KEMBAR78
SFDC Interview Questions | PDF | Cloud Computing | Class (Computer Programming)
0% found this document useful (0 votes)
50 views31 pages

SFDC Interview Questions

Uploaded by

aadhyak31
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
50 views31 pages

SFDC Interview Questions

Uploaded by

aadhyak31
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 31

1. Question 1. What Is Apex In Salesforce?

Answer :
o Apex is a strongly typed object-oriented programming language.
o It allows the developer to execute flows and transaction control
statements.
o Apex enables developers to add business logic to most system
events like button clicks related record updates and visualforce
pages.
2. Question 2. What Is Apex Programming Language?
Answer :
o Integrated: It provides built-in support for DML Calls
o Inline Salesforce Object Query Language
o Easy to Use
o Easy to Test
o Version
o Multi Tenant Aware Application
3. Question 3. When Should I Use Apex?
Answer :
o To create Email services
o Create web services
o Perform complex validation over multiple objects
o To create complex business processes that are not supported by
workflow
o Create custom transaction logic
o Attach custom logic to another operation
4. Question 4. How Does Apex Work?
Answer :
o All Apex programs runs entirely ON-Demand on Force.com
Platform.
o First the platform application server compiles the code into
abstract set of instructions that can be understood by Apex
runtime interpreter.
o The compile code is stored to metadata.
o When the end users triggers the execution of Apex by clicking
button or visualforce page the application servers retrieves the
compiled instructions from the metadata and send them to
runtime interpreter before returning the result.
5. Question 5. What Is Apex Email Service?
Answer :
Email services is an automated process that use Apex classes to process
the contents, Headers, Attachments of Inbound Email.
6. Question 6. What Is Map Class In Apex Salesforce?
Answer :
o Map Class Contains methods for the Map collection type.
o A Map is collection of key values pairs where each unique key
maps to a single value.
o Map keys and values can be any data type primitive types,
collections, sObjects, users defined types, and built in Apex Types.
7. Question 7. What Are The Types Of Soql Statements In Sales
Force?
Answer :
Salesforce Object Query Language is used to query that records from the
database.com based on the requirement.
There are 2 types of SOQL Statements:
o Static SOQL
o Dynamic SOQL
1.Static SOQL:
o The oStatic SOQL Statement is written in [] (Array Brackets)
o This statements are similar to IINQ(Ion Integrated Query)
2.Dynamic SOQL:
o It is used to refer to the creation of a SOQL string at run time with
Apex code.
o Dynamic SOQL enables you to create more flexible application.
o To create Dynamic SOQL query at run time use Database.Query()
method, in one of the following ways.
o Return a single sObjects when the query returns a single
record. ex:sObjects s = Database. Query(String_limit_l);
o Return a list of sObjects when the query returns more than a
single record.
8. Question 8. What Is Batch Apex In Salesforce?
Answer :
Batch Apex:
Batch Apex allows you to define a single job that can be broken up into
manageable chunks, whereas every chunk can be processed separately.
9. Question 9. What Is Apex Scheduler?
Answer :
It will invokes the Apex class to run at specific time.
Anybody who want to schedule their class they have to implement
schedulable interface.
Schedule Interface:
The class that implements this interface can be scheduled to run at
different intervals. This interface has several methods.
They are:
Public void execute(schedulablecontext sc) etc.
10. Question 10. What Are The Types Of Apex Triggers In
Salesforce?
Answer :
Triggers Are divided into 2 types:
o Before Triggers
o After Triggers
1. Before Triggers:
Before Triggers can be used to update or validate values of a record
before they are saved to the database.
2. After Triggers:
After Triggers Before Triggers can be used to access field values of the
records that are the stored in the database and use this values to make
changes in other records.
Syntax:
Trigger trigger_name on Object_Name(trigger_events)
{
Code block
}
WHERE trigger_events can be comma separated list of events.
11. Question 11. What Is Group By?
Answer :
With ApI version 18.0 and later /you can use group by with aggregate
functions, such as sum() or max() to summarize the data and enable you
to rollup query results rather than having to process the individual records
in your code.
Syntax :
[ GROUP BY field GROUP BY LIST]
12. Question 12. What Is The Usage Of Apex Program With Within
Visual Force Page?
Answer :
o When you want to call apex class in visualforce page we have to
declare in the following format.
o < Apex : page controller = “class name “ >
o Whenever we call a visualforce page in which controller attribute
is defined it will first create an object for the apex class which is
defined in controller.
o When object is created for the apex class first it involves the
constructor.
13. Question 13. What Are Sosl Statements In Salesforce Apex?
Answer :
SOSL statement evaluate to a list of sobjects , where each list contains the
search results for a particular sobject type, The result lists are always
returned in the same order as they were specified in the query.
If a SOSL query does not return any records for a specified sObject type ,
the search results include an empty list for that sObject.
For example, you can return a list of accounts, contacts, opportunities and
leads that begin with the phase map.
Note :
The syntax of the class on Apex differs from the syntax of the FIND clause
in the SOAP API.
In Apex, the value of the FIND cause is demarcated with single quotes.
Example:1
FIND 'map*' IN ALL FIELDS RETURNING account (Id, Name], Contact,
Opportunity, Lead.
In the Force.com API, the value of the FIND Clause is demarcated with
braces.
Example:2
FIND {map*} IN ALL FIELDS RETURNING account [Id,name],
contact ,opportunity,lead.
From search list , you can create arrays for each object returned.
Account [ ] accounts = (( list < accounts > ) search list [0] );
Contact [ ] contacts = [( list ) search list [0]) ;
Opportunity [ ] opportunities = ((list < opportunity> ) search list [2]) ;
Lead [ ] leads = (( list < lead> ) search list [3]);
14. Question 14. What Is Javascript Remoting For Apex
Controllers?
Answer :
o Use javascript remoting in visualforce to call methods in apex
controllers from javascript.
o Javascript remoting has 3 parts.
o The remote method invocation you add to the visualforce page,
written in javascript.
o The remote method definition in your Apex controller class.
o This method definition is written in apex, but there are few
differences from normal action methods.
o The response handles callback function you add to or include in
your vf page, written in javascript.
15. Question 15. How To Add Javascript Remoting To A Vf Page?
Answer :
To use javascript remoting in a vf page , add the request as a java script
invocation with the following from.
[namespace.] controller.method (
[parameters….,]
Call back Function,
[configuration]
);
o Name space is the namespace of the controller class
o Controllers is the name of your apex controller.
o Method is the name of your apex controller method you are
calling.
o Parameters is the comma-separated list of parameters that your
method takes.
o Callback function is the name of the javascript function that will
handle the response from the controller.
o Configuration configures the handling of remote call and response.
16. Question 16. What Is The Main Difference Between Using Data
Table Vs Page Block Table Tags?
Answer :
Page Block:
For default salesforce standard format.
Data table:
To design custom formats.
17. Question 17. What Is Multi Tenant Architecture?
Answer :
An application model in which all users and apps share a single, Common
infrastructure and code base.
18. Question 18. What Is Metadata Driven Development Model?
Answer :
An app development model that allows apps to be defined as declarative
"blueprints”, with no code required. Data Models, objects, forms,
workflows, and more are defined by Metadata.
19. Question 19. What Are Force Platform Sites?
Answer :
Public websites and applications that are directly integrated with your
salesforce organization without requiring users to log in with a username
and password.
20. Question 20. What Is App Exchange Directory?
Answer :
A web directory where hundreds of apex change apps are available to
salesforce customers to review, demo, comment upon, and /or install.
Developers can submit their apps for listing on the app exchange directory
if they want to share them with the community.

21. Question 21. What Are Some Apex Classes That Are
Commonly Used Within Controller ?
Answer :
Standard controller, select option, pagereference, messages,etc.
22. Question 22. What Are The Effects Of Using The Transient
Keyword?
Answer :
The transient keyword prevents the data from being saved in to view
state. This should be used for very temporary variables.
23. Question 23. How To Invoke Batch Apex Job (or) How To
Execute The Batch Apex Job Programatically?
Answer :
We can use database.executebatch ( ) method to programmatically begin
the batch job.
Syntax:
Public static ID execute batch ( sObject class name)
Public static ID execute batch (sObject class name, integes scope)
The above two methods are static methods of database class. We can use
any one of the method to execute the batch job.
24. Question 24. What Is Future Annotation (@future)?
Answer :
o Use the future annotation to specify that these methods that are
executed asynchronously.
o Methods with future annotation must be static methods
o Methods with future annotation can only return a void type.
Syntax:
global class class_name
{
@future
Static void methodname(parameters)
{
//body of the method
}
25. Question 25. What Is S-control?
Answer :
S-Controls are the predominant salesforce.com widgets which are
completely based on JavaScript. These are hosted by salesforce but
executed at client side. S-Controls are superseded by VisualForce now.
26. Question 26. Will Visualforce Still Supports The Merge Fields
Usage Like S-control?
Answer :
Yes. Just like S-Controls. Visualforce pages support embedded merge
fields.
27. Question 27. What Is Soap?
Answer :
A protocol that defines a uniform way of passing XML-encoded data. SOAP
Stands for Simple Object Access Protocol.
28. Question 28. Difference Between Soql Vs Sosl In Salesforce?
Answer :
SOQL:(Salesforce Object Query Language)
o Using SOQL we can Search only on one object one time.
o We can query on all fields of any datatype
o We can use SOQL in the Triggers and the classes.
o We can perform DML operation on sql query results.
SOSL:(Salesforce object Search Language)
o Using SOSL we can search on many objects at one time.
o We can query only on fields whose data type is text,phone and
Email.
o We cannot use in Triggers but can in classes.
o We cannot perform DML operation on search results.
29. Question 29. What Is Wrapper Class?
Answer :
o A Wrapper class is a class whose instances are collection of other
objects.
o It is used to display different objects on a VF (Visual Force) page in
same table.
30. Question 30. What Is The Difference Between Trigger And
Workflow?
Answer :
Trigger:
o Trigger is a piece of code that executes before or after a record is
inserted or updated.
o We can access the trigger across the object and related to that
objects.
o We can use 20 DML operations in one trigger.
o We can use 20 SOQL from data base in one trigger.
Workflow:
o Workflow is automated process that fired an action based on
Evaluation criteria and rule criteria.
o We can access a workflow across the object.
o We cannot perform DML operation on workflow.
o We cannot query from database.
31. Question 31. Does User Can Create Insert Their Own Custom
Logo, While Creating Their Own Custom Applications?
Answer :
Yes,user can upload their custom logo in documents and then they choose
that logo for organization.
32. Question 32. List Things That Can Be Customized On Page
Layouts?
Answer :
We can customize different things on page layout like, Fields, Buttons,
Custom Links and Related Lists. We can also create sections.
33. Question 33. What Is A Time Trigger?
Answer :
A setting that defines when time-dependent workflow actions should fire.
34. Question 34. What Is Sharing Rule?
Answer :
If we want to give access to other users we use sharing rules.
35. Question 35. How Many Ways We Can Share A Record?
Answer :
Role Hierarchy:
o If we add a user to a role, the user is above in the role hierarchy
will have read access.
o Setup --> manage users --> roles --> setup roles --> click on ‘add
role’ --> provide name and save.
OWD:
o Defines the base line setting for the organization.
o Defines the level of access to the user can see the other user’s
record
o OWD can be Private, Public Read Only, Public Read and Write.
o Setup -> Security Controls -> sharing settings -> Click on ‘Edit’
Manual Sharing:
o Manual Sharing is sharing a single record to single user or group
of users.
o We can see this button detail page of the record and this is visible
only when OWD setting is private.
Criteria Based Sharing rules:
o If we want to share records based on condition like share records
to a group of users
o Whose criteria are country is India.
o Setup -> security controls -> sharing settings -> select the object
and provide name and Conditions and save
Apex sharing:
Share object is available for every object(For Account object share object
is AccountShare ). If we want to share the records using apex we have to
create a record to the share object.
36. Question 36. How To Unit Test Code Which Has Logic Around
The Created Date?
Answer :
o You can create sObjects in memory with arbitrary CreatedDate
values by using JSON.deserialize. This doesn’t enforce the normal
read-only field attributes that prevent you from setting a
createdDate value. However, you can’t commit arbitrary
CreatedDate values to the database (or else it would be a serious
security issue).
o Detecting governor limits through apex
o First of all, the exception thrown by hitting a limit,
System.LimitException is uncatchable and means that your script
will be killed, even if it happens inside a try/catch block. There is a
class, Limits, that contains a number of static methods that allow
you to check your governor limit consumption.
Visualforce Interview Questions
37. Question 37. Is There A Defector 3rd Party Utilities Library
For Apex Such As Apache Commons Is For Java?
Answer :
Apex-lang is about as close to a Java-style library as you can get. Contains
several string, database, and collection utilities that mimmick Java
functionality. Be aware though, some stuff including Comparing and
Sorting collections is out of date with the advent of the Comparable
interface in Apex.In addition to apex-lang, and like you suggest, I typically
create or reuse static helper methods throughout my projects. Static
helper methods are very convenient for reusing code in Chatter
functionality, DML handling, Exception handling, Unit testing, etc.
38. Question 38. Is There A Way To Setup Continuous Integration
For Apex Tests?
Answer :
There are a couple of decent Dreamforce presentations here:
Team Development:
Possible, Probable, and Painless and Continuous Integration in the Cloud.
We ran into some issues with this in practice and there was no way to get
true automation (i.e., set it and forget it). We were also set it up with
Selenium.
Here were the issues that I remember:
o Some features aren’t supported in the metadata API and cannot
be moved via the ant migration. If you have any unit tests that
work with those features, you have to manually work on your CI
org.
o Deletions are harder to maintain. You have to manually update
and apply a destructiveChanges.xml file or replicate the deletion
in the CI org.
o We ran into a situation where some metadata XML files had
‘invalid’ data in them. The suggested solution was to build a post
checkout script that manipulates the offending XMLs into valid
XMLs. Not ideal.
o On projects, we wanted to track just our changes and push out
just our changes in source control. In theory, this would allow
much easier rebase lining. This would have required more manual
maintenance of XML files (e.g., 2 new fields added on Account and
only want to push those 2 fields not all (*) fields).
o My conclusion is that it is worth doing if you can get it set up, but
if you are working on shorter-term projects and don’t have a
decent amount of time budgeted in for it, it probably isn’t worth
setting up.
39. Question 39. Why Use Batch Apex?
Answer :
A Batch class allows you to define a single job that can be broken up into
manageable chunks that will be processed separately.
One example is if you need to make a field update to every Account in
your organization. If you have 10,001 Account records in your org, this is
impossible without some way of breaking it up. So in the start() method,
you define the query you’re going to use in this batch context: ‘select Id
from Account’. Then the execute() method runs, but only receives a
relatively short list of records (default 200). Within the execute(),
everything runs in its own transactional context, which means almost all of
the governor limits only apply to that block. Thus each time execute() is
run, you are allowed 150 queries and 50,000 DML rows and so on. When
that execute() is complete, a new one is instantiated with the next group
of 200 Accounts, with a brand new set of governor limits. Finally the
finish() method wraps up any loose ends as necessary, like sending a
status email.
So your batch that runs against 10,000 Accounts will actually be run in 50
separate execute() transactions, each of which only has to deal with 200
Accounts. Governor limits still apply, but only to each transaction, along
with a separate set of limits for the batch as a whole.
Disadvantages of batch processing:
o It runs asynchronously, which can make it hard to troubleshoot
without some coded debugging, logging, and persistent stateful
reporting. It also means that it’s queued to run, which may cause
delays in starting.
o There’s a limit of 5 batches in play at any time, which makes it
tricky to start batches from triggers unless you are checking
limits.
o If you need access within execute() to some large part of the full
dataset being iterated, this is not available. Each execution only
has access to whatever is passed to it, although you can persist
class variables by implementing Database.stateful.
o There is still a (fairly large) limit on total Heap size for the entire
batch run, which means that some very complex logic may run
over, and need to be broken into separate batches.
40. Question 40. Can Call Apex Class Method On The Fly
(dynamically)?
Answer :
While you can instantiate a class based on its name using the Type system
class, you can’t dynamically locate a method and execute it. The best that
you can do is to dynamically create an instance of a class that implements
an interface and executes one of the methods on the interface.

Salesforce Crm Interview Questions


41. Question 41. What Is App In Salesforce?
Answer :
oAn app is a group of tabs that work as a unit to provide
functionality. Users can switch between apps using the Force.com
app drop-down menu at the top-right corner of every page.
o You can customize existing apps to match the way you work or
build new apps by grouping standard and custom tabs.
o Navigation to create an app in Salesforce: Setup ->Build ->Create-
>App-> Click on new and create your application according to
your requirements.
42. Question 42. What Is The Object In Salesforce.com?
Answer :
o Objects are database tables that allow you to store data specific
to your organization in salesforce. You can use custom objects to
extend salesforce.com functionality or to build new application
functionality.
o When you create a custom object, we can create a custom tab,
customized related lists, reports, and dashboards for users to
interact with the object data. You can also access custom object
data through the Force.com API.
o Navigation to create an object in sales force: Setup-->Build--
>Create-->Object--> Click on new object and create object
according to your requirement.
Salesforce Lightning Interview Questions
43. Question 43. How Many Relationships Included In Sfdc & What
Are They?
Answer :
We are having two types of relationships, they are:
o Lookup Relationship
o Master-Detail Relationship
44. Question 44. What Are Report Types?
Answer :
There are 4 types of reports in Salesforce:
o Tabular Reports
o Summary Reports
o Matrix Reports
o Joined Reports
45. Question 45. What Are Record Types?
Answer :
Record Types are restrict the pick list values and assign to the different
page layouts for different Record Types.
46. Question 46. What Is Roll-up Summary?
Answer :
Roll-up displays the count of child records and calculate the sum, min and
max of fields of the child records.
47. Question 47. Is The Check Box Performs Like Controlling
Field?
Answer :
Yes possible. Controlling field should be Check box or pick list.
48. Question 48. What Is Field Dependency?
Answer :
According to the field selection on one field filter the pick list values on
other field.
49. Question 49. Explain The Uses Of “transfer Record” In Profile?
Answer :
If user have only Read access on particular record but he wants to change
the owner name of that record, then in profile level Transfer Record
enables he can able to change the owner.
50. Question 50. How Many Ways We Can Call The Apex Class?
Answer :
o Visual force page
o Web Service
o Triggers
o Email services
51. Question 51. What Is The Difference Between Action Support
And Action Function?
Answer :
Action function:
Invoke the controller method from java script using AJAX and we can use
action function from different places on visual force page.
Action support:
Invoke the controller method using AJAX when even occurs on page like
onMouseOver, onClick, ect… and we can use action support for particular
single apex component.
52. Question 52. What Is Tab In Salesforce?
Answer :
Tab is a user interface component to user creates to display custom object
data.
There are three type of tabs:
o Custom Tabs
o Visual force Tabs
o Web Tabs
53. Question 53. Can We Create Master-detail Relationship In This
Case?
Answer :
o No, directly we cannot create master-details relationship if a
custom object contains existing records.
o olloing are the steps to create to create a master-detail
relationship when records are available in a custom object.
o First create field with lookup relationship.
o And then associate look field with parent record for every record
next change the data type of the field from look up to Master
detail.
54. Question 54. How Can I Create Many – To – Many
Relationships?
Answer :
Lookup and Master-detail relationships are one too many relationships. We
can create many – to – Many relationships by using a junction object.
Junction object is a custom object with two master-detail relationships.
55. Question 55. What Is “master-detail Relationship”?
Answer :
Master-Detail relationship is the Parent-child relationship. In which Master
represents Parent and detail represents Child. If Parent is deleted then
Child also gets deleted. Roll-up summary fields can only be created on
Master records which will calculate the SUM, AVG, MIN of the Child
records.
o Up to 2 allowed to object.
o Parent field on child is required.
o Access to parent determines access to children.
o Deleting parent automatically deletes child.
o A child of one master detail relationship cannot be the parent of
another.
o Lookup field on page layout is required.

AMIN QUESTIONS

1. Question 1. Suppose If A Record Meets Workflow Criteria For Time


Based Workflow Action, The Action Goes In Queue. Later, Before
The Time Based Action Is Triggered, The Same Record Gets
Modified And The Criteria Previously Met Is Changed And Now It
Does Not Meet The Workflow Criteria. What Happens To The Time
Based Action Placed In Queue?
Answer :
Simply the time based workflow action is removed from workflow queue
and will not get fired.
2. Question 2. How To Clear The Time Based Workflow Action Queue?
Answer :
We can clear time based workflow action queue in two ways they are
1.Make the criteria false.
2.Removing scheduled actions from the queue.

3. Question 3. We Have “time Based Workflow” And There Is Action


Scheduled To Be Executed. Can We Delete That Workflow?
Answer :
It is not possible to delete the workflow when the workflow is having any
pending time dependent actions.
4. Question 4. We Have A “time Based Workflow” And There Is
Action Scheduled To Be Executed. If We Deactivate The Workflow,
Scheduled Actions Will Be Removed From Queue Or Not?
Answer :
Even after deactivating the workflow, its action will not be removed. It’s
still active in queue.
5. Question 5. In Which Criteria Of A Workflow – “time Dependent
Workflow Action” Cannot Be Created ?
Answer :
Created, and every time it’s edited.
6. Question 6. What Is Time-dependent Workflow?
Answer :
Time dependent workflows are not executed independently. Time
dependent workflows remain constant in the workflow queue as long as
the workflow rule criteria is valid.
7. Question 7. What Is A Workflow Field Update?
Answer :
Field updates in workflow and approval processes specifies the field that
we want updated and inserting the new value for it. Depending on the
field type, we can choose the following options. They are apply a specific
value, make the value blank, or calculate a value based on a formula you
create.
8. Question 8. What Is A Workflow Alert?
Answer :
Email alert is one of the action used in workflow and approval. They are
used to generate email template by a workflow rule or approval process
and sent to destination recipients. We can send workflow email alerts to
users, contacts having an valid email address.
9. Question 9. What Is A Workflow Task?
Answer :
Workflow tasks in salesforce are used to assigns a task to users. Using
tasks we can specify the Subject, Status, Priority, and Due Date of the
task. Tasks are workflow & approval actions that are triggered by workflow
rules or approval processes.
10. Question 10. What Are The Different Workflow Actions
Available In Salesforce?
Answer :
1. Tasks.
2. Email alerts.
3. field updates.
4. Outbound messages
11. Question 11. Different Workflow Components Available In
Salesforce?
Answer :
In salesforce.com. workflows consists of 5 components they are.
1.Workflow rules.
2.Workflow tasks.
3.Workflow Email alerts.
4.Workflow field updates.
5.Workflow Outbound messages
12. Question 12. What Is Workflow?
Answer :
Salesforce Workflow is a business logic that evaluates the records as they
are created, updated in an object to apply automated process like
Assigning Tasks, Emails, Field Update and outbound message sending.
13. Question 13. What Is Analytical Snapshot In Salesforce.com ?
Answer :
Analytical Snapshot in Salesforce are used to create reports on historical
data.
14. Question 14. How To Enable “floating Report Header”?
Answer :
To enable floating report header in salesforce go to
Setup=>Customize=>Reports and Dashboards=>User Interface
settings=>Click on enable floating report header.
15. Question 15. What Is The Use Of “floating Report Header”?
Answer :
Floating report headers enables us to display the column header visible on
each page when we scroll the report page.
16. Question 16. Which Permission Is Required To Set The
Running User Other Than You In Dashboard?
Answer :
The user must have “View All Data” permission is required to set the
running users.
17. Question 17. Who Can Access “drag And Drop Dashboard”?
Answer :
User who have permissions in managed dashboard can access drag and
drop dashboard.
18. Question 18. Explain Dynamic Dashboard.?
Answer :
Dynamic dashboards in Salesforce displays set of metrics that we want
across all levels of your organization.
Dynamic Dashboards in salesforce are Created to provide security settings
for the dashboards in salesforce.com. We may have a requirement in an
organization to “view all data” by every user in an organization according
to their access we have to select Run as Logged-in User. There are two
setting option in Dashboards. They are
1.Run as specified User.
2.Run as Logged-in User.
19. Question 19. Can We Schedule Dynamic Dashboards?
Answer :
No, we can not schedule dynamic dashboards for refresh. It must be done
manually.
20. Question 20. What Are The Different Dashboard Components?
Answer :
Salesforce dashboard components are used to represent data. Salesforce
dashboards have some visual representation components like graphs,
charts, gauges, tables, metrics and visualforce pages. We can use up to 20
components in single dashboard.

21. Question 21. What Are Dashboards?


Answer :
Salesforce Dashboards are the graphical representation and visual
presentation of reports data in salesforce.
22. Question 22. Is It Possible To Delete Reports Using Data
Loader?
Answer :
No, it is not possible to delete reports using data loaders.
23. Question 23. What Is A Bucket Field In Reports?
Answer :
In salesforce reports, bucket fields are used to categorize reports records .
When we use bucket field in reports there is no need of creating formula
or a custom field.

24. Question 24. Who Can Run Reports?


Answer :
In Salesforce.com, most reports run automatically when we click on the
report name. If we want to run a report click on “Run Report” to run
automatically.
25. Question 25. What Are Custom Report Types?
Answer :
Custom report types in salesforce allows us to build framework in the
report wizard when creating custom reports. This custom reports can be
created between standard and custom objects.
26. Question 26. What Is Trend Report?
Answer :
Trend reports in salesforce are those which displays historical data. Trend
reports are used to analyse which fields contains data that we want to
leave out.
27. Question 27. What Is A Matrix Report?
Answer :
Matrix reports is salesforce are those where the data is arranged in grid
format having rows and columns. Data is arranged vertically and
horizontally in tables like excel format.
28. Question 28. What Are Custom Reports?
Answer :
Custom reports in salesforce are those created by user with specific
criteria. These type of report can be deleted, edited and stores in personal
folders.
29. Question 29. What Are Standard Reports?
Answer :
Standard reports in salesforce are those provided by salesforce.com.
These type of reports can not be deleted and used primarily for creating
custom reports.
30. Question 30. What Are Different Kinds Of Reports?
Answer :
There are three types of reports in salesforce.com they are
1.Tabular reports.
2.Summary reports.
3.Matrix reports
31. Question 31. A Custom Object Contains Some Records, Now
My Requirement Is To Create Field In This Object With Master
Detail Relationship.?
Answer :
No. we can no create master detail relationship first create look up
relationship and associate look fields for every parent record and then
convert this to Master detail relationship.
32. Question 32. Can We Create Master Detail Relationship On
Existing Records?
Answer :
Yes, It is possible to create Master-Detail Relationship on existing record.
First we have to create Look-Up relationship to a record then convert it to
master-Detail Relationship.
33. Question 33. Define Various Characters Of Roll-up Summary
Field?
Answer :
1.Roll-Up Summary field can be created only in a object which is referred
as a object with a master detailed relationship field.
2.Roll-Up Summary field can only created for Master-detail Relationship.
3.Roll-Up Summary field can not be created for Look-up Relationship.
4.It Derives the data from child Object.
5.We can’t change field type of a field that we reference in a roll-up
summary field.
6.Auto numbers are not available here.
7.Roll-Up Summary fields are not available for mapping lead fields of
converted fields.

34. Question 34. What Is A “self Relationship”?


Answer :
Self Relationship is nothing but creating relationship between two same
objects. This Self Relationship is a Look-up Relationship to the same
object.
35. Question 35. In Partner Community, External User Is Having
Appropriate Owd And Profile Settings For Opportunity Or Consider
Any Other Object. However They Are Getting Insufficient Privilege
Access, What Might Be Cause Of This Error ?
Answer :
1.First check that every field used in report has Field level security for
external users.
2.Check whether Standard Report Visibility settings are enabled, if it is
enabled user can be able to see reports which are based on standard
report types.
3.Now external user can be able to access sensitive information of internal
user.
36. Question 36. While Setting Owd (organization Wide Sharing),
Can We Change/modify The Setting Of Child Record In Case Of
Master-detail Relationship?
Answer :
No, we can not change the settings of child record in Master Detail
relationship because child record is controlled by parent record.
37. Question 37. How Can You Change The Setting “grant Access
Using Hierarchies” For Standard Objects?
Answer :
It is not possible , by default Grant Access Using Hierarchies options are
enabled for standard objects and they can not be changed.For custom
objects we can change “Grant Access Using Hierarchies “settings .
38. Question 38. Best Practices Of Creating Contact Sharing
Rules?
Answer :
Organization wide default settings are used to set read, write, read/write
permissions
39. Question 39. What Is A Role And Role Hierarchy?
Answer :
Salesforce uses role hierarchy to automatically to grant access to users by
default. We can not edit Grant Access using Hierarchies for standard
objects and can edit Grant Access using Hierarchies check box for
Standard objects.
40. Question 40. What Are Login Hours And Login Ip Ranges?
Answer :
o Login hours are set in an organization to restrict the user’s who
tries to login before or after login hours.
o To set login hours in an organization go to
Setup=>Administration=>Manage users=>Profiles.
o IP ranges are used to restrict any login attempt is done from
unknown IP addresses. Usually organizations maintain login IP
ranges.
o To set Login IP ranges in salesforce go to Setup=>Administration
Setup=>Manage Users=> Profiles.
41. Question 41. Tell Me About Field-level Security?
Answer :
In field level security, we control the user what to see, edit, delete of a
particular field in the object.
42. Question 42. How Can You Define Field Dependency?
Answer :
In Field dependency, we have to fields controlling filed and dependent
field. When a selection is made the controlling field controls dependent
picklist values.
Ex:- When a country is selected in dependent picklist then the states are
available to that country. Here country is controlling field and State is
dependent field.
43. Question 43. Difference Between Profiles And Permission
Sets?
Answer :
Permission Sets : In this Permission sets we define the access level of
the user. Generally we determine what a user can do in the applications.
These are used to grant additional permission to a user.
Profiles : In Object level Security, Profiles are assigned to the user by
system administrator. A profile can be assigned to many users where as a
user can have only one Profile.
44. Question 44. What Is Permission Set?
Answer :
Permission sets in salesforce.com are the combination of different settings
and permission sets given to user to access records and files.
Note :- Manual sharing is available for only Organization wide default
settings are private to the object.
45. Question 45. Which Fields Are Indexed By Default In
Salesforce?
Answer :
Salesforce indexed some fields by default they are Id, name, owner fields,
lookup fields, master-detail relationship fields, audit dates like Last
Modified dates.
46. Question 46. What Are Static Resources?
Answer :
Static resources helps to store upload images, files, zip files, documents,
javascript files, Css Files which can be used in visualforce pages. Maximum
data storage limit for static resource is 250mb.
47. Question 47. How To Delete User From Salesforce?
Answer :
In salesforce.com, deleting a user is not possible. But the user can be
deactivated by freezing that user in salesforce. To deactivate user go to
Setup=>Administer=>Manage users=>Users=>Click on Freeze.
48. Question 48. What Is Page Layout And Record Types?
Answer :
Page Layout :- In page layout customization can be done like fields,
related lists, custom links can be arranged.
Record Types :- Record types in salesforce helps to implement business
processes like defining picklist values for standard and custom pick lists.
49. Question 49. How Can You Use The Term “transfer Record” In
Profile?
Answer :
Transfer record is a type of permission in salesforce. If a user is given
access to transfer a record then the user will have the ability to transfer
the records which have Read access.
50. Question 50. Difference Between Role And Profile?
Answer :
Roles :- Using we can provide record level access like organization wide
defaults, Role hierarchy, sharing rules and Manual sharing. Simply roles
influences record level access.
Profiles :- Using profile object level and field level access can be made
like general permissions, tab level permissions, read & write permissions
etc.
51. Question 51. How Many Custom Fields Can I Created In An
Object?
Answer :
In Unlimited edition we can create up to 500 fields per object. In
professional edition we can create up to 100 custom fields per object.
52. Question 52. List Examples Of Custom Field Types?
Answer :
Some of the custom field types are date field, Date/Time field, Currency
field, Checkbox field, Number field, Text field, Pick list field, Email field,
percent fields, phone field, Url field and many more.
53. Question 53. What Is App In Sales Force?
Answer :
App means an Application. In Salesforce an Application consists a group of
tabs which are designed to work as a single function. We have number of
applications in Salesforce.com some of them are sales, marketing, chatter,
site.com, work.com etc.
We can create new application and also customization for the existing
apps in Salesforce.com. To create new app in sfdc go to
Setup=>Build=>Create=>App.
54. Question 54. What Is Salesforce?
Answer :
Salesforce is one of the best customer relationship management (CRM)
tool. Salesforce is among one of the best web based flexible and powerful
database provider available in the market.
55. Question 55. Difference Between Public And Private Cloud?
Answer :
Public cloud can be available to people across the world. In this Public
Cloud the user has no control over the resources. Where Private Cloud Can
be accessed only within the limited premises. In Private cloud Cloud
Services Providers Cloud infrastructure to particular Organization or
Business specially. This Cloud infrastructure is not provided to others.
56. Question 56. What Is Hybrid Cloud?
Answer :
Hybrid Cloud is the combination of number of clouds of any type but the
cloud has the ability to allow data and / or applications to be moved from
on cloud to another cloud. Hybrid Cloud is a combination of (Public
Cloud ,Private Cloud, Community Cloud). Here API is used as an interface
between public and Private Cloud.
57. Question 57. What Is Public Cloud?
Answer :
Public cloud can be available to people across the world. In this Public
Cloud the user has no control over the resources.
58. Question 58. What Is The Definition Of Crm?
Answer :
“Cloud Computing definition given by NIST (US National Institute of
Standards and Technology) : Cloud Computing is a model for enabling
ubiquitous, convenient, on-demand network access to a shared pool of
configurable computing resources that can be rapidly provisioned and
released with minimal management effort or service provider interaction“.
59. Question 59. What Are The Advantages Of Cloud Computing?
Answer :
Cloud computing has made tremendous growth in processing power,
reliability of the Internet and the great increase in broadband speeds.
It makes tremendous sense to make use of the centralized server of the
provider of cloud computing services as not only does it reduce the costs
by a great extent by making redundant the need to buy several software
licenses, it also eliminates the huge costs required by an organization to
maintain and upgrade existing software.
60. Question 60. Expand Crm And Briefly Explain About Crm ?
Answer :
Full form for CRM or Acronym for CRM is “Customer Relationship
Management “. We can understand from the full form where CRM is an
application used to automate Sales and marketing functions by a using a
Software called CRM Software. BY using CRM Software every Company /
Organization plans to increase their revenues and profits. This strategy of
increasing revenue is done mainly by attracting Customers, clients, Sales
etc.
61. Question 61. What Is Cloud Computing?
Answer :
“Cloud Computing is a new trend in IT development, deployment, Delivery
module of business Products, Services that are provided over the internet
that are been used by the real time User“

Salesforce Lightning Interview Questions And


Answers
1. Question 1. What Is Lightning ?
Answer :
Lightning is the collection of tools and technologies behind a significant
upgrade to the Salesforce platform.
Lightning includes:
Experience: A set of modern user interfaces optimized for speed. This
includes the Lightning Experience, Salesforce1 Mobile app and template-
based communities.
Lightning Component Framework: A JavaScript framework and set of
standard components that allow you to build reusable components to
customize the Lightning Experience, Salesforce1 Mobile app and template-
based communities and build your own standalone apps.
Visual Building Tools: Drag-and-drop technologies for fast and easy app
building & customization’s. Use the Lightning App Builder to customize the
Lightning Experience and Salesforce1 Mobile app. Use the Community
Builder to customize template-based communities.
Lightning Exchange: A section of the AppExchange where you can find
70+ partner components to jump-start your development.
Lightning Design System: Style guides and modern enterprise UX best
practices to build pixel perfect apps that match the look and feel of the
Lightning Experience and Salesforce1 Mobile app.
2. Question 2. How Can We Use Lightning Components With The
Salesforce1 Mobile App ?
Answer :
By Create a custom Lightning tab that points to our component and
include that tab in our Salesforce1 Mobile navigation.
3. Question 3. Can We Make A Lightning Component That Shows Up
In Both The Mobile And The Desktop User Interfaces ?
Answer :
We can use Lightning Components directly in Lightning Experience, the
Salesforce1 Mobile app, template-based communities, and custom
standalone apps. Additionally, we can include Lightning components in a
Visualforce page, that allowing us to use them in Salesforce Classic,
Console, and Visualforce-based communities.
4. Question 4. Is Lightning An Mvc Framework ?
Answer :
No, it’s a component-based framework.
5. Question 5. Which Parts Of Lightning Components Are Server-side
And Which Are Client-side ?
Answer :
Lightning Components are use JavaScript on the client side and Apex on
the server side.
6. Question 6. Can We Make One Component Inherit Styles/css From
A Parent Component, Or Must We Always Define It In The
Component ?
Answer :
Yes, we can inherit styles from parent. there is no need to always defined
in the component.
7. Question 7. What Is The Use Of The Aura:method Tag In
Lightning ?
Answer :
we can Use < aura:method > to define a method as part of a component’s
API. This enables us to directly call a method in a component’s client-side
controller instead of firing and handling a component event. Using
simplifies the code needed for a parent component to call a method on a
child component that it contains.
8. Question 8. Can We Include One Component To Another ?
Answer :
Yes, we can Include one lightning component to another lightning
component
9. Question 9. Is There Any Limit On How Many Component To Have
In One Application ?
Answer :
there is no limit.
10. Question 10. Is Lightning Components Replacing Visualforce ?
Answer :
No.
11. Question 11. What Is Aura? Why Do We Use The Aura:
Namespace In The Code ?
Answer :
Aura is the open source technology that powers Lightning Components.
The aura: namespace contains all of the basic building blocks for defining
components and applications.
12. Question 12. Do We Need A Namespace To Develop Lightning
Components ?
Answer :
No. Lightning Components used to require a namespace, but that is no
longer a requirement.
13. Question 13. What Are The Tools Included In Lightning ?
Answer :
Lightning Component Framework – Components and extensions that allow
you to build reusable components, customize the Salesforce1 Mobile App,
and build standalone apps.
o Lightning App Builder – A new UI tool that lets you build apps
lightning fast, using components provided by Salesforce and
platform developers.
o Lightning Connect – An integration tool that makes it easier for
your Force.com app to consume data from any external source
that conforms to the OData spec.
o Lightning Process Builder – A UI tool for visualizing and
creating automated business processes.
o Lightning Schema Builder – A UI tool for viewing and creating
objects, fields, and relationships.
14. Question 14. What Is Difference Between Visualforce
Components And Lightning Components ?
Answer :
Visualforce components are page-centric and most of the work is done on
the server. Lightning is designed from the component up, rather than
having the concept of a page as its fundamental unit. Lightning
Components are client-side centric, which makes them more dynamic and
mobile friendly.
15. Question 15. Does Lightning Work With Visualforce ?
Answer :
yes Lightning work with Visualforce.

Salesforce Integration Interview Questions


16. Question 16. Are There Any Css (styles) Provided By
Salesforce.com As Part Of The Supported Lightning Components ?
Answer :
Yes. Salesforce Lightning Design System.
17. Question 17. Are Lightning Components Intended Only For
Mobile Apps ?
Answer :
Components have been built to be mobile first, but with responsive design
in mind. With Lightning we can build responsive apps fast for desktop,
mobile and tablets.
18. Question 18. What Are The Advantages Of Lightning ?
Answer :
The benefits include an out-of-the-box set of components, event-driven
architecture, and a framework optimized for performance.
Out-of-the-Box Component Set -: Comes with an out-of-the-box set of
components to kick start building apps. You don’t have to spend your time
optimizing your apps for different devices as the components take care of
that for you.
Rich component ecosystem-: Create business-ready components and
make them available in Salesforce1, Lightning Experience, and
Communities.
Performance – :Uses a stateful client and stateless server architecture
that relies on JavaScript on the client side to manage UI, It intelligently
utilizes your server, browser, devices, and network so you can focus on
the logic and interactions of your apps.
Event-driven architecture -: event-driven architecture for better
decoupling between components
Faster development – : Empowers teams to work faster with out-of-the-
box components that function seamlessly with desktop and mobile
devices.
Device-aware and cross browser compatibility – : responsive
design,supports the latest in browser technology such as HTML5, CSS3,
and touch events.
Salesforce Developer Interview Questions
19. Question 19. Can We Integrate Lightning Components With
Another Framework, Such As Angular?
Answer :
Yes. we can include the working 3rd party code inside a Visualforce Page,
embed the Visualforce Page inside a Lightning Component. This Lightning
Component can be used as any other Lightning Component in various
environments.
20. Question 20. Can We Include External Javascript/css Libraries
In Components ?
Answer :
Yes ! we can use multiple libraries in our lightning component like JQuery,
Bootstrap, custom CSS and custom Javascript libraries from a local
resource (static resource).
21. Question 21. What Happens With Existing Visualforce Pages
In Lightning Experience ?
Answer :
They’ll continue to be supported in the current UI and Lightning
Experience.
22. Question 22. Where We Can Display Lightning Component ?
Answer :
There are a number of possibilities for display lightning component..
Lightning Experience: We can display component in the Lightning
Experience using the App Builder.we can edit the home page, edit a
record detail page or create/edit a new app page to include it.
Salesforce1 Mobile app: We can display component in the Salesforce1
Mobile app by creating a custom Lightning tab that references it and
adding that tab in mobile navigation.
Template-based community: we can display component in template-
based (e.g. Napili) community using the Community Builder.
Standalone Lightning app: By create a standalone Lightning app (e.g.
myapp.app) and include component in this app. Access Lightning app by
URL.
23. Question 23. Do I Always Create An App Bundle First When
Develop Lightning Component ?
Answer :
Not necessarily, We can start with a Component bundle.
24. Question 24. How Can We Deploy Components To Production
Org ?
Answer :
we can deploy component by using managed packages, Force.com IDE,
Force.com Migration Tool or Change Sets.

Apex Interview Questions


25. Question 25. What Is Lightning Experience?
Answer :
Lightning Experience is the name for the all new Salesforce desktop app,
with over 25 new features, built with a modern user interface and
optimized for speed.

Salesforce Integration Interview Questions And


Answers
1. Question 1. What Is Webservices ?
Answer :
Webservices is a functionality or code which helps to us to do integration.
2. Question 2. How Many Types Of Api’s Avaliable In Salesforce ?
Answer :
SOAP API, REST API, Bulk API and Streaming API.

Salesforce Admin Interview Questions


3. Question 3. What Is Call In And Call Out?
Answer :
Call In is used to exposing our webservices to another users Call Out is
used to invoking or consuming our webservices to others.
4. Question 4. How Soap Can Be Accessed ?
Answer :
SOAP can be communicate through WSDL file, without WSDL file we can’t
do integration.
Message format in SOAP is XML.

Salesforce Tutorial
5. Question 5. How To Do Callout Integration ?
Answer :
Generate WSDL code from class
Path: setup-develop -apex class.
Salesforce Developer Interview Questions
6. Question 6. How To Read Root Element In Xml Dom ?
Answer :
getroot element.
7. Question 7. How To Read All Child Elements In Xml Dom ?
Answer :
getchild elements.

Salesforce Crm Interview Questions


8. Question 8. How To Read Text Between Tags ?
Answer :
gettext
9. Question 9. How Soap And Rest Will Communicate ?
Answer :
SOAP will communicate through WSDL file
REST will communicate through HTTP file.

Salesforce Lightning Interview Questions


10. Question 10. What Are Methods In Rest?
Answer :
HTTPGET, HTTPPUT, HTTPPOST and HTTPDELETE.
11. Question 11. How Rest Can Be Accessed Or Which Message
Format Rest Supports ?
Answer :
REST supports both XML and JSON.

Salesforce Report And Dashboard Interview Questions


12. Question 12. What Is An External Id In Salesforce? Which All
Field Data Types Can Be Used As External Ids?
Answer :
An external ID is a custom field which can be used as a unique identifier in
a record. External IDs are mainly used while importing records/ data.
When importing records, one among the many fields in those records
needs to be marked as an external ID (unique identifier).
An important point to note is that only custom fields can be used as
External IDs. The fields that can be marked as external IDs are Text,
Number, E-Mail and Auto-Number.

Salesforce Admin Interview Questions


13. Question 13. What Is Integration?
Answer :
Integration is a process of connecting two applications.
14. Question 14. How Many Callouts To External Service Can Be
Made In A Single Apex Transaction?
Answer :
Governor limits will restrict a single Apex transaction to make a maximum
of 100 callouts to an HTTP request or an API call.
15. Question 15. What Is Soql?
Answer :
A query language that allows you to construct simple but powerful query
strings and to specify the criteria that should be used to select the data
from the platform database. SOQL Stands for Salesforce Object Query
Language.

Salesforce Interview Questions


16. Question 16. What Are The Types Of Soql Statements In
Salesforce?
Answer :
Salesforce Object Query Language is used to query that records from the
database.com based on the requirement.
There are 2 types of SOQL Statements:
o Static SOQL
o Dynamic SOQL.
17. Question 17. What Is Wsdl?
Answer :
WSDL stands for Webservices Description Language.
It contains types, messages, port types, and Binding.
18. Question 18. What Is The Apex Trigger In Salesforce?
Answer :
Trigger is an Apex Code that executes before or after.
The following types of DML Operation:
o Insert
o Update
o Delete
o Merge
o Upsert
o Undelete
Salesforce Developer Interview Questions
19. Question 19. Limitations Of Wsdl File?
Answer :
File must be in .WSDL extension.
Multiple port types and binding will not be allowed
Import and Inheritance operations are not supported.
20. Question 20. How To Do Callout Integration?
Answer :
Generate WSDL code from class
Path: setup-develop -apex class.
21. Question 21. What Is Soap?
Answer :
A protocol that defines a uniform way of passing XML-encoded data. SOAP
Stands for Simple Object Access Protocol.
22. Question 22. How Soap Can Be Accessed?
Answer :
SOAP can be communicated through WSDL file, without WSDL file we can’t
do integration.
Message format in SOAP is XML.
23. Question 23. How Many Types Of Api’s Available In
Salesforce?
Answer :
SOAP API, REST API, Bulk API, and Streaming API.
24. Question 24. Difference Between Soql Vs Sosl In Salesforce?
Answer :
SOQL- Salesforce Object Query Language
o Using SOQL we can Search only on one object one time.
o We can query on all fields of any data type
o We can use SOQL in the Triggers and the classes.
o We can perform DML operation on SQL query results.
SOSL(Salesforce Object Search Language)
o Using SOSL we can search on many objects at one time.
o We can query only on fields whose data type is text, phone, and
Email.
o We cannot use in Triggers but can in classes.
o We cannot perform DML operation on search results.
Salesforce Crm Interview Questions
25. Question 25. What Is Json?
Answer :
JSON stands for JavaScript Object Notation. JSON is light weighted than
XML.
26. Question 26. What Is Remote Site Settings?
Answer :
Remote site settings is used to authorize the endpoint and allow us to
whom integrate(end user).
27. Question 27. What Is Protocal?
Answer :
Protocal contains a set of instructions or rules.

Salesforce Lightning Interview Questions


28. Question 28. How Many Ways To Xml Parsing?
Answer :
They are two ways of XML parsing:
o XML streams
o XML DOM
29. Question 29. How Soap And Rest Will Communicate?
Answer :
SOAP will communicate through WSDL file
REST will communicate through HTTP file.

You might also like