1. A computer network employs ____ processing.
A. Centralized
B. Distributed
Answer: B) Distributed
2. What is the full form of NIC?
A. Network ID card
B. Network interface card
C. National interface card
D. New interface card
Answer: B) Network interface card
3. What is NIC? Select the best answer.
A. A network interface card (NIC) is a device that allows a computer to communicate with
another device.
B. A network interface card (NIC) is a central device that divides a network connection among
several devices.
C. A network interface card (NIC) is a networking device that connects all of the devices on the
network to transport data to another device.
Answer: A) A network interface card (NIC) is a device that allows a computer to communicate with
another device.
4. How many types of NIC are there?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: D) 2
5. All the modern laptops use ____ types of NIC.
A. Wireless NIC
B. Wired NIC
Answer: A) Wireless NIC
6. A ____ is a central device that divides a network connection among several devices.
A. Switch
B. Hub
C. Router
D. Modem
Answer: B) Hub
7. A ____ is a networking device that connects all of the devices on the network to transport data
to another device.
A. Switch
B. Hub
C. Router
D. Modem
Answer: A) Switch
8. Among Switch or Hub which is better?
A. Switch
B. Hub
Answer: A) Switch
9. How many types of cables are there?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: C) 3
10. Which of the following types of cable is installed at the government level?
A. Twisted pair cables
B. Coaxial cable
C. Fibre optic cable
Answer: C) Fibre optic cable
11. Which of the following statement is True?
A. A modem links a computer to the internet via an existing phone connection.
B. A modem is a device that connects the local area network (LAN) to the internet.
Answer: A) A modem links a computer to the internet via an existing phone connection.
12. How many types of network architecture are used?
A. 4
B. 3
C. 2
D. 1
Answer: C) 2
13. Which architecture is used for small environments?
A. Peer-To-Peer network
B. Client/Server network
Answer: A) Peer-To-Peer network
14. Peer-To-Peer network has ____ dedicated servers.
A. 1
B. 2
C. 3
D. None
Answer: D) None
15. Does the Peer-To-Peer network backup the data?
A. Yes
B. No
Answer: B) No
16. Does the client/server network back up the data?
A. Yes
B. No
Answer: A) Yes
17. Does the Client/Server network have a dedicated server?
A. Yes
B. No
Answer: A) Yes
18. A computer network is mainly of how many types?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
Answer: C) 4
19. How many types of personal area networks are there?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: D) 2
20. How many types of internetworking are there?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
Answer: B) 3
21. An ____ is a communication network that uses Internet protocols such as the Transmission
Control Protocol (TCP) and the Internet Protocol (IP).
A. Extranet
B. Intranet
Answer: A) Extranet
22. Can an extranet have a single LAN?
A. Yes
B. No
Answer: B) No
23. The ____ topology is designed such that all stations are linked by a single cable known as a
backbone cable.
A. Ring
B. Tree
C. Mesh
D. Bus
Answer: D) Bus
24. Which of the following statement is the common access method of the bus topologies?
A. CSMA
B. Token passing
Answer: A) CSMA
25. What is the full form of CSMA?
A. Carrier senses marginal access
B. Carrier system multiple access
C. Carrier sense multiple access
D. Carrier sense mostly access
Answer: C) Carrier sense multiple access
26. The ring topology Data is ____.
A. Unidirectional
B. Bidirectional
Answer: A) Unidirectional
27. In a ring topology, data flows in a ____ manner.
A. Anti clockwise
B. Clockwise
Answer: B) Clockwise
28. Which of the following is the most common access method of the ring topology?
A. CSMA
B. Token passing
Answer: B) Token passing
29. Mesh topology can be created using which of the following formula?
A. Number of cables = (n*(n-1))/2
B. Number of cables = (n*(n-1))*2
C. Number of cables = (n*(n+1))/2
D. Number of cables = (n*(n+1))*2
Answer: A) Number of cables = (n*(n-1))/2
30. Mesh topology is divided into how many categories?
A. 3
B. 4
C. 5
D. 2
Answer: D) 2
31. What is the other name of the transmission mode?
A. Parallel node
B. Series node
C. Communication node
D. Feedback node
Answer: C) Communication node
32. The transmission node is defined in which layer?
A. Physical layer
B. Data link layer
C. Transport layer
D. Session layer
Answer: A) Physical layer
33. How many types of transmission nodes are there?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: C) 3
34. In Simplex mode, communication is ____, with data flowing in only one direction.
A. Unidirectional
B. Bidirectional
Answer: A) Unidirectional
35. Which of the following is the example of simplex mode?
A. Walkie talkie
B. Telephone
C. Radio
Answer: C) Radio
36. Which of the following is the example of Half duplex mode?
A. Keyboard
B. Television
C. Mouse
D. Walkie talkie
Answer: D) Walkie talkie
37. Which of the following is the fastest mode of communication between devices?
A. Simplex mode
B. Half-duplex mode
C. Full-duplex mode
Answer: C) Full-duplex mode
38. Which of the following is the most common application of full-duplex mode?
A. Walkie talkie
B. Telephone
C. Television
Answer: B) Telephone
39. What is OSI?
A. Open secure Intercommunication
B. Open system Intercommunication
C. Open shift Intercommunication
D. Open swing Intercommunication
Answer: B) Open system Intercommunication
40. OSI consists of how many layers?
A. 8
B. 6
C. 7
D. 5
Answer: C) 7
41. Which layer's primary duty is to transmit individual bits from one node to another?
A. Physical Layer
B. Data-Link Layer
C. Network Layer
D. Transport Layer
Answer: A) Physical Layer
42. Which of the following Layer serves as a network data translator?
A. Transport Layer
B. Session Layer
C. Presentation Layer
D. Application Layer
Answer: C) Presentation Layer
43. Which of the following layer delivers network services to end users?
A. Transport Layer
B. Session Layer
C. Data link Layer
D. Application Layer
Answer: D) Application Layer
44. The ____ layer is in charge of the error-free transport of data frames.
A. Transport Layer
B. Session Layer
C. Data link Layer
D. Network Layer
Answer: C) Data link Layer
45. The data link layer consists of how many sublayers?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
Answer: A) 2
46. Which of the following layer finds the optimum path to transport data from the source to the
destination depending on network circumstances, service priority, and other considerations?
A. Transport Layer
B. Session Layer
C. Data link Layer
D. Network Layer
Answer: D) Network Layer
47. Which of the following layer ensures that messages are transmitted in the sequence in which
they are sent and that no data is duplicated?
A. Physical Layer
B. Data-Link Layer
C. Network Layer
D. Transport Layer
Answer: D) Transport Layer
48. Which of the following protocols are used in the transport layer?
A. TCP
B. UDP
C. Both
Answer: C) Both
49. The ____ layer establishes, maintains, and synchronizes communication between devices.
A. Session
B. Transport
C. Data link layer
Answer: A) Session
50. The TCP/IP model consists of how many layers?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: A) 5
51. A network layer of TCP/IP is a mix of the ____ layer and the ____ layer as outlined by the OSI
reference model.
A. Physical Layer and Data-Link Layer
B. Network Layer and Transport Layer
C. Data-Link Layer and Network Layer
D. Transport Layer and Physical layer
Answer: A) Physical Layer and Data-Link Layer
52. Which of the following is the network layer protocol?
A. IP Protocol
B. ARP
C. ICMP
D. All of the above
Answer: D) All of the above
53. UDP provides ____ service.
A. Connectionless
B. Connection-oriented
Answer: A) Connectionless
54. Does UDP specify which packet is lost?
A. Yes
B. No
Answer: B) No
55. Which of the following is the topmost layer in the TCP/IP model?
A. Application layer
B. Transport layer
C. Network layer
D. Data link layer
E. Physical layer.
Answer: A) Application layer
56. Digital-to-digital encoding is divided into how many categories?
A. 5
B. 4
C. 2
D. 3
Answer: D) 3
57. In Unipolar Encoding, '1' represents a ____ voltage, and '0' represents a ____ voltage.
A. High and Zero
B. Zero and High
Answer: A) High and Zero
58. NRZ stands for?
A. Not returning zero
B. Non-return zero
C. Number rendering zero
Answer: B) Non-return zero
59. What is Biphase encoding?
A. Biphase encoding is a type of encoding in which the signal changes in the middle of the bit
interval but does not return to zero.
B. Biphase encoding is a type of encoding in which the signal changes in the middle of the bit
interval but does return to zero.
Answer: A) Biphase encoding is a type of encoding in which the signal changes in the middle of the
bit interval but does not return to zero.
60. Bipolar encoding scheme represents how many voltage levels?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
Answer: B) 3
61. How many types of Bipolar encodings are there?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: C) 3
62. What do you mean by PAM?
A. Pulse amplification method
B. Pulse amplifier method
C. Public amplitude modulation
D. Pulse amplitude modulation
Answer: D) Pulse amplitude modulation
63. PAM is a technique that is used in ____.
A. Analog-to-digital conversion
B. Digital-to-Analog-to conversion.
Answer: A) Analog-to-digital conversion
64. What is PCM?
A. Pulse control method
B. Pulse control modulation
C. Pulse code modulation
Answer: C) Pulse code modulation
65. What is the other name of guided media?
A. Bounded media
B. Enclosed media
C. Fixed media
Answer: A) Bounded media
66. How many types of twisted pair cables are there?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: D) 2
67. An ____ twisted pair is commonly used in telecommunications.
A. Unshielded twisted pair
B. Shielded twisted pair.
Answer: A) Unshielded twisted pair
68. In ____ twisted pairs, the wires are surrounded by a mesh, allowing a higher transmission rate.
A. Unshielded twisted pair
B. Shielded twisted pair.
Answer: B) Shielded twisted pair.
69. How many types of coaxial cables are there?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: D) 2
70. What is a Broadband transmission?
A. Broadband transmission is described as the process of sending numerous signals at the same
time.
B. Broadband transmission is the technique of sending a single signal at a high rate.
Answer: A) Broadband transmission is described as the process of sending numerous signals at the
same time.
71. Unguided transmissions are also known as ____.
A. Wired transmission
B. Wireless transmission
C. Feedback transmission
Answer: B) Wireless transmission
72. Radio waves are?
A. Bi-directional
B. Unidirectional
C. Omnidirectional
Answer: C) Omnidirectional
73. How many types of microwaves are there?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: D) 2
74. Multiplexing is done in a ____ manner.
A. One-to-one
B. One-to-many
C. Many-to-many
D. Many-to-one
Answer: D) Many-to-one
75. DEMUX follows which of the following approach?
A. One-to-one
B. One-to-many
C. Many-to-many
D. Many-to-one
Answer: B) One-to-many
76. Frequency-division Multiplexing (FDM) is an ____ technique.
A. Analog
B. Digital
Answer: A) Analog
77. Which of the following is mainly used in radio broadcasts and TV networks?
A. FDM
B. TDM
C. Prism
Answer: A) FDM
78. Time Division Multiplexing is a ____ technique.
A. Analog
B. Digital
Answer: B) Digital
79. Which of the following statement is True about TDM?
A. When using Time Division Multiplexing, all signals run at the same frequency and at the
same time.
B. When using Time Division Multiplexing, all signals run at the same frequency but at separate
times.
C. When using Time Division Multiplexing, all signals run at a different frequencies and at
different times.
Answer: B) When using Time Division Multiplexing, all signals run at the same frequency but at
separate times.
80. How many types of TDM are there?
A. 5
B. 3
C. 2
D. 1
Answer: C) 2
81. Most of the slots in Synchronous TDM are ____.
A. Fully utilized
B. Unutilized
Answer: B) Unutilized
82. How many types of switching modes are there?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: C) 3
83. In which of the following switching modes/techniques do intermediate nodes store the
received frame before checking for defects and passing the packets to the next node?
A. Store-and-forward
B. Cut-through
C. Fragment-free
Answer: A) Store-and-forward
84. Does the Cut-through switching technique have an error-checking technique?
A. Yes
B. No
Answer: B) No
85. Which of the following switching technique creates a dedicated path between the sender and
the receiver?
A. Circuit switching
B. Space division switches
C. Packet switching
Answer: A) Circuit switching
86. In the public telephone network, ____ switching is employed.
A. Circuit switching
B. Space division switches
C. Packet switching
Answer: A) Circuit switching
87. Space Division Switches can be categorized in how many ways?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: D) 2
88. A ____ switch is a switch with n input and n output lines.
A. Crossbar switch
B. Multistage switch
Answer: A) Crossbar switch
89. The number of cross points ____ as the number of stations is increased.
A. Decreases
B. Increases
Answer: B) Increases
90. A ____ switch is created by dividing a crossbar switch into smaller components and then
connecting them.
A. Multiphase
B. Multistage
C. Fixed
Answer: B) Multistage
91. ____ is a switching technique in which the communication is broken into smaller bits and sent
separately rather than all at once.
A. Circuit switching
B. Space division switches
C. Packet switching
Answer: C) Packet switching
92. Which of the following are the data link layer protocols?
A. Ethernet
B. Token ring
C. FDDI
D. PPP
E. All of the above
Answer: E) All of the above
93. Errors can be categorized into how many types?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: D) 2
94. Single-Bit Error mainly occurs in ____ Data Transmission.
A. Serial
B. Parallel
Answer: B) Parallel
95. ____ Error occurs when two or more bits are altered from 0 to 1 or from 1 to 0.
A. Single-Bit Error
B. Burst Error
Answer: B) Burst Error
96. The ____ Error is calculated by counting the number of corrupted bits from the first to the last.
A. Single-Bit Error
B. Burst Error
Answer: B) Burst Error
97. The noise duration in Burst Error is ____ than the noise duration in Single-Bit.
A. Greater
B. Smaller
C. Same
Answer: A) Greater
98. Burst errors are the most common type of error in ____ data transmission.
A. Serial
B. Parallel
Answer: A) Serial
99. In Single Parity checking, If the number of 1s bits is odd, then parity bit ___ is appended.
A. 1
B. 0
Answer: A) 1
100. In Single Parity checking, if the number of 1s bits is even, then parity bit ____ is appended at
the end of the data unit.
A. 1
B. 0
Answer: B) 0
101. Single parity checking can detect just ____ errors, which are extremely unusual.
A. Single-bit errors
B. Burst errors
Answer: A) Single-bit errors
102. Which of the following functionality determines which device can send, and when it can send
the data?
A. Flow control
B. Error control
C. Line discipline
Answer: C) Line discipline
103. Line Discipline can be achieved in how many ways?
A. 1
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: D) 2
104. How many methods have been developed to control the flow of data?
A. 5
B. 4
C. 2
D. 6
Answer: C) 2
105. Which layer is responsible for converting logical addresses into physical addresses?
A. Physical layer
B. Data link layer
C. Transport layer
D. Network layer
Answer: D) Network layer
106. An IP address is divided into how many parts?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: D) 2
107. Class A IP address have ____ bits long Host ID.
A. 16
B. 8
C. 24
D. 32
Answer: C) 24
108. Class C IP address have ____ bits long network ID.
A. 16
B. 8
C. 24
D. 32
Answer: C) 24
109. Class C IP address have ____ bits long Host ID.
A. 16
B. 8
C. 24
D. 32
Answer: B) 8
110. Routing can be classified into how many categories?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: C) 3
111. Static Routing is also known as ____ Routing.
A. Nonadaptive Routing
B. Adaptive Routing
Answer: A) Nonadaptive Routing
112. When networks have a single exit point, ____ routing is employed.
A. Static Routing
B. Default Routing
C. Dynamic Routing
Answer: B) Default Routing
113. Dynamic routing is also known as ____ Routing.
A. Nonadaptive Routing
B. Adaptive Routing
Answer: B) Adaptive Routing
114. In Dynamic Routing, which protocols are utilized to discover new routes?
A. RIP
B. OSPF
C. Both
D. None
Answer: C) Both
115. What is ARP?
A. Address recommendation protocol
B. Address routing protocol
C. Address Resolution Protocol.
Answer: C) Address Resolution Protocol.
116. Which address is used to identify the actual device?
A. MAC address
B. IP address
Answer: A) MAC address
117. RARP stands for ____.
A. RARP stands for Route Address Resolution Protocol.
B. RARP stands for Render Address Resolution Protocol.
C. RARP stands for Reverse Address Resolution Protocol.
Answer: C) RARP stands for Reverse Address Resolution Protocol.
118. The ICMP protocol handles how many sorts of errors?
A. 6
B. 5
C. 4
D. 3
Answer: B) 5
119. What is IGMP?
A. IP Group Message Protocol.
B. Internet Group MAC Protocol.
C. Internet Group Message Protocol.
Answer: C) Internet Group Message Protocol.
120. The IGMP protocol is used by the hosts and router to support ____.
A. Multicasting
B. Unicasting
Answer: A) Multicasting
121. The Routing algorithm is divided into how many categories?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: D) 2
122. How many types of adaptive routing algorithms are there?
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
Answer: A) 3
123. Which of the following type of adaptive routing algorithm is also known as the global routing
algorithm because it computes the least-cost path between source and destination using
comprehensive and global network knowledge?
A. Centralized algorithm
B. Isolation algorithm
C. Distributed algorithm
Answer: A) Centralized algorithm
124. ____ is an algorithm that obtains routing information by utilizing local data rather than getting
data from other nodes.
A. Centralized algorithm
B. Isolation algorithm
C. Distributed algorithm
Answer: B) Isolation algorithm
125. Distributed algorithm is also known as ____.
A. Decentralized algorithm
B. Computing algorithm
C. Feedback algorithm
Answer: A) Decentralized algorithm
126. How many types of non-adaptive routing algorithms are there?
A. 3
B. 4
C. 2
D. 5
Answer: C) 2
127. The Distance vector algorithm is a ____ algorithm.
A. Dynamic
B. Static
Answer: A) Dynamic
128. DNS is a ____ protocol used on different platforms.
A. UDP
B. TCP/IP
Answer: B) TCP/IP
129. The domain name space is divided into how many different sections?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer: C) 3
130. What is SNMP?
A. Social Network Management Protocol.
B. Strict Network Management Protocol.
C. Simple Network Management Protocol.
D. Soft Network Management Protocol.
Answer: C) Simple Network Management Protocol.