neutron number
Ans: b) Atomic number
28. The atomic mass of an element is determined by the number of:
a) Protons
b) Electrons
c) Neutrons
d) Nucleons
Ans: c) Neutrons
29. The subatomic particle that determines the chemical properties of an element is the:
a) Proton
b) Neutron
c) Electron
d) Nucleus
Ans: c) Electron
30. The number of neutrons in an atom can be calculated by subtracting the ______ from the
mass number.
a) Atomic number
b) Electron number
c) Proton number
d) Nucleon number
Ans: d) Nucleon number
31. The symbol "X" in the notation (A/ZX) represents the:
a) Atomic number
b) Atomic mass
c) Mass number
d) Chemical symbol of the element
Ans: d) Chemical symbol of the element
32. The number of electrons in the outermost shell of an atom determines its:
a) Atomic number
b) Valency
c) Atomic mass
d) Mass number
Ans: b) Valency
33. The maximum number of electrons that can be accommodated in the second shell of an
atom is:
a) 2
b) 8
c) 18
d) 32
Ans: b) 8
34. Who proposed the model of the atom known as the "Plum Pudding" model?
a) J.J. Thomson
b) Ernest Rutherford
c) Niels Bohr
d) John Dalton
Ans: a) J.J. Thomson
35. The particles that revolve around the nucleus of an atom are:
a) Electrons
b) Protons
c) Neutrons
d) Nuclei
Ans: a) Electrons
36. The number of protons in an atom is equal to the:
a) Atomic mass
b) Atomic number
c) Mass number
d) Neutron number
Ans: b) Atomic number
37. The mass of an electron is approximately equal to:
a) 1.67 x 10⁻²⁷ kg
b) 9.11 x 10⁻³¹ kg
c) 1.67 x 10⁻²⁷ g
d) 9.11 x 10⁻³¹ g
Ans: b) 9.11 x 10⁻³¹ kg
38. The particles that determine the mass of an atom are:
a) Electrons
b) Protons
c) Neutrons
d) Nuclei
Ans: c) Neutrons
39. The number of protons in the nucleus of an atom is also equal to the number of:
a) Electrons in the nucleus
b) Neutrons in the nucleus
c) Nucleons in the nucleus
d) Electrons outside the nucleus
Ans: d) Electrons outside the nucleus
40. The Bohr model failed to explain the:
a) Stability of atoms
b) Formation of ions
c) Energy levels of electrons
d) Dual nature of electrons
Ans: a) Stability of atoms
41. The total number of electrons that can be accommodated in the third shell of an atom is:
a) 2
b) 8
c) 18
d) 32
Ans: c) 18
42. The atomic number of an element is also equal to the number of:
a) Protons in the nucleus
b) Electrons in the nucleus
c) Neutrons in the nucleus
d) Nucleons in the nucleus
Ans: a) Protons in the nucleus
43. The Rutherford gold foil experiment established the presence of:
a) Protons
b) Neutrons
c) Electrons
d) Nuclei
Ans: d) Nuclei
44. Which subatomic particle is responsible for radioactivity?
a) Proton
b) Neutron
c) Electron
d) Nucleus
Ans: b) Neutron
45. The number of protons in an atom is responsible for its:
a) Atomic mass
b) Atomic number
c) Mass number
d) Neutron number
Ans: b) Atomic number
46. The mass of a proton is approximately equal to:
a) 1.67 x 10⁻²⁷ kg
b) 9.11 x 10⁻³¹ kg
c) 1.67 x 10⁻²⁷ g
d) 9.11 x 10⁻³¹ g
Ans: c) 1.67 x 10⁻²⁷ g
47. The number of electrons in an atom is equal to the number of:
a) Protons in the nucleus
b) Neutrons in the nucleus
c) Nucleons in the nucleus
d) Protons outside the nucleus
Ans: d) Protons outside the nucleus
48. The number of electrons in an atom is also equal to the number of:
a) Nuclei in the atom
b) Protons in the atom
c) Neutrons in the atom
d) Nucleons in the atom
Ans: b) Protons in the atom
49. Who discovered the electron?
(a) Rutherford
(b) Chadwick
(c) Thomson
(d) Goldstein
Answer. (c) Thomson
50. Which isotope is used in the nuclear power plants to generate electricity?
(a) Uranium 235
(b) Iodine 131
(c) Cobalt 60
(d) Uranium 238
Answer. (a) Uranium 235
52. Why was the Thomson’s Model of an atom failed?
i. It could not explain the screening of negative charges from that of positive
ii. It did not tell about the presence of electrons
iii. It did not give an idea about the discrete energy levels
iv. It explained the atom as a whole to be electrically neutral
Choose the correct option from the following:
(a) Only (iii)
(b) Both (i) & (iii)
(c) Only (i)
(d) Both (ii) & (iv)
Answer. (b) Both (i) & (iii)
53. What was the source of alpha particles in Rutherford scattering experiment?
(a) Hydrogen nucleus
(b) Argon nucleus
(c) Helium nucleus
(d) None of these
Answer. (c) Helium nucleus
54. What property of an element determines its chemical behaviour?
(a) Size of an element
(b) Valency of an element
(c) Molar mass of the element
(d) None of these
Answer. (b) Valency of an element
55. Which of the following does not match the characteristics of an Isotope?
(a) Isotopes of some elements are radioactive
(b) Isotopes are the atoms of different elements
(c) Isotopes differ in number of neutrons
(d) Isotopes have similar chemical properties
Answer. (b) Isotopes are the atoms of different elements
56. Which of the two will be chemically more reactive, Sulphur(S) with atomic number
16 or Chlorine (Cl) with atomic number 17?
(a) Chlorine
(b) Sulphur
(c) Both are equally reactive
(d) Can’t say
Answer. (a) Chlorine
57. Which of the following elements does not exhibit the electrovalencey?
(a) Sodium
(b) Calcium
(c) Carbon
(d) Chlorine
Answer. (c) Carbon
58. Which of the following statements is incorrect about the structure of an atom?
i. The whole mass of an atom is concentrated in the nucleus
ii. The atom is an indivisible particle
iii. The atom as a whole is neutral
iv. All the atoms are stable in their basic state
Choose the right option among the following:
(a) (i) and (iii)
(b) only (ii)
(c) (ii) and (iv)
(d) none of these
Answer. (c) (ii) and (iv)
59. Which scientist gave the concept of fixed energy levels around the nucleus?
(a) Ernest Rutherford
(b) Neils Bohar
(c) J.J.Thomsan
(d) None of these
Answer. (b) Neils Bohar
60. What prevents an atom from being collapsed?
(a) The nuclear forces
(b) Movement of electrons in discrete energy levels
(c) The electron-electron repulsions
(d) All of these
Answer. (b) Movement of electrons in discrete energy levels
61. Which of the following pairs are isobars?
(a) 17Cl35 & 17Cl37
(b) 18Ar40 & 20Ca40
(c) 6C12 & 6C14
(d) None of these
Answer. (b) 18Ar40 & 20Ca40
62. Which of the following is an incorrect statement in reference with observation in
Rutherford’s α-particle scattering experiment?
(a) Some of the α-particles rebound after hitting the gold foil
(b) Some of the particles deflected from their path
(c) Some of the particles not pass through the gold foil
(d) Most of the particles pass straight through the gold foil
Answer. (a) Some of the α-particles rebound after hitting the gold foil
63. Which radioactive element is used in the treatment of cancer?
(a) Iodine-131
(b) Uranium-234
(c) Plutonium-239
(d) Cobalt-60
Answer. (d) Cobalt-60
64. Why do most of the elements try to participate in the chemical combinations?
i. To gain more electrons
ii. To achieve Inert Gas configuration
iii. To complete their octet
iv. To complete their inner shells
Choose the correct option among the following
(a) Both (i) & (iii)
(b) Both (ii) & (iii)
(c) Only (ii)
(d) Both (i) & (iv)
Answer. (b) Both (ii) & (iii)
65.When a B-particle is emitted, the atomic number of daughter element is one unit
more as compared to that of parent element. This increase in atomic number is due
to:
(a) Addition of a proton to the nucleus
(b) Removal of an electron from the nucleus
(c) Decay of neutron present in the nucleus
(d) Any one of the above
Ans: (c) Decay of neutron present in the nucleus
66.What is an electron?
(a) A wave
(b) A particle
(c) Either of two, depending on how it is observed
(d) Neither of these
Ans: (c) Either of two, depending on how it is observed
67.The work function of a metal is 4.0 eV. The longest wavelength of light that can
cause photoelectron emission from the metal is approximately:
(a) 540nm
(b) 400 nm
(c) 300 nm
(d) 220 nm
Ans: (c) 300 nm
68.The cathode ray experiment was done for the first time by:
(a) J.J. Thomson
(b) John Dalton
c) Goldstein
(d) Rutherford
Ans: (a) J.J. Thomson
69.The charge on an electron is:
(a) 1.6 x 10-6 coulombs
(b) 1.6 x 10-20 coulombs
(c) 1.6 x 10-19 coulombs
(d) 1.6 x 10-16 coulombs
Ans: (c) 1.6 x 10-19 coulombs
70.
The nucleus of an atom contains:
(a) Protons
(b) Electrons
(c) Protons and neutrons
(d) Neutrons
Ans: (c) Protons and neutrons