KEMBAR78
Topic 1 | PDF | Function (Mathematics) | Continuous Function
0% found this document useful (0 votes)
6 views18 pages

Topic 1

Uploaded by

adarsh18.c
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views18 pages

Topic 1

Uploaded by

adarsh18.c
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 18

Department of Mathematics

School of Physical Sciences


DIT UNIVERSITY, DEHRADUN

Engineering Mathematics-I (MAN101)


Lecture Notes (2025)

UNIT - I

1 Function
A function from set A to set B is a rule which assign all elements of set A to unique
element of set B. Set A is called domain and set B is called co-domain. The collection
of elements of set B which are assigned to some element of set A is called range. The
symbol f : A → B is adopted to represent a function and it is defined as f (x) = y where
x ∈ A, y ∈ B
Examples: Following are some examples of functions;

f (x) = sin(x), 0 ≤ x ≤ π/2 (1)

f (x) = x, π/2 ≤ x ≤ π (2)

f (x) = cos(x), x > π (3)

2 Limit
In symbolic form it is denoted by

lim f (x) = l
x→a

1
NOTE: If function is defined in more than one parts then limit can be evaluated as
LHL and RHL.
LHL = f (a − 0) = lim f (x) = lim f (a − h)
x→a− h→0

RHL = f (a + 0) = lim f (x) = lim f (a + h)


x→a+ h→0

Algebra of Limits: If limx→a f (x) = l1 and limx→a g(x) = l2 then,

• limx→a [ f (x) + g(x)] = l1 + l2

• limx→a [ f (x) − g(x)] = l1 − l2

• limx→a [ f (x) ∗ g(x)] = l1 ∗ l2

• limx→a [ f (x)/g(x)] = l1 /l2 provided l2 6= 0

2.1 Examples
x2 −4
1. Find the limit if exist f (x) = x−2 , x 6= 2.
Solution:

x2 − 4
lim = lim (x + 2) = 4
x→2 x − 2 x→2

2. Check the following limit exist or not : limx→0 sin 1x .




Solution:

RHL = lim f (0 + h)
h→0

= lim f (h)
h→0

= lim sin(1/h)
h→0

= a finite value lying between -1 and 1

Since there is no definite value of limit exist, therefore, RHL does not exist.
LHL= Similarly, left hand limit does not exist.

2
3. Show that limx→0 x sin 1x = 0.


Solution:

RHL = lim f (0 + h)
h→0

= lim f (h)
h→0

= lim h sin(1/h)
h→0

= 0.( a finite value lying between -1 and 1)


=0

Similarly, LHL = 0.
Hence, LHL = RHL = 0

4. Show that limx→1 |x−1|


x−1 does not exist.
Solution:

LHL = lim f (1 − h)
h→0
|1 − h − 1|
= lim
h→0 (1 − h − 1)
| − h|
= lim
h→0 −h
h
= lim
h→0 −h

= −1

RHL = lim f (1 + h)
h→0
|1 + h − 1|
= lim
h→0 (1 + h − 1)
|h|
= lim
h→0 h
h
= lim
h→0 h

=1

3
LHS 6= RHS, hence, limit does not exist.
2 +3x+2
5. Evaluate the limit limx→2 x x−2 .
Solution:

LHL = lim f (2 − h)
h→0
(2 − h)2 + 3(2 − h) + 2
= lim
h→0 (2 − h − 2)
12 − 7h + h2
= lim
h→0 −h
= −∞

RHL = lim f (2 + h)
h→0
(2 + h)2 + 3(2 + h) + 2
= lim
h→0 (2 + h − 2)
12 + 7h + h2
= lim
h→0 h
=∞

LHL6=RHL, hence limit does not exit.


1/x
6. Evaluate RHL and LHL limx→0 ee1/x −1
+1
.
Solution:

LHL = lim f (0 − h)
h→0
e−1/h − 1
= lim
h→0 e−1/h + 1

= −1

4
RHL = lim f (0 + h)
h→0
e1/h − 1
= lim
h→0 e1/h + 1
1 − 1/e1/h
= lim
h→0 1 + 1/e1/h

=1

LHL6=RHL, hence limit does not exit.

7. Evaluate the limit limx→1 sin(x−1)


x−1 .
Solution: Try yourself.
1

8. Evaluate the limit limx→0 x sin x .
Solution: Try yourself.

9. Discuss the existence of limx→0 f (x) where


(
x2 + 2 if x ≥ 0;
f (x) =
2 − 3x if x < 0.
.
Solution: Try yourself.

10. Let 
 a + bx if x ≤ 1;

f (x) = 4 if x = 1;

b − ax if x > 1.

Find the value of a and b if limx→1 f (x) = f (1)

3 Continuity
Definition: Let a function f (x) which is defined on a point a is said to be continuous at
a if for any given ε > 0 there exist δ > 0 such that

| f (x) − f (a)| < ε

5
when
|x − a| < δ

In symbolic form it is denoted by

lim f (x) = f (a)


x→a

NOTE: If function is defined in more than one parts then continuity of function can
be checked as
LHL = f (a − 0) = RHL = f (a + 0) = f (a)

NOTE: All polynomial functions; ex ; sin(x); cos(x); log(x), x > 0 are always con-
tinuous at those points where they are defined.
NOTE: A function is said to be continuous function if it is continuous at each point
of its domain.
NOTE: A function is said to be continuous in closed interval [a, b] if it is continuous
at each point of the interval.
Algebra of Continuous functions: If f (x) and g(x) are continuous at point x = a
then,

• f (x) + g(x) is also continuous at x = a

• f (x) − g(x) is also continuous at x = a

• f (x) ∗ g(x) is also continuous at x = a

• f (x)/g(x) is also continuous at x = a provided g(a) 6= 0

3.1 Examples
Test the continuity of the functions at x = 0:

1. (
x sin(1/x) if x 6= 0;
f (x) =
0 if x = 0.

6
Solution: From Example 3, section (2.1), we have

RHL = 0 = LHS for x 6= 0

also, here we have f (0) = 0,


therefore, LHL = RHL = f (0) imply that the given function f (x) is continuous at
x = 0.

2.
e1/x −1
(
e1/x +1
if x 6= 0;
f (x) =
1 if x = 0.

Solution: From Example 6, section (2.1), we have

LHS = −1; RHL = 1 for x 6= 0

here we have f (0) = 1,


therefore, LHL 6= RHL = f (0) imply that the given function f (x) is not continu-
ous at x = 0.

3.
e1/x
(
e1/x +1
if x 6= 0;
f (x) =
0 if x = 0.

Solution:

LHL = lim f (0 − h)
h→0
e−1/h
= lim
h→0 e−1/h + 1

=0

7
RHL = lim f (0 + h)
h→0
e1/h
= lim
h→0 e1/h + 1
1
= lim
h→0 1 + 1/e1/h

=1

LHL = f (0) = 0 6= RHL, hence function f (x) is not continuous at x = 0.

4. 
sin(a+1)x+sin(x)


 x if x < 0;
f (x) = c if x = 0.
(x+bx2 )1/2 −x1/2



bx3/2
if x > 0

Solution: Try yourself.

5.
sin2 (ax)
(
x2
if x 6= 0;
f (x) =
1 if x = 0.

Solution: Try yourself.

6. Find the value of k for which


(
2kx − 1 if x ≤ 3;
f (x) =
x2 + k if x > 3.

is continuous at x = 3.
Solution: Try yourself.

7. Examine the continuity of the function


(
1 + x2 if x ≤ 2;
f (x) =
3x − 1 if x > 2.

at x = 2.

8
Solution: Try yourself.

4 Differentiability
Derivative at a point:
Let I denote the open interval ]a, b[ in R and a ∈ R. Then a function f : I → R is said
to be differentiable at x = a iff

f (a + h) − f (a) f (x) − f (a)


lim OR lim
h→0 h x→a x−a

exist finitely and this limit is called the derivative of f(x) with respect to x at x = a.
It is denoted by f 0 (a) or by D f (a).
NOTE:
f (a + h) − f (a)
RHD = lim
h→0 h
and
f (a − h) − f (a)
LHD = lim
h→0 −h
Differentiability in an Interval:
Open interval ]a, b[ :– A function f :]a, b[→ R is said to be differentiable in ]a, b[
iff it is differentiable at every point in ]a, b[.
Close interval [a, b] :– A function f : [a, b] → R is said to be differentiable in [a, b]
iff it is differentiable at every point in ]a, b[ as well as LHD at x = b and RHD at x = a
exists.
Theorem: Continuity is a necessary but not a sufficient condition for the existence
of a finite derivative.
Algebra of derivatives: If f (x) and g(x) are differentiable at point x = a and c ∈ R
then,

• (c f )0 (a) = c f 0 (a)

• ( f + g)0 (a) = f 0 (a) + g0 (a)

• ( f − g)0 (a) = f 0 (a) − g0 (a)

• ( f ∗ g)0 (a) = f 0 (a) ∗ g(a) + f (a) ∗ g0 (a)

9
 0
f g(a)∗ f 0 (a)− f (a)∗g0 (a)
• g (a) = g(a)2

4.1 Examples
1. Show that the function f (x) = |x| is continuous at x = 0 but not differentiable at
x = 0.
Solution: Continuity of f (x) = |x|

LHL = lim f (0 − h)
h→0

= lim | − h|
h→0

= lim h
h→0

=0

RHL = lim f (0 + h)
h→0

= lim |h|
h→0

= lim h
h→0

=0

f (0) = |0| = 0

hence, f (x) is continuous at x = 0.


Differentiability of f (x) = |x|

f (0 − h) − f (0)
LHD = lim
h→0 −h
| − h| − 0
= lim
h→0 −h
h
= lim
h→0 −h

= −1

10
f (0 + h) − f (0)
RHD = lim
h→0 h
|h| − 0
= lim
h→0 h
h
= lim
h→0 h

=1

Since, LHD 6= RHD, hence f (x) is not differentaible at x = 0.

2. Show that the function f (x) = |x| + |x − 1| is not differentiable at x = 0, 1.

Solution: Here 
 1 − 2x if x < 0;

f (x) = 1 if 0 ≤ x ≤ 1

2x − 1 if x > 1.

At x = 0
f (0 − h) − f (0)
LHD = lim
h→0 −h
[1 − 2(−h)] − 1
= lim
h→0 −h
2h
= lim
h→0 −h

= −2

f (0 + h) − f (0)
RHD = lim
h→0 h
1−1
= lim
h→0 h
0
= lim
h→0 h

=0

Since, LHD 6= RHD, hence f (x) is not differentaible at x = 0.


Similarly, At x = 1

11
3. Show that the following function is continuous and differentiable everywhere:
(
x2 sin(1/x) if x 6= 0;
f (x) =
0 if x = 0.

Solution:
Continuity at x = 0

LHL = lim f (0 − h)
h→0
 
−1
2
= lim (−h) sin
h→0 h
= lim 0. (some finite value between -1 and 1 )
h→0

=0

RHL = lim f (0 + h)
h→0
 
2 1
= lim (h) sin
h→0 h
= lim 0. (some finite value between -1 and 1 )
h→0

=0

f (0) = 0

Since, LHL = RHL = f (0), hence f (x) is continuous at x = 0.


Differentiability at x = 0

f (0 − h) − f (0)
LHD = lim
h→0 −h
(−h) sin −1
2

h −0
= lim
h→0
 −h
1
= lim h sin
h→0 h
=0

12
f (0 + h) − f (0)
RHD = lim
h→0 h
2 1

h sin h − 0
= lim
h→0
h 
1
= lim h sin
h→0 h
=0

Since, LHD = RHD, hence f (x) is differentaible at x = 0.

4. Show that the following function is continuous but not differentiable at x = 0:


1/x −1/x
(
−e
x ee1/x +e−1/x if x 6= 0;
f (x) =
0 if x = 0.

Solution: Try yourself.

5. Show that the following function is continuous but not differentiable at x = 0:

xe1/x
(
e1/x +1
if x 6= 0;
f (x) =
0 if x = 0.

Solution: Try yourself.

6. Find the value of a, b if the function given by


(
bx2 − 3 if x ≤ 1;
f (x) =
ax + b if x > 1.

is differentiable at x = 1.
Solution: Try yourself.

5 Indeterminate Forms
Consider the ratio f (x)/g(x) of two functions f (x) and g(x). If at any point x = a, f (a) =
g(a) = 0 then the ratio f (x)/g(x) takes the form 0/0 and it is called indeterminate form.

13
L’Hospital’s Rule
If limit takes the form 0/0 then

f (x) f (x) − f (a) [ f (x) − f (a)]/(x − a) f 0 (x) f 0 (a)


lim = lim = lim = lim 0 = 0
x→a g(x) x→a g(x) − g(a) x→a [g(x) − g(a)]/(x − a) x→a g (x) g (a)

If f 0 (a) = g0 (a) = 0, repeat the application of L’Hospital’s rule on f 0 (x)/g0 (x) and
obtain
f (x) f 0 (x) f 00 (x) f 000 (x)
lim = lim 0 = lim 00 = lim 000
x→a g(x) x→a g (x) x→a g (x) x→a g (x)

NOTE:

1. L’Hospital’s rule can be used only when the ratio is of indeterminate form, that is,
either it is of form 0/0 or ∞/∞.

2. The other indeterminate forms are 0.∞, 00 , ∞0 , 1∞ , ∞ − ∞. In each of these cases,


we can reduce the ratio function to the form 0/0 or ∞/∞ and use this rule.

3. Following forms 0∞ , ∞.∞, ∞ + ∞, ∞∞ , ∞−∞ are not indeterminate forms and we


can not use L’Hospital’s rule.

4. L’Hospital’s rule can also be applied to find the limits as x → ±∞

5.1 Examples
Evaluate following limits:
h x −x i
e −e −2 log(1+x)
1. limx→0 x sin(x)

14
Solution:

ex − e−x − 2 log(1 + x)
lim [0/0]
x→0 x sin(x)
x −x
e + e − 2/(1 + x)
= lim [0/0]
x→0 sin(x) + x cos(x)
ex − e−x + 2/(1 + x)2
= lim
x→0 2 cos(x) − x sin(x)
1−1+2
=
2−0
=1

h i
log(x)
2. limx→0 cot(x)

Solution:

log(x)
lim [∞/∞]
x→0 cot(x)
1/x
= lim [∞/∞]
x→0 −cosec2 (x)
− sin2 (x)
= lim [0/0]
x→0 x
− sin(2x)
= lim
x→0 1
0
=
1
=0

h i
1
3. limx→π/2 sec(x) − 1−sin(x)

15
Solution:
 
1
lim sec(x) − [∞ − ∞]
x→π/2 1 − sin(x)
 
1 1
= lim − [∞ − ∞]
x→π/2 cos(x) 1 − sin(x)
 
1 − sin(x) − cos(x)
= lim [0/0]
x→π/2 cos(x) − cos(x) sin(x)
 
− cos(x) + sin(x)
= lim
x→π/2 − sin(x) + sin2 (x) − cos2 (x)
−0 + 1
=
−1 + 1 − 0
=∞

x
4. limx→∞ 1 + ax
Solution:
 a x
y = lim 1 + [1∞ ]
x→∞ x
n a o
log(y) = lim x log 1 + [∞ × 0]
x→∞ x
log (1 + a/x)
= lim [0/0]
x→∞ 1/x
1 2
1+a/x (−a/x )
= lim
x→∞ −1/x2
a
=
1 + a/x
=a
y = ea

Evaluate the following limits

1.
ex
 
lim 3
x→∞ x

16
2.  
log(1 − x)
lim
x→1 cot(πx)

3.
lim [sec(x) − tan(x)]
x→π/2

4.  
log(sin(x))
lim
x→π/2 (π − 2x)2

5.
sin2 x − x2
lim
x→0 x2 sin2 x

Solution:

sin2 x − x2
 
lim [0/0]
x→0 x2 sin2 x
 
sin(2x) − 2x
= lim [0/0]
x→0 2x sin2 x + x2 sin(2x)
 
2 cos(2x) − 2
= lim [0/0]
x→0 2 sin2 x + 2x sin(2x) + 2x sin(2x) + 2x2 cos(2x)
 
2 cos(2x) − 2
= lim [0/0]
x→0 2 sin2 x + 4x sin(2x) + 2x2 cos(2x)
 
−4 sin(2x)
= lim [0/0]
x→0 2 sin(2x) + 4 sin(2x) + 8x cos(2x) + 4x cos(2x) − 4x2 sin(2x)
 
−4 sin(2x)
= lim [0/0]
x→0 6 sin(2x) + 12x cos(2x) − 4x2 sin(2x)
 
−8 cos(2x)
= lim
x→0 12 cos(2x) + 12 cos(2x) − 24x sin(2x) − 8x sin(2x) − 8x2 cos(2x)
 
−8 cos(2x)
= lim
x→0 24 cos(2x) − 32x sin(2x) − 8x2 cos(2x)
−8
=
24 − 0 − 0
−1
=
3

17
6.
lim (1 − x) tan(πx/2)
x→1


f (x)−3
7. Evaluate the limit limx→9 √
x−3
where it is given that f (9) = 9 and f 0 (9) = 4.

8. s
x + sin(x)
lim
x→∞ x − cos2 (x)

Reference Book:
R. K. Jain and S.R.K. Iyenger, Advanced Engineering Mathematics, 2nd edition, Narosa
Publishing House, New Delhi, India, 2006.

18

You might also like