KEMBAR78
Ss 3 Visual Arts | PDF | Drawing | Paintings
0% found this document useful (0 votes)
315 views6 pages

Ss 3 Visual Arts

Uploaded by

akinadex810
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
315 views6 pages

Ss 3 Visual Arts

Uploaded by

akinadex810
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

HARMONIE SPRING SCHOOL

SECOND TERM 2023/2024 SESSION EXAMINATION

NAME:

DATE:

SUBJECT: VISUAL ARTS

CLASS: SS 3

SECTION A: OBJECTIVE

ANSWER ALL QUESTIONS

1. A picture produce by gumming down beads, glass, marble etc is called?

(A) paper pulp (B) mosaic (C) collage (D) paper machine

2. Which of the following is a drawing tool?

(A) charcoal (B) chuckle (C) chapel (D) chicken

3. Fine art is composed of one of these groups?

(A) drawing, painting and sculpture (B) reading and painting (C) printing and drawing (D) speaking and
decorating

4. In still life drawing ,students draw from _________

(A) imagination (B) limitation (C) memory (D) observation

5. Which of the following is not a drawing material?

(A) charcoal (B) chalk (C) ink (D) palette

6. An imaginative composition is_____________?

(A) drawing from conversations (B) painting from a posed model (C) painting from a scene (D) drawing
from memory

7. Which of the following groups can be referred to as warm colours?

(A) black, blue (B) green, grey (C) grey, blue (D) red, yellow

8. Which of the following has the same meaning as colour?


(A).abstract (B).grey (C).hue (D).neutral

9. Which is the odd one out of the following medium?

(A).dye colour (B).oil colour (C). poster colour (D).rainbow colour

10. A container using for mixing colour is known as?

(A).dish (B).mixer (C).pallette (D).pot

11. The world would have been dull if there is no………..?

(A).colour (B).crayon (C).ink (D).pastel

12. Drawing is essentially a ___________ art?

(A).plastics (B) dramatic (C).fine (D).verbal

13. Which of these pencil grades is the hardest?

(A).2H (B).2HB (C).3HB (D).4HB

14. The main branches of creative art are __________ and ________?

(A) painting and drawing arts (B) visual and music arts (C) fine and applied arts (D) visual and non visual
arts

15. Donkey bench is used for_______?

(A) pottery (B) sculpture (C) drawing (D) pottery

16. What is another name for art materials?

(A) media (B) method (C) forum (D) news

17. Brush is to painting as_________ is to sculpture?

(A) pencil (B) ink (C) spatula (D) palette

18. Graphics art is classified under________ ?

(A).craft (B).printing (C).applied art (D).performing art

19. The mixture of red and yellow in equal proportion result to ________?

(A) green (B) purple (C) orange (D) blue

20. Casts in drama consist of the following?

(A) labourer (B) gate man (C) play Wright (D) actor and actresses
21. A female actress that gets engaged in comedy is called a .......?

(A) comedian (B) comediennes (C) comic (D) funny female

22. Pick out the word which is not among the function of drama

(A) educative (B) entertaining (C) informative (D) sentimental

23. Which of the following is used for drawing ?

(A) charcoal (B) sculpture (C) clay (D) wax

24. Which of the following is not a type of drama?

(A)comedy (B)dramatized (C) tragedy (D) proverbs

25.. _____ and ____ are the categories of drama

(A) white and black (B) front and back (C) comedy and tragedy (D) actor and actress

26. Cultural and creative arts includes _______?

(A) fine and applied arts (B) buying and selling (C) give and take (D) drawing and shading

27. The drawing of non-living things is called……….drawing

(A) still-life (B) figure (C) nature (D) funny

28._______ is the space where the actions are performed in the course of a drama

(A) stage (B) field (C) table (D) room

29. What is charcoal commonly used for in art?

(A).designing (B).drawing (C).engraving (D) moulding

30. Which of the following is not a drawing material?

(A).charcoal (B).chalk (C).ink (D).palette

31.Terra - cotta means?

(A) Fired clay (B) stone cave (C) bronze work (D) brass work

32. An enclosure or firing ceramic wares is called?

(A) oven (B) kiln (C) fire house (D) gas cooker

33. Which of the following is used for drawing?


(A) charcoal (B) sculpture (C) clay (D) wax

34. Another name for fired clay is?

(A) terracotta (B) grog (C) clay work (D) pottery

35. Which of the following is not a type of drama?

(A) Comedy (B) dramatized (C) tragedy (D) proverbs

36. Comic relief in drama means?

(A) beginning (B) interlude (C) middle (D) settlement

37. Which of these is a three-dimensional art form?

(A) clay pot (B) poster on flat paper (C) painting on canvas (D) fabric with batik decoration

38. An object with illusion of depth length and width is?

(A) one dimensional art (B) two dimensional art (C) three dimensional art (D) four dimensional art

39. Another name for performing art is ?

(A) dramatic art (B) dancing art (C) painting art (D) music

40. A person who design ceramic is called a.......?

(A) painter (B) ceramist (C) graphic artist (D) curators

41. One who created figures in clay, cement stone or marble is called..,...?

(A) a builder (B) a creator (C) an architect (D) a sculpture

42. Igbo-ukwu, an Igbo speaking town in Anambra state of Nigeria is a prolific producer of........?

(A) wood carving (B) painting (C) bronze work (D) terracotta

43._______ is the space where the actions are performed in the course of a drama

(A) stage (B) field (C) table (D) room

44. A picture produce by gumming down beads, glass, marble etc is called......?

(A) paper pulp (B) mosaic (C) collage (D) paper mache

45. Which of the following is a drawing tool?

(A) charcoal (B) chuckle (C) chapel (D) chicken


46. Fine art is composed of one of these groups

(A) drawing, painting and sculpture (B) reading and painting (C) printing and drawing (D) speaking and
decorating

47. In still life drawing ,students draw from _________?

(A) imagination (B) limitation (C) memory (D) observation

48. Which of the following is not a drawing material?

(A) charcoal (B) chalk (C) ink (D) palette

49. Which of the following groups can be referred to as warm colours?

(A) black, blue (B) green, grey (C) grey, blue (D) red, yellow

50. Which of the following has the same meaning as colour?

(A).abstract (B).grey (C).hue (D).neutral

51. Which is the odd one out of the following medium?

(A).dye colour (B).oil (C). Poster colour (D).rainbow colour

52. A container using for mixing colour is known as....?

(A).dish (B).mixer (C).palette (D).pot

53.The world would have been dull if there is no……….. ?

(A).colour (B).crayon (C).ink (D).pastel

54. Drawing is essentially a ______________ art?

(A).plastics (B) dramatic (C).fine (D).verbal

55. Which of these pencil grades is the hardest?

(A).2H (B).2HB (C).3HB (D).4HB

56. The main branches of creative art are __________ and ________ ?

(A) painting and drawing arts (B) visual and music arts (C) fine and applied arts (D) visual and non-visual
arts

57. ‘ARTI’ is a ……word

(A) hausa (B) yoruba (C) latin (D) Igbo


58. Which of the following is not a type of Art?

(A) drawing (B) painting (C) sculpting (D) proverbs

59. The history of creativity could be traced to the experience and manifestation of ……….?

(A) the late men (B) the recent men (C) the early men (D) the early women

60. Which of these is a material used by early men to paint

(A) poster colour (B) animal blood (C) painting on canvas (D) fabric

SECTION B ESSAY QUESTION ANSWER THREE

1a. Define Drawing?

1b. Mention 5 types of drawings.

2. Draw and shade a nature composition ?

3. Mention 5 materials used for pottery ?

4. Define art and mention 5 aspects of art?

5. Design a beautiful poster for a new soft drink ?

You might also like