1|Page
Game Tester Interview Questions & Answers
Here are a few questions that would help you crack your game testing interview. There
are few questions that you have to answer using your personal experience. There is a
sample answer given for such scenarios.
1. How would you test a game?
Answer: I would test multiple scenarios, find glitches and bugs, report those issues to
the developing team and retest those scenarios. It will be my responsibility to verify if
the game’s design is as expected and validate the performance of the game
2. Do you think game testing is all about playing games all day?
Answer: Game testing is similar to testing any other software application. We test the
application by performing user behavior. In this case, we play the game just like the
user does to find bugs. It is highly repetitive, and we have to give attention even to the
minute details.
3. What is the biggest myth about being a game tester?
Answer: Game testers have the same roles and responsibilities as QA testers. One of
the biggest myths about game testers is that we get paid to play games. In reality, we
write test cases, file bug reports, and communicate with different stakeholders, just as
any QA.
4. Explain the process followed to test any game?
Answer: We have to start with understanding the game concept by looking at the
storyboard, architecture, understanding the features of the game, characters, difficulty
level, etc. Then we have to follow the below steps.
Gather Requirements
Create test strategy
Prepare Test cases
Execute
Review and Report
5. What are the types of testing techniques used in the gaming industry?
Answer: We can test a game with different types of testing. As per industry standards,
we use Functionality testing, Combinatorial testing, Clean-room testing, tree testing,
Playtesting, Compatibility testing, Performance testing, etc.
SQA Engineer fareeha.fayyaz19@gmail.com
2|Page
6. How will you ensure the game is error-free? What are the different strategies
you would use?
Answer: To make sure that the gaming application is error-free, we can follow a few
strategies that would help me uncover critical bugs.
I would try to break the game by playing out several levels repeatedly in various
conditions.
I would test the game on different devices like consoles, computers, and mobile
phones, based on its adaptability.
I would try out different settings and alternatives within the game to see how it
performs.
I would analyze new versions of the game and retest existing bugs.
7. What are the challenges you have faced in your career as a game tester?
Here you can explain the issue faced in your previous workplace.
Sample Answer: Some of the common challenges I have faced are
Lack of communication between different stakeholders
It’s nearly impossible to verify every facility in the game.
Every game application is unique, so there is no definitive guide that we can
reference to test a game.
8. Why do you want to work in the video game industry?
Here you can share your personal experience with the interviewer.
Sample Answer: Games always fascinated me. I would play for endless hours. I even
remember taking screenshots to report a bug while playing, even when I was young. I
always wondered how they didn’t notice such a critical bug. After getting into college, I
got into coding and was fascinated by the gaming industry. I would like to think that 10-
year-old me would be proud of the career I have chosen.
9. What are your favorite video games?
The interviewer wants to know your passion for gaming, as the job requires you to play
the game repeatedly. They need to know whether you enjoy the activity.
Sample Answer: Even though I spend hours playing online interactive games with my
friends. My all-time favorite would be Mario, there is something about the music, color,
or world-building that makes it fun, engaging, and addictive.
10. What are common things video game developers overlook?
Here you have to show your understanding of different aspects of the game.
SQA Engineer fareeha.fayyaz19@gmail.com
3|Page
Sample Answer:
From a developing perspective, I have seen several games with great storylines but
characters losing their significance as the game moves to different levels or getting
redundant in their role.
From a testing perspective, I have encountered a lot of bugs. Characters glitching
when they are near a wall or getting into a dead-end where there is no way to proceed
further in the game, etc.
11. What would you do if users noticed a lot of bugs in a game you developed?
Here you have to show the interviewer your problem-solving skills.
Sample Answer: I would try to collect as much information about them as possible, like
steps to reproduce the issue, the pre-conditions, screenshots, video logs etc. Create a
clear bug report and assign it to the person who would fix it. Then communicate with
different stakeholders about these issues.
12. Are there any ways you would improve the games you’re playing?
The interviewer might give you a game and make you play, then ask this question. Here
you can reveal your expertise as a gamer, critical thinker or your knowledge in game
psychology.
Sample Answer: I would try to improve the sound quality i.e, the music and the audio
quality i.e, the voice chat. Place a zoom in and out camera angle for better clarity.
13. Why do you want to work here?
Here you have to show how your skills & passion can benefit the organization.
Sample Answer: I see this opportunity as a way to contribute to the game industry, and
I feel I can do it with my years of experience as a user. I feel my skills are particularly
well-suited to this position because it requires critical thinking, attention to detail, and a
lot of patience.
14. What is the best way to assess a video game’s quality?
Answer: We can assess the quality of the game with few factors like
Is it easy to register, download, and install a video game.
How convenient, consistent, and flexible the user interface is. (Controls, Difficulty
Level, etc.)
Navigation should be self-explanatory – Menu items, Action Key configurations,
Help, and other options.
How good was the “story” of the game? (Presentation/Context)
SQA Engineer fareeha.fayyaz19@gmail.com
4|Page
How much fun you had playing it (Visual presentation, animations, background
objects, primary objects, frames.)
Did they achieve what they wanted to do? (The interaction between characters
and environment is designed)
Overall replayability of the game
Background Music (BGM) & Sound effects.
Camera views, Zoom in, Zoom out functionality.
Battery consumption
Features like multiplayer feature, saving the levels/scores
Security of the game – Are there any potential threats by intruders.
15. What are the skills required for successful video game testers?
Answer: To be a good video game tester, one should possess excellent problem-
solving skills, good knowledge about the gaming industry, understand the quality
assurance process, should be able to work with short deadlines, attention to detail and
have patience for repetitive work.
16. When playing a game, what techniques would you use to find all the bugs and
glitches?
Answer: There are different ways to find out bugs in the game. Some of them are
Exploratory testing
Not following the rules of the game
Playing in the wrong order
Trying different functionalities everywhere
Different strategies like minimum/maximum input
17. What are your opinions of the most difficult aspects of testing video games?
Here you can explain the obstacles you faced while testing in our previous job.
Sample Answer: We have to consider a lot of things while testing game design,
architecture, pacing, features, logic, gameplay, UX, balance, and more. Combined with
short deadlines can make it a challenging process.
18. What recommendations do you have for games you’ve previously tested?
It shows what type of end-user experience you hope to provide in the game and your
previous work experiences.
Sample Answer: I gave a few suggestions to improve the usability of the game. To
enhance the colors for better visibility and other features that might frustrate the user
while playing the game.
SQA Engineer fareeha.fayyaz19@gmail.com
5|Page
19. Have you found any glitches in the games you play? Name the platform and
the part where it happens?
Here the interviewer wants to know your attention to detail and critical thinking skills.
More specific the better.
Sample Answer: I have observed in a clash of clans when I try to donate troops to my
friends I face network error, or they would not receive. I even tried to reproduce the
issue with an iOS phone and laptop with WiFi and mobile network. It noted different
results.
20. What is your favorite genre?
Here you can express your interest and let the interviewer know your passion for
gaming.
Sample Answer: When I started gaming, I used to play a lot of shooter games, sports-
based games nowadays, I see myself playing narrative fantasy types of games because
of the extensive world-building and adventure plots.
SQA Engineer fareeha.fayyaz19@gmail.com