KEMBAR78
Physics Assignment 1 | PDF | Sound | Ultrasound
0% found this document useful (0 votes)
31 views1 page

Physics Assignment 1

The document contains a physics assignment with numerical problems related to sound intensity, reverberation time, frequency calculations, and properties of sound. It includes short questions about sound classification, characteristics, and applications, as well as long questions on acoustic grating, magnetostriction, and piezoelectric effects. Each problem is accompanied by its answer, providing a comprehensive overview of sound-related concepts and calculations.

Uploaded by

patelrudra877
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
31 views1 page

Physics Assignment 1

The document contains a physics assignment with numerical problems related to sound intensity, reverberation time, frequency calculations, and properties of sound. It includes short questions about sound classification, characteristics, and applications, as well as long questions on acoustic grating, magnetostriction, and piezoelectric effects. Each problem is accompanied by its answer, providing a comprehensive overview of sound-related concepts and calculations.

Uploaded by

patelrudra877
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 1

Faculty of Engineering and Technology

Physics (202001213)
Assignment 1
Numericals
1. If the amplitude of the sound is tripled; by how many dB will the intensity level increase?
[Ans. 9.54dB]
2.Calculate the relative intensity of a fighter plane just leaving the runway having a sound
intensity of about 2500Wm-2. [Ans. 153.98dB]
3. Obtain the resultant sound intensity when 8 bell sound is added to 80dB sound. [Ans.
83.01dB]
4. A source of sound has a frequency of 500Hz and amplitude of 0.05cm. Calculate the flow of
energy across 1 square meter per second if the velocity of the sound in air is 342m/s and the
density of air is 1.29kg/m3. [Ans. 543.73Wm-2]
5. A hall has volume of 1000m 3 and sound absorbing surface area of 200m 2. If the average
absorption coefficient of the hall is 0.4, what is the reverberation time of the hall? [Ans. 2.09 s]
6.A hall has a volume of 10,000 m3 and reverberation time of 1.5 second. If 100 cushioned chairs
are additionally placed in the hall what will be the new reverberation time of the hall? The
absorption of each chair is 2 sabine. [Ans. 1.27 s]
7. Calculate the frequency to which piezoelectric oscillator circuit should be tuned so that a
piezoelectric crystal of thickness 0.12 cm vibrates in its fundamental mode generating ultrasonic
waves. Given that Y=80GPa and density= 2654 kg/m3. [Ans. 2.29 × 106 Hz]
8. An ultrasonic source of 70 kHz sends down a pulse towards the seabed which returns after
0.65 second. The velocity of the ultrasonic sound in the sea is 1700m/s. Calculate the depth of
the sea and the wavelength of the ultrasonic sound. [Ans. 552.5 m, 0.0243 m]
9.Calculate the natural frequency of the iron rod of 0.03m length. The density of iron is 23230
kg/m3 and Young’s modulus is 11.6x1010 N/m2. [Ans. 37.24 kHz]
Short Questions:
1. Classify sound waves with respect to the basis of frequency.
2. What is the difference between musical sound and noise?
3. What are the characteristics of musical sounds?
4. Define noise.
5. What is meant by reverberation? Is it desirable to have it in a building?
6. Give the classifications of sound absorbing materials.
7. List the properties of good sound absorbing material.
8.What is sonar?
9. How ultrasonic cleaners are used to clean mechanical conductors and semiconductor
chips, lens etc.?
10. Discuss applications of ultrasonic.
Long Questions:
1. What is an acoustic grating? How is it used in determining velocity of ultrasound?
2. What is the Magnetostriction effect? Draw the diagram of Magnetostriction oscillator and
explain its working.
3. What is the piezoelectric effect? Draw the diagram of piezoelectric oscillator and explain
its working.
4. List the factors affecting acoustics of buildings with their remedies.

You might also like