Mathematics Revision – Term 3, 2025
MCQ :
1. Sum of digits of a two digit number is 8.If the number obtained by reversing the digits is 18 more than the
original number, then the original number is ……….
a)35 b) 53 c)26 d) 62
2. Lengths of the sides of triangles are given below. Determine which of them are right triangles.
a)3cm,8cm,6cm b) 13cm 12 cm , 6cm c)50cm,80cm,100cm d)7cm,24cm,25cm
3. The value of cos 90° + cos²45° sin30° tan 45° is ……..
a)1/4 b)1/2 c)1 d)3/4
4. The mean of first 10 whole numbers is …….
a)4.5 b)5 c)3.5 d)4
5. The value of sec𝜃 × cos 𝜃 𝑖𝑠 … … .
a)-1 b)0 c)2 d)1
6. If x= 1,y=-1 is a solution of the linear equation 4x+ay = 8 find the value of a.
a)4 b)-4 c) 12 d)-12
7. If cos 𝜃 =9/41 𝑡ℎ𝑒𝑛 𝑣𝑎𝑙𝑢𝑒 𝑜𝑓 𝑠𝑖𝑛𝜃 𝑖𝑠 …….
a)41/40 b) -40/ 41 c)-41/40 d)40/41
8. Equal _____ of the congruent circles subtend equal angles at the centers.
a) Segments b) Radii c) Arcs d) Chords
9. The longest chord of the circle is:
a) Radius b) Arc c) Diameter d) Segment
10. The perpendicular from the centre of a circle to a chord _________ the chord
a) trisect b) bisect c) coincide d) none of these
11. If the length of a chord of a circle at a distance of 5 cm from the centre of the circle is 24
cm, find the radius of the circle.
a) 13 cm b) 14 cm c) 16 cm d) 15 cm
12. The region between a chord and either of the arcs is called
a) an arc b) a sector c) a segment d) a semi-circle
13. Point (-3, 2) lies in the:
a) I quadrant b) II quadrant c) III quadrant d) IV quadrant
14. On joining points (0,0), (0,2), (2,2) and (2,0) we obtain a:
a) Square b) Rectangle c) Rhombus d) Parallelogram
15. The point whose ordinate is 4 and which lies on y- axis is:
a) (4,0) b) (0,4) c) (1,4) d) (4,2)
16. The perpendicular distance of the point P(3,4) from the y-axis is:
a) 3 b) 4 c) 5 d) 7
17. The y-coordinate of any point lying on x- axis is
a) 0 b) 1 c) -1 d) any number
18. Point (5,0) lies on the
a) I quadrant b) II quadrant c) x-axis d) y-axis
19. Find the area of a triangle two sides of which are 18 cm and 10 cm and the perimeter is 42
a) 14√11 b) 21√11 c) 35√11 d) 42√11
20. If the area of an equilateral triangle is 81√3 cm2, then the height is
a) 9√3 b) 3√3 c) 12√3 d) none of the above
21. The perimeter of a right triangle is 60 cm and its hypotenuse is 26 cm. the other two sides
of the triangle are
a) 24cm, 10cm b) 25cm, 9 cm c) 20cm,14cm d) 26 cm, 8 cm
22. The area of three adjacent faces of a cube is x, y and z. Its volume V is
a) V = xyz b) V3 = xyz c) V2 = xyz d) none of these
23. The length, breadth and height of a cuboidal solid is 4 cm, 3 cm and 2 cm
respectively. Its volume is
a) (4 + 3 +2) cm3 b) 2(4 + 3 +2) cm3 c) (4 x 3 x 2) cm3 d) 2(4 + 3) x 2 cm3
24. Two cubes each of edge 12 cm are joined. The surface area of new cuboid is
a) 140 cm2 b) 1440 cm2 c) 144 cm2 d) 72 cm2
25. The value of (525)2 – (475)2 is
a) 100 b) 50000 c) 100000 d) –100
26. The factors of 6x2 + 5x – 6 are:
a) (2x – 3)(3x – 2) b) (2x – 3)(3x + 2)
c) (2x + 3)(3x – 2) d) (2x + 3)(3x + 2)
28. Assertion: The point (0,4) lies on y-axis
Reason: The x-coordinate on the point on y- axis is 0
(a) Both assertion (A) and reason (R) are true, and reason (R) is the correct explanation of
assertion (A).
(b) Both assertion (A) and reason (R) are true, but reason (R) is not the correct explanation of
assertion (A).
(c) Assertion (A) is true, but reason (R) is false.
(d) Assertion (A) is false, but reason (R) is true.
29. Assertion: Point (4,-2) lies in the IV quadrant
Reason: The perpendicular distance of a point from y-axis is called its abscissa
(a) Both assertion (A) and reason (R) are true, and reason (R) is the correct explanation of
assertion (A).
(b) Both assertion (A) and reason (R) are true, but reason (R) is not the correct explanation of
assertion (A).
(c) Assertion (A) is true, but reason (R) is false.
(d) Assertion (A) is false, but reason (R) is true.
30. Assertion: A semi-circle is one fourth part of the circle
Reason: A semi-circle is obtained when a circle is divided into two equal parts.
(a) Both assertion (A) and reason (R) are true, and reason (R) is the correct explanation of
assertion (A).
(b) Both assertion (A) and reason (R) are true, but reason (R) is not the correct explanation of
assertion (A).
(c) Assertion (A) is true, but reason (R) is false.
(d) Assertion (A) is false, but reason (R) is true.
31. Assertion: If P and Q are any two points on a circle, then the line segment PQ is called a
chord of the circle.
Reason: Equal chords of a circle subtend equal angles at the centre
(a) Both assertion (A) and reason (R) are true, and reason (R) is the correct explanation of
assertion (A).
(b) Both assertion (A) and reason (R) are true, but reason (R) is not the correct explanation of
assertion (A).
(c) Assertion (A) is true, but reason (R) is false.
(d) Assertion (A) is false, but reason (R) is true.
32. Assertion: Total surface area of cuboid is 2(lb+bh+lh)
Reason: Two identical solid cube of side 5 cm are joined end to end then the total
surface area of the resulting cuboid is 300 cm2.
(a) Both assertion (A) and reason (R) are true, and reason (R) is the correct explanation of
assertion (A).
(b) Both assertion (A) and reason (R) are true, but reason (R) is not the correct explanation of
assertion (A).
(c) Assertion (A) is true, but reason (R) is false.
(d) Assertion (A) is false, but reason (R) is true.
33. Assertion: The volume of a solid is equal to the product of the base area and its height
Reason: Volume = (Length × Breadth × Height)
(a) Both assertion (A) and reason (R) are true, and reason (R) is the correct explanation of
assertion (A).
(b) Both assertion (A) and reason (R) are true, but reason (R) is not the correct explanation of
assertion (A).
(c) Assertion (A) is true, but reason (R) is false.
(d) Assertion (A) is false, but reason (R) is true.
34. Assertion: A chord of a circle, which is twice as long as its radius, is a diameter of the
circle.
Reason: As we know that any chord whose length is twice as long as the radius of the
circle always passes through the centre of the circle
(a) Both assertion (A) and reason (R) are true, and reason (R) is the correct explanation of
assertion (A).
(b) Both assertion (A) and reason (R) are true, but reason (R) is not the correct explanation of
assertion (A).
(c) Assertion (A) is true, but reason (R) is false.
(d) Assertion (A) is false, but reason (R) is true.
35. Assertion: The region between the arc and the two radii, joining the centre to the end
points of the arc is called minor arc
Reason: The region between a chord and either of its arc is called major arc
a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is correct but reason is false
d) both Assertion and reason are false
36. Assertion: Congruent chord are the equidistant from the center of circle
Reason: Congruent chord have congruent central angle and congruent arcs
a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is correct but reason is false
d) both Assertion and reason are false
Answers: 1. a) 2. d) 3. a) 4. a) 5. d) 6. b) 7. d) 8. c) 9. c) 10. b) 11. a) 12. c) 13. b) 14. a)
15. b) 16. a) 17. a) 18. c) 19. b) 20. a) 21. a) 22. c) 23. c) 24. b) 25. b) 26. c) 28. a) 29. b)
30. d) 31 b) 32 c) 33 a) 34 a) 35 d) 36 b)
Trigonometry
11cosA–7sinA
1. If 4 cos A – 11 sin A = 0, find the value of 11cosA+7 sinA
ans. 93/149
2. If , when and are acute angles, find the value of . Ans. 28
3.Evaluate
ans. 2
4. If , find the value of ans. 1/9
5. If , check if
6. If , find ans. 7/17
7. If is an acute angle such that , find the value of
ans. 87/25
8. In the following figure:
AD BC, AC = 26 CD = 10, BC = 42,
DAC = x and B = y.Find the value of :
(i) cot x (ii) ans. 1
(iii) ans. 25/4
9. If 𝜃 𝜃𝜃 𝜃𝜃 𝜃𝜃𝜃𝜃𝜃 𝜃𝜃𝜃𝜃𝜃 𝜃𝜃𝜃 𝜃𝜃𝜃𝜃 = 8/15 , 𝜃𝜃𝜃𝜃 𝜃ℎ𝜃 𝜃𝜃𝜃𝜃𝜃 𝜃𝜃 𝜃𝜃𝜃𝜃 + 𝜃𝜃𝜃𝜃𝜃 𝜃
ans. 391/120
5sinA – 2 cosA
10 .Given A is an acute angle and 13 sinA = 5, evaluate tan A
ans. 12/65
11. Use the information given to find the length of AB. Ans. 10√3 + 8
sin 35° cos55°+cos 35° sin 55°
12. 𝜃𝜃𝜃𝜃𝜃𝜃𝜃𝜃 ans. 1
cosec²10–tan²80
1 1
13. 𝜃𝜃𝜃𝜃𝜃 + = 2 𝜃𝜃𝜃²(90 − 𝜃)
1+sin(90–A) 1–sin(90– )
14. Evaluate 3cos80° cosec 10° + 2 cos59° cosec 31° ans. 5
cos32
15. Evaluate sin65 + − 𝜃𝜃𝜃28𝜃𝜃𝜃62 + 𝜃𝜃𝜃𝜃𝜃²30 ans. 5
cos25 sin58
16. Evaluate sin²34 + sin²56 + 2 tan 18 tan 72 - cot²30 ans. 0
17. Evaluate (sec²35 -cot²55) – cos28 cosec 62 + tan²60 ans. 3
18. Evaluate tan5 tan25 tan 30 tan 65 tan 85 ans. 1/√3
Pythagoras Theorem
1. A man goes 40 m due north and then 50 m due west. Find his distance from the starting point.
Ans. 64.03m
2. Two poles of heights 6 m and 11 m stand vertically on a plane ground. If the distance between
their feet is 12 m; find the distance between their tips. Ans. 13m
3. i) A pole 65 feet long rests against a wall. If its top end touches the wall at a height of 63 feet,
how far is its foot from the wall?
ii) If the foot of the pole is moved 17 feet away from the first position, by how much does the
pole slide down? Ans. 16ft, 56ft, 7 feet down
4. In a quadrilateral ABCD, ∠B = 900 and ∠D = 900, prove that: 2AC2 – AB2 = BC2 + AD2 + CD2.
Expansions
1. Expand (3x - 1 )² ii) (2x – 3y + 4z)²
2x
2. If a² + 𝜃² = 13 𝜃𝜃𝜃 𝜃𝜃 = 6 𝜃𝜃𝜃𝜃 𝜃)𝜃 + 𝜃 𝜃𝜃) 𝜃 − 𝜃 ans. ±5, ±1
3. If x + 1/x = 4, find the values of
i) x² + 1/x² ii) x⁴+ 1/x⁴ iii) x³+ 1/x³ iv) x- 1/x ans. 14, 194, 52, ±2√3
4. If x +1/x = 6, find i) x- 1/x ii) x²- 1/x² ans. ±4√2, ±24√2
5. If a² - 3a + 1 = 0 find i) a²+ 1/a² ii) a³+ 1/a³ ans. 7, 18
1
6. If a = a–5 find i) a – 1/a ii) a+ 1/a iii) a²- 1/a² ans. 5,±√29, ±5√29
7. If a +b – c= 5 and a²+b²+ c² = 29 find ab – bc – ca ans. -2
8. If a+2b + 3c = 0 , find the value of a³ + 8b³ + 27c³ ans. 18abc
9. Evaluate 1002 x 998 by using a special product. Ans. 999996
10. If x – 2/x = 3 then x³ - 8/x³ is equal to …………… ans. 45
Factorization
1. x²+xy -x-y ans. (x+y) (x-1)
2. ab²+(a-1)b -1 ans. (b+1) (ab-1)
3. a³+ab(1-2a)-2b² ans. (a²+b) (a-2b)
4. ax² - bx² +ay² - by² +az² - bz² ans. (a-b) (x²+y²+z²)
5. a⁴- b⁴ +2b² - 1 ans. (a²+b²-1)(a²-b² +1)
6. 2(x-2y)² - 50y² ans. 2(x+3y)(x-7y)
7. 1-2a-2b – 3(a+b)² ans. (1-3a-3b)(1+a+b)
8. (x+4)² -5xy -20y -6y² ans. (x+4+y)(x-6y+4)
9. (2x² +5x)(2x²+5x-19)+84 ans. (2x+7)(x-1)(2x+4)(2x-3)
10. a³-b³ -a+b ans. (a-b)(a² +ab +b² -1)
11. a⁶-b⁶ ans. (a+b)(a-b)(a²+ab+b²)(a²-ab +b²)
12. 2a³ +16b³ -5a-10b ans. (a+2b)(2a² -4ab +8b² -5)
Simultaneous Equations
1. Solve 3x-y=5, 4x-3y =-1.Hence, find p, if y=px-3 ans. 16/5, 23/5, p=19/8
2.41x +53y = 135, 53x +41y =147 ans. 2, 1
3.9 – (x-4) = y+7 ; 2(x+y) = 4 -3y ans. x= 26/3 , y= -8/3
x
− y = 0 ; 𝜃𝜃 + 𝜃𝜃 = 𝜃² + 𝜃² ans. x=1,y=-1
a b
Solve by cross multiplication method
1.3x+2y=4 ; 8x +5y = 9 ans. -2, 5
2.3x-7y+10 = 0 ; y-2x=3 ans. x=-1,y= 1
Solve the following pairs of linear equations
2 2 1 2
1. + = ; − 1 = 1 ans. x=4,y=-2
x 3y 6 x y
7x–2y 8x+7y
2. = 5; = 15 ans. x= 1, y = 1
xy xy
20 4 10 4
3. + = 5; − = 1 ans. x=4,y=5
x+1 y–1 x+1 y–1
3 2 2 3
4. + = 3; + = 11/3 ans. x=2,y=1
x+y x–y x+y x–y
Applications
1. The ratio of two numbers is 2/3. If 2 is subtracted from the first and 8 from the second, the ratio
becomes the reciprocal of the original ratio. Find the numbers. Ans. 8and 12
2. The difference between two positive numbers x and y (x>y) is 4 and the difference between
their reciprocal is 4/21. Find the numbers. Ans. 7 and 3
3. If the numerator of the fraction is increased by 2 and the denominator is decreased by 1, it
becomes 2/3. If the numerator is increased by 1 and the denominator is increased by 2 it becomes
1/3. Find the fraction. Ans. 2/7
4. A two-digit number is such that the ten’s digit exceeds twice the units digit by 2 and the number
obtained by interchanging the digits is 5 more than thrice the sum of the digits. Find the two-digit
number. Ans. 83.
5. The annual incomes of A and B are in the ratio 3: 4 and their annual expenditure are in the ratio
5:7 .If each saves ₹ 5000, find their annual incomes. Ans. ₹ 30,000, ₹ 40,000
6. The age of a man is twice the sum of the ages of his two children. After 20 years, his age will be
equal to the sum of the ages of his children at that time. Find the present age of the man. Ans. 40
years
7. Pooja and Ritu can do a piece of work in 120/7 days. If one one-day work of Pooja is three-
fourths of one day's work of Ritu find how many days each will do the work alone.
Ans. 40 days, 30 days
8. The area of a rectangle gets reduced by 9 square units, if its length is reduced by 5 units and
breadth is increased by 3 units. However, if the length of this rectangle increases by 3 units and the
breadth by 2 units, the area increases by 67 square units. Find the dimensions of the rectangle.
Ans. 17 units, 9 units
9. A boat goes 24 km upstream and 28 km downstream in 6 hours. It goes 30 km upstream and 21 km
downstream in 6 hours and 30 minutes. Find the speed of the boat in still water. ans. 10km/hr.
Statistics
1. Calculate the median of the following distribution. ans. 52
Weight 46 48 50 53 55 52 54
No of 7 5 8 10 1 12 2
students
2. Calculate the mean and median ans. 2.77,3
No of goals 0 1 3 4 5 2
No of 2 4 6 8 3 7
matches
3. The mean of the following data is 15.Find the value of p ans. 8
X 5 10 15 20 25
F 6 p 6 10 5
4. If the median of 11,12,14,18, x+2, x+4, 30, 32, 35, 41 is 24, find the value of x. ans. 21
5. Find the value of a and b if the mean of the distribution is 7.2. ans. 1, 4
Marks 5 6 7 8 9 Total
Number of 6 a 16 13 b 40
students
6. The mean of 5 numbers is 18. If one of the numbers is excluded, their mean is 16. Find the
number excluded. Ans. 26
7. The mean of the numbers 1, 7, 5, 3, 4, 4 is ‘m’. The numbers 3, 2, 4, 2, 3, 3, p have mean (m-1)
and median q. Find i)p ii) q ans. p=4, q=3
8. Find the mean using the step deviation method. ans. 51.3 years
Age in years 25 35 45 55 65 75
Number of 100 120 130 400 200 50
persons
9. Find the mean using the shortcut method. ans. 98.04
Class 87 93 99 105 111
Frequency 8 12 15 10 5
10. Draw a frequency polygon for the following data using a histogram.
Class 10 – 30 30 – 50 50 – 70 70 – 90 90 – 110 110 – 130 130 – 150
Interval
Frequency 4 7 5 9 5 6 4
Coordinate Geometry
1) The coordinates of the three vertices of a rectangle ABCD are A (– 4, –6), C (6, 0) and D (– 4,
0). Find the coordinates of the fourth vertex. Ans. (6, 6)
2) Plot the graph and check whether the points given are collinear:
i) (3, 5), (1, 1) and (0, –1) ii) (–2, –1), (–1, – 4) and (– 4, 1) ans. i) Yes ii) No
3) Solve the following system of linear equations graphically:
i) x + y + 3 = 0 and 3x – 2y + 4. ans (–2, –1)
ii) 6y = 5x + 10 and 5x – y – 15 = 0 ans. (4, 5)
iii) x – 3y = 3 and 2x + 3y = 6 ans. (3, 0)
iv) 3x + y + 5 = 0 and 3y – x = 5 ans. (– 2, 1)
4) Find the coordinates of the points on the y–axis, which are at a distance of 10 units from the
point (– 8, 4). ans. (0, 10) and (0, – 2)
5) A point A is at a distance of √10 units from the point (4, 3). Find the coordinates of the point A,
if its ordinate is twice its abscissa. Ans. (3, 6) and (1, 2)
6) The vertices of a triangle are (5,1), (11, 1), and (11, 9). Find the coordinates of the
circumcenter of the triangle. Ans. (8, 5)
7) Show that the points A(5, 6), B(1, 5), C(2, 1) and D(6, 2) are the vertices of a square ABCD.
8)Three vertices of a rectangle are (3, 2), (– 4, 2) and (– 4, 5). Plot these points and find the
coordinates of the fourth vertex.
Perimeter and Area
1. An isosceles triangle has perimeter 30 cm and each of its equal sides is 12 cm. Find its area. (use
15 3.88) (ans. 34.92)
2. The measure of one side of a right triangular field is 4.2 m. If the difference of the lengths of
hypotenuse and the other is 1.4m, find the sides of the triangle and its area.
(ans. 5.6m,4.2m and 7m, Area is 11.76 m2)
3. The perimeter of a rhombus is 40cm. If one of its diagonal is 16cm, find the area of the rhombus.
(ans. 96 cm2)
4. A triangular park ABC has sides 120m, 80m and 50m. A gardener Dhania has to put a fence all
around it and also plant grass inside. How much area does she need to plant? Find the cost of fencing
it with barbed wire at the rate of Rs 20 per metre leaving a space 3m wide for a gate on one side.
(ans. Area = 375√15, Rs. 4940)
5. Sanya has a piece of land which is in the shape of a rhombus. She wants her one daughter and one
son to work on the land and produce different crops. She divided the land in two equal parts. If the
perimeter of the land is 400 m and one of the diagonals is 160 m, how much area each of them will
get for their crops? (ans. 480 m2)
6. An umbrella is made by stitching 10 triangular pieces of cloth of two different colours each piece
measuring 20 cm, 50 cm and 50 cm. How much cloth of each colour is required for the umbrella?
(ans. 1000√6 = 2449.5 cm2)
7. A field in the form of a parallelogram has sides 60 m and 40 m and one of its diagonals is 80 m long. Find
the area of the parallelogram. (ans. 600√15)
8. Find the area of a parallelogram given in the below Figure. Also find the length of the altitude
from vertex A on the side DC.
(ans. Area=90 cm2, Altitude= 7.5 cm)
9. Sides of a triangle are in the ratio of 12 : 17 : 25 and its perimeter is 540cm. Find its area. (ans. 81,000cm2)
10. A triangle and a parallelogram have the same base and the same area. If the sides of the triangle are 26 cm,
28 cm and 30 cm, and the parallelogram stands on the base 28 cm, find the height of the parallelogram.
(ans. 12 cm)
Volume and Surface area
1. Hameed has built a cubical water tank with lid for his house, with each outer edge 1.5 m long. He
gets the outer surface of the tank excluding the base, covered with square tiles of side 25 cm. Find
how much he would spend for the tiles, if the cost of the tiles is Rs 360 per dozen. (ans. ₹1080)
2. A small indoor greenhouse (herbarium) is made entirely of glass panes (including base) held
together with tape. It is 30 cm long, 25 cm wide and 25 cm high. (i) What is the area of the glass?
(ii) How much of tape is needed for all the 12 edges? (ans. (i) 4250 cm2 (ii) 320 cm)
3. A wall of length 10 m was to be built across an open ground. The height of the wall is 4 m and
thickness of the wall is 24 cm. If this wall is to be built up with bricks whose dimensions are 24
cm × 12 cm × 8 cm, how many bricks would be required? (ans. 4167 bricks)
4. A village, having a population of 4000, requires 150 litres of water per head per day. It has a tank
measuring 20 m × 15 m × 6 m. For how many days will the water of this tank last?(ans. 3 days)
5. A godown measures 40 m × 25 m × 10 m. Find the maximum number of wooden crates each
measuring 1.5 m × 1.25 m × 0.5 m that can be stored in the godown. (ans. 10,667)
6. A solid cube of side 12 cm is cut into eight cubes of equal volume. What will be the side of the
new cube? Also, find the ratio between their surface areas. (ans. 6 cm,4:1)
7. A cube and cuboids have the same volume. The dimensions of cuboids are in ratio 1 : 2 : 4. If
the difference between the cost of painting the cuboids and cube whole surface area at rate of
Rs 5 per m2 is Rs. 80. Find their volumes. (ans. 64 m3)
8. How many planks of dimensions 5m × 25cm × 10cm can be stored in a pit which is 20 m long,
6m wide and 80 cm deep? (ans. 768)
9. A 4cm cube is cut into 1cm cubes. Calculate the total surface area of the small cubes. What is
the ratio of surface area of small cubes to that of large cube? (ans. 384cm2, 4:1)
10. The sum of length, breadth and height of a cuboid is 21 cm and the length of its diagonal is 12
cm. Find the surface area of the cuboid. (ans. 297cm2)
Chord and Arc properties of circles
1. Two circles of radii 5 cm and 3 cm intersect at two points and the distance between their centres is
4 cm. Find the length of the common chord. (ans. 8 cm)
2. In the given right sided figure, if OA = 5 cm, AB = 8 cm and OD is perpendicular to AB, then
find CD. (ans. 2 cm)
3. Two chords AB and CD of lengths 5 cm and 11 cm respectively of a circle are parallel to each
other and are on opposite sides of its centre. If the distance between AB and CD is 6 cm, find the
radius of the circle. (ans. √31.25)
4. Two congruent circles intersect each other at points A and B. Through A any line segment PAQ
is drawn so that P, Q lie on the two circles. Prove that BP = BQ.
5. The lengths of two parallel chords of a circle are 6 cm and 8 cm. If the smaller chord is at
distance 4 cm from the centre, what is the distance of the other chord from the centre?
(ans. 3 cm)
6. A, B, C D are four consecutive points on a circle such that AB = CD. Prove that AC = BD.
7. If a line segment joining mid-points of two chords of a circle passes through the centre of the
circle, prove that the two chords are parallel.
8. Two circles with centres A and B intersect at C and D. Prove that ACB = ADB.