KEMBAR78
Answer Key | PDF | Class (Computer Programming) | Method (Computer Programming)
0% found this document useful (0 votes)
26 views18 pages

Answer Key

The document contains a series of multiple-choice questions and answers related to computer science topics, including HTML forms, JavaScript, E-Commerce, and Object-Oriented Programming. It covers various aspects such as input elements in forms, functions in programming, and tools for web development. Each question is followed by the correct answer, providing a comprehensive review of the subject matter.

Uploaded by

fikin78563
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
26 views18 pages

Answer Key

The document contains a series of multiple-choice questions and answers related to computer science topics, including HTML forms, JavaScript, E-Commerce, and Object-Oriented Programming. It covers various aspects such as input elements in forms, functions in programming, and tools for web development. Each question is followed by the correct answer, providing a comprehensive review of the subject matter.

Uploaded by

fikin78563
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 18

Answer key

Question 51.
Which input element is used to enter text in the form ?
(A) Password
(B) Text box
(C) Radio button
(D) Check box
Answer:
(B) Text box

Question 52.
From the given options below, what is the textbox used for ?
(A) Title of the webpage
(B) User’s name
(C) E-mail address
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 53.
Which element is used to create textbox in form ?
(A) text
(B) box
(C) textbox
(D) textline
Answer:
(A) text

Question 54.
Which type of data can be entered in the textbox ?
(A) Text
(B) Numeric
(C) Symbolic
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

GSEB Std 12 Computer MCQ Answers Ch 1 Creating HTML forms using KompoZer

Question 55.
What is the syntax of creating textbox in the form?
(A) <input type = text name=var value=txt>
(B) <input type = “text” name=”var” value=”txt”>
(C) <input type = ‘text’ name=’var’ value=’txt’>
(D) {<input type = “text” name=”var” value=”txt”>}
Answer:
(B) <input type = “text” name=”var” value=”txt”>
Question 56.
Which element is used to create password field in form ?
(A) Password
(B) Text box
(C) Radio button
(D) Check box
Answer:
(A) Password

Question 57.
Password field is similar to which of the following ?
(A) Drop down menu
(B) Text box
(C) Radio button
(D) Check box
Answer:
(B) Text box

Question 58.
In which of the following the characters typed are converted into non readable format ?
(A) Password
(B) Text box
(C) Radio button
(D) Check box
Answer:
(A) Password

Question 59.
Function is also known as ……………… .
(A) routine
(B) dynaset
(C) task
(D) procedure
Answer:
(A) routine

Question 60.
What is the use of alert () function ?
(A) Accepts the content
(B) Displays the content
(C) (A) and (B) both
(D) Accepts the data from the user
Answer:
(C) (A) and (B) both

GSEB Std 12 Computer MCQ Answers Ch 2 Cascading Style Sheets and JavaScript
Question 61.
……………. type of function is alert().
(A) User defined
(B) Built-in
(C) Simple and easy
(D) None of these
Answer:
(B) Built-in

Question 62.
……………. statement is false about the function.
(A) Function can be called from any location in the source code
(B) Function can only be defined in the body section
(C) Function only accepts the value given in its brackets
(D) Function can be called by its name
Answer:
(B) Function can only be defined in the body section

Question 63.
Values given in the function are known as …………….. .
(A) variable
(B) arguments
(C) parameters
(D) (B) or (C)
Answer:
(D) (B) or (C)

Question 64.
……………. statement is used to stop the execution of the function and return a specific value.
(A) end
(B) exit
(C) return
(D) pause
Answer:
(C) return

Question 65.
When user clicks the submit button is known as ………………. .
(A) events
(B) event handler
(C) work
(D) process
Answer:
(A) events

Question 66.
…………….. is used to make interactive page which respond to the event done by user.
(A) HTML
(B) DHTML
(C) Java Programming
(D) JavaScript
Answer:
(D) JavaScript

Question 57.
Aptana studio can develop web application using …………….. .
(A) HTML
(B) CSS
(C) JavaScript
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 58.
…………….. website is useful to download Aptana Studio.
(A) www.aptana.com
(B) www.aptana.org
(C) www.apt.com
(D) www.aptana.com.org
Answer:
(A) www.aptana.com

Question 59.
Aptana studio open source can make projects using …………… .
(A) PHP
(B) Rails
(C) Ruby or web
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 60.
What is BlueGriffon ?
(A) WYSIWYG type general editor
(B) WYSIWYG type HTML editor
(C) A facility for speed calling
(D) One open source communication
Answer:
(B) WYSIWYG type HTML editor

GSEB Std 12 Computer MCQ Answers Ch 3 Designing Simple Website using KompoZer

Question 61.
BlueGriffon open source can be easily downloaded from ……………… .
(A) www.bluegriffon.com
(B) www.bluegriffon.org
(C) www.blue.org
(D) www.bgriffon.com
Answer:
(B) www.bluegriffon.org

Question 62.
…………….. language is not supported by BlueGriffon.
(A) English
(B) Dutch, German
(C) Hindi
(D) Chinese
Answer:
(C) Hindi

Question 63.
We have …………….. version of BlueGriffon open source.
(A) 1.62
(B) 2.0.5
(C) 3.04
(D) 3.0
Answer:
(A) 1.62

Question 64.
…………… type of editor is BlueGriffon.
(A) WYSIWYG
(B) Open source WYSIWYG type HTML
(C) WYSIWYG Text
(D) Graphics and Text, HTML type web
Answer:
(B) Open source WYSIWYG type HTML

Question 55.
…………… is the website for the online auction.
(A) www.onlineauction.com
(B) www.mybids.in
(C) www.ubid.com
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 56.
Many companies now days conduct their business of marketing and selling of goods using ……………… .
(A) web server
(B) website
(C) web source
(D) web mapping
Answer:
(B) website

Question 57.
Companies provide ………………… online over internet for better marketing.
(A) catalogue
(B) working process
(C) ingredients of products
(D) explanation of products
Answer:
(A) catalogue

Question 58.
The catalogue displays different categories of products with …………….. .
(A) images
(B) videos
(C) (A) or (B)
(D) 3D format
Answer:
(C) (A) or (B)

Question 59.
The customer can view the catalogue and select the products of their choice by adding them to …………….
.
(A) shopping card
(B) shopping cart
(C) shopping mart
(D) shopping part
Answer:
(B) shopping cart

Question 60.
Online shopping cart is like …………………. .
(A) basket given in the super store
(B) basket with special variety
(C) very different basket than the super store.
(D) none of these
Answer:
(A) basket given in the super store

GSEB Std 12 Computer MCQ Answers Ch 4 Introduction to E-Commerce

Question 61.
What can customer do in the shopping cart ?
(A) Add the product in the shopping cart
(B) Review the product he has selected.
(C) Delete the selected product.
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 62.
Order is given at the time of ……………… in online shopping.
(A) log-in
(B) registration
(C) checkout
(D) checking
Answer:
(C) checkout
Question 53.
…………….. type of information can be achieved by mobile device.
(A) Restaurant
(B) Theatres
(C) Hospitals
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 54.
Due to …………….. mobile devices, use of E-commerce has increased.
(A) PDA (Personal Digital Assistant)
(B) Cellular Phones
(C) Pocket PCs
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 55.
Mobile commerce has proved to be effective in what type of necessities ?
(A) Product related information from customer and vendor
(B) information of customer and vendor for services
(C) (A) and (B) Both
(D) None of these
Answer:
(C) (A) and (B) Both

Question 56.
The technique provided for business purchase to know the location is called ……………… .
(A) E-Commerce
(B) L-Commerce
(C) M-Commerce
(D) I-Commerce
Answer:
(B) L-Commerce

Question 57.
L-Commerce stands for ……………. .
(A) Location based – Commerce
(B) Local – Commerce
(C) Logical – Commerce
(D) Lifetime – Commerce
Answer:
(A) Location based – Commerce

GSEB Std 12 Computer MCQ Answers Ch 5 Introduction to M-Commerce

Question 58.
…………… is the feature which is location based.
(A) E-Commerce
(B) L-Commerce
(C) M-Commerce
(D) I-Commerce
Answer:
(B) L-Commerce

Question 59.
Through the physical location of mobile device, which process can be done by user based on technical
application ?
(A) Can log-in as per his location
(B) Can find the location of other person
(C) Can find the location of hospitals, theatres etc.
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 60.
Location based technique works on signals based on ……………….. type of source.
(A) GPS (Global Positioning System)
(B) Wi-Fi (Wireless Fidelity)
(C) Cellular
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 61.
GPS stands for ……………….. .
(A) Global Pointing System
(B) Global Positioning System
(C) Global Plus System
(D) Global Part System
Answer:
(B) Global Positioning System

Question 62.
Wi-Fi Stands for …………… .
(A) Wireless Fidelity
(B) Wired Fidelity
(C) Worldwide Fidelity
(D) Web Fidelity
Answer:
(A) Wireless Fidelity

Question 63.
………………… is the most accurate method to know mobile location.
(A) GPS (Global Positioning System)
(B) Wi-Fi (Wireless Fidelity)
(C) Cellular
(D) Any of these
Answer:
(A) GPS (Global Positioning System)

Question 54.
From the following, for which process Archive manager is useful ?
(A) Using archive files for back-up
(B) For transfer via external storage device
(C) For transfer via network
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

GSEB Std 12 Computer MCQ Answers Ch 13 Other Useful Free Tools and Services

Question 55.
Which type of tools are available in Ubuntu ?
(A) Multimedia audio
(B) Multimedia video
(C) (A) and (B) both
(D) None of these
Answer:
(C) (A) and (B) both

Question 56.
Which type of multimedia player is available in Ubuntu ?
(A) VCL media player
(B) VLC media player
(C) VLS media player
(D) VSL media player
Answer:
(B) VLC media player

Question 57.
What is the full form ofVLC ?
(A) VideoLan Client
(B) VideoLocal Client
(C) VideoLocation Client
(D) VideoLayer Client
Answer:
(A) VideoLan Client

Question 58.
VLC is which type of media player ?
(A) Proprietary
(B) Open-source
(C) (A) and (B) both
(D) None of these
Answer:
(B) Open-source

Question 59.
From the following, which media player has well-to-do features ?
(A) VLC
(B) VNC
(C) VCL
(D) VCN
Answer:
(A) VLC

Question 60.
Due to which reasons VLC media player is popular ?
(A) Features
(B) Versatility
(C) (A) and (B) both
(D) None of these
Answer:
(D) (A) and (B) both

Question 11.
…………… follows the object oriented programming.
(A) C, C++, C#
(B) Java, PHP
(C) VB.net, ASPnet,
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 12.
Programming way is divided into ……………. categories.
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Answer:
(A) 2

Question 13.
The way of programming is ………………. .
(A) structure/procedural programming
(B) object based programming
(C) (A) and (B) both
(D) none of these
Answer:
(C) (A) and (B) both

GSEB Std 12 Computer MCQ Answers Ch 6 Object-Oriented Concepts

Question 14.
In …………………, the focus is on functions which operate on the data.
(A) structure /procedural programming
(B) object based programming
(C) (A) and (B) both
(D) none of these
Answer:
(A) structure /procedural programming

Question 15.
In …………………, the focus is on objects which contain both data and functionality together.
(A) structure/procedural programming
(B) object based programming
(C) (A) and (B) both
(D) none of these
Answer:
(B) object based programming

Question 16.
Objects contain ………… .
(A) data
(B) functionality
(C) (A) and (B) both
(D) none of these
Answer:
(C) (A) and (B) both

Question 17.
Object oriented programming plays an important role in ………………. of system software.
(A) analysis
(B) design
(C) execution
(D) all of these
Answer:
(D) all of these

Question 18.
Focus is on in ……………….. object oriented programming.
(A) object
(B) class
(C) property
(D) function
Answer:
(A) object

Question 19.
………………. is includedin object oriented programming.
(A) Data
(B) Functionality
(C) (A) and (B) both
(D) None of these
Answer:
(C) (A) and (B) both

GSEB Std 12 Computer MCQ Answers Ch 6 Object-Oriented Concepts

Question 20.
The power of object oriented programming enables the programmer to create ………………… .
(A) modular programs
(B) reusable programs
(C) extendable code
(D) all of these
Answer:
(D) all of these

Question 21.
In ……………, programmer can formulate a program by modification of existing modules.
(A) structure/procedural programming
(B) object based programming
(C) (A) and (B) both
(D) none of these
Answer:
(B) object based programming

Question 22.
……………….. is gained by changing or replacing modules without disturbing other parts of code.
(A) Flexibility
(B) Abstraction
(C) Encapsulation
(D) Polymorphism
Answer:
(A) Flexibility

Question 23.
When can we get software development speed ?
(A) Reusing the existing code
(B) Modifying the existing code
(C) (A) and (B) both
(D) None of these
Answer:
(C) (A) and (B) both

Question 24.
…………….. is the base for object based programming.
(A) Class
(B) Object
(C) Function
(D) Attribute
Answer:
(B) Object

Question 5.
Java is small, simple and portable across platforms and operating systems, at the ……………… level.
(A) source program
(B) Binary
(C) hexa numbers
(D) (A) and (B) both
Answer:
(D) (A) and (B) both

Question 6.
Java language is developed after ……………. language.
(A) C
(B) C ++
(C) COBOL
(D) FORTRAN
Answer:
(B) C ++

GSEB Std 12 Computer MCQ Answers Ch 7 Java Basics

Question 7.
Which sentence is true about Java language ?
(A) It is an object oriented language
(B) It was developed in 1991 by Sun Microsystems
(C) It can work at source level and binary level
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 8.
……………. is very similar to C++ language.
(A) C
(B) FORTRAN
(C) COBOL
(D) Java
Answer:
(C) COBOL

Question 9.
Java is portable to a wide range of ……………. .
(A) small devices
(B) efficient devices
(C) hardware devices
(D) big devices
Answer:
(C) hardware devices

Question 10.
Which sentence is false for Java ?
(A) It is ideal for distributing executable programs
(B) It can easily be used on different platforms
(C) It is considered General Purpose Programming Language
(D) It is considered as scripting language
Answer:
(D) It is considered as scripting language

Question 11.
Which type of program codes can be written using Java ?
(A) Object oriented
(B) Flexible modular
(C) Reusable
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 12.
Java Class Library provides feature of ……………… utilities functions.
(A) basic data types
(B) system input
(C) output abilities
(D) all of these
Answer:
(D) all of these

GSEB Std 12 Computer MCQ Answers Ch 7 Java Basics

Question 13.
What is basic class ?
(A) A part of Java Development Kit (JDK)
(B) Information of class
(C) (A) and (B) both
(D) No class is there
Answer:
(A) A part of Java Development Kit (JDK)

Question 14.
What types of classes are there in JDK ?
(A) For networking
(B) For internet protocols
(C) For user interface toolkit
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 5.
Attribute is defined by ……………. in a class.
(A) variable
(B) method
(C) behavior
(D) none of these
Answer:
(A) variable

Question 6.
What is the use of method in a class ?
(A) To get the attributes
(B) To modify the attributes
(C) (A) and (B) both
(D) For calculation
Answer:
(C) (A) and (B) both

Question 7.
Class is made of how many elements in a class ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Answer:
(A) 2

GSEB Std 12 Computer MCQ Answers Ch 8 Classes and Objects in Java

Question 8.
……………. element is included in class of Java.
(A) Attribute
(B) Behavior
(C) (A) or (B)
(D) Method
Answer:
(C) (A) or (B)

Question 9.
Behavior is defined by ……………. in a class.
(A) method
(B) program
(C) (A) and (B) both
(D) none of these
Answer:
(A) method

Question 10.
……………….. is the syntax to declare an object creation from a class.
(A) <class name> <variables name>
(B) (class name> cvariables name>
(C) <variables name) <classname>
(D) None of these
Answer:
(A) <class name> <variables name>

Question 11.
………… keyword allots the memory to the object while creating the object.
(A) obj
(B) new
(C) NEW
(D) (A) and (B) both
Answer:
(B) new

Question 12.
……………. is called to assign a value to newly created object.
(A) Conductor
(B) Constructor
(C) (A) or (B)
(D) None of these
Answer:
(B) Constructor

Question 13.
In Java, a class is of …………………. type same as a data type.
(A) int and boolean
(B) int and float
(C) boolean and float
(D) none of these
Answer:
(A) int and boolean

Question 14.
What is the use of name of class in Java ?
(A) To declare the type of a variable
(B) To define a type of formal parameter
(C) To define type of return values
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

GSEB Std 12 Computer MCQ Answers Ch 8 Classes and Objects in Java

Question 15.
Which statement in not true ?
(A) Any variable never stores the object in Java.
(B) The variable declared with class type only indicates the object
(C) The variable of class type is called reference variable
(D) Any variable value is stored in an object first
Answer:
(D) Any variable value is stored in an object first

Question 16.
Using ……………… keyword an object is created.
(A) create
(B) new
(C) NEW
(D) CREATE
Answer:
(B) new

Question 17.
What is heap ?
(A) Special word of Java
(B) Special part of memory
(C) Special subsidiary part of memory
(D) None of these
Answer:
(B) Special part of memory
Question 18.
What is kept in heap ?
(A) Object
(B) class Address
(C) classes
(D) All of these
Answer:
(A) Object

Question 19.
What is the use of constructor while creating an object ?
(A) To allot memory
(B) To initialize the newly created object
(C) (A) and (B) both
(D) None of these
Answer:
(C) (A) and (B) both

Question 20.
To declare an object of class ‘Room’ and make the reference variable r1 then ……………. would be the
correct statement.
(A) r1 = Room ();
(B) r1 = new Room ();
(C) Room () = r1;
(D) r1 – new room ();
Answer:
(B) r1 = new Room ();

You might also like