KEMBAR78
Chapter 1 Computer System Question Answer (IP) | PDF | Computer Data Storage | Random Access Memory
0% found this document useful (0 votes)
48 views9 pages

Chapter 1 Computer System Question Answer (IP)

The document provides an overview of computer systems, including definitions, characteristics, components, and types of software. It details input and output devices, memory types, and differences between RAM and ROM, as well as software classifications. Additionally, it discusses multimedia, compilers vs interpreters, and open source vs proprietary software.

Uploaded by

shakunrawal077
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
48 views9 pages

Chapter 1 Computer System Question Answer (IP)

The document provides an overview of computer systems, including definitions, characteristics, components, and types of software. It details input and output devices, memory types, and differences between RAM and ROM, as well as software classifications. Additionally, it discusses multimedia, compilers vs interpreters, and open source vs proprietary software.

Uploaded by

shakunrawal077
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 9

JAIN HAPPY SCHOOL

Subject-IP
Class -11
CHAPTER-1(COMPUTER SYSTEM)

Q1.What is computer ?
Ans: Computer is an electronic device which is used to process data and give output in the
form of information.

C - Commonly

O - Operated

M - Machine

P - Particular

U - Used For
T - Trade
E - Education
R - Research

Q2. What are the characteristics of computer?


Ans:i) Speed
ii)Accuracy
iii)Storage Capacity

iv)Automatic

v)Logical Decision

vi)Multitasking

vii)Power of Remembering

viii)NO IQ

ix)No Feeling

Q.3 EXPLAIN THE COMPONENT OF COMPUTER WITH DIAGRAM?


Ans:

There are mainly five major components of a computer. They are as follows: –
1)Input Unit
2)Storage Unit
3)Central Processing Unit (CPU)
4)Control Unit
5)Output Unit

1) Input Unit: This unit is used for entering data


2) Storage Unit: The storage unit is used for storing data and instructions before
and after processing
3) Output Unit: The output unit is used for storing the result as output produced by
the computer after processing.
4)The Central Processing Unit (CPU) The Central Processing Unit (CPU) is
called "the brain of computer" as it controls operation of all parts of
computer.
It consists of two components:
a) Arithmetic Logic Unit (ALU),
b) Control Unit.

Memory Unit

This is unit in which data and instructions given to computer as well as


results given by computer are stored. Unit of memory is "Byte".

Q4 What are the different kinds of input devices and output devices?
Ans:Input Devices: the devices which are used to enter data and instructions into the
computer are called input devices.
Types of input devices:
a) Keyboard
b)Mouse
c)Joy Stick
d)Scanning Devices Scanner
Output Devices: The devices which are used to receive data and information from the
computer are called output devices.
Types of Output Devices:
a) Monitor
b)Printer
c) Speaker
Q5.What is the function of memory? What are its measuring units?
Ans: page 18 solved problems q2
Q6 Difference between RAM and ROM?
Ans:

Sr. Key RAM ROM


No.

Definition RAM stands for Random ROM stands for Read


1
Access Memory. Only Memory.

Data RAM data is volatile. Data ROM data is


Retention is present till power permanent. Data
2 supply is present. remains even after
power supply is not
present.

Data RAM data can be read, ROM data is readonly.


3
Access erased or modified.

Speed RAM speed is quite high. ROM speed is slower


4
than RAM.

CPU CPU can access data Data to be copied from


Access stored on RAM. ROM to RAM so that
5
CPU can access its
data.

Capacity RAM memory is large and ROM is generally


6 high capacity. small and of low
capacity.

7 Cost RAM is costly. ROM is cheap.


Sr. Key RAM ROM
No.

Q7 Define Secondary memory?


Ans. Secondary Memory:-
Stores data and programs permanently .its retained after the power is turned off
Eg:Harddrives,optical disk
Q8 What is data retrieval? Which aspects of data retrieval affects the system
performance?
Ans:page 19 solved problems q8(SUMITA ARORA BOOK)
Q9 What is Data capturing?
Ans:page 19 solved problems q7(SUMITA ARORA BOOK)
Q10. Difference between proprietary software and freeware software.
Ans

Q11. Write down the type of memory needed to do the following.


A) To store data permanently
B) To execute the program
C) To store the instruction which cannot be overwritten.
Ans
Q12. Mention any browser used for browsing the internet.
Ans: Google chrome,Firefox
Q13.Name the input/output device used to do the following:
(a) To output audio
(b) To enter textual data
(c) To make hard copy of a text file
(d) To display the data/information
(e) To enter audio-based command
(f) To build 3D models
(g) To assist a visually impaired individual in entering data
Ans: (a) To output audio:- Speaker
(b) To enter textual data:- Keyboard
(c) To make hard copy of a text file:- Printer
(d) To display the data or information:- Monitor
(e) To enter audio-based command:- Microphone
(f) To build 3D models:- 3D Printer
(g) To assist a visually-impaired individual in entering data:- Braille keyboards
Q14. What is cache memory? Why is it considered crucial for a microprocessor’s performance?
Ans: page 18 solved problems q5 (SUMITA ARORA BOOK)
Q15. Explain briefly software.
Ans: A program is a sequence of instructions written to solve a particular
problem.
There are two types of software −

 System Software
 Application Software

System Software
The system software is a collection of programs designed to operate, control,
and extend the processing capabilities of the computer itself.These software
used in low level language.
System software can be classified as:
i) Operating system:it is an interface between a user and the hardware
ii) Language processor responsible for converting HLL(High level
language ) code into machine language.
iii) System utilities carry out housekeeping functions for a computer.
iv) Device drivers store instructions to drive and use different hardware
devices.

Application Software

Application software is the set of programs necessary to carry out operations


for a specified application.
Application software can be classified as:
i) General purpose software:A general purpose software application
is software which has been designed to solve user's common or
general tasks using a computer system. Examples include word
processors, spreadsheets and photo editing applications for
example.
ii) Customised Software: Customised software (also known as
bespoke software or tailor-made software) is software that is
specially developed for some specific organization or other user.

Q16.Explain multimedia?
Multimedia is a representation of information in an attractive and interactive
manner with the use of a combination of text, audio, video, graphics and
animation.
For examples: E-Mail, Yahoo Messenger, Video Conferencing
Following are the common components of multimedia:
 Text
 Graphic
 Audio
 Video
 Animation

Q17. Difference between interpreter and a compiler.


Ans:
Compiler Interpreter

A compiler translates the entire An interpreter translates the


source code in a single run. entire source code line by line.

It consumes less time i.e., it is faster It consumes much more time than
than an interpreter. the compiler i.e., it is slower than
the compiler.

It is more efficient. It is less efficient.

CPU utilization is more. CPU utilization is less as


compared to the compiler.

The compiler is larger. Interpreters are often smaller


than compilers.

It is not flexible. It is flexible.

The localization of errors is difficult. The localization of error is easier


than the compiler.

Q18.Describe the terms free software and open source software?


Ans:page 19 solved problems q13(SUMITA ARORA BOOK)
Q19. Name one open source Indian operating system.
Ans: Boss Linux
Q20. Write examples of one Proprietory and one open source software.
Ans: open source software:Linux , Proprietory Software :Microsoft Window10
Q21. Write the advantage & disadvantage of Open source software over Proprietary software.
Ans: page 20 solved problems q14(SUMITA ARORA BOOK)
Q22. Convert the following into bytes:
(A)2 MB (B) 3.7GB (C) 1.2 TB
Ans:page 21 NCERT Q9 (SUMITA ARORA BOOK)
Q23. Identify the category (system, application, programming tool) of the following software:
(A)Compiler (B) Assembler (C ) Ubuntu (D) Text editor
Ans: page 21 NCERT Q8 (SUMITA ARORA BOOK)
Q24. Difference between FOSS/FLOSS and OSS.

FLOSS/FOSS OSS
1.FLOSS means free libre and open 1.OSS means open source software
source software/FOSS means free
open source software
2. software which is both free 2. software whose source code is
software as well as open source available to customers and it can be
software modified and redistributed without
any limitation
Q25 . What is the need of RAM? How does it differ from ROM?
Ans: page 20 NCERT Q2(SUMITA ARORA BOOK)
Q26 Name the software required to make a computer functional. Write down its two primary
services.
Ans: page 20 NCERT Q1(SUMITA ARORA BOOK)

You might also like