CHPTER-7, more on GIMP, ANSWER THESE
Q1. who created the first version of GIMP?
Ans. The first version of the GIMP was written by
Peter Mattis and Spencer Kimball.
Q2. what is the use of transform tools?
Ans. Transforms tools allow for multiple resizing,
scalling, wraping and perspective changes within
one continuous operation
Q3. What are selection tools? Name any two?
Ans. selection refers to isolating some part of an
image, so that you can work on this selected part
without affecting the complete image. The two
selection tool like:-rectangle, fuzzy.
Q4. differentiate between flipping and cropping?
Ans. Cropping is the process of removing portions
of a photo to create focus or strengthen the
composition.
Flipping the image means rotating it 180 degree
either horizontally or vertically. The final image is
the mirror image of the original picture.
Q5. State the steps to use the following tools:
(a) clone
Ans. 1. Get the image that you want to fix
2. Look down at the toolbar for the clone stamp,
adjust the opacity, adjust the scale, change the
brush and brush size.
3. Hold down the CTRL key on the keyboard while
using your mouse to click on the area you would
like to duplicate.
4. after selecting the area you would like to clone
(b) healing
1. Launch the GIMP and open an image that
contains flaws.
2.Activate the healing tool by clicking its icon on
the tool box.
3. Press and hold the ctrl key and click on a non-
flaw spot.
4. Release the ctrl key and click the flaw spot.
CHAPTER -8 WORKING WITH FILTERS
Q1.what is the use of filters?
Ans. Filters allows us to manipulate images with
the click of a mouse. Filters are used to change the
appearance of the image.
Q2. What is the use of light and shadow filters?
Ans. These filters comprise of two group of the
filters .One for light effect filter, which render
several illumination effects of the image and the
other for the shadow effect filters, which create
various kind of filters.
Q3.what is the use of Artistic filters?
Ans. Artistic filters create instant artistic effects like
painting or mosaic effects .In general, they are
ready-to-run filters that demand
Q4. How can you undo or redo task performed on
GIMP?
Ans. You can undo the most recent action by
choosing edit undo from the image menu, the
shortcut key is ctrl +z. you can also redo the action
through edit redo, the shortcut of the key is ctrl
+y.
Q5.explain the use of any two blur filters?
Ans. 1. Gaussian blur allows it to create a very
blurry blur in relatively short time.
2. The circular motion blur filter blurs in a
rotational direction around a center that you can
set.
CHAPTER-10 PYTHON
Q.1 how can the math library be imported in a
python program?
Ans. The import statement is used to import a
module in the program. For example to use the
math functions in a python program, type import
statement at the top of the program as: import
math.
Q2. Name any two trigonometric function available
in python?
Ans. Two trigonometric function available in python
are:
1.Degree 2. Radians
Q3. What is the advantage of using function?
Ans. Functions help break our program into smaller
and modular chunks. As our program grows larger
and larger, function make it more organized and
manageable. In addition, it prevents repetition and
make the code reusable.
Q4. Explain the use of the following function in
python?
(a) Floor()
This function returns the greatest integral
value smaller than the number .If number is
already integer, same number is returned.
(b) Fabs ()
It returns the absolute value of the given
number .The argument may be an integer or
a floating-point integer number
(c) Pow()
This method returns the value of x ^y.