KEMBAR78
CLASS 5 Force and Magnetism Questions and Answers | PDF | Force | Weight
0% found this document useful (0 votes)
501 views3 pages

CLASS 5 Force and Magnetism Questions and Answers

The document contains questions and answers related to force and magnetism for Class 5 students. It covers various types of forces, the concept of weight, the nature of friction, and the properties of magnets. Additionally, it explains concepts such as gravity, air resistance, and the effects of forces on objects.

Uploaded by

Amit Saxena
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
501 views3 pages

CLASS 5 Force and Magnetism Questions and Answers

The document contains questions and answers related to force and magnetism for Class 5 students. It covers various types of forces, the concept of weight, the nature of friction, and the properties of magnets. Additionally, it explains concepts such as gravity, air resistance, and the effects of forces on objects.

Uploaded by

Amit Saxena
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

CLASS 5 Force and magnetism questions and answers

1. Name the different types of forces.


Ans:
Frictional Force
Tension Force
Normal Force
Air Resistance Force
Gravitational Force
Electrical Force
2. What is a force?
Ans. A force is any action that changes or maintains the motion of an object.
3. When a body is in motion, in which direction does friction act?
Ans. The friction acts in the opposite direction to the motion of the body.
4. What are the quantities that force can change?
Ans. Force can change the speed, shape, and direction of an object.
5. What is meant by weight?
Ans. Weight is a measurement of the force of gravity exerted on a body.
6. What is a satellite?
Ans. A satellite is a body in space that orbits a bigger body in space.
7. Why is the Moon a satellite of the Earth?
Ans. The Moon is smaller than the Earth. The Moon is a natural satellite of the Earth because it
orbits the Earth in space.
8. How gravity keeps the Moon in orbit?
Ans. The pull of gravity that the Earth exerts on the Moon.
9. Why Moon’s gravity is less than Earth’s gravity?
Ans. The force of gravity depends on the mass of the object. The Moon is smaller than Earth so
the Moon’s gravity is less than the Earth’s gravity.
10. Why satellites do not fly off in space or fall down on Earth?
Ans. A satellite keeps at the same speed to balance the pull of gravity towards the Earth.
11. What is Friction?
Ans. Friction is the force which resists the motion of a body, while moving on a surface.
12. You spill a bucket of soapy water on a marble floor accidentally. Would it make it easier or more
difficult for you to walk on the floor? Why?
Ans. The layer of soap makes the floor smooth due to which the friction is reduced. This makes
the floor slippery and the foot cannot make a proper grip on the floor. Therefore it is difficult to
walk on a soapy floor. We may slip on the floor.
13. Ex[lain why sportsmen use shoes with spikes.
Ans. Sportsmen use shoes with spikes to increase the friction between shoes and the surface. So
the shoes with spikes do not slip while the sportsmen run and play.
14. Explain why objects moving in air or fluids must have special shapes.
Ans. The objects moving in fluids must have a special shape to overcome the fluid friction acting
on them. Efforts are therefore made to minimise the friction, so objects are given special shape
having pointed fronts with little broader middle portion which gets tapered at the back called
streamlined.
15. What is meant by air resistance ?
Ans. There is friction between a moving object and the air through which it moves, known as air
resistance.
16. What is meant by drag ?
Ans. The frictional force exerted by fluids is known as drag.
17. Give examples to show that friction is both a friend and a foe.
Ans. Friction is a friend in the following ways — it helps us to walk, to write on the blackboard
and to apply the brakes of a car.
Friction is a foe in the following ways — it causes wear and tear of machinery and shoes, it
produces heat in the machinery.
18. State whether the following statements are true or false:
(i) A cylindrical magnet has only one pole.
(ii) Natural magnets were discovered in Greece.
(iii) Similar poles of a magnet repel each other.
(iv) Maximum iron filings stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them.
(v) Bar magnets always point towards North-South direction when suspended freely in air.
(vi) A compass can be used to find East-West direction at any place.
(vii) Rubber is a magnetic material.
Ans:
(i) False
(ii) True
(iii) True
(iv) False
(v) True
(vi) True
(vii) False
19. Write any two properties of a magnet.
Ans: Two properties of magnets are:
(i) A magnet has two poles: North pole and South pole.
(ii) Like poles repel each other and unlike poles attract each other.
20. A given bar magnet was broken into pieces. Where will be its North and South pole?
Ans: If you cut a bar magnet into pieces then the end labelled as North remains north and the
other end formed will be south. Similarly, the end that was pointing south will be south pole and
its opposite end will be the new north pole.
21. Fill in the blanks in the following statements.
(a) To draw water from a well we have to ______ at the rope.
(b) A charged body ______ an uncharged body towards it.
(c) To move a loaded trolley we have to ______ it.
(d) The north pole of a magnet _______ the north pole of another magnet.
Answer:
(a) pull
(b) attracts
(c) push
(d) repels
22. In the following situations identify the agent exerting the force and the object on which it acts.
State the effect of the force in each case.
(a) Squeezing a piece of lemon between the fingers to extract its juice.
(b) Taking out paste from a toothpaste tube.
(c) A load suspended from a spring while its other end is on a hook fixed to a wall.
(d) An athlete making a high jump to clear the bar at a certain height.
Answer:
(a) Agents are fingers, object is lemon, effect of force changes the shape of lemon.
(b) Agents are fingers of the person squeezing the tube, object is toothpaste tube and effect of
the force can be observed as the paste coming out of the tube (change in shape).
(c) Agent is the load suspended, object is the spring and effort can be seen in the form of
elongation of spring on suspension of load (change in shape).
(d) Agent is muscles of athlete, object is athlete himself and effect of the force changes the state
of motion of the athlete.
23. A rocket has been fired upwards to launch a satellite in its orbit. Name the two forces acting on
the rocket immediately after leaving the launching pad.
Ans. The forces that act when a rocket leaves launching pad are as follows:
(i) Gravitational force of the earth (downward)
(ii) Frictional force of air (in opposite direction)
24. Two friends A and B are applying a force of 2 newton and 4 newton on a box in the same
direction. What will be the total force applied by them ?
Ans. The total force will be 6 newton, i.e., the sum of their individual forces.
25. What is meant by electrostatic force ? Is it a contact force or a non-contact force ?
Ans. The force exerted by a charged body is known as electrostatic force. It is a non-contact
force.
26. Name the type of force in the following cases.
A) Raindrops falling on the earth.
B) Holding a book on your hand.
C) Running a comb through your dry hair.
D) A bar magnet suspended freely.
E) Bullocks ploughing the field.
Ans.
A) Force of gravity.
B) Force of gravitation (weight).
C) Electrostatic force.
D) Magnetic force.
E) Muscular force.
27. What is Upthrust?
Ans. Upward force of a fluid or Buoyancy, or upthrust, is an upward force exerted by a fluid that
opposes the weight of a partially or fully immersed object.

You might also like