KEMBAR78
Mech - 1 Marks With Answer | PDF | Fluid Dynamics | Heat Transfer
0% found this document useful (0 votes)
17 views27 pages

Mech - 1 Marks With Answer

Uploaded by

bearingserb
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
17 views27 pages

Mech - 1 Marks With Answer

Uploaded by

bearingserb
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 27

(1marks)

1. Main characteristic curves of a turbine means


(a) Curves at constant speed
(b) Curves at constant efficiency
(c) Curves at constant head
(d) Curves at constant pressure

Correct answer:c

2.to convert the MKS unit of dynamic viscosity in to poise multiplying factor
of

a.89.1

b.981

c.98.1

d.9.81

Correct answer:c

3.the pressure within soup bubble

a. same in atmospheric pressure

b.greater then exernal pressure

c. less then exernal pressure

d. equal to vapour pressure

Correct answer:B

4. density pressure and temperature in gas flow are related by

a. first law of thermodynamics

b.newtons law of viscosity

c.equation of satate
d. equation of motion

Correct answer:C

5. from the mean sea level upto an altitude of about 11km , temperature of air
decereses uniformly at the rate of

a.0.00065 0 c/m

b. 0.0065 0 c/m

c. 0.065 0 c/m

d.6.5 0 c/m

Correct answer:B

6.local atmospheric pressure measured by

a. mercury barometer

b.bourden gauge

c. vaccum gauge

d. manometer

Correct answer:A

7.water rises the height 15mm in capillary tube of 10mm radius . the
corresponding rise the capillarity of 5mm radius would be

a. 3.87mm

b.7.5mm

c.15mm

d.30mm

Correct answer:D
8. to avoid a correction effect of a capillary in manometers , the minimum
diameter of tube should be

a.2.5mm

b.6mm

c.10mm

d.15mm

Correct answer:B

9.the sensitivity of fluid is sensitivie to change and pressure . the fluid is will be
known

a.newtonian fluid

b.perfect fluid

c. real fluid

d. compressible fluid

Correct answer:D

10. oil is spread on the surfaces of water because

a. oil is less dense then water

b.oil is immisible with water

c.oil has less surface tension then water

d.oil has low vapour pressure

Correct answer:C

11.a unit cubic meter of water is subjected to apressure of 10 bars . then the
change in volume of water amounts to
a. 1/20 m3

b.1/200 m3

c.1/2000 m3

d. none of the above

Correct answer:C

12.a squre plate 3m*3m is just hold submerged below water in vertical
position. The total pressure on one face is approximately

A.33 KN

b. 65 KN

C. 132 KN

D. 265 KN

Correct answer:C

13.the depth of the centre of pressure in rectangular lamina immersed


vertically in water up to height h is given by

a.h/4

b.2h/3

c.3h/4

d.h/2

Correct answer:B

14.metalic piece of weight 80N in air and 60 N in water . the relative density of
the metal would be

a.8

b.6

c.4
d.3

Correct answer:C

15.a block of ice floats on surface of water contained in vessel. How the water
level will change when snow is melts?

a.rises

b. falls

c.remains same

d. depends on temperature

Correct answer:C

16.a ship is seen to enter sea from river . its depth of submergence will be

a. increase

b.decrese

c.remains same level of draft

d. submergence will depends on material of ship

Correct answer:B

17.a floating body is in stable equilibrium when

a. center of gravity is below the center of buyoncy

b.metacentric height is zero

c. metacentric height is positive

d. metacentric height is negative

Correct answer:C
18. for war ships , metacentric height of ships should vary between

a. 0-1m

b. 1-2m

c.5-10m

d. more than 10m

Correct answer:B

19.during flood water enters in office in wooden table . indicates position of


tables if floting

a.legs downwards

b. legs upward

c.legs on sides

d. the table will not flot

Correct answer:C

20. the flow of liquid though a tapering pipe at constant rate is

a. steady uniform

b. steady non uniform

c. unsteady uniform

d. unsteady nonsuniform

Correct answer:B

21.one diamentional flow means

a. uniform flow

b. steady flow
c.straight line flow

d. flow which neglates changes in transverse direction

Correct answer:D

22. a steady irrottational flow of an incompressible fluid is called

a. stream line flow

b. creeping flow

c.shear flow

d. potential flow

Correct answer:D

23.existance of velocity potential implies that the fluid flow

a.steady

b.uniform

c.irrotantional

d. continuum

Correct answer:C

24.the kinetic energy correction factor

a. has units of velocity heads

b.apply continuity equation

c.modifies bernoulie constant in energy equation

d. accounts for the non uniform distribution of velocity head accoress the
section

Correct answer:D
25. for uniform flow around a circular cylinder the stagnation point is located

a. 0 and 180 degree

b. 0 and 90 degree

c. 90 and 180 degree

d. 90 and 270 degree

Correct answer:A

26.the lift force per unit length on a cylinder depends on

a.shape of body

b. size of body

c.density of the flowing fluid

d.specific gravity of material of the body

Correct answer:C

27. magnus effect is defined

a. genraion of lift per unit drag force

b. circulation induced in aircraft wings

c. separation of boundary layer near the trailing edge of slender body

d.generation of lift rotates clinder in uniform position

Correct answer:D

28. a fully developed laminar flow thorough a circular tube has the ratio of
maximum velocity to average velocity

a.3
b.2.5

c.2

d.1.5

Correct answer:C

29. at what distance r from the center of pipe of radius R the average velocity
occurs in laminar flow

a. r= 0.36 R

B. r= 0.45 R

c. r= 0.59 R

d. r= 0.707R

Correct answer:D

30. flow passage hydraulic radius is defined as

a. squree root of area

b.area divided by wetted perimeter

c. area divided by squre root wetted perimeter

d.squre root of area divided by wetted perimeter

Correct answer:B

31.when water is lifted by a pipe line from a reservoir to a height greater level
of supply reservoir, the pipe is called

a.syphon

b.pressure pipe line

c. tunnel

d.penstock
Correct answer:A

32.the speed of pressure way depends on

a.intial velocity of fluid

b. viscosity of fluid

c.diameter of fluid

d.density of flowing fluid

Correct answer:D

33. For the same linear size (i.e. L, r) and heat generation
rate, the temperature drop from centre
to surface is highest in
(a) spherical shape

(b) plate shape

(c) cylindrical shape

(d) rod of square section

Correct answer:B

34. The thermal gradient in a heat generating cylinder


under steady conduction, at half the radiuslocation will be
(a) One half of that at surface

(b) One fourth of that at surface

(c) Twice that at surface


(d) Four times that at surface

Correct answer:A

35. For a given sectional area of fin if the circumference is


increased by adopting different geometric shape, then
(a) The temperature variation along the fin length will be
steeper.
(b) The temperature variation along the fin length will be
featter
(c) The circumference length does not affect the
temperature change
(d) The circumference will only influence the heat
convected

Correct answer:A

36. For a given volume of material for use in a pin fin


(a) longer the fin, better the total neat flow
(b) shorter the fin, better the heat flow
(c) As the volume is constant, the heat flow will not
change
(d) As length is increased heat flow will increase and after
some length will decrease.

Correct answer:D

37. In pipe flow, the average convection coefficient


(a) will be higher in rough pipes
(b) will be higher in smooth pipes
(c) Roughness affects only pressure drop and not the
convection coefficient
(d) Only Reynolds and Prandtl numbers influence the
convection coefficient and not the roughness

Correct answer:A

38. Choose the correct Statement in flow through pipes:


(a) In laminar flow, the exit Nusselt number in the fully developed condition is
lower than at entry.
(b) In laminar flow, the exit Nusselt number in the fully developed condition is
higher than at entry.
(c) In laminar flow, the Nusselt number remains constant.
(d) In laminar flow the Nusselt at constant wall temperature is higher as
compared to Nusselt at constant heat flux

Correct answer:A

39. The heat transfer rate in free convection in the laminar


region depends on
(a) T

(b) T1.25

(c) T1.33
0.25
(d) T .

Correct answer:A

40. The convection coefficient in the case of a vertical plane in free


convection in turbulent regiondepends on
(a) L–0.25
(b) L0.25
(c) L0.0
(d) L0.33
Correct answer:C

41. In free convection, the slope of the curve Nu vs Gr Pr


(a) Increases with increasing Gr Pr
(b) Decreases with increasing Gr Pr
(c) Increases and then decreases with increasing Gr Pr
(d) Decreases and then increases with increasing Gr Pr

Correct answer:A
42. The range of value of overall heat transfer coefficients fall in the
following increasing order
(a) boiling or condensation to liquid, liquid to gas, liquid to liquid, gas to gas.
(b) liquid to liquid, gas to gas, boiling or condensation to liquid, liquid to gas
(c) gas to gas, liquid to gas, liquid to liquid, Boiling or condensation to liquid
(d) boiling or condensation to liquid, Liquid to gas, gas to gas liquid to liquid

Correct answer:C

43. Cross flow exchangers are popularly used for heat


transfer
(a) liquid and liquid
(b) liquid and evaporating fluid
(c) condensing fluid and liquid

(d) gas and gas or liquid and gas.

Correct answer:D

44. Effectiveness is generally represented by (with in


usual notations)
a. Ch/Cmin Th1-Th2/TC2-TC1

B. . CC/Cmin TC2-TC1/Th1-Th2

C. . Ch/Cmin Th1-Th2/Th1-TC1

D. . Cc/Cmin Th1-Tc2/Th2-TC1
Correct answer:C

45. The flow direction is immaterial in the case of heat exchange from
(a) Wet or saturated steam to water
(b) Water to gas
(c) Oil to water
(d) Oil to gas
Correct answer:A

46. The monochromatic emissive power of a black body with increasing


wavelength.
(a) decreases
(b) increases
(c) decreases, reaches a minimum and then increases
(d) Increases, reaches a maximum and then decreases.
Correct answer:D
47. Glasses are
(a) opaque for high temperature radiation
(b) opaque for low temperature radiation
(c) Transparent at short wavelengths
(d) Transparent at long wavelengths

Correct answer:C

48. For a given shape, partial pressure and temperature the emissivity of
(a) O2 is higher than that of N2
(b) N2 is higher than that of N2
(c) O2 is higher than that of CO2
(d) CO2 is higher than that of O2

Correct answer:D

49. The value of shape factor will be highest when


(a) the surfaces are farther apart
(b) the surfaces are closer
(c) the surfaces are smaller and closer
(d) the surfaces are larger and closer.

Correct answer:D

50. The combination which will give the highest gas


emissivity is
(a) low partial pressure, higher temperature and larger
thickness
(b) higher partial pressure, higher temperature and larger
thickness
(c) higher partial pressure, lower temperature and larger
thickness
(d) lower partial pressure, lower temperature and larger
thickness.
Correct answer:C

51. If A1 = 4 and A2 = 2 and F1–2 = 0.2 then


(a) F2–1 = 0.2
(b) F2–1 = 0.8
(c) F2–1 = 0.4
(d) F2–1 = 0.1.

Correct answer:C

52. The ratio of mass diffusivity to momentum diffusivity is called


a.schmidit no
b.lewis no
c.prantl no
d.nusselt no

Correct answer:A

53. The unit of mass transfer coefficient hm is


a. m/s
b.m2/s
c.m3/s
d. no dimension
Correct answer:A

54. In laminar flow through a pipe the friction factor is 0.032. The Reynolds
number is
a.1000
b.2000
c.3000
d.4000

Correct answer:B

55. Thermodynamically the flow direction that will give


minimum loss of available energy is ____________ .
a.parrallel flow
b.cross flow
c. counter flow
d.none of the above

Correct answer:C

56. Minimum heat flux occurs in stable ____________ boiling


a. nucleate boiling
b. transition boiling
c. flim boiling
d. pool boiling

Correct answer:C

57.which of following may be used for measuring high temperature beyond


10630c
a.electrical resistance thermometer
b.platinum- platinum/10 rhodium thermocouble
c. constant pressure gas thermometer
d.planks law of radiation

Correct answer:D

58.which of the following is a succession of equilibrium states?


a.isenthalpic process
b.isentropic process
c.quasi static process
d.isothermal process
Correct answer:C

59.a diaphraham type pressure transducer is measures a pressure of 1mm hg ,


which is equal to
a.1.336 bar
b.13.3 pa
c.133 pa
d.13.3 kpa
Correct answer:C

60. the integrating factor of the quasi staic displacement work is


a. 1/T
b.1/P
c.1/V
d.P/V
Correct answer:B

61.The workdone b a closed system will increase when the value of the
polytropic index n
a.increses
b, decreses
c.first increase and decrese
d. first decrease and increase
Correct answer:B
62.a gas is following through an adiabatic nozzle . if the inlet velocity of gas is
negligible and there is an enthalpy drop of 45 kj/kg the velocity of gas existing
the nozzle is
a. 100 m/s
b.200 m/s
c. 300 m/s
d. 350 m/s
Correct answer:C

63. if the thermal of carnot engine is 1/5, the cop of refrigerator is


a.5
b.4
c.6
d.3
Correct answer:B

64. a carnot cycle operates between two temperatures T1 and T2 (T1>T2) IF


T1 is increases by T and T2 is decreased by T the efficiency of 2 in the
second case
And efficiency of 1 in the first case are related by
a.1>2
b.2>1
c.1=2
d.unpredictable
Correct answer:B
65. the more effective way of increasing the efficiency of a carnot engine is to
a. increasing higher temperature
b. decreasing lower temperature
c. decreasing higher temperature
d. increasing lower temperature
Correct answer:B

66. in comparision with slope constant pressure lines for an ideal gas on T-S
plot, the slope of constant volume lines are
a.less
b.more
c.equal
d. unpredictable
Correct answer:B

67. the exergy of an isolated system in aprocess of


a.can never increase
b. can never decrease
c.always remains constant
d.is always positive
Correct answer:A

68.the rate of exergy in loss in a process is proportional to the rate of entropy


generation . this theorem is called
a.gouy – stodola
b.keenan
c.darrius
d.richard gaggiolie
Correct answer:A

69. isotherms on mollier diagram in the superheated region at low pressure


becames
a. vertical
b.horizontal
c.parallel
d.diverges from one another
Correct answer:B

70.which of the following highest value of specific heat ratio 


a.oxygen
b.helium
c.methene
d.co2
Correct answer:B

71. real gases cp=cv occurs at


a.critical temperature
b.triple point
c.all temperatures
d.absolutte zero temperature
Correct answer:D

72. a single component system existing in three phases at equilibrium, the


variance
a.3
b.2
c.1
d.0
Correct answer:D

73.the ratio of the optimum reheat pressure ( of the modern steam power
plants)
To the initial steam pressure is about
a.0.1 to 0.2
b. 0.2 to 0.25
c. 0.25 to 0.3
d. 0.3 to 0.4
Correct answer:B

74. the efficiency of the otto cycle is higest for the same compression ratio if
the working fluid is
a. oxgen
b. air
c.co2
d. helium
Correct answer:D

75.the maximum work obtainable in an ideal brayton cycle for Tmax = 900k
and Tmin =400k is given by
a.100cp
b.500 cp
c.700 cp
d. 800 cp
Correct answer:A

76.if brayton cycle is involves infinites stages of reheating and infinite stages of
intercooling, the cycle is reduces to
a.sterling cycle
b. ericssion cycle
c.otto cycle
d. atkinston cycle
Correct answer:B

77.the vapour compression refrigeration system , the refrigerant is


superheated vapour at inlet is
a. evaporator
b.condensor
c. compressor
d.expansion valve
Correct answer:B

78.upgradation of low grade reject heat is done by


a. steam jet
b.electric heater
c.heat pump
d.cascade refrigerator
Correct answer:C

79. in a compressible fluid flow the line representing the locus of states with
the same impulse pressure and mass velocity is called a
a.fanno line
b.rayleigh line
c.constant entropy line
d. constant mach no line
Correct answer:B

80. a domestic refrigerator of 0.75 tonne capacity is found to have a cop of


7.5 . is power consumption is
a.750 W
B.550 W
C. 350 W
D.150 W
Correct answer:C

81. at what depth of free surface oil having density of 784 kg/m3 will the
pressure is equal to 1 bar ?
a.10m
b.14m
c.13m
d. 7.84 m
Correct answer:C

82. an absolute zero temperature , a reversible adiabatic line is also an


a.isothermal line
b. isobaric line
c. isochoric line
d. isenthalpic line
Correct answer:A

83. a condenser of a refrigeration system rejects 120 kw heat, while power


supplied is 30 kw . cop of system is
a.2
b.3
c.4
d.5
Correct answer:B

84.on a pv plane for pure substance in superheated region, slope of constant


temperature lines is
a.positive
b. negative
c.zero
d. infinite
Correct answer:B
85. the rate of heat input (Q) required to produce unit work output (1kw) in
the steam cycle is called
a.cycle efficiency
b. steam rate
c.heat rate
d.heat flow rate
Correct answer:C

86.mean effective pressure of an engine is defined as

a.work done / stroke volume


b.work done /cycle / cylinder volume
c. work done /cycle / stroke volume
d. work done/kg / stroke volume
Correct answer:C

87.the back work ratio rankine cycle in comparision with carnot vapour cycle
is
a. less
b.more
c.same
d. none of the above
Correct answer:A

88.the refrigerant used in VCRS


a.Freon 12
b.co2
c.ammonia
d,R-134a
Correct answer:C

89.for moist air if DBT is 150c ,WBT is 150c and DPT is also150c , the
saturation temperature will be
a.150c
b.250c
c.100c
d.350c
Correct answer:A

90.on a pshychromatric chart , WBT lines are


a.curved
b.horizontal but non uniform
c.verticle
d. straight inclined
Correct answer:D

91.the fuel produced when wood is heated with a limited supply of air at 2800c
is
a.coke
b.wood charcoal
c.bituminius coal
d.briquetted coal
Correct answer:B

92.1 kg of co require 4/7 kg of oxygen and the mass of carbon dioxide


produced is
a. 7/3 kg
b.8/3 kg
c.11/3 kg
d.11/7 kg
Correct answer:D

93.in a bomb calorimeter , the fuel burns at constant


a.volume
b.pressure
c.temperature
d.entropy
Correct answer:A

94.which of the following bent tube boiler?


a.babcock and Wilcox
b.stirling boiler
c. lamont boiler
d.all of the above
Correct answer:B
95. the rate of steam generation in water tube boilers as compared to fire tube
boilers
a.less
b. more
c.same
d.nota
Correct answer:A

96.the funcation of fusible plug is to


a.super heat steam
b. existing fire
c.maintain constant temperature
d.increase flue gas temperature
Correct answer:B

97. enthalpy of evaporation at 1000c


a.2527 kj/kg
b. 2257 kj/kg
c. 2276 kj/kg
d. 2557 kj/kg
Correct answer:B

98.the diagram factor is


a. <1
b.>1
c.=1
d.0
Correct answer:A

99. The indicator diagram is taken with the help of a


a.crankshaft
b.connecting rad
c. eccentric rod
d.indicator
Correct answer:D

100.bypass governing of steam turbines


a.mass flow rate of steam is regulated
b.pressure of steam is regulated
c.additional steam is supplied
d. fuel regulated

Correct answer:C

101.in a diesel engine , fuel concemption against brake power is


a.parabolic
b.linear
c.hyperbolic
d.non predictable

Correct answer:B

102.which of the following is a governing method used petrol engines?


a.quality governing
b.quantity governing
c.injection governing
d. hit and mass governing
Correct answer:B

103.the maximum pressure ratio in a single stage reciprocating air


compressor is limited to
a.2
b.4
c.7
d.10
Correct answer:C

104.air at 200c is heated to 250c using a heater with surface temperature of


300c the bypass factor is
a.0.15
b.0.5
c.0.25
d.0.2
Correct answer:B

105.forward curved impeller vane has a blade exit angle

a.<90
b.>90
c.=90
d.45
Correct answer:B

106. winter air conditioning , RH conditioned in space is generally kept


a.40
b. 50
c. 60
d. 70
Correct answer:A

107. in a gas turbine plant, the intercooler is used in between


a.air compressor and regenerator
b. air compressor and combustion chamber
c.combustion chamber and turbine
d.LP compressor and HP compressor
Correct answer:D

108.turbine isentropic efficiency is defined as


a. actual work /isothermal work
b. actual work /isentropic work
c. isothermal work /actual work
d. isentropic work /actual work
Correct answer:B

109. by using lubrication which efficiency improves in ic engine


a.volumetric efficiency
b. mechanical efficiency.
c. indicater efficiency
d. brake thermal efficiency
Correct answer:B

110. a Cornish boiler is a


a.multitube boiler
b. water tube boiler
c. fire tube boiler
d.inclined tube boiler
Correct answer:C

You might also like