KEMBAR78
RPC Questions and Answers | PDF | System Software | Software Architecture
0% found this document useful (0 votes)
54 views3 pages

RPC Questions and Answers

Remote Procedure Call (RPC) is an inter-process communication method that allows a program to execute a subroutine on another computer over a network. Key components include client and server stubs for handling requests and responses, and marshaling for parameter packing. RPC differs from local calls in that it can fail without user awareness and does not fit neatly into the OSI model due to its hidden message-passing nature.

Uploaded by

wesonga jackson
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
54 views3 pages

RPC Questions and Answers

Remote Procedure Call (RPC) is an inter-process communication method that allows a program to execute a subroutine on another computer over a network. Key components include client and server stubs for handling requests and responses, and marshaling for parameter packing. RPC differs from local calls in that it can fail without user awareness and does not fit neatly into the OSI model due to its hidden message-passing nature.

Uploaded by

wesonga jackson
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

QUESTIONS ON REMOTE PROCEDURE CALLS

Q1. What is remote procedure call?


Ans: A remote procedure call (RPC) is an inter-process communication that
allows a computer program to call a subroutine which is executed on another
computer on a shared network.

Q2. What is Client Stub in remote procedure call?


Ans: Client stub is a module which contains all of the functions necessary for
the client to make remote procedure calls using the model of a traditional
function call in a standalone application. The client stub is responsible for
invoking the marshaling engine and some of the remote procedure call (RPC)
application programming interfaces (APIs).

Q3. What is Server Stub in remote procedure call?


Ans: Server stub is a module which contains all of the functions necessary for
the server to handle remote requests using local procedure calls.

Q4. What is marshaling in remote procedure call?


Ans: Packing of parameters is known as marshaling. It is done to send the
parameters error free and in specific order so that unmarshaling can be done
easily and quickly on the other side.

Q5. What is the sequence of events during remote procedure call?


Ans: Sequence is-
•The client calls the client stub. The call is a local procedure call, with
parameters pushed on to the stack in the normal way.
•The client stub packs the parameters into a message and makes a system call to
send the message.
•The client's local operating system sends the message from the client machine
to the server machine.
•The local operating system on the server machine passes the incoming packets
to the server stub.
•The server stub unpacks the parameters from the message.
•Finally, the server stub calls the server procedure. The reply traces the same
steps in the reverse direction.

Events in RPC

Q6. Explain the difference between remote procedure call and local calls?
Ans: The main difference between remote call procedure and local call is that
remote call can fail often and it occurs without the knowledge of the user while
local calls generally doesn't fail and are easily handled.

Q7. Why remote procedure call (RPC) doesn't fit in OSI model?
Ans: Remote procedure call (RPC) doesn't quite fit into the OSI model:
•The message-passing nature of network communication is hidden from the
user. The user doesn't first open a connection, read and write data, and then
close the connection. Indeed, a client often does not even know they are using
the network.
• Remote procedure call (RPC) often omits many of the protocol layers to
improve performance. Even a small performance improvement is important
because a program may invoke remote procedure call (RPC) often. For
example, on (diskless) Sun workstations, every file access is made via a remote
procedure call (RPC).

Q8. List some remote procedure call (RPC) issues.


Ans: Some issues are-
• Marshalling
• Semantics
• Binding
• Transport protocol
• Exception handling
Q9. Which transport protocol is used by remote procedure call (RPC)?
Ans: Remote procedure call (RPC) uses a transaction-oriented transport
protocol which consists of a single request and a single response and is initiated
when a client sends a request and terminated by the server's response.

Q10. What is the main goal of remote procedure call (RPC)?


Ans: The main goal of RPC is to hide the existence of the network from a
program.

You might also like