Microprocessor Related Questions
Microprocessor is the chip that performs arithmetic and logical operations based on given
input data and instructions and sends out the results of such processing operation.
Microprocessor contains huge number of electronic devices like transistors, capacitors,
resistorsand inductors embedded in neatly etched circuitry.
Microprocessor is the brain of computer since all other parts of computer simply
coordinatewith this one chip.
Processor can complete one operation per clock cycle. The number of clock cycles
persecond is called the speed of the processor, measured in kHz (1 kHz = thousand
cyclesper second) or FLOPS (FLoating Point OPerations per Second).
Registers in microprocessor hold the data required for processing.
Control unit of the microprocessor directs the work to be carried out by other parts ofa
computer. It coordinates with the memory registers and Arithmetic and Logic Unit
tocomplete processing.
Arithmetic and Logic Unit (ALU) is the part of microprocessor circuitry which does
thenumber crunching and comparison works.
Parallel processing in microprocessors is made possible through multiple processor
corescast in a single chip.
Multi-core processors gain higher speed if proper multi-processing algorithms are
combinedwith multi-core processors.
Small memory called cache memory is etched on board the micro-processor.
1. FPGA means
a) Field Programmable Gate Array
b) Forward Programmable Gate Array
c) Forward Parallel Gate Array
d) Field Parallel Gate Array
Ans. a
2. Which language could be used for programming an FPGA.
a) Verilog
b) VHDL
c) Both A and B
d) Heetson
Ans. c
3. What is mean by ALU
a) Arithmetic logic upgrade
b) Arithmetic logic unsigned
c) Arithmetic Local unsigned
d) Arithmetic logic unit
Ans. d
4. In 8085 microprocessor, the RST6 instruction transfer programme execution to following
location
a) 0030H b) 0024H
c) 0048H d) 0060H
Ans. a
5. HLT opcode means
a) load data to accumulator
b) store result in memory
c) load accumulator with contents of register
d) end of program
Ans. d
6. What is SIM?
a) Select interrupt mask b) Sorting interrupt mask
c) Set interrupt mask d) None of these
Ans. c
7. A field programmable ROM is called
a) MROM b) PROM c) FROM d) FPROM
Ans. b
8. The length of bus cycle in 8086/8088 is four clock cycle, T 1, T2, T3, T4 and an indeterminate
number of wait clock cycles denoted by Tw. The wait states are always inserted between
a) T1& T2 b) T2& T3 c) T3& T4 d) T4& T5
Ans.c
9. Which one of the following circuits transmits two messages simultaneously in one direction
a) Duplex b) Diplex
c) Simplex d) Quadruplex
Ans. b
10. The program counter in a 8085 micro-processor is a 16 bit register, because
a) It counts 16 bits at a time
b) There are 16 address lines
c) It facilitates the user storing 16 bit data temporarily
d) It has to fetch two 8 bit data at a time
Ans. b
11. A microprocessor is ALU __________
a) and control unit on a single chip b) and memory on a single chip
c) register unit and I/O device on a single chip d) register unit and control unit on a single chip
Ans. d
12. In intel 8085A microprocessor ALE singnal is made high to
a) Enable the data bus to be used as low order address bus
b) To latch data D0-D7 from data bus
c) To disable data bus
d) To achieve all the function listed above
Ans. a
13. Which of the following statements for intel 8085 is correct?
a) Program counter (PC) specifies the address of the instruction last executed
b) PC specifies the address of the instruction being executed
c) PC specifies the address of the instruction to be executed
d) PC specifies the number of instructions executed so far
Ans. c
14. A good assembly language programmer should use general purpose registers rather than
memory in maximum possible ways for data processing. This is because:
a) Data processing with registers is easier than with memory
b) Data processing with memory requires more instructions in the program than that with registers
c) Of limited set of instructions for data processing with memory
d) Data processing with registers takes fewer cycles than that with memory
Ans. d
15. Which one of the following is not correct?
a) Bus is a group of wires
b) Bootstrap is a technique or device for loading first instruction
c) An instruction is a set of bits that defines a computer operation
d) An interrupt signal is required at the start of every program
Ans. d
16. The processor status word of 8085 microprocessor has five flags namely:
a) S, Z, AC, P, CY
b) S, OV, AC, P, CY
c) S, Z, OV, P, CY
d) S, Z, AC, P, OV
Ans. a
17. What are the sets of commands in a program which are not translated into machine
instructions during assembly process, called?
a) Mnemonics b) Directives c) Identifiers d) Operands
Ans. b
18. In an intel 8085A, which is the first machine cycle of an instruction?
a) An op-code fetch cycle
b) A memory read cycle
c) A memory write cycle
d) An I/O read cycle
Ans. a
19. Both the ALU and control section of CPU employ which special purpose storage location?
a) Buffers
b) Decoders
c) Accumulators
d) Registers
Ans. c
20. In an intel 8085A microprocessor, why is READY signal used?
a) To indicate to user that the microprocessor is working and is ready for use.
b) To provide proper WAIT states when the microprocessor is communicating with a slow
peripheral device
c) To slow down a fast peripheral device so as to communicate at the microprocessor’s device.
d) Hard drive
Ans. b
21. The register which holds the information about the nature of results of arithmetic and logic
operations is called as
a) Accumulator
b) Condition code register
c) Flag register
d) process status register
Ans. c
22. A bus connected between the CPU and main memory that permits transfer of information
between main memory and the CPU is known as
a) DMA bus
b) Memory bus
c) Address bus
d) control bus
Ans. b
23. How many segments are there in 8086?
a) 6
b) 4
c) 3
d) 2
Ans. b
24. The first microprocessor to include virtual memory in the intel microprocessor family is
a) 80286
b) 80386
c) 80486
d) Pentium
Ans. a
25. Total number of instructions in 8086 microprocessor assembly language is
a) 244
b) 254
c) 246
d) 247
Ans. c
26. In microprocessor based system I/O ports are used to interface
a) the I/O devices and memory chips
b) the I/P device only
c) the O/P devices only
d) all the I/O devices
Ans. d
27. The instruction set of a microprocessor
a) is specified by the manufacturers
b) is specified by the user
c) cannot be changed by the user
d) is stored inside the microprocessor
Ans. a
28. The stack pointer
a) resides in RAM
b) resides in ROM
c) resides in microprocessor
d) may be in RAM or ROM
Ans. c
29. Accumulator based microprocessor example are:
a) Intel 8085
b) Motorola 6809
c) A and B
d) None of these
Ans. c
30. How many buses are connected as part of the 8085A microprocessor?
a) 2
b) 3
c) 5
d) 8
Ans. b
31. The microprocessor can read/write 16 bit data from or to ____
a) Memory b) I/O device
c) Processor d) Processor
Ans. a
32. In 8086 microprocessor, the address bus is ____ bit wide
a) 10 bit
b) 12 bit
c) 16 bit
d) 20 bit
Ans. d
33. The work of EU is ______
a) Encoding
b) Decoding
c) Processing
d) Calculation
Ans. b
34. The SF is called as ______
a) Single flag
b) sign flag
c) service flag
d) super flag
Ans. b
35. The OF is called as ______
a) Over flow flag
b) overdue flag
c) operation flag
d) option flag
Ans. a
36. The IF is called as ______
a) Initial flag
b) interrupt flag
c) indication flag
d) inner flag
Ans. b
37. The BP is indicated by ____
a) Base pointer
b) binary pointer
c) bit pointer
d) digital pointer
Ans. a
38. The SS is called as _____
a) Single stack
b) Stack segment
c) Sequence stack
d) random stack
Ans. b
39. The index register are used to hold ______
a) Memory register b) Offset address
c) segment memory d) offset memory
Ans. a
40. The DS is called as _____
a) Data segment b) digital segment
c) divide segment d) decode segment
Ans. a
41. The CS register stores instructions _______ in code segment
a) Stream
b) Path
c) Codes
d) Stream Line
Ans. c
42. The push source copes a word from source to _____
a) Stack
b) Memory
c) Register
d) Destination
Ans. a
43. IMUL source is a signed _____
a) Multiplication
b) Addition
c) Substraction
d) Division
Ans. a
44. The JS is called as ____
a) jump the signed bit
b) jump single bit
c) jump simple bit
d) jump signal it
Ans. a
45. Instruction providing both segment base and offset address are called _____
a) Below type
b) far type
c) low type
d) high type
Ans. b
46. The microprocessor determines whether the specified condition exists of not by testing the ___
a) Carry flag
b) conditional flag
c) common flag
d) sign flag
Ans. b
47. The pin of minimum mode AD0-AD15 has ______ address
a) 16 bit b) 20 bit
c) 32 bit d) 4 bit
Ans. b
48. The pin of minimum mode AD0-AD15 has _____ data bus.
a) 4 bit
b) 20 bit
c) 16 bit
d) 32 bit
Ans. c
49. The address bits are sent out on lines through
a) A16-19
b) A0-17
c) D0-D17
d) C0-C17
Ans. a
50. _____ is used to write into memory
a) RD
b) WR
c) RD/WR
d) CLK
Ans. b
51. In a minimum mode there is a _____ of the system bus
a) single
b) double
c) Multiple
d) Triple
Ans. a
52. In max mode, control bus signal S0, S1 and S2 are sent out in ____ form
a) Decoded
b) encoded
c) shared
d) unshared
Ans. b
53. The ___ bus controller device decodes the signals to produce the control bus signal
a) Internal
b) Data
c) External
d) Address
Ans. c
54. Primary function of memory interfacing is that the ______ should be able to read from and
write into register
a) Multiprocessor
b) Microprocessor
c) dual processor
d) coprocessor
Ans. b
55. Memory is an integral part of a _____ system
a) Supercomputer b) Microcomputer
c) mini computer d) mainframe computer
Ans. b
56. _____ has certain signal requirements write into and read from its registers
a) Memory b) Register
c) Both A and B d) control
Ans. a
57. An ____ is used to fetch one address
a) Internal decoder
b) External Decoder
c) Encoder
d) Register
Ans. a
58. The ____ pin is used to select direct command word
a) A0
b) D7-D6
c) A12
d) AD7-AD6
Ans. a
59. The ____ is used to connect more microprocessor
a) Peripheral device
b) Cascade
c) I/O device
d) control unit
Ans. b
60. ALE stands for ______
a) Address latch enable
b) address level enable
c) address leak enable
d) address leak heetson
Ans. a
61. Address line for TRAP is?
a) 0023H
b) 0024H
c) 0033H
d) 0099H
Ans. b
62. Which bus is bidirectional?
a) Address bus
b) Control bus
c) Data bus
d) None of these
Ans. c
63. Which microprocessor has multiplexed data and address lines?
a) 8086 b) 80286
c) 80386 d) Pentium
Ans. a
64. A 20-bit address bus can locate _______
a) 1,048,576 locations
b) 2,097,152 locations
c) 4,194,304 locations
d) 8,388,608 locations
Ans. a
65. A 20-bit address bus allows access to a memory of capacity
a) 1 MB
b) 2 MB
c) 4 MB
d) 8 MB
Ans. a
66. An 8 bit microprocessor signifies that
a) 8-bit address bus
b) 8-bit controller
c) 8-interuppt lines
d) 8-bit data bus
Ans. d
1. LIFO stands for ______
a) last input first output
b) least in least out
c) last inside first outside
d) last income first outcome
2. 8085 microprocessor has how many pins
a) 30
b) 39
c) 40
d) 41
3. The ROM programmed during manufacturing process itself is called
a) MROM
b) PROM
c) EPROM
d) EEPROM
4. The number of output pins in 8085 microprocessor are
a) 27 b) 40 c) 21 d) 19
5. The cycle required to fetch and execute an instruction in a 8085 microprocessor is which one of
the following?
a) Click cycle b) Memory cycle
c) Machine cycle d) Instruction cycle
6. In microprocessor based system DMA refers to
a) direct memory access for microprocessor
b) direct memory access for the user
c) direct memory access for the I/O device
d) None of these
7. The clock speed of 8085 microprocessor is
a) 1 MHz
b) 1 KHz
c) 3.2 KHz
d) 3.2 MHz
8. Following is a 16-bit register for 8085 microprocessor
a) Stack pointer
b) Accumulator
c) Register
d) Register Controler
9. In a microprocessor based system the stack is always in
a) Microprocessor
b) RAM
c) ROM
d) EPROM
10. Which of the data transfer is not possible in microprocessor?
a) memory to accumulator
b) accumulator to memory
c) memory to memory
d) I/O device to accumulator
11. What is store by the register?
a) data
b) operands
c) memory
d) None of these
12. In which year, 8086 microprocessor was introduced?
a) 1978
b) 1979
c) 1977
d) 1981
13. A microprocessor is a ____ chip integrating all the functions of a CPU of a computer
a) multiple
b) single
c) double
d) triple
14. Microprocessor is the _____ of the computer and it perform all the computational tasks
a) Backbone
b) heart
c) important
d) brain
15. The purpose of the microprocessor is to control ______
a) Task
b) memory
c) processing
d) switching
16. The CF is known as _____
a) Carry flag
b) condition flag
c) common flag
d) single flag
17. The SP is indicated by______
a) Single pointer
b) Stack pointer
c) Source pointer
d) Special pointer
18. 8086 and 8088 microprocessor contains ______ transistors
a) 29000
b) 24000
c) 34000
d) 54000
19. The first Microprocessor was ______
a) Intel 4004
b) 8080
c) 8085
d) 4008
Click here for Answers
Computer Best MCQ Book in Just Rs.29/- [7000+ Question in English]
https://bharatskills.in/best-computer-mcq-book-for-competitive-exams/
Computer Best MCQ Book in Just Rs.25/- (2100+ Question in Hindi)
https://bharatskills.in/computer-mcq-book-in-hindi-pdf/
HEETSON
Telegram https://t.me/Heetson_Official
WhatsApp Channel
@heetsoniti