1. Q. 1. Show the Structure of DEPT. Select all data from DEPT table.
Create a query to display
unique jobs from the EMP table
1. CREATE TABLE
employee` (
`emp_id` VARCHAR(15) NOT NULL,
`emp_name` VARCHAR(45) NULL,
`job_name` VARCHAR(45) NULL,
`manager_id` VARCHAR(45) NULL,
manager_name` VARCHAR(45) NULL,
`hire_date` DATE NULL,
`salary` VARCHAR(45) NULL,
`commission` VARCHAR(45) NULL,
`dep_id` VARCHAR(45) NULL,
`dep_number` VARCHAR(45) NULL
`dep_name` VARCHAR(45) NULL
PRIMARY KEY (`emp_id`));
INSERT INTO `biswa`.`employee` (`emp_id`, `emp_name`,
`job_name`,`manager_id``manager_name``hire_date`, `salary`, `dep_id`, `dep_number`,
`dep_name`)
VALUES ('68319', ' KAYLING', 'PRESIDENT', '1991-11-18', '6000.00', '1001');
INSERT INTO `biswa`.`employee` (`emp_id`, `emp_name`, `job_name`,
`manager_id`,`manager_name` `hire_date`, `salary`, `dep_id`)
VALUES ('66928', 'BLAZER', 'MANAGER', '68319', '1991-05-01', ' 2750.00', '3001');
INSERT INTO `biswa`.`employee` (`emp_id`, `emp_name`, `job_name`, `manager_id`, `hire_date`,
`salary`, `dep_id`)
VALUES ('67832', 'CLARE', 'MANAGER', '68319', '1991-06-0', '2550', '1001');
INSERT INTO `biswa`.`employee` (`emp_id`, `emp_name`, `job_name`,
`manager_id`, `hire_date`, `salary`, `dep_id`)
VALUES ('65646', 'JONAS', 'MANAGER', '68319', ' 1991-04-02', '2957', '2001');
2.Q. Write a query to Name the column headings EMP#, Employee, Job and Hire date, respectively.
Run the query.
Ans- Sql> select * from employee;
3.Q. Create a query to display the Name and salary of employees earning more than Rs.2850.Save
the query and run it.
Sql> select emp_name,salary from employee where salary>2850;
4.Q. Create a query to display the employee name and department no. for employee no. 7566.
Ans- Sql> select emp_name,dept_no from employee where dept_no=7566;
5.Q. Display the employee name, job and start date of employees hire date between Feb.20.1981
and May 1, 1981. Order the query in ascending order of start date.
Ans- Sql> select emp_name, job, hiredate where hiredate between '20-FEB-81' AND '01-MAY-81'
from emp ASND;
6.Q. Display the name and title of all employees who don’t have a Manager.
Ans- Sql> select emp_name,emp_lname from employee NOT IN (SELECT DISTINCT manager_name
FROM employee WHERE manager_name IS NOT NULL);
7.Q. Display the name, salary and comm. For all employee who earn comm. Sort data in descending
order of salary and comm.
Ans- Sql> select emp_name,salary,commission from employee
ORDER BY sal,comm desc WHERE comm>0;
8.Q. Display the name job, salary for all employees whose job is Clerk or Analyst their salary is not
equal to Rs.1000, Rs.3000, Rs.5000.
Ans- Sql> select ename from emp where job=’CLERK’ OR JOB=’SALESMAN’ OR JOB=’ANALYST’ AND
SAL<>1000<>3000<>5000;
9. Q. Write a query to display the date. Label the column DATE.
Ans- Sql> select emp_name,hire_date from employee;
10.Q. Create a unique listing of all jobs that are in department 30.
Ans- Sql> SELECT DISTINCT job_name
FROM employees
WHERE dep_id IN (30)
ORDER BY job_name DESC;
11.Q. Write a query to display the name, department number and department name for all
employees.
Ans- Sql> select emp_name,dept_number,dept_name from employee;
12.Q. Write a query to display the employee name, department name, and location of all employee
who earn a commission.
Ans- Sql> select emp_name,dept_name,address from employee ORDER BY comm >0;
13.Q. Write a query to display the name, job, department number and department name for all
employees who works in DALLAS.
Ans- Sql> Select emp_name,job,dept_no,dept_name from employee where dept_name= DALLAS;
14.Q Write a query to display the number of people with the same job. Save the query @ run it.
Ans- Sql> SELECT count(emp_name) from employee where job_name = employee.job_name;
15.Q. Create a query to display the employee name and hire date for all employees in same
department.
Ans- Sql> select emp_name,hire_date count (dept_no) from employee group by dept_no;
16.Q. Display the employee name and salary of all employees who report to KING.
Ans- Sql> SELECT emp_name AS emp_name,(SELECT emp_name FROM employee
whereemp_id=manager_id) AS manager_name FROM employee ;
17. Display the mane, department name and salary of any employee whose salary and commission
matches both the salary and commission of any employee located in DALLAS.
Ans- Sql> SELECT e.emp_name,
e.salary, e.commission FROM employees e WHERE
(SELECT max(salary+commission)
FROM employees) >= ANY
(SELECT salary FROM employees);
18.Q. Create a student database table using create command using Regd. No as Primary Key , insert
data of your class.
Ans- Sql> CREATE TABLE STUDENT
(RNO INT PRIMARY KEY, NAME VARCHAR(60),CLASS INT,
SECTION VARCHAR(5),GENDER VARCHAR(10),MARKS INT);
Ans- Sql> INSERT INTO student(' 'RNO','NAME', 'CLASS' ,'SECTION', 'GENDER'
,'MARKS') VALUES( '1232','RAMA',IV','B','MALE',……………………….);
19.Q. Delete the information of student having roll No -15 and City- Bhubaneswar. Rename the
Student database table to STUDENT INFORMATION.
Ans- Sql> DELETE from student where Roll_No=15 AND city='bhubaneswar';
Ans- Sql> ALTER TABLE student RENAME student_information;