KEMBAR78
Data Entry and Keyboarding Skills | PDF | Computer Keyboard | Text
0% found this document useful (0 votes)
90 views5 pages

Data Entry and Keyboarding Skills

The document consists of a series of questions and answers related to data entry and keyboarding skills, covering topics such as input devices, typing methods, keyboard keys, and typing speed. It includes multiple-choice questions and short answer questions that explain various aspects of typing and keyboard usage. Additionally, it highlights the importance of typing ergonomics and the use of typing software.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
90 views5 pages

Data Entry and Keyboarding Skills

The document consists of a series of questions and answers related to data entry and keyboarding skills, covering topics such as input devices, typing methods, keyboard keys, and typing speed. It includes multiple-choice questions and short answer questions that explain various aspects of typing and keyboard usage. Additionally, it highlights the importance of typing ergonomics and the use of typing software.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 5

Data Entry and Keyboarding Skills

Q1. __________ is the most common text-based input device.


a. Keyboard b. Mouse c. Scanner d. Mic
Ans. a. Keyboard
Q2. Which method of typewriting is a method of typing without using the sense of sight to find the keys?
a. See Method b. Feel Method c. Touch Method d. None of the above
Ans. c. Touch Method
Q3. A ______________ knows the location on the keyboard through muscle memory.
a. See typist b. Feel typist c. Touch typist d. None of the above
Ans. c. Touch typist
Q4. Touch typing can be done with _____________ hand.
a. 1 b. 2 c. Both of the above d. None of the above
Ans. c. Both of the above
Q5. Typing speed of Anil is 45 WPM. Full form of WPM is ________________
a. Words parts Minute b. Words per Minute c. Words per Master d. None of the above
Ans. b. Words per Minute
Q6. Which of the following is an input device?
a. Touchscreen b. Mouse c. Voice recognition d. All of the above
Ans. d. All of the above
Q7. Which of the following keys are used to move cursor?
a. Alphanumeric keys b. Arrow keys c. Caps Lock key d. Esc key
Ans. b. Arrow keys
Q8. ______________ arrow keys available on keyboard.
a. 1 b. 2 c. 3 d. 4
Ans. d. 4
Q9. _____ key deletes the character just to the left of the cursor.
a. Delete b. Backspace c. Esc d. Ctrl
Ans. b. Backspace
Q10. __________key deletes the character at the current cursor position, but does not move the cursor.
a. Delete b. Backspace c. Both of the above d. None of the above
Ans. a. Delete
Q11. Which of the following keys help to type character in uppercase?
a. Caps Lock key b. Shift key c. Both of the above d. Delete key
Ans. c. Both of the above
Q12. Special keys labelled F1 to F12 is called _________________
a. Return keys b. Function keys c. Ctrl keys d. None of the above
Ans. b. Function keys
Q13. Numeric keypad can be locked or unlocked by _____________
a. Caps Lock key b. Num Lock key c. Ctrl + Shift key d. Shift Key
Ans. b. Num Lock key
Q14. Numeric Keypad is normally located on the _____________ side of computer keyboard
a. right b. left c. top d. None of the above
Ans. a. right
Q15. Numeric keypad contains _________________
a. numbers 0 to 9
b. addition (+), subtraction (–), multiplication (*) and division (/) symbols
c. a decimal point (.) d. All of the above
Ans. d. All of the above
Q16. Alphabets _____________ are home keys for the left hand.
a. ASDF b. ASD c. ZXCV d. QWER
Ans. a. ASDF
Q17. Alphabets ___________ are home keys for the right hand.
a. LKJ b. (semi-colon) LKJ c. POIU d. None of the above
Ans. b. (semi-colon) LKJ
Q18. On a computer keyboard, keys ‘F’ and ‘J’ are called ______________ for left and right hand, respectively
a. Corner Keys b. Guide keys c. Sub Keys d. Home Keys
Ans. b. Guide keys
Q19. To type capital letters, switch ON the __________ Lock by pressing the key before typing.
a. Caps b. Num c. Ctrl d. Scroll
Ans. a. Caps
Q20. There are __________ Shift key on the keyboard.
a. 1 b. 2 c. 3 d. 4
Ans. b. 2
Q21. Which of the following keys help to delete the text?
a. Delete Key b. Backspace key
c. Both of the above d. None of the above
Ans. c. Both of the above
Q22. Which of the following key bring the cursor to the beginning of new line?
a. Return Key b. Shift Key c. Home Key d. End Key
Ans. a. Return Key
Q23. The ____________ is the small downward line that flickers in a sentence while typing.
a. icon b. cursor c. slip line d. image
Ans. b. cursor
Q24. Which of the following are point and draw device?
a. Mouse b. Touch pad c. Joystick d. All of the above
Ans. d. All of the above
Q25. By default, the mouse is configured to work for the right hand.
a. True
b. False
Ans. a. True
Q26. Which of the following mouse pointer identifies a hyperlink?
a. Vertical line b. Arrow c. Hand shape d. None of the above
Ans. c. Hand shape
Q27. Selecting text and moving object can be done with ________________ mouse button.
a. right b. left c. scroll wheel d. None of the above
Ans. b. left
Q28. With the _____________ mouse button we can open a context menu for an item, if it is applicable.
a. right b. left c. scroll wheel d. None of the above
Ans. a. right
Q29. Which of the following is used to start a program or open a file or trigger an action?
a. Click b. Double Click c. Left Click d. Triple Click
Ans. b. Double Click
Q30. Which of the following is used to select an item?
a. Click b. Double Click c. Scroll d. Triple Click
Ans. a. Click
Q31. Which of the following operations can be done with mouse?
a. We can scroll the document. b. We can open any file or folder
c. We can move the objects d. All of the above
Ans. d. All of the above
Q32. The thumb of the ______________ is used to operate the Space bar.
a. right hand b. left hand c. Any of the above d. left foot
Ans. c. Any of the above
Q33. ___________________ row of alphabets is called Home Row.
a. First b. Second c. Third d. None of the above
Ans. b. Second
Q34. The two keys ‘g’ and ‘h’ on the second row are operated by the ________________ of left and right hand,
respectively.
a. Forefinger (Index Finger) b. Centre Finger c. Ring Finger d. Thumb
Ans. a. Forefinger (Index Finger)
Q35. Which of the following set of characters or symbols constituting the home row?
a. a s d f g ; l k j p b. a s d f g ; l k j h
c. a s d f g ; l k o p d. a s d f g ; l k j i
Ans. b. a s d f g ; l k j h
Q36. Finger allocated to alphabet ‘Q’ on keyboard is __________________
a. Left hand little finger b. Left hand ring finger
c. Right hand little finger d. Left hand index finger
Ans. a. Left hand little finger
Q37. Finger allocated to alphabet ‘O’ on keyboard is __________________
a. Right hand little finger b. Left hand ring finger
c. Right hand ring finger d. Right hand index finger
Ans. c. Right hand ring finger
Q38. Out of ‘Q’, ‘W’, ‘E’, ‘R’, ‘T’ keys is pressed by same fingers?
a. ‘E’ and ‘R’ b. ‘E’ and ‘W’ c. ‘T’ and ‘R’ d. ‘Q’ and ‘W’
Ans. c. ‘T’ and ‘R’
Q39. Which of the following rows in keyboard has more number of alphabets?
a. First Row b. Home Row c. Third Row d. None of the above
Ans. c. Third Row
Q40. Which of the following rows in keyboard has least number of alphabets?
a. First Row b. Home Row c. Third Row d. None of the above
Ans. a. First Row
Q41. The numeric keypad has _____________ columns and __________________ rows.
a. four , five b. five , four c. five , five d. four , four
Ans. a. four , five
Q42. On a numeric keypad, the number ____________ is the guide key.
a. 2 b. 5 c. 6 d. 4
Ans. b. 5
Q43. On a numeric keypad, the number _____________ has a small raised tangible mark which serves as a guide
for the touch typist in the placement of fingers on other keys.
a. 2 b. 5 c. 6 d. 4
Ans. b. 5
Q44. ___________ number key on numeric keypad is to be pressed by the right-hand thumb.
a. 1 b. 2 c. 3 d. 0
Ans. d. 0
Q45. Rapid Typing Tutor is a _______
a. Proprietary Software b. Free and Open Source Software
c. Shareware d. Malware
Ans. b. Free and Open-Source Software
Q46. Keyboards usually have small protrusions on the __________________ keys. They help your fingers locate
the base position without looking at the keyboard.
a. F and K b. G and J c. F and J d. F and H
Ans. c. F and J
Q47. CPM (in reference to typing) stands for _______
a. Character Per Minute b. Character Part Master c. Course Per Minute d. Course Per Month
Ans. a. Character Per Minute
Q48. ______________ is defined as the percentage of correct entries out of the total entries typed.
a. Accuracy b. Reading accuracy
c. Typing accuracy d. Writing accuracy
Ans. c. Typing accuracy
Q49. Ravi typed 240 characters per 2 min with errors in 20 characters. His Net typing speed is ____
a. 120 cpm b. 110 cpm c. 140 cpm d. 100 cpm
Ans. b. 110 cpm
Q50. The fastest typing speed on an alphanumeric keyboard, __________________ words in one minute, was
achieved by Stella Pajunas in 1946
a. 210 b. 216 c. 220 d. 200
Ans. b. 216
Q51. Which of the following symbol can be typed without pressing Shift key?

a. : b. { c.] d. @
Ans. c.]
Q52. Touch typing typically involves placing the ________________ fingers in a home row.
a. 2 b. 4 c. 6 d. 8
Ans. d. 8
Q53. Which of the following is a toggle key?
a. Caps Lock b. Num Lock c. Both of the above d. None of the above
Ans. c. Both of the above
Q54. Which of the following key has different meaning in different programs?
a. Function Key b. Window key c. Alphabets Key d. None of the above
Ans. a. Function Key
Q55. There are ___________ Shift keys available on the keyboard.
a. Three b. Two c. One d. Four
Ans. b. Two
Q56. Which of the following key is called return key?
a. Shift Key b. Alt Key c. Ctrl Key d. Enter Key
Ans. d. Enter Key
Q57. Which of the following is not a part of Mouse?
a. Left Button b. Right Button c. End Button d. Scroll Wheel
Ans. c. End Button
Q58. Which of the following is not the action of mouse?
a. Single Click b. Right Click c. Top Click d. Double Click
Ans. c. Top Click
Q59. Which of the following are components of Rapid Typing Tutor Window?
a. Three vertical buttons b. Three horizontal buttons
c. Virtual Keyboard d. All of the above
Ans. d. All of the above
Q60. In Result dialog window of Rapid Typing Tutor, green color shows _________________
a. right inputs b. right inputs exceeding the acceptable timeframe.
c. wrong inputs d. None of the above
Ans. a. right inputs
Q61. In Result dialog window of Rapid Typing Tutor, red color shows _________________
a. right inputs b. right inputs exceeding the acceptable timeframe.
c. wrong inputs d. None of the above
Ans. c. wrong inputs
Q62. What is the shortcut to see your CPM speed in Rapid Typing Tutor Software?
a. Ctrl + 1 b. Ctrl + 2 c. Ctrl + 3 d. Ctrl + 4
Ans. a. Ctrl + 1
Q63. What is the shortcut to see your WPM speed in Rapid Typing Tutor Software?
a. Ctrl + 1 b. Ctrl + 2 c. Ctrl + 3 d. Ctrl + 4
Ans. b. Ctrl + 2
Short answer questions:
Q1. Discuss the various types of keys available on a computer keyboard.
Ans. Various types of keys available on a computer keyboard are:
Alphanumeric keys: All of the alphabet (A-Z) and numbers (0-9) on the keyboard.
Punctuation keys: All of the keys associated with punctuation, such as the comma (,), period (.), semicolon (;),
brackets ([]), and parenthesis ({}) and so on.
Arrow keys: There are four arrow keys to move the cursor (or insertion point) up (↑), down (↓), right (→), or left
(←).
Shift or Alt keys: To move the cursor in more than one position at a time.
Backspace key: Deletes the character just to the left of the cursor.
Caps Lock key: It is a toggle key, which when activated, causes all alphabetic characters to be uppercase.
Ctrl key: The control key is used in conjunction with other keys to produce control characters.
Delete key: The Del key deletes the character at the current cursor position, or the selected object, but does not
move the cursor.
Enter key or Return key: It is used to enter commands or to move the cursor to the beginning of the next line.
Esc key: The Escape key is used to send special codes to devices and to exit (or escape) from programs and tasks.
Function keys: Special keys labelled F1 to F12. These keys have different meaning depending on which program is
running.
Q2. Differentiate between Home Keys and Guide Keys.
Ans. Home Keys: Alphabets ASDF are home keys for the left hand and; (semi-colon) LKJ for the right hand. The
fingers are trained to make the correct movement to other keys and each finger returns immediately to its respective
home key after pressing the corresponding key in any other row.
Guide Keys: On a computer keyboard, keys ‘F’ and ‘J’ are called guide keys for left and right hand, respectively.
Both contain a small raised tangible mark with the help of which the touch typist can place the fingers correctly on
the home keys.
Q3. What do you understand by Guide Keys? Name the Guide keys of a
(a) computer keyboard
(b) typewriter
Ans. Those keys which help in the placement of fingers on Home keys is called guide key.
a) On a computer keyboard, keys ‘F’ and ‘J’ are called guide keys for left and right hand, respectively.
b) On a typewriter, the two keys ‘a’ and ‘(semi-colon);’ are called guide keys which are depressed with left- and
right-hand little finger respectively.
Q4. Explain the role of typing ergonomics.
Ans. Typing ergonomics provides the logistic support for efficient and effective typewriting. They are important to
attain and maintain accuracy and speed. Some of these factors included are as given as below.
Sitting posture: While operating the computer keyboard, sit straight, slightly bending your neck forward.
Position of hands: Put your forearms at level with the keyboard and palms down.
Monitor placement: Do not bend your neck while working on the monitor.
Mouse and keyboard placement: Keep the keyboard and mouse together at an approximate distance of 20 cms,
which will help in smooth and effortless operation of keyboard.
Q5. Why the use of various typing software is common now-a-days?
Ans. Uses of typing software:
There are many free typing software available which can be customized according to our requirement and help to
learn typing.
It is designed to learn typing skills on the computer.

You might also like