NETWORK CONCEPTS – BASICS
Section – A
1. Identify the Network that is limited to the proximity of an individual and covers 1
a range from 10 to 20 meters.
• LAN (Local Area Network)
• WAN (Wide Area Network)
• PAN (Personal Area Network)
• MAN (Metropolitan Area Network)
Ans. PAN (Personal Area Network)
2. TCP/IP stands for – 1
a) Transmission Communication Protocol / Internet Protocol
b) Transmission Control Protocol / Internet Protocol
c) Transport Control Protocol / Interwork Protocol
d) Transport Control Protocol / Internet Protocol
Ans. b) Transmission Control Protocol / Internet Protocol
3. Which of the following is a fastest transmission media – 1
• Ethernet Cable
• Fiber optics Cable
• Coaxial Cable
Ans. Fiber optics Cable
4. Write the expanded names for the following abbreviated terms used in 2
Networking and Communications:
(i) MBPS (ii) WAN (iii) CDMA (iv) WLL
Ans. (i) MBPS - Mega Bytes per Second OR Mega Bits per second
(ii) WAN - Wide Area Network
(iii) CDMA - Code Division Multiple Access
(iv) WLL - Wireless in Local Loop
5. What is a computer Network? 1
Ans. Collection of two or more devices connected to each other to share resources.
6. What is NIC? Give other name of NIC. 1
Ans. Stands for Network Interface Card. It is used to connect a computer to a
network.
Also known as Network Adapter of Ethernet Card.
7. Give two differences between 3G and 4G telecommunication technologies. 1
Ans. ● Higher download/upload speeds in 4G compared to 3G
● Greater bandwidth and flexibility in 4G compared to 3G
● 3G is Voice + Data whereas 4G is only Data with voice overriding
8. Which is the fastest network from the following? 1
• LAN (Local Area Network)
• WAN (Wide Area Network)
• MAN (Metropolitan Area Network)
Ans. LAN (Local Area Network) 1
9. The switching technique that splits a message into smaller pieces is known as 1
________________?
Ans. Packet Switching
10. The switching technique that establishes a dedicated path between sender and 1
receiver is known as _________________?
Ans. Circuit Switching