Triangles Class 10 Extra Questions Very Short Answer Type
Question 1.
A girl walks 500 m towards east and then 1200 m towards north. Find her distance from
the starting point. (CBSE Delhi 2016)
Answer:
Let A be the starting point. Then, we have
(AC)2 = (AB)2 + (BC)2
= (500 m)2 + (1200 m)2
= 1690000 m2 ⇒ √l690000 m2
= 250000 m2 + 1440000 m2
∴ AC = 1300 m
Hence, the required distance = 1300 m
In the given figure, ∠CAB = 90° and AD ⊥ BC. If AC = 25 cm, AB = 1 m and BD = 96.08
Question 2.
cm, then find the value of AD.
Answer:
∠BAC = ∠BDA = 90°
In ∆BAC and ∆BDA, we have
∠B = ∠B [Common]
⇒ ∆BAC ~ ∆BDA [By AA similarity axiom]
Question 3.
Given ∆ABC ~ ∆PQR, if ABPQ=13, then find arΔABCarΔPQR.
Answer:
Since areas of two similar triangles is proportional to squares of their corresponding sides
In the given figure, if ∠PQR = ∠PRX, then find ar (∆PRX) : ar (∆PQR).
Question 4.
Answer:
∠P = ∠P and ∠PQR = ∠PRX.
In ∆PRX and ∆PQR, we have
∴ ∆PRX ~ PQR (by AA similarity rule)
Question 5.
∆ABC is such that AB = 3 cm, BC = 2 cm and CA = 2.5 cm. If ∆DEF ~ ∆ABC and FE = 4
cm, then find the perimeter of ADEF.
Answer:
∆ABC ~ ∆DEF
⇒ DE = 6 cm, DF = 5 cm
∴ Perimeter of DEF = DE + EF + DF = 6 cm + 4 cm + 5 cm = 15 cm.
In the figure, ∠M = ∠N = 46°. Express x in terms of a, b and c where a, b, and c are
Question 6.
lengths of LM, MN and NK respectively. (CBSE 2009)
Answer:
∠M = ∠N = 46° [Given]
In ∆ KML and ∆ KNP
∠MKL = ∠NKP [Common]
⇒ ∆ KML ~ ∆ KNP [AA similarity rule]
∴ Their corresponding sides are proportional.
⇒ LMPN=MKNK ⇒ ax=b+cc
⇒ x(b + c) = ac ⇒ x = acb+c
Question 7.
The areas of two similar triangles ABC and DEF are 100 cm 2 and 81 cm2 respectively. If EF
= 5 cm, then find BC.
∵ ABC ~ ∆ DEF
Answer:
Question 8.
In given Fig., ST || RQ, PS = 3 cm and SR = 4 cm. Find the ratio of the area of ∆PST to the
area of ∆PRQ. [CBSE Sample Paper, 2017]
Answer:
ST || RQ ⇒ ∆PST ~ ∆PRQ
PR = PS + SR = 3 + 4 = 7 cm
⇒ ar(ΔPST)ar(△PRQ)=PS2PR2
= 3272=949\frac{3^2}{7^2}=\frac{9}{49}
Reqd. Ratio = 9 : 49.
Triangles Class 10 Extra Questions Short Answer Type-1
In the given figure, DEFG is a square and ∠BAC = 90°. Show that FG2 = BG × FC.
Question 1.
Or
In an equilateral triangle, prove that three times the square of one side is equal to four
times the square of one of its altitudes. [CBSE SQP 2019 Standard]
Answer:
∠ADE = ∠GBD (Corresponding ∠s)
In ∆ADE and ∆GBD,
∠EAD = ∠DGB (Each 90° given)
⇒ ∆ADE ~ ∆GBD ……. (i) (AA similarity)
∠AED = ∠ECF (Corresponding ∠s)
In ∆ADE and ∆FEC,
∠DAE = ∠CFE (Each 90° given)
From equation (i) and (ii) ⇒ ∆GBD ~ ∆FEC
∆ADE ~ ∆FEC ………. (ii) (AA similarity)
⇒ = GDFC=GBFE
⇒ GD × FE = GB × FC
⇒ FG × FG = GB × FC [∵ GD = FG = FE]
∴ FG2 = BG × FC
Or
Given: ∆ABC with AB = BC = CA. AD ⊥ BC
Proof: In right ∠d ∆ADB, by Pythagoras theorem
To prove: 3AB2 = 4 AD2
⇒ AB2 = AD2 + (BC2)2
AB2 = AD2 + BD2
⇒ AB2 = AD2 + BC24
⇒ 4AB2 = 4AD2 + AB2 [∵ BC = AB]
(∵ BD = 12 BC altitude of equilateral A is also its medianj
⇒ 3AB2 = 4AD2 Q.E.D.
Question 2.
Find the length of an altitude of an equilateral triangle of side a.
Answer:
Let ∆ABC be equilateral.
Draw AM ⊥ BC
Now, BM = MC = a/2
In ∆BMA
AB2 = AM2 + BM2
[By Pythagoras theorem]
Question 3.
Two right triangles ABC and DBC are drawn on the same hypotenuse BC and on the same
side of BC. If AC and BD intersect at P.
Prove that AP × PC = BP × PD.
Answer:
Given: Two ∆s BAC and BDC are drawn on the same hypotenuse BC and on same side of
BC. AC and BD intersect at P.
To prove: AP × PC = BP × PD
Proof: In ∆BPA and ∆CPD
∠1 = ∠2 (Vertically opp.angles)
∠BAP = ∠CDP = 90°
∴ ∆BPA ~ ∆CPD
∴ APDP=BPCP
⇒ AP × CP = BP × DP
⇒ AP × PC = BP × PD
In fig., ∠1 = ∠2 and ∠3 = ∠4. Show that PT. QR = PR. ST.
Question 4.
∠1 = ∠2 (Given)
Answer:
⇒ ∠1 + ∠5 = ∠2 + ∠5
or ∠SPT = ∠QPR
and ∠3 = ∠4 (Given)
Question 5.
In ∆ABC, D and E are the points on the sides AB and AC respectively such that DE || BC.
If AD = 6x – 7, DB = 4x – 3, AE = 3x – 3, and EC = 2x – 1 then find. the value of ‘x’.
Answer:
Here AD = 6x – 7, DB = 4x – 3,
∵ DE || BC
AE = 3x – 3, EC = 2x – 1
By BPT ADDB=AEEC
6x−74x−3=3x−32x−1
On solving we get x = 2.
Question 6.
In given fig. S and T trisect QR of right ∆PQR right angled at Q. Prove that 8PT 2 = 3PR2 +
5PS2
Answer:
In given fig.,
x = RT = TS = SQ, ∠Q = 90°
Let,
PR2 = PQ2 + QR2 ……. (i)
PT2 = PQ2 + QT2 ……. (ii)
PS2 = PQ2 + QS2 ……. (iii)
Now, 8PT2 – 3PR2
= 8 (PQ2 + QT2) – 3(PQ2 + QR2)
= 8(PQ2 + 4x2) – 3(PQ2 + 9x2)
= 5PQ2 + 5x2
⇒ 8 PT2 = 3PR2 + 5 PS2.
= 5(PQ2 + x2) = 5PS2
Hence proved]
In fig., ∠CAB = 90° and AD ⊥ BC If AC = 75 cm, AB = 1 m, and BD = 1.25 m, find AD.
Question 7.
Answer:
∠CAB = 90°, AD ⊥ BC
In given fig.,
AC = 75 cm, AB = 1 m
and BD = 1.25 m
∠CAB = ∠ADB = 90°
In ∆ABC = ∆DBA
∠CBA = ∠ABD
∴ ∆ABC ~ ∆DBA
In an isosceles triangle ABC, if AC = BC and AB 2 = 2AC2, prove that ∠C is right angle.
Question 8.
Answer:
It is given that:
AB2 = 2AC2 = AC2 + AC2
AB2 = AC2 + BC2 (∵ AC = BC)
By the converse of Pythagoras Theorem, we have that the triangle ABC is right angled at
C.
⇒ ∠ACB = 90°
⇒ ∠C is right angle.
Hence proved
Question 9.
PB and QA are the perpendiculars to segment AB. If PO = 5 cm, QO = 7 cm and ar (∆BOP)
= 150 cm2, find the ar (∆QOA).
Answer:
It is ∆BOP and ∆QOA, we have
Question 10.
M and N are points on the sides PQ and PR respectively of a ∆PQR. State whether MN ||
QR if PM = 4 cm, QM = 4.5 cm, PN = 4 cm, NR = Answer:
In given figure,
PN = 4 cm, QM = 4.5 cm
PN = 4 cm, NR = 4.5 cm
Triangles Class 10 Extra Questions Short Answer Type-2
Question 1.
The perpendicular from A on the side BC of a ∆ABC intersect BC at D, such that DB = 3
CD. Prove that 2 AB2 = 2 AC2 + BC2. [CBSE 2019(C)]
Given: ∆ABC with AD ⊥ BC.
Answer:
Also, DB = 3 CD.
To prove: 2AB2 = 2AC22 + BC2
⇒ AC2 – AB2 = – x22
⇒ 2AC2 – 2AB2= – x2
⇒ 2AC2 – 2AB2 = – BC2 [Replacing x by BC]
⇒ 2AC2 + BC2 = 2AB2
∴ 2AB2 = 2AC2 + BC2
In a ∆ABC, if ∠A = 90° and AD ⊥ BC, prove that AD2 = BD × DC. [CBSE 2019]
Question 2.
Given: Right ∆ABC and AD ⊥ BC
Answer:
Proof: In ∆BDA, ∠1 + ∠B = 90° (∵ ∠D = 90° )
To prove: AD2 = BD × DC
⇒ ∠1 = 90° – ∠B …………. (i)
∠C = 90° – ∠B …………….. (ii)
Also in right ∆BAC
⇒ ∠1 = ∠C
(i) and (ii)
Similarly, ∠2 = ∠B
∠1 = ∠C
In ∆s ADC and ABD
∠2 = ∠B
⇒ ∠ADC ~ ∠BDA
∴ ADDC=BDAD
⇒ AD2 = BD × DC
Hence proved
In the fig., ∠D = ∠E and ADDB=AEEC. Prove that ∆BAC is an isosceles triangle.
Question 3.
Answer:
⇒ DE || BC
Here, ADDB=AEEC [Given]
Now, ∠D = ∠B [Corresponding angle]
[By converse of Basic Proportionality Theorem]
∠E = ∠C
But ∠D = ∠E [Given]
Hence ∠B = ∠C
∴ AB = AC
∴ ∆BAC is an isosceles ∆.
[Sides opp. to equal angles of a ∆ are equal]
In given figure ∠1 = ∠2; ∠2 = ∠4
Question 4.
DE = 4; CE = x + 1, AE = 2x + 4; BE = 4x – 2, find x.
Answer:
∠2 = ∠4
In ∆DCE and ∆ABE, we have
∠DEC = ∠AEB
[Vertically opposite angles]
Hence, ∆DCE ~ ∆BEA
⇒ (x + 1)(4x – 2) = 4(2x + 4)
⇒ 4x2 + 2x – 2 = 8x + 16
⇒ 4x2 – 6x – 18 = 0
⇒ 2x2 – 3x – 9 = 0
⇒ 2x2 – 6x + 3x – 9 = 0
By splitting method
⇒ (x – 3) (2x + 3) = 0
x = 3 and x = – 32
Question 5.
In the given fig. PA, QB and RC each is perpendicular to AC such that PA = x, RC = y, QB
= z, AB = a and BC = b.
Prove that 1x+1y=1z.
Here PA ⊥ AC
Answer:
and QB ⊥ AC
⇒ QB || PA
Thus, in ∆PAC QB || PA.
⇒ ∆QBC ~ ∆PAC
Question 6.
If the diagonals of a quadrilateral divide each other proportionally, prove that it is a
trapezium.
Answer:
We have a quadrilateral ABCD such that its diagonals intersect at O and
∵ ∠AOB = ∠COD [Vertically opposite angles]
OAOC=OBOD …………… (1)
∴ Using SAS similarity, we have
⇒ Their corresponding angles are equal.
∆AOB ~ ∆ COD
i.e., ∠1 = ∠2
⇒ AB || DC
But they form a pair of int. alt. angles.
⇒ ABCD is a trapezium.
Hence proved
Question 7.
The area of two similar triangles are 81 cm2 and 49 cm2 respectively. If one of the sides
of the first triangle is 6.3 cm, find the corresponding side of the other triangle.
Answer:
∆ABC ~ ∆PQR
Question 8.
In figure, M is mid-point of side CD of a parallelogram ABCD. The line BM is drawn
intersecting AC at L and AD produced at E. Prove that EL = 2BL.
Answer:
In ∆DEM and ∆CBM,
∠DEM = ∠MBC [alt.angles]
∠EDM = ∠MCB [alt.angles]
∠DEM = ∠CBM [AAS congruence]
DM = MC [given]
⇒ DE = BC
but AE = AD + DE
⇒ AE = 2BC
= AD + BC
[∵ AD = BCas ABCD is a || gm] … (i)
∠1 = ∠2 [vertically opp. angles]
In ∆AEL and ∆CBL,
∠AEL = ∠LBC
∴ ∆AEL ~ ∆CBL [By AA similarity]
[Alt. angles as DE || BC, BE acting as transversal]
Question 9.
Any point X is taken on the side BC of a triangle ABC and XM, XN are drawn parallel to BA,
CA meeting CA, BA at M and N respectively. MN meets BC produced in T.
Prove that: TX2 = TB × TC.
Here BA || XM ⇒ BN || XM
Answer:
and CA || XN ⇒ CM||XN
∴ By Corollary to B.P.T., we have
Now in ATMX, BN||XM
TBTX=TNTM ……….. (i)
Again, in ATMC, XN || CM
By using corollary to B.P.T., we have
TXTC=TNTM
From (i) and (ii), we get
⇒ TX2 = TB × TC
TXTC=TBTX
Triangles Class 10 Extra Questions Long Answer Type 1
Question 1.
A peacock is sitting on the top of a pillar, which is 9 m high. From a point 27 m away from
the bottom of the pillar, a snake is coming to its hole at the base of the pillar. Seeing the
snake, the Peacock pouncies on it. If their speeds are equal, at what distance from the
whole is the snake caught?
Answer:
Let the position of hole is at ‘H’ and snake be at ‘S’. If the point ‘P’ represents the
peacock and let the distance between hole to the place where they meet = x metres.
∴ SH = 27 m
∵ Their speeds are equal
∴ SC = (27 – x) m
PC = (27 – x) m
In right ∆ PHC, we have:
⇒ (9)2 + (x)2 = (27 – x)2
CH2 + PH2 = PC2 [By Pythagoras Theorem]
⇒ 81 + x2 = 729 – 54x + x2
⇒ 54x = 729 – 81 = 648
⇒ x = 64854= 12 m
Hence, the required distance = 12 m.
Question 2.
Prove that in a right triangle, the square of the hypotenuse is equal to the sum of the
squares of the other two sides. [CBSE Sample Paper 2017, CBSE 2018, 2019, 2019(C)
2019 SQP (Basic)]
Using the above, solve the following:
A ladder reaches a window which is 12 m above the ground on one side of the street.
Keeping its foot at the same point, the ladder is turned to the other side of the street to
reach a window 9 m high. Find the width of the street if the length of the ladder is 15 m.
Answer:
Construction: Draw BD ⊥ AC.
Let ∆ ABC is right angled at B.
In ∆ ADB and ∆ ABC
∠ADB = ∠ABC = 90°
∠A = ∠A (Common)
∴ ∆ ADB ~ ∆ ABC
⇒ ADAB=ABAC
⇒ AB2 = AD × AC ………….. (i)
⇒ CDBC=BCAC
Similarly, ∆CDB ~ ∆CBA
⇒ BC2 = CD × AC …………… (ii)
Add (i) and (ii)
AB2 + BC2 = AD × AC + CD × AC
= (AD + CD) × AC
⇒ AB2 + BC2 = AC2
= AC × AC = AC2
Hence proved
Second part:
Let AB and CD be two parallel walls and BE and ED be two positions of the same ladder of
length 15 m.
In rt.∠d ∆EAB
⇒ AE2 = BE2 – AB2 = 152 – 122 = 225 -144 = 81
AE2 + AB2 = BE2
⇒ AE = √81 = 9
In ∆ECD,
EC2 = DE2 – DC2
= 152 – 92
= 225 – 81
∴ EC = √144 = 12
= 144
∴ Width of the street = AE + EC = 9 + 12 = 21 m.
Question 3.
ABC is a triangle right angled atC. If pis length of the perpendicular from C to AB and AB
= c, BC = a and CA = b, then prove that:
(i) pc = ab
(ii) 1p2=1a2+1b2
Answer:
Given: ∆ABC in which ∠C = 90°, CD ⊥ AB, CD = p, BC = a, AB = c and AC = b.
Question 4.
In a trapezium ABCD, AC and BD are intersecting at O, AB || DC and AB = 2 CD. If the
area of ∆AOB = 84 cm2, find the area of ∆COD. [CBSE 2009]
Answer:
∠1 = ∠2
In ∆AOB and ∆COD
[Alternate interior angle ∵ AB || DC]
∠3 = ∠4
Question 5.
In the figure, O is any point inside a rectangle ABCD such that OB = 6 cm, OD = 8 cm and
OA = 5 cm. Find the length of OC. [CBSE 2009 C]
Let us draw EOF || AB ⇒ OE ⊥ AD and OF⊥BC
Answer:
∵ ∠F = 90°
In ∆ OFB
∴ Using Pythagoras theorem, we have
In ∆ OED ∠E = 90°
OB2 = OF2 + BF2
∴ Using Pythagoras theorem, we have
OD2 = OE2 + DE2
Adding (1) and (2), we get OB2 + OD2
= OF2 + AE2 + OE22 + CF2 [ ∵ BF = AE and CF = DE]
= OF2 + BF2 + OE2 + DE2
= (OF2 + CF2) + (OE2 + AE2)
⇒ 62 + 82 = OC2 + 52
= OC2 + OA2 = OC2 + 52
⇒ 36 + 64 = OC2 + 25
⇒ OC = √75 = √25 × 3 = √3 × 5
OC2 = 36 + 64 – 25 = 75
Thus, OC = 5√3 cm.
Question 6.
Prove that the ratio of the areas of two similar triangles is equal to the ratio of the
squares of their corresponding sides. [CBSE 2019(C)]
Answer:
Given: ∆ABC ~ ∆PQR
To prove:
Triangles Class 10 Extra Questions HOTS
A quadrilateral OABC in which OA = OC. The bisector of ∠AOB meet AC at D and AB at F
Question 1.
and the bisector of ∠COB meets AC at E and BC at G. Prove that ∆ODE ~ ∆OFG.
Answer:
We know that bisector of an angle of a triangle divides the opposite side in the ratio of
sides containing the angle.
⇒ FG || DE …(iv)
[by converse of Basic Proportionality Theorem]
⇒ AODE ~ AOFG [SAS similarity]
In ∆ODE and ∆OFG, we have
[Hence proved]
Bisector of ∠B and ∠C in ∆ABC meet each other at X. Line AX cuts the side BC in Y. Prove
Question 2.
that
AXXY=AB+ACBC
Answer:
In ∆ABY, BX is bisector of ∠B.
[Bisector of an angle of a triangle divides the opp. sides in the ratio of sides containing
Similarly, in ∆ACY, CX is bisector of ∠C.
the angles.] ….. (i)
CE and DE are equal chords of a circle with centre O. If ∠AOB = 90°, then find ar(∆CED):
Question 3.
ar(∆AOB).
In ∆CED, we have ∠CED = 90°
Answer:
∠1 = ∠2 = 45°
[∵ Angle in semicircle is a right angle]
[∵ CE = DE (given) and ∠1 + ∠2 = 90°]
In ∆AOB, ∠AOB = 90° [given]
⇒ OA = OB [Radii of same circle]
⇒ ∠3 = ∠4 = 45°
∠CED = ∠AOB [each 90°]
Now in ∆CED and ∆AOB
∴ ∠1 = ∠3 [each 45°]
∴ ∠2 = ∠4 [each 45°]
⇒ ar(ΔCED)ar(ΔAOB)=CD2AB2 [Using Theorem] …….. (i)
∆CED ~ ∆AOB [AAA similarity]
⇒ CD2 = 4(OB2)
Now CD = 2OD = 2OB
In right ∆AOB
AB2 = OA2 + OB2 = OB2 + OB2 = 2(OB)2
[∵ OA = OB (Radii of same circle)]
From (i) and (ii), we get
Thus, ar (∆CED): ar (∆AOB) = 2:1
Question 4.
The internal bisector of an angle of a triangle divides the opposite side in the ratio of the
sides containing the angle.
Given: A ∆ ABC such that ,X bisector of ∠A meets BC in D.
Answer:
To prove: BDDC=ABAC
Construction: BT parallel to AD, meeting CA produced at point T.
⇒ ∠1 = ∠3 ……. (i)
Proof: Now BT || AD and CT is a transversal.
[Corresponding angles]
⇒ ∠2 = ∠4 [Alternate angles] ……. (ii)
Further BT || AD and AB is a transversal.
But ∠1 = ∠2 ……. (iii)
[Given as AD is bisector of ∠BAC]
∠3= ∠4
From (i), (ii) and (iii), we get
⇒ AB = AT …(to)
[∵ Sides opposite to equal angles are also equal]
∴ By B.P.T.
Also in ABCT, DA || BT
Multiple Choice Questions
Choose the correct option out of four given in each of the following:
Question 1.
In adjoining fig, O is the point of intersection of two chords AB and CD such that OB = OD,
then triangles OAC and ODB are:
(a) isosceles and similar
(b) equilateral and similar
(c) isosceles but not similar
(d) equilateral but not similar
Answer:
(a) isosceles and similar
Question 2.
In the adjoining fig. XY || QR and PXXQ=PYYR = 12, then
(a) XY = QR
(b) XY = 13 QR
(c) XY2 = QR2
(d) XY = 12 QR
Answer:
(b) XY = 13 QR
Question 3.
If ∆ABC ~ ∆EDF and , then which of the following is not true?
(a) BC.EF = AC.FD
(b) AB.EF=AC.DE
(c) BC.DE = AB.EF
(d) BC.DE = AB.FD
Answer:
(c) BC.DE = AB.EF
In fig. ∠PQR = 90° and QM ⊥ PR. Then,
Question 4.
(a) PM.MR = PR2
(b) QP.QR = PR2
(c) PM.MR = QM2
(d) QP.QR = QM2
Answer:
(c) PM.MR = QM2
Question 5.
The ratio of the areas of two similar triangles is equal to the:
(a) ratio of their corresponding sides
(b) ratio of their corresponding attitudes
(c) ratio of the squares of their corresponding sides
(d) ratio of the squares of their perimeter
Answer:
(c) ratio of the squares of their corresponding sides
Question 6.
The ratio of the corresponding sides of two similar triangles is 2:3, then ratio of the
corresponding heights is:
(a) 2:3
(b) 4:9
(c) 3:2
(d) 9:4.
Answer:
(a) 2:3
Question 7.
The areas of two similar triangles are 81 cm2 and 49 cm2 respectively. The ratio of their
cor-responding sides is:
(a) 81:49
(b) 9:7
(c) (81)2 : (49)2
(d) none of these.
Answer:
(b) 9:7
Question 8.
The areas of two similar triangles are 144cm2 and 81cm2. If one median of the first
triangle is 16 cm, length of corresponding median of the second triangle is:
(a) 9 cm
(b) 27 cm
(c) 12 cm
(d) 16 cm
Answer:
(c) 12 cm
Question 9.
The areas of two similar triangles are 12cm2 and 48cm 2. If the height of the smaller one is
2.1cm. The corresponding height of the bigger triangle is:
(a) 4.41cm
(b) 8.4 cm
(c) 4.2 cm
(d) 6.3 cm
Answer:
(c) 4.2 cm
If ∆ABC is similar to ∆DEF and ∠A = 47°, ∠E = 83°, then ∠C is:
Question 10.
(a) 80°
(b) 83°
(c) 47°
(d) 50°
Answer:
(d) 50°
In a right triangle ABC, in which ∠C = 90° and CD ⊥ AB.
Question 11.
If BC = a, CA = b, AB = c and CD = p.
(a) 1p2=1a2+1b2
(b) 1p2≠1a2+1b2
(c) 1p2<1a2+1b2 (d) 1p2>1a2+1b2
Answer:
(a) 1p2=1a2+1b2
Question 12.
If ∆ABC and ∆DEF are similar and 2AB = DE, BC = 8 cm, then EF is :
(a) 4 cm
(b) 16 cm
(c) 8 cm
(d) 12 cm
Answer:
(b) 16 cm
Question 13.
∆ABC ~ ∆DEF, BC 3cm, EF = 4 cm and area of ∆ABC = 54 cm2 then the area of ∆DEF is:
(a) 72 cm
(b) 40.5 cm
(c) 96 cm2
(d) none of these.
Answer:
(c) 96 cm2
Question 14.
The hypotenuse ‘ d and one side V of a right triangle are consecutive numbers. The
square of the other side of the triangle is:
(a) ac
(b) ca
(c) c + a
(d) c – a
Answer:
(c) c + a
Question 15.
In a right triangle, the square on the hypotenuse equals twice the product of other two
sides. One of the acute angles of the triangle is :
(a) 30°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 75°
Answer:
(b) 45°
Fill in the Blanks
Question 1.
If a perpendicular is drawn from the vertex of the right angle of a right triangle to the
hypotenuse, the triangles on each side of the perpendicular are _____________ to the whole
triangle
Answer:
similar
Question 2.
The ratio of the areas of two similar triangles is equal to the ratio of the _____________ on
their corresponding sides.
Answer:
square
Question 3.
In _____________ triangle the square on the hypotenuse is equal to the sum of the squares
on the other two sides.
Answer:
right angled
Question 4.
In a triangle, if the square on one side is equal to sum of the squares on the other two
sides, the angle opposite to the first side is a _____________ angle.
Answer:
right
Question 5.
The ratio of the areas of two similar triangles is equal to the _____________ of their
corresponding medians.
Answer:
square
Question 6.
The ratio of the areas of two similar triangles is equal to the _____________ of their
corresponding altitudes.
Answer:
square
Question 7.
The ratio of corresponding sides of two similar triangles is _____________ to their
corresponding perimeters.
Answer:
proportional
Question 8.
A triangle whose sides measures 12 cm, 5 cm and 13 cm is a _____________ triangle.
Answer:
Right angled
Question 9.
If corresponding sides of a triangle are proportional then triangles are similar and this
criteria of similarity is briefly written as _____________ .
Answer:
SSS
Question 10.
If two corresponding angles of two triangles are equal then triangles are _____________
(similar/not similar).
Answer:
similar
Extra Questions for Class 10 Maths