KEMBAR78
Tansen Class6 | PDF
0% found this document useful (0 votes)
52 views12 pages

Tansen Class6

Uploaded by

Juhi Jaiswal
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
52 views12 pages

Tansen Class6

Uploaded by

Juhi Jaiswal
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 12

1.

Word – Meaning from the given chapter:


(i) Shady grove
Ans: Dark wood

(ii) Pilgrimage
Ans: Religious journey

(iii) Downcast
Ans: To feel low discouraged

(iv) Courtiers
Ans: A person who attends courts and advises the king or queen.

2. Fill in the blanks:


(i) Tansen - the greatest _____ our country has produced.
Ans: Musician

(ii) ‘It will be fun to _____ them‘. He hid behind a tree and _____
like a tiger.
Ans: Frighten; roared

(iii) When he began to sing, the air became warm. Soon people
in the audience were bathed in ______.
Ans: Perspiration

(iv) Tansen‘s tomb is in Gwalior. It is a place of _____.


Ans: Pilgrimage for musicians

3. True - False:
(i) Tansen was the second child of his parents.
Ans: False

(ii) Once he tried to frighten a group of travellers by roaring


like a tiger.
Ans: True

(iii) Tansen asked his daughter and her friend to sing Raga
Megh after Raga Deepak to counteract the effect of the latter.
Ans: True

(iv) Akbar did not punish Tansen‘s enemies.


Ans: False

4. Match the Following:


i. Tansen Emperor

ii. Mukandan Misra Holy man

iii. Mohammad
Singer
Ghaus

Greatest
iv. Akbar
Musician

Ans:
i. Tansen Greatest
Musician

ii. Mukandan Misra Singer

iii. Mohammad
Holy man
Ghaus

iv. Akbar Emperor

5. The story is based on which musician?


Ans: The story is based on the great musician Tansen.

B. Short Answer Questions: 2 Marks


1. What was Tansen‘s father's name?
Ans: Tansen was the sole child of Mukandan Misra, a singer.

2. Where did they live?


Ans: Singer Mukandan Misra along with his wife and their only child
Tansen lived in Behat near Gwalior.

3. What did Tansen do in the forest?


Ans: Tansen used to run away to play in the forest where he learned
to imitate the voices of birds and animals that lived in the forest.

4. Who was travelling through the forest?


Ans: A famous singer called Swami Haridas was travelling through the
forest along with his followers.

5. What did Tansen do on seeing the stranger in the forest?


Ans: “Strangers in the forest, it will be fun to frighten them,” Tansen
said to himself. He mimicked a tiger and roared like one

1. Why did Swami Haridas say Tansen was ‘talented’?


Ans: Tansen, as a child, learnt to imitate the calls of birds and animals. One
day he roared like a tiger in the forest. He intended to frighten the travellers.
Swami Haridas was impressed by the skill of the boy. So he called Tansen
‘talented’.

2. Why did Akbar ask Tansen to join his court?


Ans: Tansen learnt music from Swami Haridas for eleven years. He himself
became a famous singer. Sometimes he sang before Emperor Akbar. Akbar
was so impressed that he asked Tansen to join his court in 1556.

3. How do we know that Akbar was fond of Tansen? Give two


reasons.
Ans: Tansen became the favourite of the Emperor. Akbar used to visit
Tansen’s house to hear him practise music. He asked Tansen to sing
whenever he had the mood. He also gave Tansen many
presents. .

4.What did the other courtiers feel about Tansen?


Ans: Tansen’s popularity made other courtiers jealous of him. They made up
their mind to ruin Tansen somehow.

5. (i) What happens if Raga Deepak is sting properly?


(ii) Why did Tansen’s enemies want him to sing the Raga?

Ans: (i) If Raga Deepak was sung properly, the air became so hot that the singer
was burnt to ashes.
(ii) The courtiers who were Tansen’s enemies, wanted the singer to sing Raga
Deepak and die of heat.

6.Why did Tansen agree to sing Raga Deepak?


Ans: Tansen agreed to sing Raga Deepak because he dared not disobey the
Emperor. Secondly, he wanted to prove his ability.

7.(i) What steps did he take to save himself?


(ii) Did his plan work? How?
Ans: (i) Tansen was a little worried as well as afraid. He took two steps for
his safety. He requested the king to give him some time. Next, he taught his
daughter and her friend to sing Raga Megh.
(ii)Yes, Tansen’s plan worked. His singing made the environment hot. Flames
shot up and lighted the lamps. Just then, the two girls started singing Raga
Megh. The rains came down suddenly and saved Tansen’s life.

I. SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

1.What was Tansen famous for?


Ans: Tansen was famous for his singing talent. He was the greatest musician
India has ever produced.

2. It is said that Tansen was a naughty child. What prank did he


play?
Ans: Tansen, as a child, used to play in the forest. He learnt to copy the calls
of birds and animals. Once he frightened Swami Haridas and his pupils by
producing the roar of a tiger.

3.What do you know about Tansen’s life before he joined Akbar’s


court?
Ans: Tansen was the son of Mukandan Misra and his wife. The family lived
near Gwalior. His talent was spotted by Swami Haridas. He lived with his
guru for eleven years. He joined Mohammad Ghaus who took him to the
court of Rani Mrignaini. Tansen married Hussaini. He impressed Emperor
Akbar with music.

4. How did the jealous courtiers of Akbar plan to ruin Tansen?


Ans: Shaukat Mian had a bright idea. The courtiers made Tansen sing Raga
Deepak. If the Raga was sung properly, it made the air hot and even burnt
the singer to ashes.

5. Why was Tansen afraid of singing Raga Deepak?


Ans: Tansen could sing the Raga all right. But his fear was that the song
would give off a lot of heat. It would set the lamps alight and would also burn
him to ashes. ,

II.LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

1. What do you know about Tansen and his family? What quality was
he gifted with?
Ans: Tansen is remembered as the greatest musician of India. His father was
also a singer. The family lived in Gwalior. He learnt to copy the calls of birds
and animals. Swami Haridas noticed his talent and taught him music for
eleven years. He became a great favourite of Emperor Akbar. Some of the
jealous courtiers made a vain attempt to ruin Tansen.

2. How did the jealous courtiers plan to harm Tansen? How did the
great musician save his honour as well as official position?
Ans: Tansen was a talented musician. He came to the notice of Emperor
Akbar. Tansen was honoured with a place in Akbar’s court. The jealous
courtiers decided to ruin him. They demanded that Tansen should sing Raga
Deepak. They knew that the Raga would bum him to ashes. However. Tansen
accepted the challenge. He trained two girls to sing Raga Megh to bring rain
and put out the fire. Tansen was thus saved wisely.

Question 1.
Who was Tansen?
Answer:
Tansen was famous for his singing talent. He was the greatest musician India
has ever produced.

Question 2.
What were the distinctive qualities of Tansen as a child?
Answer:
Tansen as a child, used to play in the forest. He learnt to copy the calls of
birds and animals. Once he frightened Swami Haridas and his pupils by his
producing the roar of a tiger.

Question 3.
How did Tansen’s life change?
Answer:
Tansen was born to Mukandan Misra and his wife in Gwalior. His talent was
spotted by Swami Haridas. He lived with his guru for eleven years. He joined
Mohammad Ghaus who took him to the court of Rani Mrignaini. Tansen
married Hussaini. He impressed Emperor Akbar with music.

Question 4.
What trap was laid by the jealous courtiers?
Answer:
Shaukat Mian had a bright idea. The courtiers made Tansen sing Raga
Deepak. If the Raga was sung properly, it made the air hot and even burnt
the singer to ashes.
Question 5.
Why was Tansen worried when he was asked to sing raga Deepak?
Answer:
Tansen was a famous singer. But his fear was that the song would give off a
lot of heat. It would set the lamps alight and would also burn him to ashes.

Question 6.
How did the jealous courtiers plan to harm Tansen? How did the great
musician save his honour as well as official position?
Answer:
Tansen was a talented musician. He came to the notice of Emperor Akbar.
Tansen was honored with a place in Akbar’s court. The jealous courtiers
decided to ruin him. They demanded that Tansen should sing Raga Deepak.
They knew that the Raga would burn him to ashes. However, Tansen
accepted the challenge. He trained two girls to sing Raga Megh to bring rain
and put out the fire. Tansen was thus saved wisely.

Tansen Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
Discuss ‘nature is a perfect teacher’ for a child.
Answer:
Tansen was a legendary singer. He observed nature so closely and learnt
various sounds in the forest. He imitated them so perfectly that he scared
Swami Haridas and his disciple. The experience laid foundation stone of his
successful career. He prepared his daughters to sing Raga Megha to counter
the burning impact of Raga Deepak and they became his savior. Therefore
we can say that co-existence, peaceful mind and wisdom can be earned
when a person lives close to the nature.

Question 2.
Tansen’s patience and perseverance saved his life. How?
Answer:
Tansen presented himself as a man who was passionate about his music. He
didn’t fight with anyone. His status grew in the eyes of Emperor Akbar. His
patience made him win in every situation. The promptness and wisdom
saved him from evil plans. His works in the field of music are admired till
date. No one has ever equalled in his brilliance and perseverance.

Question 3.
Why did Swami Haridas say Tansen was ‘talented’?
Answer:
Swami Haridas said Tansen was ‘talented’ because he frightened the little
group by roaring exactly like a tiger and even Swami Haridas was not able to
differentiate between the sound.

Question 4.
Why did Akbar ask Tansen to join his court?
Answer:
Tansen learnt music from Swami Haridas for eleven years. He himself
became a famous singer. Sometimes he sang before Emperor Akbar. Akbar
was so impressed that he asked Tansen to join his court in 1556.

Question 5.
How do we know that Akbar was fond of Tansen? Give two reasons.
Answer:
Akbar was fond of Tansen is clear as
(i) Akbar would call upon Tansen to sing at any time.
(ii) Often Akbar went to Tansen’s house to hear him practice.

Question 6.
What did the other courtiers feel about Tansen?
Answer:
The other courtiers felt jealous of Tansen. They became his enemies. They
had made up their mind to ruin Tansen.

Question 7.
(i) What happens if Raga Deepak is sung properly?
(ii) Why did Tansen’s enemies want him to sing the raga?
Answer:
(i) If Raga Deepak is sung properly, the air becomes so hot that the lamps
are lighted. The heat bums the singer also to ashes.
(ii) Tansen’s enemies were jealous of him. Therefore, they wanted him to
sing the Raga and die of heat.

Question 8.
Why did the Tansen agree to sing Raga Deepak?
Answer:
Tansen agreed to sing Raga Deepak because he could not disobey Emperor
Akbar.

Question 9.
(i) What steps did he take to save himself?
(ii) Did his plan work? How?
Answer:
(i) Tansen was a little worried as well as afraid. He took two steps for his
safety. He requested the king to give him some time. Next, he taught his
daughter and her friend to sing Raga Megh.
(ii) Yes, Tansen’s plan worked. His singing made the environment hot.
Flames shot up and lighted the lamps. Just then, the two girls started singing
Raga Megh. The rains came down suddenly and saved Tansen’s life?

Question 10.
Are you interested in music? Do you like classical music? Name a few
distinguished Indian musicians.
Answer:
Yes, I am very much interested in classical music. We own the legacy of
many Indian musicians who
have contributed to the music and have excelled in their field. Few of them
are Ravi Shankar, Zakir Hussain, Bhimsen Joshi, Amjad Ali Khan, Vilayut Khan
and Pandit Jasraj.

 NCERT Solutions

 Revision Notes

 Important Questions

 Extra Questions
HomeA Pact With The Sun
Tansen Extra Question Answer Class 6 English
February 20, 2021

Tansen Extra Questions with Solutions English Class


6 Chapter 5 A Pact with the Sun

Textual Solution is providing you the Extra Questions with Solutions of


chapter Tansen which will enhance your knowledge about the chapter

Answer the following questions briefly :

Q.1. What was the name of Tansen's father ? What was he ?

Answer:

The name of Tansen's father was Mukandan Mishra. He was a musician.

Q.2. Where was Tansen born ?

Answer:

Tansen was born in Behat. It was a small village near Gwalior.

Q.3. What did Tansen like most to do ?

Answer:

Tansen was food of imitating the calls of birds and animals.


Q.4. Who was Tansen's guru ? How long did he teach Tansen ?

Answer:

Swami Haridas was Tansen's guru. He taught him music for eleven years.

Q.5. How did Tansen reach the court of Rani Mrignaini ?

Answer:

Tansen began to live with a holy man named Mohammad Ghaus. He often took Tansen
to the court of Rani Mrignaini.

Q.6. Who did Tansen marry ? How many children did they have ?

Answer:

Tansen married one of the ladies at the court of Rani Mrignaini. Her name was Hussaini.
They had five children.

Q.7. Who sang Raga Megh to save Tansen's life ?

Answer:

Tansen's daughter Saraswati and her friend Rupvati sang Raga Megh to save his life.

Q.8. When did Tansen join Akbar's court ? When did he die.

Answer:
Tansen joined Akbar's court in 1556. He died in 1585.

Q.9. Where is Tansen's tomb ? How do the musician look upon it ?

Answer:

Tansen's tomb is in Gwalior. Misician look upon it as a place of pilgrimage.

You might also like