Computer Applications Q & A
1. A network that links many different types of computers all over the world.
a) Intranet
b) Internet
c) Arpanet
d) LAN
Answer: b
Explanation: Internet is a network of computers that links many different types of
computers. It is a network of network sharing a common mechanism for addressing
computers.
2. Internet was evolved from the basic ideas of ARPANET.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: The statement is true. ARPANET is the first WAN i.e., Wide Area
network that had only four sites in 1969 for interconnecting computers.
3. A service that allows a user to log in into another computer somewhere on the
Internet.
a) Telnet
b) FTP
c) e-mail
d) UseNet
Answer: a
Explanation: Telnet is the answer. It is a service that enables the user to log into
another computer somewhere on the Internet.
4. An internet service that allows the user to move a file.
a) FTP
b) Telnet
c) UseNet
d) Time Sharing
Answer: a
Explanation: The answer is FTP. FTP stands for File Transfer Protocol. It allows
the user to move a file from one computer to another on the internet.
5. Anonymous FTP files are called ___________ accessible files.
a) Privately
b) Publicly
c) Batch
d) User
Answer: b
Explanation: Anonymous FTP files are called publicly accessible files because
they can be accessed by any user on the Internet.
6. TCP stands for?
a) Transmission control program
b) Transmission control protocol
c) Transfer control program
d) Transfer control protocol
Answer: b
Explanation: TCP stands for transmission control protocol. It basically allows
different networks to interconnect.
7. Any system that uses the HTTP protocol is called _________
a) Web Browser
b) Web Server
c) WWW
d) TCP/IP
Answer: b
Explanation: The system is the web server. HTTP stands for Hypertext
transmission protocol.
8. Any computer that can access the server is called?
a) Web Server
b) Web Browser
c) User
d) Web Client
Answer: d
Explanation: Any computer that has access to the web server is called the web
client. Web server is any computer that uses the HTTP protocol.
9. Allows the user to create and maintain a personal list of favorite URL addresses.
a) Software
b) Web Servers
c) Web Browsers
d) WWW
Answer: c
Explanation: Web Browsers help the user to maintain a personal favorite list of
URLs. Also, allows the user to download information on various formats.
https://www.freshersnow.com/previous-year-question-papers/
10. URL stands for?
a) Uniform Resource Locator
b) Uniform Research Locator
c) Uniform Resource Link
d) Uniform Research Link
Answer: a
Explanation: WWW specifies the URL of a website and allows the user to access
information. URL stands for Uniform Resource Locator.
1. Who invented Compact Disc?
Ans : James T Russel
2. Which day is celebrated as world Computer Literacy Day?
Ans : December 2
3. Who invented Java?
Ans : James A Gosling
4. Longhorn was the code name of ?
Ans : Windows Vista
5. Who is known as the Human Computer of India?
Ans : Shakunthala Devi
6. What is mean by Liveware?
Ans : People who work with the computer
7. Which computer engineer got Nobel Prize for literature in 2003?
J.M. Coetzee
8. 'Weaving The Web' was written by.....
Ans : Tim Burners Lee
9. What is Beta Test?
Ans : Trial test of a computer or software before the commercial launch
10. 'Do no evil' is tag line of ......
Ans : Google
11. First Indian cinema released through internet is .....
Ans : Vivah
12. Rediff.com was founded by.....
Ans : Ajith Balakrishnan and Manish Agarwal
13. What is the extension of PDF?
Ans : Portable document format
14. Mows is a type of mouse for ........ people
Ans : Physically handicapped people
15. Expand RDBMS?
Ans : Relational Data Base Management System
16. Difference engine was developed by.....
Ans : Charles Babbage
17. Orkut.com is now owned by ......
Ans : Google
18. World's first microprocessor is .....
Ans : Intel 4004
19. What is SQL?
Ans : Structured Query Language
20. What is the expansion of COBOL?
Ans : Common Business Oriented Language
21. What is the expansion of SMS?
Ans : Short Message Service
22. Which IT company's nickname is ' The Big Blue ' ?
Ans : IBM
23. What is the full form of IEEE?
Ans : Institute of Electric and Electronic Engineers
24. Who developed COBOL?
Ans : Grace Murry Hopper
25. Email was developed by......
Ans : Raymond Samuel Tomlinson (Ray Tomlinson)
26. Green dam is ......
Ans : Web Filter
27. What is the expanded form of CMOS ?
Ans : Complementary Metal Oxide Semoconductor
28. Who is Netizen ?
Ans : Net Citizen (Citizen who uses internet)
29. What is Scareware?
Ans : Fake antivirus softwares
30. When was the first smart phone launched?
Ans : 1992 (IBM Simon)