KEMBAR78
Solution | PDF | Computer Program | Programming
0% found this document useful (0 votes)
12 views29 pages

Solution

The document contains a series of questions and answers related to programming concepts, including structured programming, object-oriented programming, and various programming languages. It covers topics such as data structures, encapsulation, inheritance, and the characteristics of different generations of computers. Additionally, it addresses the differences between procedural and object-oriented programming, as well as specific programming languages and their features.

Uploaded by

Wonder Ansah
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as TXT, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
12 views29 pages

Solution

The document contains a series of questions and answers related to programming concepts, including structured programming, object-oriented programming, and various programming languages. It covers topics such as data structures, encapsulation, inheritance, and the characteristics of different generations of computers. Additionally, it addresses the differences between procedural and object-oriented programming, as well as specific programming languages and their features.

Uploaded by

Wonder Ansah
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as TXT, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 29

Q1.

The more specialized a system is, the less able it is to adapt to different
.
A. Instances
B. Circuit
C. Circumstances
D. Scenarios
Answer: C
Q2. The following are categorizations of users by level of experience except
A. Operational
B. Cocky novice
C. Experts
D. Amateur
Answer: A

Q3. Structured programming also places emphasis on program


documentation, which can be in the form of a chart
A. True
B. False
Answer A

Q4. What are the three structures allowed in structured programming?


A. selection, iteration and square
B. Sequence, selection and iteration
C. select, sequence and iteration
D. selection, sequence and iteration
Answer: D

Q5. In what year was the actual language created for teaching structured
programming.
A. 1980s
B. 2000s
C. 1970s
D. 1985s
Answer: C

Q6. Tool Command Language was developed by who.......


A. john Outhout
B. Bernard Ousterhout
C. John Ousterhout
D. Bernard Outhout
Answer: C

Q7. What is not true about Object....?


A. a representation of reality.
B. a tangible thing
C. Its value and has time
D. a thing to which action or thought can be directed
Answer C

Q8. Object Orientation allows a developer to construct systems based on the idea
of components as opposed to the structures that form the basis of structured
programming.
A. True
B. False
Answer A

Q9. In C++ a function contain in class called as


A. a method
B. a member function
C. a class function
Answer A
Q10. .........It describes a range of values the property may hold in object of
that class.
A. Classes
B. Property
C. Attribute
D. operation
Answer C

Q11. What are storage variable?


A. A storage class changes the behavior of a variable
B. It stores variables
C. It gives allocations
D. A storage life time
Answer A

Q12. What is the difference between procedural and object-oriented programs?

A. In procedural program object are based on procedures while oops is a way of


categorizing
object in the way.
B. In procedural program, data is exposed to the whole program whereas in OOPs
program,
it is accessible with in the object and which in turn assures the security of the
code.
C. It defines a type of object according to the data the object can hold and the
operations the object can perform.
ANSWER: B

Q13. …….........is the process by which one object acquires


the properties of another object.
A. Constructor
B. Multiplicity
C. Inheritance
D. Polymorphism
ANSWER: C

Q14. …........is the feature that allows one interface to be


used more than one class. In other world we can say
Polymorphism is a reusability of object in more than one
class.
A. Constrictors
B. Encapsulation
C. Inheritance
D. Polymorphism
ANSWER: D

Q15. What is true about constant variable


A. Data item whose value does not change.
B. a value which data item keeps changing during program execution.
C. It determined the program denotation.
ANSWER: A

Q16. Evaluate the expression to find the value A:= 100 * 2 + 3 * (2+2)
A. 9012
B. 5041
C. 10012
D. 2012
ANSWER: D

Q17. What is not true about logical operation


A. It produces Boolean result.
B. Its operation is denoted by symbols known as operators.
C. it logical value takes TRUE or FALSE
D. it take physical value from the system unit
ANSWER: D

Q18. A float is 4 bytes wide, whereas a double is 8 bytes wide.

A. True
B. False

Answer: A

Q19. If the definition of the external variable occurs in the


source file before its use in a particular function,
then there is no need for an extern declaration in the function.

A. True
B. False

Answer: Option A

Q20. Which of the following statements is correct?

A. Procedural Programming paradigm is different than structured programming


paradigm.
B. Object Oriented Programming paradigm stresses on dividing the logic into smaller
parts and writing procedures for each part.
C. Classes and objects are corner stones of structured programming paradigm.
D. Object Oriented Programming paradigm gives equal importance to data and the
procedures that work on the data.
E. C#.NET is a structured programming language.

Answer: B

Q21. What difference does the 5th generation computer have from other generation
computers?

A. Technological advancement
B. Scientific code
C. Object Oriented Programming
D. All of the above
E. None of the above

Answer: A

Q22. Which of the following languages is more suited to a structured program?

A. PL/1
B. FORTRAN
C. BASIC
D. PASCAL
E. None of the above

Answer: D

Q23. A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or
hypothetical systems is

A. Data transmission
B. Data flow
C. Data capture
D. Data processing
E. None of the above

Answer: B

Q24. The brain of any computer system is

A. ALU
B. Memory
C. CPU
D. Control unit
E. None of the above

Answer: C

Q25. Most important advantage of an IC is its

A. Easy replacement in case of circuit failure


B. Extremely high reliability
C. Reduced cost
D. Low power consumption
E. None of the above

Answer: B

Q26. Which language was devised by Dr. Seymour Cray?

A. APL
B. COBOL
C. LOGO
D. FORTRAN
E. None of the a

Answer: C

Q27. The access method used for cassette tape is

A. Direct
B. Random
C. Sequential
D. All of the above
E. None of the above

Answer: C

Q28. Who is the inventor of the PASCAL language?


A. Niklaus Writh
B. Dijkstra
C. Donald Knuth
D. Basic Pascal
E. None of the above

Answer: A

Q29. A hashing scheme is used with

A. sequential file organization


B. direct file organization
C. indexed sequential file organization
D. partitioned file organization
E. None of the above

Answer: B

Q30. The arranging of data in a logical sequence is called:

A. sorting
B. classifying
C. reproducing
D. summarizing
E. None of the above

Answer: A

Q31. Which of the following is the correct way to create an object of the class
Sample?

Sample s = new Sample();


Sample s;
Sample s; s = new Sample();
s = new Sample();

A. 1, 3
B. 2, 4
C. 1, 2, 3
D. 4, 5
E. None of the above

39)A file containing relatively permanent data is

A. Random file
B. Transaction file
C. Master file
D. Sequential file
E. None of the above
Answer: C

Q32. Communication that involves computers, establishing a link through the


telephone system is called

A. Teleprocessing
B. Micro processing
C. Telecommunications
D. All of the above
E. None of the above
Answer: C

Q33. First generation computers are characterized by

A. Vacuum tubes and magnetic drum


B. Minicomputers
C. Magnetic tape and transistors
D. All of the above
E. None of the above
Answer: C
Q34. The computer program language which is widely used in
computer science and engineering and also in business is

A. COBOL
B. FORTRAN
C. PASCAL
D. LISP
Answer: B

Q35. If the cube of x varies as inverse square of y and when x = 2, y = 2, the


equation between x and y will be

A. 72 x3 = y2

B. 4x3 = 9/ y2

C. 9x3 = 4/ y2

D. x3 = 72/ y2.
Answer: B
Q36. File specification books are created primarily for the use of

A. systems analysts
B. programmers
C. operators
D. managers
Answer: A
Q37. What digits are representative of all binary numbers?

A. 0
B. 1
C. Both (a) and (b)
D. 3
E. None of the above
Answer: C
Q38. A step-by-step procedure used to solve a problem is called

A. Operating system
B. Algorithm
C. Application program
D. All of the above
E. None of the above
Answer: B

Q39. The input and output devices are located away from the central computer
facility in which particular type of processing.

A. Time sharing
B. Batch processing
C. Interactive mode
D. Real time processing
E. None of the above
Answer: C

Q40. A large computer designed to handle complex scientific calculations

A. may use only a firmed word-length storage approach


B. will likely require a character addressable storage unit
C. must use fixed length words of four characters each
D. will not use numbered address locations
E. None of the above
Answer: B

Q41. Which of the following translate back from machine code something resembling
the source language?

A. Interpreter
B. Compiler
C. Assembler
D. Decompiler
E. None of the above
Answer: A

Q42. Serial access memories are useful in applications where

A. data consists of numbers


B. short access time is required
C. each stored word is processed differently
D. data naturally needs to flow in and out in serial form
E. None of the above
Answer: D

Q43. The third generation of computers covers the period:

A. 1971-1982
B. 1982-1994
C. 1959-1964
D. 1965-1971
E. 1995-now
Answer: B

Q44. Which is not a factor when categorizing a computer?

A. Speed of the output device


B. Amount of main memory the CPU can use
C. Cost of the system
D. Capacity of the hard disk
E. Where it was purchased
Answer: E
Q45. The first mechanical calculating machine was made by

A. William Oughtred
B. Gottfried Leibnitz
C. Blaise Pascal
D. Charles Babbage
E. None of the above
Answer: C

Q46. Which of the following places the common data elements in order from smallest
to largest?

A. Character, file, record, field, database


B. Character, record, field, file, database
C. character, field, record, file, database
D. Bit, byte, character, record, field, file, database
Answer: C
Q47. The most widely used commercial programming computer language is

A. BASIC
B. COBOL
C. FORTRAN
D. PASCAL
Answer: B

Q48. A systematic procedure that produces a finite number of steps to a question


or the solution to a problem is
A. Algorithm
B. Calculus
C. Lambda
D. Parsing
Answer: A

Q49. The following are object oriented programming languages except


A. C
B. Java
C. C++
D. C#
Answer: A

Q50. What is an object?


A. A method
B. A function
C. An instance of a class
D. A prototype
Answer: C
Q51. A variable in a unit of storage that can be modified during program
execution.
A. true
B. false
Answer: A

Q52. Classes are defined by specifying data or attributes and behavior.


A. True
B. False
Answer: A

Q53. Encapsulation can also be referred to as Black box technology.


A. False
B. True
Answer: B

Q54. An application uses encapsulation to achieve ________.


A. Information hiding
B. Minimizing interdependencies among modules
C. Make implementation independent
D. All of these options
Answer: A
Q55. A data structure is a way of describing the relationship of the component
parts of the structure to the whole.
A. False
B. True
Answer: B

Q56. A field consists of a series of related fields which contain data items
concerning an entity.
A. True
B. False
Answer: B

Q57. A record is an item of data and is made up of characters.


A. True
B. False
Answer: B

Q58. Which are the main three features of OOP language?


A. Data Encapsulation, Inheritance & Exception handling
B. Inheritance, Polymorphism & Exception handling
C. Data Encapsulation, Inheritance & Polymorphism
D. Overloading, Inheritance & Polymorphism
Answer: C

Q59. Which of the following programming technique focuses on the algorithm?


A. Procedural language
B. Object oriented language
C. Object based language
D. Structural language
Answer: B

Q60. In object orientated programming classes of objects can _____________


properties from another class of objects.
A. Utilize
B. Borrow
C. Inherit
D. Adapt
Answer: C

Q61. The following are examples of functional languages except.


A. LISP
B. FP
C. ML
D. C#
Answer: D

Q62. The following are examples of imperative languages except


A. C#
B. Java
C. C
D. Pascal
E. All the above
Answer: E

Q63. Smalltalk-80 is an object-oriented programing language.


A. False
B. True
Answer: B

Q64. Logic programming consists of collections of statements within a particular


logic.
A. True
B. False
Answer: A

Q65. The following are examples of Non-English-based programming language except


A. HPL
B. Var’aq
C. Lexico
D. ML
Answer: D

Q66. Computation was in existence before computer.


A. True
B. False
Answer: A

Q67. C is a generational language.


A. First
B. Third
C. Fourth
D. Second
Answer: B

Q68. How many sorts of class can be created?


A. 2
B. 4
C. 6
D. 9
Answer: A

Q69. Encapsulation offers a distinct advantage to developers.


A. False
B. True
Answer: B
Q70. Encapsulation is the same as information hiding?
A. False
B. True
Answer: B

Q71. Abstraction enables the developer to re-use a class and filter out operations
and attributes from that class.
A. True
B. False
Answer: A

Q72. Messages and operations are concepts of object-oriented programming.


A. False
B. True
Answer: B

Q73. Another name for pseudo language is .


A. Algorithm
B. Data flow
C. Pseudo code
D. None of the above.
Answer: C
Q74. The name that denotes a modifiable unit of storage is .
A. Identifier
B. Modifier
C. Variable
D. None of the above
Answer: C

Q75. Name is a notation for indicating an entity in a program.


A. True
B. False
Answer: A

Q76. A string of characters used to name some element of a program is called an


identifier.
A. False
B. True
Answer: B

Q77. A relationship is a concept of programming.


A. False
B. True
Answer: B

Q78. ACCEPT number1, number2, number3


Sum:= number1 + number2 + number3
PRINT sum
End program

The code above is an example of a


A. Algorithm
B. Pseudo code
C. Data flow
D. None of the above
Answer: B

Q79. A is a symbol in a programming language that has a special meaning


for the compiler or interpreter.
A. Identifier
B. Name
C. Keyword
D. None of the above
Answer: C

Q80. A program that translates high-level language into absolute code, or


sometimes into assembly language is a .
A. Text editor
B. Compiler
C. Microsoft Word
D. None of the above.
Answer: B

Q81. A constant is a quantity or data item whose value does not change.
A. True
B. False

Answer: A

Q82. The following are examples of control structure except.


A. Selection
B. Loops
C. Sequence
D. Flow
Answer: D

Q83. A syntactic form in a language to express flow of control is .


A. Structure
B. Data flow
C. Flow chart
D. Control Structure
Answer: D

Q84. Boolean is a logical type.


A. True
B. False
Answer: A

Q85. A person responsible for writing computer programs is a .


A. Writer
B. Coder
C. Programmer
D. Analyst
Answer: C

Q86. The following have a relationship with the life cycle of a software except.
A. Design
B. Coding
C. Testing
D. All the above
Answer: D

Q87. The complete lifetime of a software system from initial conception through to
final obsolescence is .
A. Life
B. Lifecycle
C. Software analysis
D. None of the above
Answer: B

Q88. The following are phases of a lifecycle except


A. User requirements
B. Overall design
C. Component production
D. All the above
Answer: D

Q89. A formal description of a system, or a component or module of a system,


intended as a basis for further development is termed as .
A. Analysis
B. Specification
C. System requirements.
D. None of the above.
Answer: B

Q90. A style of analysis or design that relies primarily on the use of diagrams is
termed as
A. Data flow
B. Flow chart
C. Diagrammatic technique
D. None of the above.
Answer: C

Q91. Data structure is a way of describing the relationship of the component parts
of the structure to the whole. True/False
A. True
B. False
Answer: A

Q92. A rectangle containing a * placed in the top right hand corner means an
iteration of all subsequent lower level boxes. True/False
A. True
B. False
Answer: A

Q93. Files are important in data structuring, true or false.


A. True
B. False
Answer: A

Q94. A field is an item of data within a record. True/False


A. True
B. False
Answer: A

Q95. The breaking down of a complete program into modules is called


.
A. Program decomposition
B. Top-down development
C. Modules
D. None of the above
Answer: A

Q96. The following are initialization routines except.


A. Request library
B. Opening files
C. Creating opening screens
D. All the above
Answer: A

Q97. A style of programming in which the complete program is decomposed into a set
of components is termed as .
A. Stepwise refinement
B. Program decomposition
C. Modular programming
D. None of the above.
Answer: C

Q98. The following are examples of closing tasks except.


A. Writing a file
B. Printing final totals in a report
C. Displaying final user messages
D. All the above
Answer: D

Q99. CRC cards were created in the late as a method to teach the object-
oriented paradigm.
A. 1990’s
B. 1970’s
C. 1980’s
D. None of the above
Answer: C

Q100. CRC stands for .


A. Class Responsibility Collaboration
B. Class Records Contact
C. Class Report Contact
D. None of the above
Answer: A

Q101. The term used when classes sometimes interact with other classes to complete
their responsibilities is.
A. Abstraction
B. Inheritance
C. Collaboration
D. None of the above
Answer: C

Q102. The analysis of the role of a proposed system and the identification of a set
of requirements that the system should meet is termed as
A. Analysis
B. System analysis
C. Data structure analysis
D. None of the above
Answer: B

Q103. Variables and values are defined in upper case. True / false
A. False
B. True
Answer: A

Q104. The CASE statement is a


C. Conditional control structure
D. Sequence control structure
E. Selection control structure
F. None of the above
Answer: A

Q105. Keywords can be used as variable names. True / false


A. False
B. True
Answer: B

Q106. Keywords are defined in upper cases. True / false


A. True
B. False
Answer: A

Q107. Pseudo code and Pseudo language is the same. True / False
A. True
B. False
Answer: B

Q108. What is the definition of a variable?


A. A variable store data for the program to work with. A variable could contain
text or numerical values.
B. Variables allow decisions to be made in a program
C. Variable receive data and messages enabling two or more computers to
communicate.
D. All of the above
Answer: A

Q109. What is a compiler?


A. A compiler does a conversion line by line as the program is run
B. A compiler converts the whole of a higher level program code into machine
code in one step.
C. A compiler is a general-purpose language providing very efficient execution.
D. None of the Above
Answer: B

Q110. What is the definition of an interpreter?


A. An interpreter does the conversion line by line as the program is run
B. An interpreter is a representation of the system being designed
C. An interpreter is a general-purpose language providing very efficient
execution
D. None of the above
Answer: A

Q111. 3GL such as Basic, COBOL, C and FORTRAN are referred to as:
A. High-level languages
B. Middle-level languages
C. Low-level languages
D. None of the above
Answer: A

Q112. What programming languages are classified as low-level languages?


A. Basic, COBOL, FORTRAN and C
B. Machine code and Assembly languages
C. Prolog 2, Expert Systems and Knowledge Based Systems
D. All of the above
Answer: B
Q113. In what areas is the COBOL programming language used?
A. Financial sector and engineering
B. Graphic design and education
C. Accounting systems, commercial sector and government
D. None of the above
Answer: C

Q114. What is the first stage in program development?


A. Specification and design
B. System Analysis
C. Testing
D. Coding
Answer: B

Q115. What is system analysis?


A. The design of the screen the user will see and use to enter or display data
B. System Analysis defines the format and type of data the program will use
C. System Analysis involves creating a formal model of the problem to be solved.
D. Organized procedure
Answer: C

Q116. What will a good programmer consider?


A. The different types of network to be used
B. Testing to check for errors before the system is introduced
C. Future maintenance, readability and documentation
D. None of the above
Answer: C

Q117. Which of the following is not true about FORTRAN?


A. it was developed for scientific and mathematical applications
B. it is one of the oldest high-level languages
C. it is a problem oriented language
D. it requires extensive internal documentation
E. all of above

Answer: B

Q118. All of the following are divisions of the COBOL


program except:
A. input-output
B. indentification
C. procedure
D. data
E. all of above divisions

Answer: A

Q119. In a COBOL program, the input output section is within the .... division
A. identification
B. procedure
C. configuration
D. environment
E. none of above

Answer: D

Q120. Which of the following is not characteristic of COBOL


A. it is a very standardized language
B. it is a very efficient in terms of coding and execution
C. i has limited facilities for mathematical notation
D. it is very readable language
E. all of the above are characteristics

Answer: B

Q121. Which of the following is an example of problem oriented language?


A. BASIC
B. PL/1
C. FORTRAN
D. All of above
E. none of above

Answer: D

Q122. In the evaluation of a computer language, all of the


following characteristics should be considered except?
A. application oriented features
B. efficiency
C. readability
D. software development aids
E. hardware maintenance costs

Answer: E

Q123. A factor in the selection of a source language is


A. programmer skill
B. language availability
C. program compatibility with other software
D. all of the above

Answer: D

Q124. A computer generated output that lets programmer follow the execution of
their programs line by line is
A. core dump
B. trace routine
C. detail listing
D. source listing

Answer: B

Q125. In BASIC, description comments are put in the source program with the
A. PRINT statement
B. REMARK statement
C. INPUT statement
D. DATA statement

Answer: B

Q126. Which of the following generations of language will likely include the
languages of the future?
A. First generation
B. Second degeneration or third generation
C. fourth generation
D. fifth generation
Answer: C

Q127. Electronic spreadsheets are most useful in a situation where relatively ....
data must be input but ...... calculations are required.
A. little; simple
B. large; simple
C. large; complex
D. little; complex

Answer: D

Q128. The two basic types of record access methods are


A. sequential and random
B. direct and immediate
C. sequential and indexed
D. on-line and real-time
E. none of above

Answer: A

Q129. Which file organization is allowed by a direct access storage device?


A. direct only
B. sequential and direct only
C. indexed and direct only
D. sequential, indexed and direct
E. none of above

Answer: D

Q130. Sequential file organization is most appropriate for which of following


applications?
A. Grocery store checkout
B. bank checking account
C. payroll
D. airline reservations
E. none of above

Answer: C

Q131. Which of the following file organization is most efficient for a file with a
high degree of file activity?
A. sequential
B. ISAM
C. VSAM
D. B-Tree
E. All of above

Answer: A

Q132. One disadvantage of a direct access file is:


A. the delay in computing the storage address
B. duplication of address locations
C. unused, but available, storage locations
D. all of above

Answer: A

Q133. All computers execute


A. BASIC programs
B. COBOL programs
C. Machine language program
D. FORTRAN programs
E. PL/1 programs

Answer: C

Q134. Which of the following is most oriented to scientific programming?


A. FORTRAN
B. COBOL
C. BASIC
D. PL/1
E. RPG

Answer: A

Q135. All of the following are disadvantage of RPG except:


A. it is a very machine dependent language
B. it is very limited in scope
C. is not suited for complex problems requiring extensive programming logic
D. it has larger storage requirements
E. all of the above are disadvantages

Answer: B

Q136. Which of the following is not one of the process that a high level language
program must go through before it is ready to be executed?
A. translation
B. controlling
C. lading
D. linking
E. all of the above are necessary process

Answer: A

Q137. Which of the following languages is not a subset of CRC Cards?


A. Relationship
B. Class
C. Responsibility
D. Collaboration

Answer: A

Q138. Which of the following correctly describes RAD?


A. System that enables programmers to quickly build working program.
B. Systematic procedure that produces – in a finite number of steps.
C. A sequence of instruction that is repeated until a prescribe condition.
D. Powerful interpreted programming language.

Answer: A

Q139. What is Algorithm?


A. System that enables programmers to quickly build working program.
B. Systematic procedure that produces – in a finite number of steps.
C. A sequence of instruction that is repeated until a prescribe condition.
D. Powerful interpreted programming language.

Answer: B
Q140. Which of the following language is not supported by imperative Language?
A. C
B. C*
C. Assembly
D. Fortran

Answer: B

Q141. Which of the following language feature is a Logic Programming?


A. Java
B. C*
C. Ada
D. Prolog

Answer: D

Q142. What does STL stand for?


A. Standard Temperature Library
B. Stream Template Limited
C. Standard Template Library
D. Standardize Temporal Libra

Answer: C

Q143. Which of the following is the most common way of implementing a while loop?
A. By using Do
B. By using if
C. By using else
D. Until

Answer: A

Q144. What is the correct definition for Loop?


A. System that enables programmers to quickly build working program.
B. Systematic procedure that produces – in a finite number of steps.
C. Powerful interpreted programming language.
D. A sequence of instruction that is repeated until a prescribe condition.

Answer: D

Q145. What is another name for Encapsulation?


A. Iteration
B. Abstraction
C. Methods
D. Black Box Technology

Answer: D

Q146. What is PERL?


A. System that enables programmers to quickly build working program.
B. Systematic procedure that produces – in a finite number of steps.
C. Powerful interpreted programming language.
D. A Program developed especially for processing text.
E. A sequence of instruction that is repeated until a prescribe condition.

Answer: D

Q147. What is the full meaning of PERL?


A. Practical Extraction and Reform Language
B. Practical Extraction and Report Language
C. Program Examination and Relieve Language
D. Program Examination and Report Language

Answer: B

Q148. What is another name for TCL?


A. Tickle.
B. Total Command Language
C. Tool Communication Language
D. Tackle
E. None of the above

Answer: A

Q149. What is Tool Command Language?


A. System that enables programmers to quickly build working program.
B. Systematic procedure that produces – in a finite number of steps.
C. Powerful interpreted programming language.
D. A Program developed especially for processing text.
E. A sequence of instruction that is repeated until a prescribe condition.

Answer: C

Q150. Which of the following is true about a class?


A. Object that share similarities and properties that can be group as a class
B. Object that share the same name.
C. Object that share similarities and properties can group as a class
D. Object that have deferent attributes but same behavior can be group as a
class

Answer: A

Q151. Which of the following is true about const member functions?


A. Const members can be invoked on both const as well as nonconst objects.
B. Const members can be invoked on both cons as well objects and Methods.
C. Function members can be invoked on both const as well as nonconst objects.
D. Methods members can be revoked on both const as well as objects Methods.

Answer: A

Q152. Which one of the following is not a looping type?


A. Repeat
B. For
C. Do
D. While
E. And

Answer: E

Q153. Which one off the following is not Logical Operator?


A. Equal
B. Less than
C. Greater than
D. Loop
E. And
Answer: D

Q154. LISP is based on which of the following programming paradigms?


A. Imperative Language
B. Logic Programming
C. Object-Oriented
D. Functional Programming

Answer: D

Q155. Which of the following correctly describes the meaning of Selection in


Programming Language?
A. A choice between alternative sets of data
B. Repetitive sequence of data
C. Repetition sequence of data
D. Repetition of choices of data

Answer: A

Q156. Which of the following is the first step to take when working on pseudo code
A. Accept
B. Display message
C. Statement
D. Variable name and Type

Answer: D

Q157. Using Board Math method calculate the following: a=2*3+3(4/2+5)4


A. 7209
B. 14559
C. 7759
D. 67779

Answer: A

Q158. Using Board Math method calculates the following: b= 23*6-8+10/205


A. 39.1
B. 38.666
C. 7759
D. 39.999999

Answer: D

Q159. How many steps are in the systems development life cycle (SDLC)?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 10

Answer: C

Q160. The first step in the systems development life cycle (SDLC) is:
A. Analysis.
B. Design.
C. Problem/Opportunity Identification.
D. Development and Documentation.

Answer: C
Q161. Most modern software applications enable you to customize and
automate various features using small custom-built “miniprograms” called:
A. macros.
B. code.
C. routines.
D. subroutines.

Answer: A

Q162. The organized process or set of steps that needs to be followed to


develop an information system is known as the:
A. analytical cycle.
B. design cycle.
C. program specification.
D. system development life cycle.

Answer: D

Q163. How many steps are in the program development life cycle (PDLC)?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 10

Answer: B

Q164. The make-or-buy decision is associated with the ____________ step in


the SDLC.
A. Problem/Opportunity Identification
B. Design
C. Analysis
D. Development and Documentation

Answer: B

Q165. In the Analysis phase, the development of the ____________ occurs,


which is a clear statement of the goals and objectives of the project.
A. documentation
B. flowchart
C. program specification
D. design

Answer: C

Q166. Actual programming of software code is done during the ____________


step in the SDLC.
A. Maintenance and Evaluation
B. Design
C. Analysis
D. Development and Documentation

Answer: D

Q167. Enhancements, upgrades, and bug fixes are done during the
____________ step in the SDLC.
A. Maintenance and Evaluation
B. Problem/Opportunity Identification
C. Design
D. Development and Documentation

Answer: A

Q168. The ____________ determines whether the project should go


forward.
A. feasibility assessment
B. opportunity identification
C. system evaluation
D. program specification

Answer: A

Q169. Technical writers generally provide the ____________ for the new
system.
A. programs
B. network
C. analysis
D. documentation

Answer: D

Q170. ____________ design and implement database structures.


A. Programmers
B. Project managers
C. Technical writers
D. Database administrators

Answer: D

Q171. ____________ spend most of their time in the beginning stages of the
SDLC, talking with end-users, gathering information, documenting
systems, and proposing solutions.
A. Systems analysts
B. Project managers
C. Network engineers
D. Database administrators

Answer: A

Q172. ____________ manage the system development, assign staff, manage


the budget and reporting, and ensure that deadlines are met.
A. Project managers
B. Network engineers
C. Graphic designers
D. Systems analysts

Answer: A

Q173. ____________ is the process of translating a task into a series of


commands that a computer will use to perform that task.
A. Project design
B. Installation
C. Systems analysis
D. Programming

Answer: D
Q174. Debugging is:
A. creating program code.
B. finding and correcting errors in the program code.
C. identifying the task to be computerized.
D. creating the algorithm.

Answer: B

Q175. Translating the problem statement into a series of sequential steps


describing what the program must do is known as:
A. coding.
B. debugging.
C. creating the algorithm.
D. writing documentation.

Answer: C

Q176. Translating the algorithm into a programming language occurs at the


____________ step of the PDLC.
A. Debugging
B. Coding
C. Testing and Documentation
D. Algorithm Development

Answer: B

Q177. The problem statement should include all of the following EXCEPT:
A. input.
B. output.
C. processing.
D. storage.

Answer: D

Q178. The problem statement includes the ____________, which lists specific
input numbers a program would typically expect the user to enter and
precise output values that a perfect program would return for those input
values.
A. testing plan
B. error handler
C. IPO cycle
D. input-output specification

Answer: A

Q179. The major goal of requirement determination phase of information system


development is
A. determine whether information is needed by an organization
B. determine what information is needed by an organization
C. determine how information needed by an organization can be provided
D. determine when information is to be given

Answer: B

Q180. work in conjunction with a larger application, support control of a variety


of applications, are interpreted, or some combination thereof.
A. Scripting languages
B. Logic programming
C. Object-oriented languages
D. Imperative language
Answer: A

Q181. The following are control structures except


A. List
B. Sequence
C. Iteration
D. Selection
Answer: A

Q182. A sequence of instructions that is repeated until a prescribed condition is a


A. Selection
B. Loop
C. Sequence
D. None of the above
Answer: B

Q183. REPEAT UNTIL, WHILE and FOR are examples of


A. Imperative languages
B. Selection
C. Iteration
D. Sequence
Answer: C

Q184. The code below is an example of a


Use variables: letter OF TYPE Character
ACCEPT “letter”
While letter <> ‘q’
DISPLAY “the character you typed is”, letter
ACCEPT letter
ENDWHILE

A. Programming language
B. A flow chart
C. A pseudo code
D. None of the above
Answer: C

Q185. The following are attributes of a variable except


A. The address in memory where the data is stored.
B. The name of the variable or identifier
C. The actual data stored which can change during the execution of the program
D. None of the above
Answer: D

Q186. A string character used to identify some elements of a program is a


A. Identifier
B. Variable
C. Name
D. All of the above
Answer: A

Q187. The fundamental statement of all programming languages that assigns a new
value to a variable is an
A. Assignment statement
B. Algorithm
C. Pseudo language
D. None of the above
Answer: A

Q188. Pseudo language is the same as pseudo code. True/False


A. True
B. False
Answer: A

Q189. The rules defining legal sequences of symbolic elements in a language is the
of the language.
A. Semantics
B. Syntax
C. Way
D. Structure
Answer: B

Q190. can be referred to as black box technology.


A. Polymorphism
B. Association
C. Multiplicity
D. Encapsulation
E. None of the above
Answer: D

Q191. A syntactic or set of structures in language to express a particular class of


operations is known as .
A. Syntax
B. Pseudo code
C. Language structure
D. None of the above
Answer: C

Q192. A system of mathematical logic, which concerns the application of functions


to their arguments is .
A. Algorithm
B. Lambda-Calculus
C. Functional diagram
D. None of the above
Answer: B

Q193. Is an early specialized language used by the science,


mathematical and engineering communities both in academia and in industry?
A. C
B. Visual Basic
C. FORTRAN
D. Pascal
Answer: C

Q194. The following are scripting languages except


A. C++
B. ActiveX
C. VBScript
D. JavaScript
Answer: A

Q195. The following are examples of 3GLs except.


A. FORTRAN
B. SQL
C. Ada
D. BASIC
Answer: B

Q196. Structured programming was developed by


A. Bill Gates
B. Edgar Dijkstra
C. James Gosling
D. None of the above
Answer: B

Q197. Which generation of language used the machine code?


A. 2GL
B. 3GL
C. 1GL
D. 5GL
Answer: C

Q198. A programming system that enables programmers to quickly build working


programs is called
A. OOP
B. RAD
C. None of the above
D. All of the above
Answer: B

Q199. is a programming language developed by Larry Wall especially


designed for processing text.
A. C
B. PERL
C. Pascal
D. C++
Answer: B

Q200. Tool Command Language is a powerful interpreted programming language


developed by John Ousterhout. True/False
A. True
B. False
Answer: A

You might also like